![]() |
![]() |
|
Antene mici... in 80 m!Gheorghe Andrei Radulescu YO4AUP
Din tot acest mic uragan, antenele mele au scapat cu viata, mai putin doua undite din ansamblul ce constituia "Triangle array" pentru 7 MHz. O undita verticala a fost smulsa de vint, a cazut pe casa dar nu a suferit nici o stricaciune, si o undita montata ca contragreutate orizontala la alt arici, a fost frinta la un metru de baza. Urmarea este ca un arici l-am transformat in GP aproape "full size" pe 7 MHz [la concurenta cu DX-88], iar ce le voi face celorlalti, ramine de vazut la primavara cind se va deschide din nou sezonul la antene.
Dar cum iarna e lunga si la gura sobei de pot dezbate multe, mi-am propus sa supun analizei datele concrete din amplasamentul meu, cu ajutorul programului "MMANA - GAL _ Basic", program de-acuma bine cunoscut si in YO, in vederea imbunatatirii situatiei din 80 m. prin realizarea unei antene directive refolosind elementele ramase disponibile din "triangle array".
Asadar care sint elementele date?
Care sint elementele variabile, libere la a fi optimizate?
Avind aceste precizari facute, programul MMANA socoteste si deseneaza tot ce trebuie stiut sau vazut in legatura cu constructia proiectata, dupa cum urmeaza [ intii cu distanta de 10 m intre dipoli ].
Din tabelul din Fig.04, in afara programului MMANA, am construit diagramele pentru R, Jx, SWR, Cistig total si pentru Raportul fata - spate, la 15 frecvente, in jurul frecventei de rezonanta [ din kHz. in kHz.]. Largimea de banda a unei antene scurtate si executate din sirma pentru banda de 3,5 MHz. este de numai citiva kHz. [ din acest motiv am modificat si DX.88 - ul !!! ]. Aceste diagrame sint urmatoarele:
Programul MMANA deseneaza Caracteristicile de directivitate in plan orizontal si vertical [ in planul boomului] si ofera si o vedere axonometrica in proiectie 3D. Pentru cele citeva frecvente in jurul frecventei de rezonanta pentru care s-au facut calculele din tabelul Fig. 04 aceste caracteristici de directivitate sint prezentate in continuare:
Aceleasi diagrame, trasate numai pentru frecventa de rezonanta sint evidentiate in figurile 10 - 12, trasate de programul MMANA:
Se stie din literatura ca la o antena Yagi cu doua elemente cistigul total creste pe masura ce distanta intre elemente creste [ pina pe la 0,7λ ]. Avind in vedere acest lucru, am redesenat antena pentru 12 m lungimea boomului, rezultatele fiind materializate in cele de mai jos. Cu aceleasi bobine de lungire, de 23,5 µH, frecventa de rezonanta s-a modificat de la 3787 kHz la 3791 kHz.
Comparatia intre cele doua variante, cu boom de 10 m si boom de 12 m se poate face mai usor privind simultan caracteristicile de directivitate la frecventa de rezonanta, asa cum sint ele aratate in Fig. 17, urmatoare:
Imaginile sint graitoare, avantaj net pentru varianta cu boom de 12 m.
Dar... pentru ca totdeauna trebuie sa exite si un dar....impedanta antenei astfel imaginata, la frecventa de rezonanta, are o valoare extrem de mica [ 1,5 - 2,5 Ω ] si ridica doua probleme: adaptarea cu cablul de alimentare si diametrul sirmei care sa suporte curentul din aceasta parte a antenei. Impedanta antenei in expresia ei complexa este :
F = 3787 kHz, Boom = 10 m, => Z = 1,287 + j * 0,3784 [ Ω ] Modul |Z| = 1,34
Inductanta de 23.5 µH se poate realiza, bobinind pe lungimea de 200 mm cit am presupus in geometria antenei, un numar de N spire, pe o carcasa cu diametrul de D mm [ valori orientative ].
Conectarea cablului la antena se face printr-un transformator de simetrizare, home made, coboritor, de la impedanta 50 Ω la cca 2 Ω cit are antena. Intrare dinspre cablu - 22 spire, iesirea spre antena - 4 spire. Secundarul dinspre antena trebuie sa fie facut cu sirma foarte groasa !!! [functie de puterea emitatorului]. Constructiv, primarul va avea 28 spire, cu priza din spira in spira de la 17 la 28, si in perioada de acord a antenei se va putea monta un comutator 1x 11 pozitii pentru determinarea prizei la care SWR-ul este minim. Daca as vrea ca antena sa poata fi reversibila in sensul inversarii directiei de radiatie, trebuie ca dipolii sa poatafi alimentati perind, functie de sensul de radiatie dorit. Pentru aceasta varianta ar functiona o schema de conectare a cablului la antena ca cea din Fig. 18. ?
Aceasta schema de conexiuni necesita doua bucati de cablu cu lungimea de λ/2 electric la frecventa de rezonanta si doua relee model "limba soacrei" capabile sa suporte puterea liniarului.
Liniile in λ/2 electric "transfera" scurtcircuitarea liniei de alimentare provocata de releu, in capatul de la antena, formind astfel un dipol in λ/2 electric. [transfera impedanta "0" din cutia cu relee, la mijlocul dipolului care se constituie astfel in element pasiv]. Acelasi efect se poate obtine si cu linii in λ/4 electric, lasate cu capatul de jos in aer, linia functionind astfel ca un transformator de impedanta, de la "∞" la "zero". In acest caz schema se simplifica, utilizind numai un singur releu "limba soacrei" si se scurteaza cele doua linii la jumatate. Conditia pentru aceasta varianta este ca distanta intre intre locul de amplasare a cutiei de comutare a sensului de radiatie sa fie mai mica decit lungimea fizica a liniilor in λ/4 electric [ cca. 12m pentru cablul coaxial cu factor de scurtare 0,6] Schema de conexiuni pentru utilizarea liniilor in λ/4 electric este desenata in Fig. 19
[Acelasi sistem de dipoli poate fi conectat dupa schema lui W8JK, realizind excitarea dipolilor in antifaza, sau se poate incerca o alimentare ca cea propusa de ZL3MH pentru antena ce-i poarta numele. Aceste subiecte insa, intr-un articol viitor.]
Orice comentariu de la cei care au facut asa ceva, este dorit si este binevenit.
Articol aparut la 12-12-2011 15197 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |