hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Recepţionarea modurilor digitale folosind WebSDR

Dan-Ovidiu Toma YO3GGX

Acest articol se adresează celor care au deja cunoştinţe generale despre SDR şi în mod special despre accesarea şi utilizarea WebSDR-ului, cu toate funcţionalităţile aferente. De asemenea am presupus că PC-ul este deja configurat pentru accesarea serverelor WebSDR. În caz contrar vă recomand să citiţi mai întâi articolul anterior intitulat "Totul despre (Web)SDR", disponibil print-un click aici.

Va fi descrisă procedura pentru instalarea suitei Ham Radio Deluxe versiunea 5 şi configurarea acesteia şi a sistemului de operare pentru a recepţiona transmisiunile digitale din benzile de amatori . Nu vom intra în detalii privind descrierea modurilor digitale. Celor interesaţi să aprofundeze acest domeniu le recomand sa înceapă accesând (1) unde sunt descrise cele mai utilizate moduri digitale, respectiv BPSK si QPSK. Vom face referire la configurarea a două dintre componentele suitei, HRD Logbook şi Digital Master 780, astfel încât un radioamator receptor să poată loga direct legăturile recepţionate. În acest mod sper că va prinde gustul transmisiunilor digitale chiar fără să posede un transceiver de HF şi se va acomoda rapid cu protocoalele de comunicaţie specifice transmisiunilor digitale. Aşadar sa începem.

Cuprins

- Instalarea aplicaţiei Ham radio Deluxe
- Configurarea WebSDR pentru recepţia modurilor digitale
- Configurarea HRD Logbook
- Configurarea DM780
- Operarea DM780 pentru decodificarea legăturilor digitale şi logarea acestora
- Termeni specifici transmisiunilor digitale
- Bibliografie

Instalarea aplicaţiei Ham Radio Deluxe

Suita Ham Radio Deluxe (numită pe scurt de acum incolo HRD) reprezintă de fapt un set complex de aplicaţii, care cuprinde:

 • Ham Radio Deluxe -controlul total al transceiverului prin intermediul interfeţei seriale (CAT)
 • HRD Lobgook - aplicaţie pentru logarea tuturor legăturilor radio
 • HRD Rotator - pentru controlul automat al rotatorului antenei
 • HRD Satellite Tracking - pentru urmărirea automată a sateliţilor
 • Digital Master 780 - pentru transmisia si recepţia în moduri digitale.

  Nu vom intra în detalii privind fiecare din componentele suitei. Din păcate suita este disponibila ca un pachet integrat si nu exista posibilitatea instalării independente a aplicaţiilor componente. Pentru scopul acestui articol vom utiliza exclusiv aplicaţiile HRD Logbook şi Digital Master 780 (numită în continuare DM780).

  Pentru început trebuie să descărcăm aplicaţia accesând link-ul următor: http://mannindustries.net/hrd/HRD5.0/HRDv050b2893_Full.exe. Dimensiunea fişierului este de circa 54MB.

  După descărcare lansaţi executabilul.

  Click Next

  Selectaţi "I accept the terms..." si apoi click Next.

  Păstraţi opţiunea implicită şi click Next.

  Păstraţi opţiunea implicită şi click Next.

  Click Install şi aşteptaţi finalizarea instalării.

  Deselectaţi "I would like to start"...şi click Finish

  Configurarea WebSDR pentru recepţia modurilor digitale

  Transmisia în moduri digitale se face exclusiv pe anumite frecvenţe bine definite, în funcţie de modul de lucru. Trebuie menţionat că în general se foloseşte numai USB, chiar şi în benzile inferioare (160m/8m/4m). În continuare sunt prezentate principalele moduri digitale utilizate în traficul de radioamatori si frecvenţele aferente. Unele dintre frecvenţe pot fi disponibile numai în anumite zone IARU, dar fiind vorba despre recepţie radio la nivel global (serverele WebSDR fiind distribuite pe mai multe continente), nu se va face aici o distincţie între ele. Frecvenţele de mai jos nu sunt obligatorii, doar recomandate, dar probabilitatea de a recepţiona transmisiuni digitale de radioamatori pe alte frecvenţe este destul de mică.

  Banda de 160m:

 • 1807 KHz - PSK31 şi altele
 • 1838 KHz - PSK31 şi altele
  Banda de 80m:
 • 3580 KHz - PSK31 şi PSK63
 • 3582 KHz - MFSK16 şi MT63
 • 3585 KHz - MT63
  Banda de 40m:
 • 7030 KHz - PSK31 - frecvenţa PSK pentru Europa
 • 7035 KHz - PSK31, MT63 pentru Europa
 • 7035 KHz - PSK31
  Banda de 30m:
 • 10132 KHz- 10139 KHz - BPSK31 şi altele
 • 10137 KHz - MT63
  Banda de 20 m:
 • 14070 KHz - Aproape toate modurile digitale
  Banda de 17m:
 • 18100 KHz - PSK şi altele
  Banda de 15m:
 • 21109 KHz - PSK şi alte moduri
 • 21130 KHz - PSK şi alte moduri - Europa
 • 21070 KHz - PSK şi alte moduri
  Banda de 12m:
 • 24920 KHz - PSK şi alte moduri
  Banda de 10m:
 • 28120 KHz - PSK şi alte moduri
 • 28130 KHz - PSK şi alte moduri

  În funcţie de serverul WebSDR la care aţi ales să vă conectaţi introduceţi frecvenţa în KHz direct în câmpul "Frequency" şi apoi apăsaţi ENTER. Aveţi grijă ca frecvenţa introdusă să se afle în benzile recepţionate de acel server. Daca optaţi pentru serverul WebSDR din Bucureşti (http://websdr2.yo3ggx.ro), aveţi posibilitatea să recepţionaţi transmisiunile digitale de amatori din benzile de 40m şi 20m. După ce aţi ales frecvenţa dorita (de ex. 14070 KHz sau 7030 KHz) veţi auzi în difuzor sunetul specific al transmisiunilor digitale. În caz contrar verificaţi următoarele:

  - interfaţa de sunet selectată ca implicită este cea corectă (în cazul în care aveţi mai multe);
  - volumul audio este la un nivel corespunzător;
  - banda respectivă este activă în acel moment. Lăsaţi fereastra cu WebSDR deschisă şi continuaţi cu configurarea celorlalte aplicaţii.

  Ca o mică paranteză, pentru a afla cum "sună" diversele moduri digitale, puteţi accesa (4).

  Configurarea HRD Logbook

  În meniul de start veţi găsi un grup nou numit Ham Radio Deluxe.

  Click pe "HRD Logbook".

  Veţi primi un mesaj de eroare deoarece aplicaţia va încerca să se conecteze la HRD, iar acestea nu a fost pornit neavând nici un transceiver la dispoziţie.

  Click OK.

  Veţi intra astfel în fereastra principală a aplicaţiei de log.

  Din meniul de sus selectaţi Tools, apoi Configure şi apoi Callsign Lookup.

  Selectaţi ambele opţiuni astfel incât:

  - dacă aţi mai logat o legătură cu acelaşi indicativ informaţiile să fie luate din baza de date;
  - în toate celelalte cazuri să se caute informaţiile în internet, în cazul de faţă în QRZ.com. apoi selectaţi de sus cel de-al doilea TAB numit "Lookup options".

  Dacă aveţi deja un abonament valid la QRZ.com atunci introduceţi numele de utilizator şi parola apoi selectaţi "Subscription interface (Fast)". În caz contrar selectaţi "Web iinterface (more CPU, slow)". Introduceţi un indicativ valid în câmpul "Enter a callsign, results are shown in the logfile" şi apăsaţi butonul "Lookup". Se va deschide o fereastră text în care datele corespunzătoare acelui indicativ sunt afişate în format XML. Se pare că în ultima perioadă accesul la QRZ.com fără abonament nu mai permite căutarea din HRD Logbook, caz în care fisierul XML va conţine secţiunea <body></body> fără informaţii .

  Configurarea DM780

  Din butoanele aflate în partea de sus a lui HRD Logbook selectaţi(apăsaţi) butonul DM780. Se va deschide fereastra principală a aplicaţiei.

  Selectaţi din meniu „Tools" şi apoi "Program Options".
  În cazul sistemului de operare Windows 7 obţineţi fereastra de mai jos.

  Din lista aflată în partea stângă selectaţi "Soundcard". În lista de interfeţe de sunet disponibile pentru intrare (secţiunea Input(Receive)) selectaţi interfaţa "Stereo mix...".

  În cazul sistemului de operare Windows XP fereastra de configurare a DM780 apare ca mai jos.

  Şi în acest caz selectaţi interfaţa de sunet corespunzătoare iar din câmpul numit "Source" selectaţi "What U Hear", după care puteţi închide fereastra de configurare apăsând butonul X din colţul dreapta sus. Aţi configurat deja tot ceea ce era necesar pentru a începe să recepţionaţi transmisiunile radio digitale folosind WebSDR-ul.

  Operarea DM780 pentru decodificarea legăturilor digitale şi logarea acestora

  Presupunând că aţi setat frecvenţa corectă în interfaţa WebSDR si aţi parcurs restul configurărilor, fereastra principală din DM780 va arăta ca în figura de mai jos.

  Pentru a folosi facilitatea de auto-tuning fin din DM780, apăsaţi pe butonul AFC din colţul dreapta sus astfel încât acesta să se coloreze în portocaliu.

  În Waterfall-ul afişat în partea de jos se pot observa mai multe transmisiuni digitale PSK31 care apar ca nişte benzi verticale de culoare deschisă. Folosind mouse-ul dati click pe una dintre ele. În acel moment în fereastra albă din dreapta sus veţi putea urmări desfăşurarea acelei legături. Datorită funcţiei AFC selectarea cu mouse-ul nu este critică.

  Iată un exemplu care arată cum se desfăşoară o legătura digitală tipică (indicativele utilizate sunt fictive).

  Prima dată se face un apel general:

  CQ CQ CQ de UQ1233 UQ1233 UQ1233
  CQ CQ CQ de UQ1233 UQ1233 UQ1233
  CQ CQ CQ de UQ1233 UQ1233 UQ1233
  pse K
  

  Corespondentul răspunde cu:

  UQ1233 UQ1233 de AJ9876 AJ9876 pse K
  

  Urmează:

  AJ9876 de UQ1233
  Good afternoon DR Gigi 
  Report 599 599 
  NAME: Mimi Mimi 62y 
  QTH : Bel Air 
  LOC : ZA11KK [61.8° 1,008.0km] ZA11KK 
  Last QSO 31.10.2ae11 10M BPSK31 
  AJ9876 de UQ1233 pse K
  

  Corespondentul răspunde într-un mod similar după care urmează:

  AJ9876 de UQ1233
  73 Gigi and thanks for this QSO, good DX in 2011.
  I wish you and your family all the best. 
   	QSL via e-qsl, bureau .
  AJ9876 de UQ1233  
  

  Şi celălalt participant la legătură închide în acelaşi mod.

  Dacă în timpul legăturii prezentate mai sus se dă click dreapta pe unul din indicative, apare o listă de opţiuni din care se selectează Callsign (indicativ).

  În acel moment în partea stângă a ecranului sunt completate automat datele despre acel radioamator, ca în exemplul de mai jos.

  Daca nu aveţi un abonament valid la QRZ.com atunci e posibil ca multe din câmpuri sa nu fie completate automat. În acest caz puteţi folosi metoda de mai sus, selectând alte cuvinte cheie din textul mesajelor şi apoi din lista de opţiuni parametrul cărora le corespund. Îm acest mod valorile vor fi introduse în form-ul din stânga. La încheierea legăturii se apasă butonul "Add" pentru a adăuga legătura în log.

  O altă funcţie interesantă disponibilă în DM780 este aceea de a urmări simultan toate legăturile digitale care se desfăşoară în acea bandă. Funcţia este disponibilă dând click pe "Super Browser" în meniul aplicaţiei şi apoi selectând opţiunea "Display". Aplicaţia va decodifica simultan toate legăturile disponibile în bandă. Un exemplu este prezentat în figura de mai jos.

  Pentru orice alte detalii suplimentare vă stau la dispoziţie pe adresa de e-mail de la sfârşitul acestui articol.

  Mult succes!

  Termeni specifici transmisiunilor digitale

  - BPSK - modul cel mai răspândit în comunicaţiile digitale de radioamatori. Se foloseşte o modulaţie cu deplasare de fază;
  - Waterfall (cascadă) - reprezentarea vizuală a spectrului receptionat unde pot fi observate toate transmisiunile care au loc în timp real în banda acoperită (48/96 sau 192KHz). Într-o reprezentare monocromă de exemplu, culoarea alb reprezinta semnal de amplitudine maximă in timp ce negru (sau de obicei albastru) reprezintă lipsa semnalului.

  Bibliografie

  1. Wikipedia - Phase-shift keying http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-shift_keying
  2. Pagina de web Ham Radio Deluxe http://www.ham-radio-deluxe.com/
  3. Totul despre (Web)SDR http://www.radioamator.ro/articole/1003/index.php
  4. Cum "sună" modurile digitale http://kb9ukd.com/digital/

  Bucharest, Nov 22th 2011 - © Dan Toma - YO3GGX - yo3ggx@gmail.com

  Dan-Ovidiu Toma YO3GGX

  Articol aparut la 13-12-2011

  31177

  Inapoi la inceputul articolului
 • Comentarii (16)  

 • Postat de Daniel - YO3GJC la 2011-12-14 18:38:08 (ora Romaniei)
 • Tnx to Cip, azi am reusit sa pun addon-ul de Skimmer pe packet clusterul integrat in HRD (conectat la ve7cc). Pentru cei interesati, addonul cu pricina il gasiti aici
  http://www.paulhannington.com/g6uvs/

 • Postat de Dan - YO3GGX la 2011-12-14 20:09:50 (ora Romaniei)
 • Daniel, cred ca trebuie sa o iei un pic mai usor.
  Tine cont ca nu toata lumea este familiarizata nici macar cu functionalitatile de baza ale HRD.
  Pe mine m-ai pierdut..:-)
  73 Dan YO3GGX

 • Postat de Daniel - YO3GJC la 2011-12-14 21:47:30 (ora Romaniei)
 • Dane, poate ca un articol despre CWskimmere ar fi extrem de binevenit. Si eu sunt "nou" in domeniul asta, gratie lui Cip N2YO am prins "gustul" si utilitatea. Ideea e ca exista un network de SDR-uri care ruleaza programe de skimmer si care raporteaza online tot ce aud in banwidth-ul de receptie, asculta si decodifica instantaneu tot ce aud (ma refer doar la CW ca deocamdata nu exista skimmere de SSB...ce frumos ar fi :-). Aplicabilitate: eu azi dim cand era propagare moarta si nu se auzea absolut nimic am chemat in CW sa vad cam pe ce directie merge propagarea si am fost raportat automat de cateva skimmere din Estul Europei (YU, OE, HA)cu un SNR de 24dB iar banda era gol-goluta, nimeni si nimic nu se auzea (in 20m pe la 6 dimineata). Skimmerele astea sunt o idee excelenta pentru benzile de sus cand zici ca e moarta propagarea dar defapt nu e nimeni sa asculte in acel moment in acea frecventa unde chemi tu. O alta aplicabilitate este cand o expeditie sau vreun DX apare undeva, te uiti si vezi ce skimmer a raportat-o si poti sa o pescuiesti inainte de a se face buluceala pe ea si ianinte sa o raporteze userii pe dxcluster. Nemaivorbind in concursuri, poate ca cei care fac contest ar trebui sa traga cu ochiul si la skimms. Incearca programetele ala, leaga-te la lui clusterul ve7cc sa vezi ce minune...traiasca SDR-urile si "consateanul" meu Alex VE3NEA care a muncit din greu la algoritmi. Fa o incercare si vezi daca-ti place :-)

 • Postat de Daniel - YO3GJC la 2011-12-14 21:57:32 (ora Romaniei)
 • Dane, poti sa dai un ochi si aici...sunt convins ca o sa prinzi gustul rapid
  http://www.reversebeacon.net/

 • Postat de Dan - YO3GGX la 2011-12-14 22:46:10 (ora Romaniei)
 • Daniel, pe mine m-a "prins" ceva asemanator -WSPRnet
  Am lasat statia pornita zile in sir pe diverse benzi si am ramas uimit sa vad pe unde am fost auzit si ce am auzit. Din pacate momentan antena mea e pusa la WebSDR si doar din cand in cand mai intru in emisie.

  73 Dan YO3GGX

 • Postat de Daniel - YO3GJC la 2011-12-14 23:08:37 (ora Romaniei)
 • pai nu trebuie sa pui nimic pe emisie,, totul e doar RX doar sa rulezi skimmerul in paralel cu websdr-ul, poate merge, habar n-am ca nu am websdr, eu merg cu LP-PAN-ul doar pentru spectrum scope. Poate o sa ma apuce si pe mine odata sa pun un websdr...cu timpul stau cam prost si se tot aduna diverse proiecte care isi tot schimba prioritatie.

 • Postat de Dan - YO3GGX la 2011-12-15 13:25:31 (ora Romaniei)
 • Daniel, atunci incerc sa inteleg ce aduce im plus fata de WSPR, care este bidirectional. Eu in principiu pot acum rula orice alte aplicatii sdr in paralel cu websdr-uol, pe acelasi server (Linux). Am la dispozitie cate o interfata virtuala de sunet pentru fiecare banda/receptor pe care o pot partaja intre oricate aplicatii.
  Cand o sa am putin timp o sa ma uit si peste skimmer.

  73 Dan YO3GGX

 • Postat de Vasile - YO9FEH la 2011-12-15 21:15:31 (ora Romaniei)
 • Interesant articolul dar pt mine(deocamdata ) la un nivel prea ridicat!Comentariile din subsol parca ar fi in limba...pasareasca !Succes pe mai departe autorului !73 Vasile !

 • Postat de Dan - YO3GGX la 2011-12-16 11:05:32 (ora Romaniei)
 • Buna Vasile. Eu am incercat sa-l fac cat mai pe intelesul tuturor. Orice sugestii de imbunatatire sunt binevenite. De altfel voi face o demonstractie practica pentru cei interesati cu ocazia simpozionului de la Campina de maine.
  Comentariile din subsol nu au legatura cu articolul de fata ci se referea la un alt produs si o alta tehnologie. Am raspuns aici pentru ca aici s-au pus intrebarile.
  Toate cele bune. 73 Dan YO3GGX

 • Postat de Mirzan Daniel - YO8RQP la 2011-12-16 19:41:37 (ora Romaniei)
 • Superb articol,Dane!Am descarcat aplicatia si am facut deja primele receptii pe websdr-ul de la Bucuresti.Recunosc ca in acest domeniu sunt novice.M-a ajutat enorm acest articol.

 • Postat de Dan - YO3GGX la 2011-12-18 17:47:43 (ora Romaniei)
 • Buna Daniel. Ma bucur ca este de folos. Feedback-ul tau ma va determina sa continui seria de articole despre SDR pe intelesul tuturor.
  Intentionez sa scriu unul despre instalarea si configurarea unui server WebSDR.

  73 Dan YO3GGX

 • Postat de Viorel - YO2MHJ la 2011-12-18 19:36:53 (ora Romaniei)
 • Multumesc Dane pentru activitatile tale-receptoarele SDR si "cursurile" pe care ni le oferi sunt de mare folos.
  M-ai motivat sa-mi instalez HRD si sa-l configurez(cu ajutorul tau) deocamdata doar pentru CAT,urmeaza o interfata pentru moduri digitale.
  Tine-o tot asa,in acest mod,nu carcotind, se face cate ceva pentru radioamatorism,73!

 • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2011-12-18 20:26:32 (ora Romaniei)
 • Bravo Dan .... bun articolul si f. util ptr toti! 73 YO3GH

 • Postat de nyeste francisc - (neradioamator) la 2012-12-16 21:32:42 (ora Romaniei)
 • acum incerc si eu sa invat pt. examen. ma preocupa ft. mult i-mi place..

 • Postat de yo4bjt@yahoo.com - YO4BJT la 2013-02-13 12:13:22 (ora Romaniei)
 • este super ok ,este practic si poti veda propia emisiune.sin ff multe avantaje .73 o zi buna!!! de la yo4 bjt.by by!!

 • Postat de Florin - YO5OTH la 2013-11-18 11:08:20 (ora Romaniei)
 • Felicitari, 73!

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Recepţionarea modurilor digitale folosind WebSDR"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact