28130 KHz - PSK şi alte moduri
În funcţie de serverul WebSDR la care aţi ales să vă conectaţi introduceţi frecvenţa în KHz direct în câmpul "Frequency" şi apoi apăsaţi ENTER. Aveţi grijă ca frecvenţa introdusă să se afle în benzile recepţionate de acel server.
Daca optaţi pentru serverul WebSDR din Bucureşti (http://websdr2.yo3ggx.ro), aveţi posibilitatea să recepţionaţi transmisiunile digitale de amatori din benzile de 40m şi 20m.
După ce aţi ales frecvenţa dorita (de ex. 14070 KHz sau 7030 KHz) veţi auzi în difuzor sunetul specific al transmisiunilor digitale. În caz contrar verificaţi următoarele:
- interfaţa de sunet selectată ca implicită este cea corectă (în cazul în care aveţi mai multe);
- volumul audio este la un nivel corespunzător;
- banda respectivă este activă în acel moment.
Lăsaţi fereastra cu WebSDR deschisă şi continuaţi cu configurarea celorlalte aplicaţii.
Ca o mică paranteză, pentru a afla cum "sună" diversele moduri digitale, puteţi accesa (4).
Configurarea HRD Logbook
În meniul de start veţi găsi un grup nou numit Ham Radio Deluxe.
Click pe "HRD Logbook".
Veţi primi un mesaj de eroare deoarece aplicaţia va încerca să se conecteze la HRD, iar acestea nu a fost pornit neavând nici un transceiver la dispoziţie.
Click OK.
Veţi intra astfel în fereastra principală a aplicaţiei de log.
Din meniul de sus selectaţi Tools, apoi Configure şi apoi Callsign Lookup.
Selectaţi ambele opţiuni astfel incât:
- dacă aţi mai logat o legătură cu acelaşi indicativ informaţiile să fie luate din baza de date;
- în toate celelalte cazuri să se caute informaţiile în internet, în cazul de faţă în QRZ.com.
apoi selectaţi de sus cel de-al doilea TAB numit "Lookup options".
Dacă aveţi deja un abonament valid la QRZ.com atunci introduceţi numele de utilizator şi parola apoi selectaţi "Subscription interface (Fast)". În caz contrar selectaţi "Web iinterface (more CPU, slow)". Introduceţi un indicativ valid în câmpul "Enter a callsign, results are shown in the logfile" şi apăsaţi butonul "Lookup". Se va deschide o fereastră text în care datele corespunzătoare acelui indicativ sunt afişate în format XML.
Se pare că în ultima perioadă accesul la QRZ.com fără abonament nu mai permite căutarea din HRD Logbook, caz în care fisierul XML va conţine secţiunea <body></body> fără informaţii .
Configurarea DM780
Din butoanele aflate în partea de sus a lui HRD Logbook selectaţi(apăsaţi) butonul DM780. Se va deschide fereastra principală a aplicaţiei.
Selectaţi din meniu „Tools" şi apoi "Program Options".
În cazul sistemului de operare Windows 7 obţineţi fereastra de mai jos.
Din lista aflată în partea stângă selectaţi "Soundcard". În lista de interfeţe de sunet disponibile pentru intrare (secţiunea Input(Receive)) selectaţi interfaţa "Stereo mix...".
În cazul sistemului de operare Windows XP fereastra de configurare a DM780 apare ca mai jos.
Şi în acest caz selectaţi interfaţa de sunet corespunzătoare iar din câmpul numit "Source" selectaţi "What U Hear", după care puteţi închide fereastra de configurare apăsând butonul X din colţul dreapta sus.
Aţi configurat deja tot ceea ce era necesar pentru a începe să recepţionaţi transmisiunile radio digitale folosind WebSDR-ul.
Operarea DM780 pentru decodificarea legăturilor digitale şi logarea acestora
Presupunând că aţi setat frecvenţa corectă în interfaţa WebSDR si aţi parcurs restul configurărilor, fereastra principală din DM780 va arăta ca în figura de mai jos.
Pentru a folosi facilitatea de auto-tuning fin din DM780, apăsaţi pe butonul AFC din colţul dreapta sus astfel încât acesta să se coloreze în portocaliu.
În Waterfall-ul afişat în partea de jos se pot observa mai multe transmisiuni digitale PSK31 care apar ca nişte benzi verticale de culoare deschisă. Folosind mouse-ul dati click pe una dintre ele. În acel moment în fereastra albă din dreapta sus veţi putea urmări desfăşurarea acelei legături. Datorită funcţiei AFC selectarea cu mouse-ul nu este critică.
Iată un exemplu care arată cum se desfăşoară o legătura digitală tipică (indicativele utilizate sunt fictive).
Prima dată se face un apel general:
CQ CQ CQ de UQ1233 UQ1233 UQ1233
CQ CQ CQ de UQ1233 UQ1233 UQ1233
CQ CQ CQ de UQ1233 UQ1233 UQ1233
pse K
Corespondentul răspunde cu:
UQ1233 UQ1233 de AJ9876 AJ9876 pse K
Urmează:
AJ9876 de UQ1233
Good afternoon DR Gigi
Report 599 599
NAME: Mimi Mimi 62y
QTH : Bel Air
LOC : ZA11KK [61.8° 1,008.0km] ZA11KK
Last QSO 31.10.2ae11 10M BPSK31
AJ9876 de UQ1233 pse K
Corespondentul răspunde într-un mod similar după care urmează:
AJ9876 de UQ1233
73 Gigi and thanks for this QSO, good DX in 2011.
I wish you and your family all the best.
QSL via e-qsl, bureau .
AJ9876 de UQ1233
Şi celălalt participant la legătură închide în acelaşi mod.
Dacă în timpul legăturii prezentate mai sus se dă click dreapta pe unul din indicative, apare o listă de opţiuni din care se selectează Callsign (indicativ).
În acel moment în partea stângă a ecranului sunt completate automat datele despre acel radioamator, ca în exemplul de mai jos.
Daca nu aveţi un abonament valid la QRZ.com atunci e posibil ca multe din câmpuri sa nu fie completate automat. În acest caz puteţi folosi metoda de mai sus, selectând alte cuvinte cheie din textul mesajelor şi apoi din lista de opţiuni parametrul cărora le corespund. Îm acest mod valorile vor fi introduse în form-ul din stânga.
La încheierea legăturii se apasă butonul "Add" pentru a adăuga legătura în log.
O altă funcţie interesantă disponibilă în DM780 este aceea de a urmări simultan toate legăturile digitale care se desfăşoară în acea bandă. Funcţia este disponibilă dând click pe "Super Browser" în meniul aplicaţiei şi apoi selectând opţiunea "Display". Aplicaţia va decodifica simultan toate legăturile disponibile în bandă. Un exemplu este prezentat în figura de mai jos.
Pentru orice alte detalii suplimentare vă stau la dispoziţie pe adresa de e-mail de la sfârşitul acestui articol.
Mult succes!
Termeni specifici transmisiunilor digitale
- BPSK - modul cel mai răspândit în comunicaţiile digitale de radioamatori. Se foloseşte o modulaţie cu deplasare de fază;
- Waterfall (cascadă) - reprezentarea vizuală a spectrului receptionat unde pot fi observate toate transmisiunile care au loc în timp real în banda acoperită (48/96 sau 192KHz). Într-o reprezentare monocromă de exemplu, culoarea alb reprezinta semnal de amplitudine maximă in timp ce negru (sau de obicei albastru) reprezintă lipsa semnalului.
Bibliografie
1. Wikipedia - Phase-shift keying http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-shift_keying
2. Pagina de web Ham Radio Deluxe http://www.ham-radio-deluxe.com/
3. Totul despre (Web)SDR http://www.radioamator.ro/articole/1003/index.php
4. Cum "sună" modurile digitale http://kb9ukd.com/digital/
Bucharest, Nov 22th 2011 - © Dan Toma - YO3GGX - yo3ggx@gmail.com
- Dan-Ovidiu Toma YO3GGX
-