hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Oportunitati si pericole

Nicolae Stanciu YO3GNO

OPORTUNITATI: BANDA DE 60m in Romania cand?

Suntem indreptatiti sa credem ca o parte din drum a fost facuta anul trecut odata cu directiva UIT care lasa la latitudinea fiecarei tari atribuirea celor trei frecvente mult discutate si disputate care alcatuiesc banda de 60m (cu adaptarile de rigoare la peisajul fiecarei tari).

Nu intram in istoricul acestei benzi, mai spunem doar ca dupa cel de al doilea razboi mondial, amatorii au pierdut 200kHz din banda de 40m in favoarea aparatului propagandistic reprezentat de statiile de radiodifuziune de unde scurte (fie din vest, fie din est) iar aceasta noua banda (canale mai degraba) poate fi o compensatie rezonabila in acest moment - de fapt acesta a fost compromisul care a stat la baza acestei "concesii" nemaipomenite. Este ciudat totusi ca in timp ce radioamatorii din Marea Britanie si Finlanda (si in timp ce si altii se pregatesc) au inceput sarguincios exploatarea acestei benzi in scopurile amintite, in YO nu se explica si nu se promite oficial inca nimic.

Acestea fiind zise, hai sa vedem impreuna ce se poate face concret.

Spuneam ca Marea Britanie si Finlanda utilizeaza deja canale din aceasta banda asa ca problema compatibilitatii spectrale in Europa ar trebui sa iasa clar din discutie ca argument sau scuza impotriva - mai ales ca includerea in NATO a Romaniei ar trebui sa excluda de la sine orice reminiscenta pre-decembrista in administrarea spectrului HF. Pentru cei curiosi, o simpla cautare pe Google cu string-ul "60m band" ar putea releva cam cat de serios este luata in seama pe alte meleaguri aceasta banda.

PERICOLE: PLC&BPL. Acum si in Romania

Vreau sa va atrag atentia asupra unui potential pericol: transportul de date peste liniile electrice (de inalta tensiune, medie, joasa). BPL = Broadband Over Power line/ Comunicatii de date de mare viteza peste liniile de putere; PLC = Power Line Communication/ Comunicatii de date peste retele electrice - ca sa definim terminologia si la ce serversc aceste minuni pentru cei care nu au auzit inca sau nu le-a pasat. Din perspectiva celor care ar utiliza serviciile si a celor care incaseaza banii, este minunat, nemaipomenit. Ce ne facem insa cu faptul ca pentru suportul pentru transmisia acestor date se utilizeaza spectrul HF intre 1.6 - 30MHz? Ce ne facem cu faptul ca odata ce dam drumul la aceasta aplicatie intr-o retea fizica deschisa (asa cum este o retea electrica), o transformam intr-un radiator pentru semnalele radio care constituie traficul de date peste linia respectiva?

Se lovesc aici aparent trei interese: al nostru adica al radioamatorilor de a beneficia de un eter curat, al utilizatorilor de a beneficia de internet ieftin "la priza" si al celor care incaseaza banii. Dar oare numai aceste trei interese exista? Ei bine surpriza: nu. Mai sunt inca o groaza de servicii care utilizeaza HF si aici aduc in discutie numai doua care au conotatii puternic financiare: armata si radiodifuziunea. Simt zambetul unora care gandesc ca aceste doua entitati nu ar mai fi atat de interesate de undele scurte (ca o scurta paranteza, nu numai undele scurte pot fi afectate de BPL sau PLC pentru ca tranzitiile foarte scurte fac ca semnalele sa aiba armonici limitate teoretic doar de reactantele liniilor) insa ii voi dezamagi cu un singur argument deocamdata: http://www.drm.org/pdfs/newsevents/DRMStatementPLCseptember04.pdf - de aici veti intelege ce fonduri se investesc in domeniul radiodifuziunii digitale de unde scurte, citind atent si vazand cine sunt suporterii financiari ai proiectului. Drept urmare veti intelege de ce in afara de noi amatorii mai sunt si altii mult mai importanti care ar fi teribil de deranjati de efectele noilor tehnologii de propagare a datelor. Imi pare rau ca nu am avut timpul necesar sa traduc articolul, va las sa-l cititi pe indelete direct de la sursa.

Este absolut aberant ca o pseudomajoritate sa reuseasca sa impuna o tehnologie in aceste conditii, limitand drepturile celorlalti de a folosi o resursa, in speta spectrul radio. Care este sensul celor de mai sus? Este clar ca aceste tehnologii intra incet si in Romania, este o certitudine, sub masca unor certificari CE care scutesc produsele de omologare. Dar credeti-ma ca daca vecinul va baga la el acasa in priza un asemenea dispozitiv, viata dumneavoastra de radioamator se va complica teribil, fie ca sunteti amatori de unde scurte sau ultrascurte.

Ce e de facut? Exact ceea ce fac si altii afara:

  • cer in mod argumentat revizuirea standardelor de omologare,
  • se folosesc de influenta politicienilor care provin din randul lor,
  • folosesc orice mijloc de presiune sau se folosesc de institutii care pot fi lezate ca si ei (in speta Radiodifuziunea Romana la noi).

    Ca sa inchei, am sa va spun ca Elvetia si Austria au facut deja demersuri de limitare a fenomenului BPL/PLC prin revizuirea normelor de omologare iar in Statele Unite este o adevarata dezbatere (ca sa nu spun razboi) ARRL versus FCC pentru limitarea acestor tehnologii (vizibil usor in site-ul ARRL al amatorilor americani).

    In concluzie: avem oportunitati, ne pasc primejdii. Ce facem? Ne trezim la timp? Sau ne vindem echipamentele?

    Nicolae Stanciu YO3GNO

    Articol aparut la 14-11-2004

    9438

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (7)  

  • Postat de radulescu gheorghe andrei - YO4AUP la 2004-11-17 05:39:16 (ora Romaniei)
  • facind abstractie de faptul ca transmisia de date se face prin liniile si nu peste liniile de transport ale energiei electrice,subiectul in sine devine acut si la noi.din cite stiu eu ,astazi nu sint permise emisiuni in unde scurte cu o largime de banda de 25 mhz.legislatia se modifica insa de azi pe miine contra unui geamantan de bani,mai ales ca o astfel de problema tehnica nu este inteleasa de nici un deputat sau senator.in atare situatie votul se va da in totala necunostinta de cauza.oare putem cere "federatiei" sa inceapa un lobby intens pe aceasta tema? care este parerea ministerului asupra acestui subiect.cine poate sa-l intrebe?

  • Postat de Oproescu Gheorghe - YO4BKM (yo4bkm) la 2004-11-17 10:30:48 (ora Romaniei)
  • Incep cu o intrebare tip butada: daca la tara aerul este mai curat, de ce nu se muta orasele la tara?
    Si acum comentariul: vicierea unui mediu se produce cel mai adesea din interiorul mediului iar un sistem dereglat din interior nu se poate repara singur, ci numai din exterior. In cazul nostru, mediul de talecomunicatii a dezvoltat si factorii nocivi, precum cel de mai sus, care nu este singurul. Nu avem ce face. Fara sa fiu fatalist, ca de multe alte dati pestele cel mare inghite pe cel mic fara sa-i ceara parerea.
    Perturbatii gen "cu pumnul in masa" am suferit si eu de la diferiti "mai mari", ba de la un emitator radar cu baleierea azimutului care imi bloca orice banda cu periodicitate de cronometru la fiecare 15 secunde timp de 2 secunde (norocul meu a fost ca s-au schimbat vremurile si tehnicile), ba o autocoloana (cu motoare pe benzina) aflata la cativa zeci de metri de locuinta mea, care bruia cu 59+ chiar si pe 144 MHZ etc. Iar calitatea noastra de "amatori" ne declaseaza de la bun inceput in raport cu orice autoritate in afara de a noastra. Avem nevoie de aliati si de aliante.

  • Postat de Nic - YO3GNO - la 2004-11-19 15:44:45 (ora Romaniei)
  • YO4BKM: Credeam ca nu ne propunem sa-i scuzam sau sa-i intelegem pe "ei" ci ca ne propunem sa ne aparam interesele. Nu ati sesizat nuanta cea mai importanta si anume aceea ca radioamatorii nu sunt singura spetza amenintata ci mai sunt si broadcaster-ii impreuna cu diverse alte servicii care utilizeaza din plin spectrul de unde scurte si nu numai. Si ei au drepturi ca si noi. Nu mai vorbim de o minoritate nevolnica ci deja vorbim de servicii de informare in masa la care accesul poate fi restrictionat, sublinierea acestui fapt era facuta prin intermediul acelui link strecurat la un document pdf online. In rest ca avem nevoie de aliante si aliati am spus si eu, exact asta era rolul articolului.
    La tara aerul este intr-adevar mai curat dar si pe la tara mai nou trec linii de inalta tensiune.
    Eu cred ca nenorocirea noastra va veni din indiferenta si suficientza.

  • Postat de Nic - YO3GNO - la 2004-11-19 15:55:11 (ora Romaniei)
  • YO4AUP: Probabil ca Federatia face deja lobby, nici nu ma indoiesc ca nu ne apara interesele. Probabil ca in scurt timp vom ajunge sa utilizam si banda de 60m cot la cot cu cei ce stau in capatul mesei. Dar nu vedem semnele, asta vreti sa spuneti?
    Lucrurile sunt triste, nici un organism de reglementare nu va recunoaste usor ca un device de date infipt in reteaua electrica este un radiator RF si va incerca sa mute problema de la protejarea mediului de catre potentialul perturbator la cel care primeste perturbatiile. Nici in YO nu vor fi exceptii. De ce? Ati raspuns singur.

  • Postat de marian - YO9FMP la 2004-11-20 23:09:40 (ora Romaniei)
  • pe cand se vor autoriza benzile de 43 si 70 mhz?

  • Postat de Alex - la 2005-06-22 04:16:10 (ora Romaniei)
  • Problema e radioamatorul si nu BPL. Poate nu ati observat inca dar radioamatorul este fiinta care nu se poate adapta environmentului cel now! Dece?
    pentruca radioamatorul a devenit un radio-operator, o fiinta parazitara care nu produce/inventeaza nimic! Acum vrem sa dam drumul la buton si sa incepem sa scuipam in microfon!
    Problemele le lasam sa le resolve altii!
    Bine frate, daca steptam pe altii sa resolve acesta problema putem astepta mult si bine!
    Poate daca ne punem creierul la munca un pic, am gasi o solutie technica si la BPL si vom fi mindri din now ca sintem RADIOAMATORI!

    Alex, -. ..--- -. -. ..-

  • Postat de Nic - YO3GNO la 2006-01-08 22:41:16 (ora Romaniei)
  • Alex, poate ca ar fi bine sa iesi din anonimat si daca tot vorbesti in numele radioamatorilor, sa ne spui si care este indicativul tau. Mai departe, punctul tau de vedere (cu tot respectul) mi se pare o insiruire de cuvinte care nu duc prea departe. Solutie tehnica la BPL? Imi lasa impresia ca nu faci trafic ca sa stii ce inseamna zgomot radioelectric indus de traficul de date. Solutia nu este una tehnica ci una administrativa care din pacate are la baza un principiu care pleaca de la "the strength is in numbers". Vorbesti despre "environmentul cel nou". Adaptarea poate avea loc numai daca schimbarea de "environment" nu este atat de dramatica si defavorabila incat sa faca mediul greu de recunoscut, nu ai sa imi spui ca daca am sa iau tot aerul din jurul tau, ai sa inveti sa respiri altceva sau sub apa. Scuza-ma dar punctul de vedere este pueril si irational - repet: with all respect.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Oportunitati si pericole"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact