|
Patru decenii radioamatorism cu... digitale "home-made"Partea I
Se intampla in vara anului 1972 cand amicul I1JS, Angelo, care era tehnician electromecanic la faimoasa firma "Olivetti", mi-a adus in dar un "pumn" de integrate in logica DTL ( Diode Tranzistor Logic ) produse de "Fairchild". Devenisera desuete vis a vis de noile TTL, le-am botezat atunci, "miriapozi", fara sa banuiesc ca ma vor insoti atata amar de vreme.
Integratele de orice fel erau in acele timpuri "rara avis" si asta nu numai in YO, ceace ma facea sa le contabilizez evidenta in "necesar / disponibil" !.
A urmat documentarea ( pe atunci nu exista Google ! ) si "insailarea" primei aplicatii utile pentru radioamatorism, un manipulator electronic cu doua circuite bistabile si cateva porti...DTL care avea ca indicator un mic LED primit de la YO3FU, Gil...montaj inca functional.
Era epoca mea de debut in UUS, ma interesau balizele, cel care a fost YO3AVE construise pentru 2m baliza YO3KAA manipulata cu o cheie electromecanica cu traductor inductiv, actionata cu un motoras ( ideie reluata peste ani, intr-o forma simplista, la constructia emitatoarelor de radio-orientare ). Mi-am propus sa construiesc un manipulator DTL pentru baliza YO2KAB, cu mesajul memorat intr-o matrice de diode scanata cu numaratoare/decodoare, vizualizat pe un afisor cu LED matrix 5 x 7 !. Memorii ROM cu matrici de diode se foloseau in anii "60 si la contructia calculatoarelor MECIPT, realizate in Politehnica timisoreana...
Descrierea manipulatorului ROM-DTL a fost publicata in revista "Tehnium" nr.6/1977 , montajul face parte din colectia mea de "digitale-retro".
Inaintam cu pasi repezi, in 1976 construiam primul frecventmetru cu afisoare Nixie, care imi era necesar pentru masurarea frecventei de emisie la legaturile radio de tip Meteorscatter. A urmat in mod logic scala digitala cu afisoare LED 7 segmente, pentru ciudatul meu receptor RSI6M ( care zburase in anii "50 cu MIG-15 !...si care este in perfecta stare de functionare, echipat cu tuburi 6K7 alimentate la 26 V ! ) care rezolva si citirea mai precisa a frecventei de receptie.
In 1978 au fost transferate la diferite radiocluburi din tara telex-uri cu imprimare pe banda ! tip RFT T51.0, scoase din uz. Am cumparat si eu unul de la clubul din Arad, asa am devenit activ si-n RTTY. Nefiind instruit ca dactilograf, traficul se derula incet si zgomotos, telexul destul de uzat suna ca un un...tractor, deranjand toata familia!
Am gasit in revista "Radio Rivista" diverse montaje digitale utile in RTTY, generator pentru CQ, memorie tampon cu RAM, convertor Baudot/ASCII etc. realizate cu integrate logice, care odata construite erau destul de dificil de integrat si manevrat in paralel cu telexul electromecanic.
La sugestia lui YO3BEJ ( devenit mai apoi YO3NP si...LIXCO ! ) incepeam constructia unui RTTY electronic, dupa schema si ideia lui G3PLX, Peter Martinez, cel care a inventat mai apoi faimosul PSK31. Traficul RTTY se afisa pe ecranul unui TV Sport in format 40 caractere x 25 randuri, un format atipic codului hexadecimal ( 32 cha x 16 r).
Era prima aplicatie unde intalneam integratele cu 40 pini in realizate in tehnologie MSI, acel vestit UART ( Universal Asincronous Receiver Transmiter ) TR1602 sau 1402, care facea conversia in/out din serial in paralel si invers, plus PROM-ul SN74188 care trebuia programat FARA greseala in regie proprie, devenind in fapt convertorul Baudot/ASCII si desigur generatorul de caractere.
Foloseam o tastatura profesionala Olivetti defecta, la care am inlocuit "brutal" senzorii capacitivi cu contacte mecanice aurite...inserand la iesire un monostabil pentru anularea conectarii repetate.
O premiera pentru mine a fost si acel "brag tape" electronic, cu descrierea statiei inscrisa intr-un EPROM 2708, care a fost programat de YO3DP, Stefan.
In final a rezultat un "monstru" TTL cu peste 110 integrate, cu un consum de 5A la 5V...in carcasa fiind incluse anexele de trafic si modem-ul.
Echipamentul a mai functionat cativa ani buni si la Sorin, YO7CKQ.
Se mai pot vedea, scala digitala de la RSI si frecventmetrul cu Nixie.
Timisoara, 10 martie 2012
Articol aparut la 17-3-2012 8956 Inapoi la inceputul articolului |
La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.
Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact