![]() |
![]() |
|
COŞNA 2012
"Caracterul nu este un dar ci o suma de deprinderi dobândite prin muncă"
Fiecare zi a fost unică în felul ei pentru că începea cu o provocare sau cu o nevoie a noastră, a fiecăruia. Aceste nevoie erau discutate în grupe şi în urma acestor discuţii se luau decizii personale sau de grup.
Oferta taberei a fost variată oferind fiecărui copil posibilitatea de a îmbina plăcutul cu utilul. Menţionez doar câteva dintre atelierele la care în fiecare zi copiii participau cu placere:
După cum puteţi vedea în imagini, oferta a fost destul de bogată: pasionaţii de alpinism au putut face primii paşi în acest domeniu, atelierul de gravură a avut destui pretendenţi, la atelierul de muzică cei pasionaţi au putut învăţa primele noţiuni şi apoi forma o mică orchestră, cei doritori să înveţe arta tinichigeriei auto au învăţat-o pe viu iar rezultatul muncii lor a fost "Explomobilul" cu care au putut explora împrejurimile Coşnei, un alt atelier foarte căutat a fost cel de ornamente florare cât şi cel de geocaching. Nu putem omite bucuria copiilor care participau şi la atelierul bucătărie, mai ales când... rezultatul muncii lor după cum puteţi vedea era apreciat de toţi cei ce serveau masa sau dumeţiile şi mai ales...punctul de atracţie, tiroliana. Fiecare zi era presărată cu momente artistice, muzicale sau lirice, serate, ateliere, sportive (fotbal, volei, jocuri de inteligenţă), mici scenete regizate şi puse în scenă de ei, muzică de calitate şi nelipsitul foc de tabără.
Aş vrea să mă opresc mai mult la cele comune nouă radioamatorilor. Şi pentru anul acesta ne-am dorit să oferim copiilor ceva deosebit.
Cred că am reuşit să...stârnim interesul lor şi nu numai al lor. Ne-am dorit în primul rând ca dotarea necesară să fie mai bună pentru ca tinerii radioamatori dar şi cei ce aici şi acum, pentru prima dată au luat contact cu radioamatorismul, să poată practica fără a mai...şoma. Aşa se face că, am putut beneficia de 4 staţii operative în unde scurte, (TS 850s, Icom 735, Icom 718 şi TS 50) 3 staţii portabile pentru UUS şi una fixă ( FT 225RD). La capitolul antene am avut antene filare, dipol, inverted v, deltaloop-ul clasic al nostru pentru tabere, iar pentru UUS un vertical colinear.
Vreau să mulţumesc sponsorilor noştri care pentru această perioadă au pus la dispoziţia copiilor aparatura lor sau au contribuit la capitolul antene.
Am încercat şi sper că am reuşit să facem un pas mai departe cu copiii autorizaţi, pentru că au învăţat să facă legături radio şi în modurile digitale. În ediţia anterioară a taberei am făcut doar ceva teorie acum, a primat practica. Sigur că, bucuria efectuării de legături în aceste moduri, la început de drum este mare şi sperăm să rămână la fel.
La domeniul radio, am avut două experienţe de neuitat pentru participanţi. Primul eveniment a fost vizita echipei de radiogoniometrie a CSTA Suceava. Aceştia ne-au făcut o demonstraţie practică apoi, pentru o zi întreagă au stat alături de copiii noştri care au ...luat microbul acesta pentru a-l duce mai departe. Ne-am dori pentru anul viitor să avem un atelier şi de RGO dar...va fi posibil doar dacă vom avea posibilitatea de a achiziţiona cele necesare.
Rezultatele muncii depuse cu aceşti copii au început să apară. Unind pasiunea cu instruirea şi ajutorul instructorilor, la Campionatul Naţional de Telefonie ediţia 2011, unul din copii noştri s-a clasat la categoria juniori pe locul 3. Această performanţă a fost marcată printr-un moment festiv, în faţa întregii tabere prin înmânarea diplomei şi medaliei de către Secretarul Federaţiei, Dl. Adrian Zaiţ, YO8OW. Şi acest eveniment a fost o nouă " scânteie " pentru motivarea copiilor către radioamatorism. Pentru Campionatul din acest an ne propunem să scoatem cel putin 3 copii în eter. Aceasta datorită faptului că atât ne permite doratea la acest moment. Visul nostru este ca la Coşna să avem o bază de concurs pentru că spaţiul pentru antene există, liniştea şi lipsa paraziţilor industriale e la ea acasă dar...
O altă provocare a acestei tabere a fost cursul de instruire pentru situaţii de urgenţă. A fost organizat de către Asociaţia "Exploratori Pentru Viitor", sponorizat de către ADRA Romania şi susţinut de către Dl. Vasile Grosoşiu din partea ASVSU. Având în vedere valoare acestui curs, la modulele de teorie au participat pe lângă cei 16 radioamatori prezenţi şi aproximativ 80 de persoane prezente în tabără pentru alte proiecte.
Au fost abordate principalele metode şi tematici pentru situaţii de urgenţă:
Cursurile au fost prezentate la modul interactiv, folosindu-se imagini video, clipuri, explicându-se diferite scenarii de accidente şi metodele de intervenţie, importanţa radioului în situaţii de urgenţă, metodele de trafic pentru situaţii de urgenţă. Partea cea mai savurată a fost de departe partea practică, cu multiple exerciţii de simulare de accidente şi intervenţii diverse: primele constatări, acordarea primului ajutor, respiraţia artificială, imobilizarea victimei, transportul cu targa în diverse situaţii, cu sau fără obstacole, etc.
Ei bine, cred din toată inima că avem copii minunaţi, copii care vor putea ca mâine sau poimâine să ne ia locul cu succes ba, chiar să facă lucruri pe care noi doar le-am visat. Însă mai cred că, oricât de mare ar fi şi va fi pasiunea lor dacă eu şi cu tine nu vom sta alături de ei pentru a le călăuzi paşii, pentru a le fi exemple, (în bine îndrăznesc să spun), dacă nu vom lăsa de la noi ...ceea ce nu ne face cinste, talentul şi pasiunea lor şi toată investiţia pe care unii o facem în aceşti copii minunaţi se va risipi precum aburul . Va fi doar un disperat CQ fără a primi vreun răspuns de la cineva.
Prieteni, haideţi să punem umărul la creşterea acestei generaţii. Putem!
Articol aparut la 18-8-2012 7369 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |