![]() |
![]() |
|
CQWW SSB 2012 de la Z38N
.................
Și timpul a trecut și-a venit și ultima "sută de metri" a pregatirilor intensive. Am discutat si stabilit cu totii prin e-mail toate detaliile organizaționale, tehnice, transport, joncțiunea echipei, necesarul de logistică, documente, antene, scule, bani, provizii de drum, si evident, inclusiv si stocurile necesare de "palincă" hi!. Totul până în cele mai mici detalii pentru a asigura reusita unei astfel de actiuni complexe si reducerea la minimul posibil a numarului posibil de "surprize" tehnice si logistice.
Multi din echipa careia ma voi alatura la Z38N imi sunt cunoscuti din participarile mele anterioare la marile concursuri impreuna cu echipa HG6N. De data aceasta, am fost invitati sa constituim o echipa comuna cu micul colectiv de la radioclubul din oraselul macedonean Stip, Z37M.
A venit si ora "H". Iată-ne adunați cu toții la Szeged (la frontiera "Schengen" cu YU), în "lunea din săptămâna concursului". Am debarcat din mașinile cu care am venit din diferitele direcții, le-am parcat pentru 8 zile la un HAM din Szeged și am pornit cu o dubiță ticsită de echipamente antene si materiale (puse toate frumos pe liste vamale) și un microbuz de 9 persoane cu GPS-ul setat pe direcția Z37M, prin Belgrad – Nis – Scopie – Stip.
...și iată-ne ajunsi la Stip. Hotelul mult mai bun decât credeam. Radioclubul gazda - Z37M, este amplasat pe aeroportul sportiv de la periferia orașului Stip cu o locatie minunata și o deschidere generoasă pentru antene. Adevărata surpriză a fost echipa radioclubului macedonian, un mănunchi de oameni inimoși si primitori care au ilustrat minunat dovada adevăratului spirit de echipă, făcându-ne să uitam celebra urare: "Trăiască lupta și dezbinarea dintre radioamatori"!
Deși până începerea concursului mai erau aproape 4 zile, sau mai exact 91 de ore, cronometrul descrescător a pornit împreună cu "descălecarea" și "împodobirea" stației cu tot ceea ce a fost prevăzut și conceput în proiectul logistic inițial.
Iata cateva din detaliile echipamentului folosit la Z38N pentru ambele CQ WW SSB & CW.
Transceivere:
*cinci transceivere Kenwood TS-950SDX
*doua transceivere Elecraft model K-3
*un transceiver Yaesu FT-1000MP
Antene:
* 4 elemente YAGI monoband pentru 20m
* 5 elemente YAGI monoband pentru 15m
* 4 elemente YAGI monoband pentru 15m
* 5 elemente YAGI monoband pentru10m
* 6 elemente Hy-Gain TH6DXX pentru 20/15/10m
* 3 elemente tribander FB33 Fritzel pentru 20/15/10m
* doua sisteme verticale cu cate 3 radianti verticali in Lambda/4 pentru 40m , așezate pe direcțiile principale strategice W și JA, prevazute cu comutație electronică independentă a fiecărei antene pe direcțiile lobului de radiație principală "înainte/înapoi"
* un sistem vertical cu 2 elementi radianti in Lambda/4 pentru banda de 80m, asezat pe direcția USA si prevazut de asemeni cu comutație electronică a lobului de radiație principală.
* o antena verticala pentru 80m
* Inverted Vee pentru banda de 160m
* 1-2 dipoli de rezervă pe fiecare bandă (peste tot unde exista loc și nu deranja sau nu interacționa cu beamul de bază)
* doua antene de tip Beverage de 320m si respectiv 176m lungime pe directiile USA și JA
Amplificatoare:
*Trei liniare Alpha model 76, 77D si 87A
*un liniar Henry 3KD
*un liniar slovak OM-3500
*un liniar ACOM 1000
*un liniar Yaesu 1KW tranzistorizat
*doua liniare 1,2-1,5 KW Home made (din care unul de rezerva)
Accesorii diverse:
*Unsprezece computere desktop cu monitoarele lor legate in sistem------------
*Cinci laptop-uri
*Patru routere + splittere pentru interconexiune
*Noua interfete "Black-Box" intre echipamente, dotate cu decuplare galvanică, legate initial in perechi pe aceiasi banda si mai apoi in mod master-slave;
*O stație de distribuție electrică de 45 kVA trifazată: distribuția și rețeaua electrică a stației s-a realizat direct si independent din dulapul de distribuție al aeroportului, complet separat de iluminat si restul consumatorilor
*Aproximativ 1500m cablu coaxial RG 213 și H 500
*500 m cablu UTP
*15 filtre trece bandă pentru reducerea interferentei intre statii si mai ales pentru realizarea lucrului simultan a doua statii in fiecare banda.
Echipa de concurs a fost formata din team-ul oaspete de la HG6N, reunit cu team-ul gazda Z37M plus subsemnatul, YO5BRZ.
Iata nominal participantii la efortul colectiv: HA6PX - Csaba, HA6ND - Gyuri, HA6NY - Iulis, HA2SX – Pepe, HA2NA – Attila, HA6DX – Dolfi, HA3OV – Anti, HA3NU – Laci, Z36W – Venco, Z39A – Chris, Z35T – Ozren, Z36N – Tone, Z35Z –Dime, Z32IO – Igor, YO5BRZ - Paul, HA6OI - Zoli.
Echipa de 16 radioamatori autorizati s-a bucurat si de ajutorul logistic oferit de 8 radioamatori de receptie locali si cativa studenti.
Leaderii expediției au fost HA6PX & HA6ND, specialiștii de bază ai echipei HG6N.
Responsabili cu partea de trafic: HA3NU & HA3OV, doi operatori de calibru mondiali, medaliați la WRTC.
Responsabilii pentru buna dispoziție: Z36W & echipa Z37M.
Să ne oprim o clipă acum;
Cum e o discuție între radioamatori după un mare concurs de genul CQ WW; WPX; ARRL; IARU; YO DX sau "whatever"?
Dar cum s-ar "schimba" aceste replici dacă ar trebui să ne gândim într-o abordare mult mai complexa de genul Multi-Multi?
Să vedem ce spune regulamentul "O stație poate exista DOAR cu un SINGUR SEMNAL PE BANDĂ!"
Aha!!! Deci pot avea oricâte stații, DOAR că nu pot emite cu ele mai mult de un singur semnal într-o bandă...
DAAA!!? Și ce este mai greu? să tot chemi CQ, CQ cu kilowatt-ul taul pe o frecvență și cine-o vrea sa mă cheme, s-o facă; sau să "tot" cauti si sa-i vanez pe toti care lanseaza CQ ??? sau, daca s-ar putea "cumva" sa alternam tehnicile functie de propagare si situatia din concurs incit sa le facem pe amindoua concomitent ?
HM! Ciudată abordare chiar dacă este adevărată.
Dar să vedem cum și ce fac (din acest punct de vedere) cei "mari" DR1A, K3LR, W3LPL, IR4A, etc., ce fel de tactica/tehnica etaleaza? Cum rezolva ei ca pot face cu mult peste 10.000 de legaturi fara sa iasa din rigorile regulamentului.
Uitindu-te in DX Cluster in timpul desfasurarii marilor concursuri, nu se poate sa nu fi observat ca până in ultimul minut al concursului raportarile lui W3LPL, KC1XX, K3LR, si multi altii ca ei, "gasesc" statii noi care abia au citeva QSO-uri. Explicatia este ca pe langa statia running (statia CQ) care strange ca intr-un jghiab concurentii, statiile digger (statiile cautatoare) isi fac eficient treaba concomitent in aceeasi banda.
Cred ca ar fi interesant sa va relatez si faptul ca echipa a folosit intensiv un "Black-Box" (denumire improprie pe care i-am dat-o eu pentru că nu este vorba de o cutie de culoare neagră ci de culoare gălbuie hi hi!). Aceasta este de fapt o interfață inteligentă care permite interconectarea fiecarei stații "running" cu stația "digger" (stația căutătoare), în aceiasi bandă, evident sub permanenta si atenta "grija" a filtrului de banda. Acest deziderat a adevenit realitate odata cu utilizarea filtrelor speciale trece-banda concepute și realizate de Csaba HA6PX.
Aceasta Interfața este locul unde se intalnesc toate conexiunile / portile Input & Output : stație, PC, microfon, căști (neapărat stereo), manipulator, PTT transceiver si PTT liniar, internet / ethernet, etc., totul sub protecția inteligentă a microprocesorului și a softului "home made" cu care este înnobilat. Aceasta este abordarea si strategia lui HG6N pentru a satisface cerința regulamentului, făcând posibil lucrul SIMULTAN chiar a mai mult de 2 stații pe aceeași bandă!! De emis, emite doar una singura ! Daca vre-o data Alex, YO9HP ar citi cele relatate aici, ar zice: "exact ca la SO2R, in varianta 2Operator/2Radio/Same band" si chiar ar avea dreptate.
Panoul frontal al "Black-Box"-ului are un led chameleon mare tri-color ca si semaforul de pe strada, (roșu-galben-verde) care arată status-ul operativ; Galben - stația pereche din aceiași bandă este în emisie; Verde – "Poti emite" (in acelasi timp LED-ul celeilalte stații va arata / se va transforma, in galben; iar cat timp esti pe emisie, LED-ul tau va fi roșu! HM!!! Toate merg ca un "semafor de trafic radio" cu exceptia ca aici NU poti trece pe rosu, nu ca si in traficul din oras, dupa care, rezultatul este relatat la stirile de la ora 5 in compania celor de la 112!
Tot de pe panoul frontal poți selecta CONCOMITENT nivelul audio și ceea ce se aude în ambele stații, cu ajutorul castilor stereo in cele doua urechi ale tale cu care te-a inzestrat natura de data acesta, tie ramanindu-ti "doar" sa preiei ritmul alternant al QSO-urilor din "golul" statiei pereche...
Ah, era sa uit, tot pe panoul frontal mai exista un buton de speed al manipulatorului incorporat dar care asteapta disciplinat etapa de telegrafie...
Interfatarea inteligenta da satisfacție pe măsură, QSO-uri cât cuprinde, și parcă în mintea-ți răvășită îți vine:
- Domle’ pe când se va face o chestie cu care se va putea "regla" și propagarea?
Reamintindu-mi cum se desfasurau concursurile acum 20-30 de ani, ma incearca cateodata o vaga teama ca nu cumva una din profetiile lui Einstein de acum 65-70 de ani, sa devina realitate din cauza automatizarii si sofisticarii de la an la an a metodelor de concurs: "Mi-e teamă de ziua în care tehnologia va depași interacțiunea umană. Lumea va avea o generație de IDIOȚI."
Propagarea de-a lungul concursului a fost "OK". As zice ca deplasarea cu peste 700 km mai la sud fata de QTH-ul meu mi-a pus in fata o propagare diferita de cea de la Oradea astfel ca deschiderile din 10m ne-au oferit 3500 de QSO-uri.
Vantul de peste 80km/h din noaptea de sambata spre duminica a compromis beamul din 20m dar dupa recuperare / reparare s-a defectat si rotorul; verticalele din 80m au fost si ele afectate si cu greu s-au recuperat / reparat. Din directia JA, TH6DXX "audea" un zgomot permanent de-a dreptul infricosator. Distanta mult mai mare fata de Europa Occidentala a facut ca in banda de 160m sa avem lucrate mult mai putine statii.
In ceea ce ma priveste, am fost profilat pe "vanatoare" aproape in toate benzile ca mai apoi sa pot savura deschiderile fantastice din 10m si mai apoi 15m si 40m
În loc de epilog, ma rezum sa redau datele concursului asa cum a fost raportat pe site-ul contesting.com la "3830":
[3830] CQWW SSB Z38N M/M HP________________________________________
....... In asteptarea etapei de telegrafie din luna noiembrie........
Articol aparut la 18-11-2012 8117 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |