|
Scurte recenzii din literatura de radioamatoriPartea a XXI-a
Aceasta lucrare este volumul 4 dintr-o serie de 7 volume. A fost publicata in 1992 de TAB Books, o diviziune a lui McGraw Hill, in Blue Ridge Summit, PA 17294-0850, USA. Autorii sunt Rudolf F. Graf si William Sheets.
Dimensiunea cartii este de 19.2 x 24.2 cm; greutatea este de 1.54 kg; are 732 de pagini. Pretul este dat in barcod.
Aceste lucrari au aparut atat cu coperti tari, cat si moi, acest exemplar are coperti tari. Singura mica diferenta este in greutate.
Pana acuma am recenzat volumele 1, 2, 3 si 5. Toate volumele au aceeasi structura, cam aceleasi capitole, dar continutul lor este diferit. De exemplu fiecare carte are un capitol numit Amplificator Audio de Putere dar schemele prezentate in aceste capitole sunt total diferite.
Cartea incepe cu lista celor 104 capitole, fiecare avand cateva scheme de constructie cu scurte explicatii, unele cu desenul placilor imprimate, iata cateva:
Antene active, Convertoare de la analog la digital, Amplificatoare Audio, Circuite de securitate pentru automobile, Incarcatoare de baterii, Circuite de alarma, Circuite pentru calculatoare, Oscilatoare cu cristal, Detectoare, Aflarea directiei, Divizoare, Circuite de filtraj, Detectoare de umiditate si lichide, Convertere frecventa la tensiune, Circuite infrarosii, Circuite de interfata, Indicatoare, Circuite pentru controlul luminii, Limitatoare, Circuite pentru masuratori si testari, Metronoame, Amplificatoare de microunde, Mixere, Detectore de miscare si proximitate, Circuite pentru reducerea zgomotelor, Amplificatoare operationale, Circuite optice, Oscilatoare, Circuite pentru controlul puterii, Redresoare fixe, Redresoare variabile, Redresoare de inalta tensiune, Detectoare de radar, Receptoare, Regulatoare, Amplificatoare RF, Convertizoare RF, Oscilatoare sinusoidale, Efecte sonore, Senzori de temperatura, Emitatoare si transivere, Circuite ultrasonice, Circuite video, Multiplicatoare de tensiune si multe altele.
Urmeaza o sectiune cu lista surselor pentru fiecare schema pentru informatii suplimentare cu numele, pagina si data publicatiilor respective.
La sfarsit este indexul si 2 pagini cu carti avand subiecte similare cu cele din aceasta lucrare.
Aceasta colectie de scheme electronice, ca si cele din cartile din aceasi serie, sunt foarte utile constructorilor cu experienta.
Aceasta lucrare este pentru un curs de facultate, dar poate fi util oricaruia interesat in acest subiect. Contine foarte putina matematica, groaza multora, textul este foarte simplu si usor de inteles, contine foarte multe desene si diagrame.
Pe coperta se mentioneaza: "Garantia Barron: Aceasta carte va imbunatatii notele tale, in 30 de zile ori poti sa o retrimiti si Barron va face o restitituire completa". Asta natural daca este citita si asimilata.
Manualul s-a publicat in 2002 de Barron's, 250 Wireless Blvd, Hauppauge, NY 11788, USA, Websait: www.barronseduc.com. Autorii sunt Rex Miller si Mark R. Miller, profesori universitari.
Dimensiunea cartii este de 20.0 x 27.6 cm; greutatea este de 1.13 kg, numarul de pagini este de 471. Pretul a fost de $16.99.
Tabla de materii prezinta o prefata, obligatorie dar de obicei inutila, 21 de capitole fiecare cu subcapitole, capitolele sunt urmate de explicatii rezumative si intrebari recaputulative, un glosar explicand cuvintele tehnice, raspunsuri la intrebarile recapitulative, o lista cu ocupatii posibile in electronica si un index.
Capitolele sunt:
Desi cartea este adresata studentilor incepatori in electronica, ea poate fi utila oricaruia interesat in acest subiect.
QST este revista lunara a lui American Radio Relay Leaugue, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA, telefon: 1-860-594-0200; email: qst@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Abonamentul anual pentru strainatate este $62.00 include toate serviciile oferite membrilor. Redactorul Steve Ford, WB8IMY, are o grupa mare de colaboratori.
Fiecare numar este dedicata unei anumite teme; acesta este editia DX. Ca o anexa detasabila este lista DXCC.
Dimensiunea revistei este de 21.0 x 27.2 cm; greutatea este de 0.43 kg; numarul de pagini este 168 din care 82, deci jumatate, sunt reclame. Revista este in culori, hartia este velina.
Printre articolele tehnice gasim Antena Moxon de J. Barry Shackleford, W6YE; Comutatorul automatic de antena RCS-10 de Pete Smith N4ZR; Adaptor de antena de receptie de Gerald Fasse, W8GF; Folosirea tubului 3-500ZC de Charles Rankin, WA2HMM; Antena Yagi DK7PE de Rudolf Klos DK7PE; O retea simpla pentru adaptarea impedantei la distanta de Joe Ostrowski, KI5FJ si recenzia transiverului IC-7410.
Alte articole sunt: DX-peditia CE9 la capatul de Sud al Americii de Cezar Trifu; VE3LYC (YO3YC); Radioamatorismul in Australia de Barry Keating, WD4MSM; QSOuri de 2696 km pe 10 GHz peste Oceanul Atlantic de Pierre-Andre Probst, HB9AZN; LOTW si altele.
Articolele din diferitele departamente sunt: Calendarul intrunirilor radioamatoricesti; Corespondenta; Doctorul este aici; Ghidul serviciilor pentru membrii ARRL; Hints & Kinks; Cum este DXul?; Microunde; Produse noi; Serviciul Public; Lumea de peste 50 MHz; Radio de epoca; Lista SK si altele.
De mentionat este ca primesc revista in mijlocul lunii precedente datei perioadei in care trebuie sa apara. Aceasta se datoreste muncii a unei redactii mari si existenta fondurilor necesare. Deasemenea trebuie notat ca revista plateste bine pentru articolele scrise de nesalariatii ARRL-ului.
Oh, Doamne, un alt dictionar! Am recenzat deja o multime si vad mereu altele pe Amazon.com. Aceasta lucrare contine peste 18.000 de termeni si include sinonime, acronime, prescurtari precum si pronuntarea cuvintelor. A fost publicata de McGraw Hill cu Websait la www.mcgraw-hill.com. Colectivul de redactie este larg si nu se da anul publicatiei, poate sa para ca este mereu la zi.
Dimensiunea cartii este de 14.0 x 21.2 cm; greutatea este de 0.82 kg; numarul de pagini este de 692. Pretul a fost $19.95.
Lucrarea incepe cu o tabla de continut, apoi o prefata urmata de "Cum sa Folosesti Dictionarul", "Sectii si Scopurile Lor", "Cheia de Pronuntare" si abia atunci incepe dictionarul propriu-zis. S-au folosit caractere tipografice mici sa intre mult material, dar asta ingreuneaza citirea celor mai in varsta.
La sfarsit este un apendix cu echivalentele dintre sistemul American si metric, ecuatii standard, simbolurile lor, lista constantelor matematice, formule de trigonometrie, diferentiale si integrale, definitii si notatii matematice, informatii de care radioamatorii din fericire nu au nevoie.
Urmeaza lista simbolurilor electronice, codul ASCII, spectrul frecventelor electromagnetice si a radiocomunicatiilor.
In domenii mari si complexe ca ale electronice si a calculatoarelor, mereu in extindere si completare, dictionarul este un rau necesar si aceasta lucrare satisface aceasta cerinta.
Nu pot sa ma plang prea mult cand apare inca un dictionar; in fond eu l-am ales. Ma plang insa cand vad ca am facut o alegere proasta, dar spre scuza mea, nu pot sa stiu pana nu o primesc si ii fac recenzia. In cazul de fata, acest dictionar este bunicel.
Aceasta carte este la editia a 4-a si a fost publicata in 1999 de Butterworth-Heinemann, Linacre House, Jordan Hill, Oxford OX2 8DP, Marea Britanie. Daca nu pot critica cartea dar pot sa-mi exprim parerea negativa despre felul cum se dau adresele in Anglia. De ce nu pot si ei sa dea caselor un numar si o strada ca in restul lumii? Dar ce pretentii pot avea de la o tara unde automobilele circula in directii gresite?
Alta curiozitate: lucrarea are 3 prefete, cate una pentru cele 2 editii anterioare si una pentru cea prezenta. Oare de ce exista acest atasament fata pentru prefete, chiar si pentru editiile premergatoare? Multumesc Domului ca acest dictionar nu este la editia 10 caci redactorii ar fi umplut cartea cu prefete nefolositoare.
Dimensiunea cartii este de 14.3 x 22.2 cm; greutatea este de 0.68 kg; numarul de pagini este 389. Pretul este dat in barcod, probabil in lire sterline. Cartea are coperti tari si este solid facuta. Autorii sunt S. W. Amos si R. S. Amos, iar apendicele a fost creat de G. W. A. Drummer.
Dupa ce am trecut cu bine de aceste obstacole ajungem la ceea ce am vrut in primul rand, dictionarul propriu zis. Nu se da numarul de intrari, probabil caci comparat cu alte dictionare, aceasta nu are cu ce sa se faleasca dar cel putin sunt multe desene explicative si scheme simple si bune.
Lucrarea se incheie cu un apendix cuprinzator de prescurtari si acronisme electronice.
Am gresit cu aceasta carte, nu este pentru radioamatori, nici pentru tehnicieni electronisti, mai degraba este pentru conducatori si administratori in radiodifuziune. Editorii sunt August E. Grant si Jennifer H. Meadows. 28 din 32 de autori ai diferitelor capitole au Ph.D. este deci o lucrare stiintifica.
Lucrarea este editia a 9-a si a fost publicata in 2004 de Elsevier, 200 Wheeler Road, Burlington, MA 01803, USA.
Dimensiunea cartii este de 21.5 x 27.7 cm; greutatea este de 1.04 kg; numarul de pagini 376. Pretul este dat in barcod.
Se mentioneaza ca Elsevier, pentru o buna conservare, tipareste toate lucrarile, pe cat posibil, pe hartie fara acid. Acesta este foarte laudabila dar zicand "pe cat posibil" initiativa este prea vaga.
Cartea incepe cu o prefata, urmata de 5 capitole mari, fiecare cu o varietate de articole scrise de diferiti autori si inzestrate cu ample bibliografii.
Capitolele sunt:
Articolele sunt insotite de desene, tabele si diagrame.
Lucrarea se incheie cu un glosar explicand cuvintele si prescurtarile speciale folosite in texte.
Pe langa faptul ca arata bine pe mesele de lucru ale sefilor de departamente din industria comunicatiilor electronice nu vad acestor carti prea mare utilitate practica.
Inca un dictionar. Nu am ce face. Apar atat de multe, unele sunt ilustrate, altele nu sunt. Unele sunt scumpe, altele foarte scumpe. Unele au coperti tari, altele le au moi. Un lucru gasim la mai toate: au foarte multe pagini cu multe mii de termeni explicati.
Acest exemplar a fost publicat in 1999 de CRC Press cu oficii in Londra, New York si Washington, D.C. Autorul este Julie K. Petersen, redactorul sef este Saba Zamir.
Dimensiunea cartii este de 18.5 x 26.0 cm; greutatea este de 1.59 kg; hartia este velina, copertile sunt tari. Numarul de pagini 820. Pretul este dat in barcod.
Lucrarea incepe cu o prefata combinata cu lista de recunoastere a surselor de informatii, bine ca au fost puse impreuna si au economisit spatiu. In schimb au facut o pagina separata "despre autor". Urmeaza un "cum sa se foloseasca dictionarul", apoi tabla de materii.
Urmeaza dictionarul propriu zis, apoi 7 apendice ca:
Textul este foarte citibil, ilustratiile nu sunt abundente dar sunt de buna calitate.
Aceasta carticica a fost publicata in anul 1981 de TAB Books, Blue Ridge Summit, PA 17214, USA. Este cam veche, multe s-au schimbat intre timp in acest domeniu, dar cateodata e bine sa incepem... de la inceput. Autorul Dave Ingram, K4TWJ, a scris o serie de carti pentru radioamatori, despre SSTV, satelitul OSCAR, 10 metri FM, 44 proiecte electronice etc. Mai cunoscute sunt cele 3 scrise mai recent pentru colectionarii de manipulatoare telegrafice.
Dimensiunea lucrarii este de 13.0 x 20.8 cm; greutatea este de 0.326 kg; numarul de pagini este 176. Pretul a fost $7.95.
Cartea incepe cu o prefata, urmeaza 8 capitole, apoi 4 apendice si indexul.
Capitolele sunt:
Apendicile sunt:
Cartea se incheie cu o lista de materii de 2 pagini.
Lucrarea contine multe fotografii cu contrast redus, destul de slab redate. Cartea prezinta arta si tehnica activitatilor DX de acum 30 de ani deci azi are valoare mai mult istorica decat practica.
Am vazut pana acuma o multime de dictionare si o multime de enciclopedii. Acum pentru prima data vad un dictionar enciclopedic. Cred ca este o combinatie menita sa creasca vanzarile caci unii cumpara dictionare, altii cauta enciclopedii. Astfel se satisface cerintele ambelor tabere si se vinde mai mult.
Cartea a fost publicata in 1981 de Parker Publishing Company, West Nyack, NY 10994, USA. Autorul este John Douglas-Young. Lucrarea fiind foarte veche, peste 30 de ani, in termenii evolutiei electronice, o parte a continutului este depasita si o multime de termeni lipsesc cu desavarsire.
Marimea este de 18.5 x 25.3 cm; greutatea este de 1.34 kg; numarul de pagini este 606, are coperti tari. Pretul nu este dat nici in dolari, nici in barcod dar sunt foarte sigur ca nu a fost gratuita.
Asa cum se promite in titlu, cartea are multe ilustratii. Termenii sunt foarte larg explicate dar niciunde nu este specificat numarul lor care este mult mai mic decat in alte tratate similare.
Lucrarea incepe cu o prefata, ceea ce nu este o supriza, dar in care doar sunt insirate, fara modestie, multiplele merite ale acestei lucrari.
Continutul lucrarii pare sa fie mai mult un "handbook" decat un dictionar sau o enciclopedie dar termenii fiind larg explicate isi are utilitatea ei.
In sfarsit o carte care nu este nici un dictionar si nici o enciclopedie. Este si bine scrisa, are multe desene, scheme si diagrame. A fost publicata in 2005 de McGraw Hill in Two Penn Plaza, New York, NY 10121-2298, USA cu oficii in multe orase, in multe tari. Autorul este Stan Gibilisco.
Dimensiunea cartii este de 18.8 x 23.3 cm; greutatea este de 0.725 kg; numarul de pagini este 401. Pretul a fost de $19.95, Doamne fereste, nu $20.00.
Subtitlul lucrarii este: "Ghid pentru Autoinstruire", materialul este impartit in 3 parti, fiecare avand capitole si subcapitole. Dupa fiecare parte sunt date examene de tip "multiple choice" cu 5 raspunsuri posibile din care numai unul este corect si care este dat separat la sfarsitul cartii. Dupa fiecare capitol sunt alte intrebari de acelasi fel, cu 4 raspunsuri posibile, iar raspunsurile se gasesc la fel la sfarsitul cartii.
Cartea incepe, ca toate cartile, cu o prefata si cu un "Acknowledgments" de o linie si jumatate afirmand ca ilustatiile s-au facut cu programul CorelDraw si intr-adevar sunt foarte bune.
Capitolele din partea 1, Conceptii Fundamentale, sunt:
Partea 2, Electronica Aplicata, contine:
Partea 3. Electronica Aparate, contine:
Urmeaza Examenul Final cu 70 de intrebari de tipul "multiple choice", din intregul material, raspunsurile corecte tot se gasesc la sfarsitul lucrarii. Acest sistem de examinare multipla intr-adevar antreneaza studentul sa aprofundeze materialul de studiu.
La sfarsitul volumului sunt 2 apendice, primul contine raspunsurile intrebarilor date de-a lungul manualului, iar al 2-lea prezinta simbolurile folosite in scheme si diagrame. Urmeaza o lista scurta cu referinte aditionale recomandate si tabla de materii.
Acest manual este intr-adevar excelent pentru auto-instruire in electronica.
Articol aparut la 16-4-2013 6117 Inapoi la inceputul articolului |
La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.
Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact