hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XXIV-a

George Pataki WB2AQC

CQ AMATEUR RADIO - January 2013

CQ AMATEUR RADIO - January 2013 Revista lunara publicata, tiparit si digital, de CQ Communications, 25 Newbridge Rd., Hicksville, NY 11801, USA, telefon: 1-516-681-2922, email: cq@cq-amateur-radio.com, Web Site: www.cq.amateur-radio.com. Tot acolo se publica si CQ VHF, Popular Communications, tiparit sau digital, WorldRadio numai digital, precum si o serie de carti devotate radioamatorismului.

Redactorii sunt Richard S. Moseson, W2VU si Gail M. Sheehan, K2RED. Dimensiunile revistei sunt standard: 20.7 x 27.0 x 0.4 cm, greutatea este 0.3 kg.

Abonamentul anual pentru strainatate Par Avion este de $63.95.

Editorialul este semnat chiar adecvat de Rich Moseson, W2VU.

Urmatoarele articole atrag atentia cititorilor:
Noutati radioamatoricesti.
Vizitand B1Z, statiunea chineza de concurs de Erwin Hubsch Neto PY2QI, redactor la CQ Brazil, versiunea portugheza a revistei mama CQ Amateur Radio.
Rezultatele concursului WW WPX SSB 2012.
Examinarea noilor propuneri facute de FCC de Riley Hollingsworth, K4ZDH.
Regulile concursului 2013 CQ World-Wide WPX RTTY.
W6T, activitate dintr-un “mobile home” pe Route 66 in Arizona de Larry Francis, KW7I, si Norman Vandiver, N7VF.
Apel pentru nominalizare in “Halls of Fame” in categoriile CQ Amateur Radio, DX si Concursuri.
Modificari inlocuind tuburile cu semiconductoare in instrumentele de masura Heathkit VTVM V7, V7A, IM-18 de Burl B. Rogers, K4VYL.
Field Day in centrul Manhattanului de Rich Moseson, W2VU.
Idei pentru constructori de Irwin Math, WA2NDM.
Rolul radioamatorilor in serviciu public ca urmare al uraganului Sandy de Richard Fisher, KI6SN.
Mergand la extreme cu idei in legatura cu uraganul Sandy de Jeff Reinhardt, AA6JR.
Mediul social, radioamatorismul si diferenta dintre generatii de Wayne Yoshida, KH6WZ.
In apararea lui W2OY si alti carcotasi de Janis Carson, AB2RA.
Devenind un incepator (si un avansat) de Rich Moseson, W2VU.
Kitul acordorului Emtech ZM-2 de Joe Eisenberg, K0NEB.
Produse noi: transivere QRP MFJ-9417 si MFJ-9412, inele pentru fixat ancore pe antene verticale de DX Engineering, etc. de John Wood, WV5J.
Un nou Yagi pentru 40 metri de Bob Locher, W9KNI.
“Marshmallows” (nu stiu cum sa traduc, probabil bezele) si vanatoare de DX de Randy Johnson, W6SJ.
Precautie la RF de Joe Lynch, N6CL.
Diplome de Ted Malinosky, K1BV.
Predictii bune de propagare pentru 2013.

Revista este presarata cu reclame si are si o rubrica de mica publicitate.


THE ARRL HANDBOOK 2009

THE ARRL HANDBOOK 2009 Publicata in 2009 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 0611, USA, aceasta lucrare este la a 86 editie. Redactorul sef este Mark Wilson, K1RO, asistentul este Steven Ford, WB8IMY.

Dimensiunile sunt: 20.8 x 27.4 x 3.4 cm; greutatea este 2.35 kg. Lucrarea este produsa in 2 versiuni, una cu coperti de carton, la pret de $44.95, alta cu coperti mai tari, cam cu $10.00 mai scump. Paginile sunt numerotate pe capitole, deci nu stiu numarul total dar va rog sa ma credeti ca sunt tare multe.

Fiecare carte vine cu un CD care la cartile cumparate “second hand” pe Amazon or pe eBay, lipseste cu desavarsire, poate din motive pur emotionale, vanzatorului este greu sa se desparta de un bun de care este atasat. Ori mai realistic, vrea sa o vanda separat!

Lucrarea incepe cu obisnuita introducere de David Sumner. K1ZZ, seful suprem a ARRL-ului, Codul Radioamatorului pe care mai multi il stiu decat cei care il aplica cu strictete, o pagina cu simboluri schematice folosite in diagrame si un ghid a serviciilor pentru membrii ARRL.

Este foarte greu sa fac recenzia unui manual cu un numar enorm de mare de articolase. Avand 2 Handbookuri, cele din 2008 si din 2009, unul langa altul, am vazut ca diferenta dintre ele este extrem de mica, doar vreo 10-15 pagini din articole si din reclame, intr-o carte cu multe sute de pagini.

Manualul are 26 de capitole largi, fiecare cu multe subcapitole, prea numeroase sa le insir:
1. Ce este radioamatorismul?
2. Activitati in radioamatorism.
3. Precautie si siguranta.
4. Bazele electricitatii.
5. Semnale electrice si componente.
6. Caracteristicile componentelor.
7. Datele componentelor si referinte.
8. Constructia circuitelor.
9. Moduri si sisteme.
10. Oscilatoare si sintetizoare.
11. Mixere, modulatoare si demodulatoare.
12. Filtre RF si AF.
13. EMI si determinarea directiilor.
14. Receptoare si emitatoare.
15. Transivere, transvertere si repetoare.
16. DSP si soft pentru proiectarea radioului.
17. Redresoare.
18. Amplificatoare RF de putere.
19. Proiectarea statiunilor si accesorii.
20. Propagarea semnalelor RF.
21. Linii de transmisie.
22. Antene.
23. Comunicatii spatiale.
24. Web, Wi-Fi, tehnologia fara fir, calculatoare personale.
25. Metode de masuratori.
26. Depanare si reparatii.

Manualul se incheie cu o lista a firmelor care fac reclama in aceasta lucrare, vreo 25 de pagini cu reclamele respective si un index.


MASTER HANDBOOK OF 1001 MORE PRACTICAL ELECTRONIC CIRCUITS

MASTER HANDBOOK OF 1001 MORE PRACTICAL ELECTRONIC CIRCUITS Manualul a fost publicat in 1979 de TAB Books, Blue Ridge Summit, PA 17214, USA si a fost editat de Michael L. Fair.

Dimensiunea cartii este de 13.5 x 21.6 cm; greutatea este de 0.82 kg; are coperti tari iar numarul de pagini este de 698. Pretul a fost $17.95.

Este o lucrare veche in termeni electronici, contine doar schemele diferitelor montaje, mentionand numai numele si o foarte scurta descriere. Cartea incepe cu o prefata urmata de lista celor 40 de feluri diferite de circuite, fiecare din ele avand o serie de montaje, iata cateva tipuri:

Comutatoare cu semiconductoare.
Amplificatoare logaritmice.
Integratoare.
Circuite FSK.
Detectoare.
Incarcatoare de baterii.
Circuite pentru transfer de date.
Detectoare de fum.
Multivibratoare.
Dubloare de frecventa.
Amplificatoare video.
Filtre.
Receptoare de radiodifuziune AM si FM.
Convertoare.
Redresoare si regulatoare.
Circuite de interfata.
Circuite indicatoare.
Amplificatoare audio.
Oscilatoare.
Circuite de emisie si de receptie.
Circuite TV si altele.
Lucrarea se termina cu indexul.

Pentru realizarea practica a acestor circuite este necesara experienta in constructii, aici se dau numai ideile de baza, aplicarea lor cere cunostinte solide in acest domeniu.


VINTAGE RADIO, 1887-1929, 3rd ed.

VINTAGE RADIO, 1887-1929, 3rd ed. Acest manual a fost publicata in 1981 de Vintage Radio, Box 2045, Palos Verdes Peninsula, CA 90274, USA. Autorul este Morgan E. McMahon, N6VY.

Dimensiunea cartii este de 13.3 x 20.8 cm; greutatea este de 0.34 kg; numarul de pagini este 264. Pretul nu este dat.

Subtitlul acestei lucrari este "O istorie ilustrata a aparatelor fara fir si a radioului". Intr-adevar ea contine putine texte dar abunda in fotografiile aparatelor si ale pieselor folosite in aceste aparate chiar de la inceputul comunicatiilor fara fir.

Se incepe cu 2 capitole prezentand o foarte scurta istorie a acestui domeniu, apoi descrierea unor emitatoare, receptoare, piese componente si un capitol despre colectarea lor.

Peste 95% din aceasta carte consta din fotografiile aparatelor de epoca, cu numele, producatorul si anul cand au inceput sa fie folosite. De asemenea sunt reproduse un mare numar de reclame care au aparut pe vremea aceea in diferite publicatii, promovand vanzarea si folosirea acestor materiale. Aceste reclame dau si detalii de constructii si de functionare, deci sunt interesante si utile.

La capitolul receptoare se prezinta produsele fabricilor Atwater Kent, Crosley, De Forest, Magnavox, Paragon, RCA, Zenith etc. La capitolul piese se arata condensatoare, bobine, detectoare, tuburi, casti, difuzoare, amplificatoare, baterii si aparate pentru incarcarea sau inlocuirea lor, toate de epoca.

La sfarsit este o lista lunga cu numele diferitelor producatori, a aparatelor si a pieselor produse in acea perioada, indicand anii, numarul si denumirea modelelor.

Partea negativa a acestei lucrari, din punct de vederea a colectionarilor din Romania, este ca prezinta numai aparatele si piesele produse in Statele Unite, care apar rar in Europa.


RADIOS - THE GOLDEN AGE

RADIOS - THE GOLDEN AGE Aceasta lucrare a fost publicata in 1987 de Chronicle Books, San Francisco, California, USA; a fost tiparita in Hong Kong. Autorul este Philip Collins.

Dimensiunea cartii este 26.5 x 22.2 cm; greutatea este de 0.86 kg, are coperti tari, hartie velina de inalta calitate si 119 pagini. Coltul din "dust jacket" unde probabil a fost pretul, a fost detasat.

Cartea este ceea ce se numeste un "coffee table book" care se gaseste de obicei pe o masuta joasa in sufragerie, nu este pentru citit, are foarte putin text, ci doar pentru rasfoit si admirat fotografiile. Ea incepe cu o introducere, continua cu pagina de cuvinte incrucisate (oare ce are asta cu restul cartii?), se termina cu o lista de colectori care au contribuit cu materiale pentru ilustratii, o bibliografie si alte maruntisuri, acestea fiind singurele texte din carte.

Restul cartii contine fotografii excelent realizate ale unor radiouri de epoca cu cabinete de plastic si reproduceri de reclame pentru aceste aparate, aparute in publicatiile vremii.

Majoritatea ilustratiilor au doar numele fabricii si anul de productie, nici o informatie tehnica. Sunt presentate radiouri fabricate intre 1933 si 1959 de Colonial, Stewart Warner, Air King, Kadette, Sparton, Fada, Tom Thumb, Detrola, Airite, Majestic, Troy, Zenith, RCA, General Electric, Sonora, Belmont, una are si cu schema, Continental, Addison, Garod, Trophy, Westinghouse, Bendix, DeWald, Crosley, Coronado, Sentinel, Porto, Arvin, Silvertone, Dahlberg, Stellar, Sky Master si cateva neindentificate.

Intre sfarsitul anilor 1920 si inceputul anilor 1940, in Statele Unite erau cam 600 de companii fabricand aparate de radio. Aceasta carte este foarte frumos executata, dar prezinta numai o parte foarte mica din ceea ce a ramas pana azi.


COLLECTOR'S GUIDE TO ANTIQUE RADIOS, 6th ed.

COLLECTOR'S GUIDE TO ANTIQUE RADIOS, 6th ed. Aceasta lucrarea a fost publicata in 2005 de Collector Books, o diviziune a lui Schroeder Publishing Co., P.O.Box 3009, Paducah, KY, 42002-3009, USA. Autorul au fost John Slusser si colectivul dela Radio Daze care se gaseste in Victor, NY 14564, USA; telefon: 1-877-653-8823; Websait: www.radiodaze.com; email: info@radiodaze.com.

Dimensiunea cartii este de 21.5 x 27.3 cm; greutatea este de 1.02 kg; hartie este velina si numarul de pagini este 320. Pretul a fost $24.95.

Este cea mai completa lucrarea in domeniul ei, din cate am vazut, contine intrari a peste 10.000 de radiouri, din pacate numai cele fabricate in USA. Este o executie splendida cu toate ilustratiile date in culori.

Aparatele sunt prezentate in grupe de fabricanti, unele cu adresele lor, cu numarul modelului, anul productiei, caracteristici tehnice si estimari de preturi. Iata cateva fabrici cu produsele lor:

A-C Dayton, Ace, Acratone, Addison, Adler, Admiral, Advance Electric, Aeromotive, Aerodyn, Aetna, Air Castle, Air King, Air Knight, Air Way, Airradio, Airite, Airline, Akradyne, Aladdin, Alden, Algene, All-Star, Allen, Amber, AMC, American Bosch, American Radio, American Specialty, Amnecogrand, Amrad, Andrea, Andrews, Ansley, Apex, Apex Industries, Appleby, Arborphone, ARC, Arcadia, Argus, Aria, Arkay, Arlington, Arthur Ansley, Artone, Arvin, Atkins, Atlantic, Atlas, Atwater Kent, Audar, Audiola, Autocrat, Automatic, Aviola, Aztec, B.F.Goodrich, Baldwin, Balkeit, Barbarosa, Belletone, Belltone, Belmont, Bendix, Benrus, Bulova, Bush & Lane, Cameo, Capehart, Capitol, Cardinal, Carloyd, Case, Cavalcade, Cavalier, CBS-Columbia, Chancellor, Channel Master, Chelsea, Cherokee, Chun-King, Cisco, Clapp-Eastman,Clarion, Clark's, Clearfield, Clearsonic, Cleartone, Cleveland, Climax, Clinton, Co-Op, Coca-Cola, Colbliss, Colonial, Columbia Phonograph, Columbia Records, Commonwealth, Concert, Concord, Continental, Continental Electronics, Coronado, Coronet, Coto-Coil, Crestline, Crosley, Crown, Croydon, Cutting & Washington, Cyarts, Dahlberg, Dalbar, David Grimes, Day-Fan, Dearborn, Deforest, Delco, Deluxe, Detrola, Dewald, Distantone, Doron, Dumont, Dynavox, Eagle, Earle, Eca, Echophone, Ecodyne, Edison, Eisemann, Elcar, Electone, Electro, Electro-Tone, Electromatic, Electronic Labs, Elgin, Elkay, Emerson, Emor, Empire, Empress, Erla, Espey, Esqiire, Etherphone, Eveready, Excel, Excello, Fada, Fairbanks-Morse, Fairview, Farnsworth, Federal, Fentone, Ferguson, Ferrar, Fidelity, Firestone, Five Stars, Flush-Wall, Franklin, Freed-Eisemann, French, Freshman, Frost Minton, Garod, General Electric, General Implement, General Motors, General Television, Geneva, Gilbert, Gilfillan, Global, Globe, Globe Trotter, Gloritone, Goodyear, Granco, Grantline, Graybar, Grebe, Grunow, Guild, Gulbransen, Halldorson, Hallicrafters, Halson, Hamilton-Loyd, Hansen, Harmony, Harpers, Hartman, Herald, Heteroplex, Hitachi, Hoffman, Horn, Howard, Hudson, Hudson-Ross, Hyman, Jackson, Jackson-Bell, Jefferson-Travis, Jewel, Kadette, Kellogg, Kennedy, Kent, King, Kingston, Kitchenaire, Knight, Kodel, Kolster, Koyo, Kraft, Lafayette, Lamco, Lasalle, Learadio, Lee, Lewol, Lewyt, Lexington, Liberty, Liberty Transformer, Lincoln, Loftin-White, Log Cabin, Lyric, etc. sa mentionez mai putin de jumatate din cele date.

Este o carte foarte buna, excelent produsa si un mare ajutor pentru colectionari.


THE COLLECTOR'S GUIDE TO ANTIQUE RADIOS

THE COLLECTOR'S GUIDE TO ANTIQUE RADIOS Aceasta carte a fost publicata in 1991 de Collector Books, diviziune a lui Schroeder Publishing Co. si tiparita de Image Graphics, Paducah, KY 42002-3009, USA. Este foarte similara cu cea avand titlul si continutul similar, recenzata anterior, ambele fiind create de aceeasi companie. Aceasta insa este mult mai veche, are pagini si deci radiouri mai putine, textul si ilustratiile sunt mai mari. Autorii sunt Marty si Sue Bunis.

Marimea acestei carti este de 21.5 x 28.0 cm; greutatea este de 0.612 kg; hartia este velina si are 176 de pagini. Pretul a fost $16.95.

Peste 5000 de radiouri produse intre anii 1920 si 1959 sunt prezentate cu peste 400 de fotografii, in ordinea alfabetica a fabricilor producatoare, unele cu adrese. Fiecare din ele are numarul tipului, unele si numele aparatului, anul fabricatiei, caracteristici tehnice si un pret care insa este vechi si subiectiv.

Dupa o introducere cu explicatii ale unor termeni folositi, sunt prezentate aparatele urmatoarelor firme:

A-C Dayton, Abbotwares, Ace, Addison, Adler, Admiral, Advance Electric, Aermotive, Air Castle, Air King, Air Knight, Air-way, Airadio, Airline, Algene, AMC, American Bosch, Amplex, Amrad, Andrea, Ansley, Apex, Apex Industries, Arborphone, ARC, Arcadia, Aria, Arthur Ansley, Artone, Arvin, Atlas, Atwater Kent, Audar, Audiola, Automatic, B.F.Goodrich, Balkeit, Belltone, Belmont Bendix, Benrus, Bowman, Bremer-Tully, Brewster, Browning-Drake, Brunswick, Buick, Bulova, Bush & Lane, Capehart, Case, Cavalier, CBS-Columbia, Chancellor, Chelsea, Cisco, Clarion, Clearsonic, Cleartone, Climax, Clinton,Co-Op, Coca Cola, Colonial, Columbia Phonograph, Columbia Records, Commonwealth, Concord, Continental, Continental Electronics, Coronado, Coronet, Crosley, Cutting & Washington, Dahlberg, Dalbar, David Grimes, Day-Fan, Dearborn, Deforest, Delco, Detrola, Dewald, Doolittle, Dumont, Dynavox, Eagle, ECA, Echophone, Eiseman, Elcar, Electone, Electro, Electro-Tone, Electromatic, Electronic Labs, Elkay, Emerson, Empire, Empress, Erla, Espey, Esquire, Etherphone, Eveready, Fada, Fairbanks-Morse, Farnsworth, Federal, Ferrar, Firestone, Flush Wall, Freed-Eisemann, Freshman, Garod, General Electric, General Implement, General Motors, Gilfillan, Globe, Globe Trotter, Gloritone, Granco, Grantline, Graybar, Grebe, Grunow, Guild, Gulbransen, Hallicrafters, Halson, Hitachi, Hoffman, Horn, Howard, Jackson, Jackson-Bell, Jefferson-Travis, Jewel, Kadette, Kellogg, Kennedy, Kent, King, Kitchenaire, Knight, Kodel, Kolster, Lafayette, Lamco, Lasalle, Learadio, Lee, Leutz, Lewyt, Lexington, Liberty, Lincoln, Log Cabin, Lyric, Magic-Tone, Magnavox, Maguire, Majestic, Mantola, Mason, Master, Mayfair, Meck, Medco, Meissner, Melody Beer, Meteor, Metrodyne, Michigan, Microphone Radio, Midland, Midwest, Minerva, Mirrortone, Mission Bell, Mitchell, Mohawk, Monitor, Motorola, Murdock, Murphy, Music Master, National Union, Norden-Hauck, Olympic, Ozarka, Packard-Bell, Pan American, Paragon, Pepsi, Perry, Perwal, Pfanstiehl, Philco, Philharmonic, Phillips 66, Pilot, Pioneer, Porto Baradio, Premier, Priess, Puritan, Radio Keg, Radiobar, Radioette, Radiola, Rayenergy, Raytheon, RCA, Recordio, Regal, Regency, Remler, Revere, Roland, Royal, Scott, Sentinel, Etchell-Carlson, Signal, Silver Marshall, Silvertone, Simplex, Simplon, Sky Knight, Skyrover, Smokerette, Sonic, Sonora, Sony, Sound Inc, Sparton, Splitdorf, St.Regis, Stark, Steelman, Steinite, Stellar, Sterling, Stewart-Warner, Stratovox, Stromberg-Carlson, Supreme (lipan), Sylvania, Symphony, Tele King, Tele-Tone, Telechron, Televox, Temple, Tempotone, Trav-ler, Trophy, Troy, Trutone, Tuska, 20th Century, U.S.Television, Ultradyne, Ultratone, Unitone, Universal, Van Camp, Viewtone, Viz, Vogue, Ware, Watterson, Wecco, Western Electric, Westinghouse, Wilcox-Gay, Wilmak, Woolaroc, Workrite, Wurlitzer Lyric, Zaney-Gill, Zenith and Zephyr.

Lucrarea se termina cu o lista de publicatii de acest domeniu si una cu radiocluburi de profil.

Este o carte veche de peste 20 de ani dar tratand radiouri de epoca, este foarte utila colectionarilor. Cuprinde insa numai aparate fabricate in Statele Unite.


AMATEUR TESTS AND MEASUREMENTS

AMATEUR TESTS AND MEASUREMENTS Lucrarea este foarte veche, a fost publicata in 1969 de Editors and Engineers, New Augusta, IN, USA. Autorul este Louis M. Dezettel, W5REZ. Testele se refera mai ales la aparate cu tuburi, chiar si instrumentele de masura sunt echipate cu ele.

Marimea cartii este de 13.6 x 21.3 cm; greutatea este 0.25 kg; numarul de pagini este 208. Pretul a fost de $5.50.

Manualul incepe cu o prefata si continua cu lista celor 7 capitole, fiecare avand subcapitole:
1. Masuratori D-C.
2. Masuratori A-C.
3. Controlarea tuburilor si a tranzistoarelor.
4. Masurari in receptoare.
5. Masurari in emitatoare.
6. Antene si linii de transmisie.
7. Instrumente ce fiecare amator ar trebui sa aiba.

Lucrarea se incheie cu un index. Cartea este foarte simplu de inteles si procedeele de masura si control sunt usor de realizat. Cartea este utila tuturor radioamatorilor, desi aparatele fabricate de astazi sunt foarte complexe si pentru depanarea lor se cer specialisti cu inalte calificari si instrumente mult mai inaintate decat cele descrise aici. Recomandarea mea este ca un aparat complex care necesita reparatii sa fie trimis la fabrica producatoare care este cel mai inzestrat pentru lucrari complicate si poseda si piesele originale daca ceva trebuie inlocuit.


SPACE SATELLITE HANDBOOK, 3rd ed

SPACE SATELLITE HANDBOOK, 3rd ed Aceasta carte a fost publicata in 1994 de Gulf Publishing Co., P.O.Box 2608, Houston TX 77252-2608, USA. Redactorul este Anthony R. Curtis. Este o lucrare specializata despre sateliti, atat istoria lor incepand cu Sputnik, lansata in Octombie 1957 de Uniunea Sovietica, pana la cei creati la editarea acestei carti, care erau sau nu mai functionau la acea data.

Marimea cartii este de 21.5 x 28.2 cm; greutatea este 1.25 kg; numarul de pagini este 346. Pretul este dat in barcod.

Lucrarea incepe cu tabla de materii, prezentand 10 capitole cu subcapitolele lor, urmate de o prefata.

Capitolele sunt:
1. Satelitii si epoca spatiala.
2. Satelitii de comunicatii.
3. Satelitii pentru cautare si salvare.
4. Sateliti meteorologici.
5. Sateliti de observare a globului terestru.
6. Sateliti de navigatie.
7. Sateliti cu scopuri militare.
8. Sateliti pentru cercetari stiintifice si tehnologice.
9. Sateliti cu personal uman.
10. Sateliti extraplanetari.

Urmeaza un glosar cu expresiile folosite in acest domeniu.

A 2-a jumatate de carte, deci vreo 140 de pagini, contine lista celor peste 22.000 de sateliti lansati pana la publicarea lucrarii prezentand designatia internationala, numele celor care aveau nume, numar de catalog, tara de origine, data lansarii, perioada in minute, inclinatia, apogeul si perigeul, ambele in kilometri.

Prima parte a lucrarii, care este cea istorica, este cea mai interesanta. Eu nu credeam ca atat de multe informatii despre satelitii au fost declasificate si adusi la cunostinta publicului, chiar si cele militare. Este greu de imaginat cati sateliti si cu ce scop exista in prezent.


S.GERNSBACK'S RADIO ENCYCLOPEDIA 1927

S.GERNSBACK'S RADIO ENCYCLOPEDIA 1927 Aceasta carte, tiparita in 1974 de Vintage Radio, Box 2045, Palos Verdes Peninsula, CA 90274, USA, este o reeditare a originalului publicat in 1927 de catre Sidney Gernsback. Realizatorul acestei productii a fost Morgan McMahon.

Marimea cartii este de 19.3 x 26.2 cm; greutatea este 0.59 kg; are coperti tari; numarul de pagini este 175. Pretul a fost $12.95.

Este o lucrare foarte veche, dar si foarte interesanta, este o combinatie de enciclopedie, istoria tehnicii care a adus la realizarea radioului de azi precum si prezentarea personalitatilor care au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu.

Contine sute de fotografii, desene, tabele si scheme, prezentate in ordine alfabetica.

Inventatorii si inovatorii, pioneri care au avut contributii insemnate in dezvoltarea electricitatii si apoi a comunicatiilor cu si fara fir, mentionati in aceasta carte sunt: E.F.W. Alexanderson, Graf George Von Arco, Edwin H. Armstrong, Edouard Belin, Alexander Graham Bell, Edouard Branly, Ferdinand Braun, James Clerk-Maxwell, Sir William Crookes, Dr. Lee De Forest, Thomas A. Edison, Michael Faraday, Reginald Aubrey Fessenden, John Ambrose Fleming, Sidney Gernsback, Dr. Alfred N. Goldsmith, Rudolf Goldschmidt, John Hays Hammond, Dr. Oliver Heaviside, Raymond Heising, Joseph Henry, Heinrich Rudolf Hertz, John V.L. Hogan, Lord Kelvin, Sir Oliver Lodge, Guglielmo Marconi, Edward Julian Naly, Greenleaf Whittier Pickard, Valdemar Poulsen, Michael Pupin, Sir Ernest Rutherford, Major-General George Owen Squier, Nikola Tesla si altii. Interesant este ca Alexander Stepanovici Popov din Rusia nu este trecut desi a avut o contributie insemnata. La fel lipseste si Alessandro Volta.

Lucrarea se termina cu lista de materii si include scurte biografii ale 66 de personalitati ca cei insirati mai sus.

Personal mi-au placut ilustratiile facute in stilul de acum 85 de ani.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 22-8-2013

6251

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact