In primul rind trebuie sa multumesc acelor colegi radioamatori, apartinand si sexului frumos, care au citit articolul anterior si au comentat lucrarea.
In continuare as vrea sa prezint un alt tip de rotor cu acelasi, multiplicator forta insa aici sistemul de actionare al rotorului difera de prima varianta. In prima fotografie se vede rotorul complet:
Dupa cum se vede, la actionarea rotorului am folosit un actuator, din cele folosite la orientarea antenelor parabolice TV. Este ideal pentru acest rotor, fiindca are cateva elemente interesante. In interior are roti dintate din polimer si indeajuns de puternic!
Se alimenteaza la 32V cc. In interior se afla un releu reed, doua microcontacte si un magnet rotund tip neodim cu magnetizare radiala, care la pornirea motorului se invarte in fata releului reed si in acest fel produce impulsuri. (Aceste impulsuri sunt preluate de partea electronica a actuatorului). Cele doua microcontacte sunt pentru siguranta, pentru a impiedica rotirea antenei peste 360 grade. Si partea electronica de rotire are protectie de suprarotire, doar ca aici se face electronic prin programare.
Se vede foarte bine releul reed de culoarea rosie, magnetul rotund, cele doua microcontacte si acel butuc alb, prin care se poate regla capatele de grade chiar de la – 10 la 370 grade Celsius.
In urmatoarea fotografie se va vedea o teava, pe care vin sudate la partea de jos doua bucati de platbanda cu suruburi, cu care vine strans tot sistemul de rotare pe pilon.
Mai departe vine sudat suportul pentru multiplicator forta, si la capatul de sus, tot doua platbande la care vine prins cu suruburi carcasa rulmentilor. Carcasa rulmentilor este confectionata dintr-un motor de pornire pentru masini auto (nu de Dacia HI).
Dupa cum se vede, totul este facut din bucati, insa inca nevopsit!
Cum se vede si pe foto, rulmentul de presiune a fost schimbat pentru alt tip. Aici mentionez ca deasupra rulmentilor se afla capace pentru a proteja rulmentii contra infiltrarii impuritatilor.
Pe partea de sus a rulmentilor cum se si vede (portiunea care a ramas libera), vine o alta teava mai groasa, in care intra portiunea ramasa libera. In cazul de fata diametrul interior de 42 mm. Strangerea se face cu suruburi. Pe ultima fotografie se vede rotorul facut gata, doar inca pe stativ doar in perfecta stare de functionare.
Ca pret:
• multiplicator forta * in jur de 160 RON
• actuatorul 85 RON
• partea de comanda *GBOX V200* 120 RON
• despre rulmenti, depinde de unde se procura, doar cei trei nu vor depasi 50 RON
Ca de obicei munca depusa ramine pe seama constructorului! HI
Cea mai grea piesa a fost carcasa rulmentilor (cel de sus) fiindca necesita prelucrare pe strung. Doar restul lucrarii de subsemnatul.
In filmulet se va vedea rotorul in functiune, inainte de a fii montat pe locul lui.

In continuare as vrea sa prezint partea electronica a rotorului.
Acest *GBOX V 2000* cum si am mentionat, este partea de comanda a actuatorului, pentru pozitionarea antenelor parabolice TV.
Pe spate are 4 conectoare, doua pentru releu reed, si inca doua pentru motor. Se leaga firele (daca se cere atunci se da un reset prin telecomanda si apara cifra 000), se apasa butonul telecomenzii spre EST (000), se lasa ca rotorul sa faca 360 de grade (in cazul de fata 648).
Deci pe afisaj va aparea cifra 648. Se imparte in 360 garde, si rezultatul va fi 18.
In cursul rotirii magnetului in fata relelului reed, s-au produs acele impulsuri, un numar de 648 care impartind cu 360, rezulta 18 impulsuri pentru 10 grade.
Plecand de la 000, se lasa sa faca 18 impulsuri care este afisat, se apasa butonul P, apare litera P si 00, se introduce 01, OK si in acest fel acele 18 impulsuri sunt memorate. Se apasa iar butonul, se lasa sa mai faca 18 impulsuri pana cand va aparea cifra 36, iar butonul P se introduce 02 si OK, si in acest fel este memorat P 02. Programarea se face in 10 in 10 grade pina cand se va ajunge la cifra 648 care reprezinta cap de scala si 360 grade.
Deci 18 + 18 + 18 + 18 + 18...
Cind se doreste o rotire sa zicem de la 10 grade (P 01) la 80 grade (P 08), se apasa pe telecomanda butonul P, se introduce 08, OK si antena se va roti la 80 grade, dupa care se va opri automat. Mentionez ca de la P 01 pina la P 09 reprezinta de la 10 grade pina la 90 grade, iar de la P 10 pina la P 36 reprezinta de la 100 grade la 360 grade. In caz de avarie, lipsa tensiune, cablu intrerupt, antena blocata etc (nu se produce acele impulsuri) pe afisaj va apare litera E–2, ceea ce inseamna avarie.
In cutia GBOX–ului exista instructiuni de folosire, programare etc.
Acest GBOX se poate folosi si pentru alte tipuri de rotoare, cu mentiunea ca acel releu reed se poate fi inlocuit cu un micro-intrerupator, doar in orce situatie sa se produca acele impulsuri!
In foto se vede pozitia antenei in diferita situatii - la 10 grade, 40 grade, 90 grade, 180 grade, la 370 grade si in caz de avarie.
Cam asta ar fi in mare, si astept comentarii (negative sau pozitive).
Cu stima si tuturor 73 si 88!
- Tibor Ferencz YO6CBI
-