CQ CQ CQ de SV8/YO3AAS... Insula Thassos
Eliodor Tanislav Jr YO3AAS
Dragii mei,
In cursul acestei veri am petrecut alaturi de familie (YO3HAS si YO3-600/BU) cateva zile din vacanta de vara in Grecia. Atat pentru a cunoaste litoralul elen – la indemnul mai multor amici – dar si pentru a experimenta noi culturi, cu tot ce inseamna acest lucru: obiective turistice si istorice, traditii, bucate, peisaj etc.
Avand in vedere ca intentionam sa iau cu mine si statia pentru 2m/440cm (timpul alocat vacantei era prea scurt pentru o eventuala activare si in benzile de scurte, insa, chiar la momentul in care scriu acest articol, cel putin un radioamator din YO se afla in Grecia1, de unde lucreaza in HF), m-am documentat mai inainte, pentru a nu avea eventuale surprize cu autoritatile. Grecia, ca membru al UE, recunoaste in mod reciproc licentele radio in conformitate cu CEPT, asa ca toti radioamatorii din aceste state, detinatori ai unei autorizatii valabile, pot opera cu titlul provizoriu (pana la 3 luni consecutive) de pe teritoriul acestei tari fara a avea nevoie de o alta autorizare, cu precizarea ca nu se pot folosi amplasamente fixe, ci numai in portabil sau mobil (aerian, maritim sau rutier). Pentru cei care doresc sa isi stabileasca resedinta in Grecia (dupa cele trei luni este obligatoriu sa anuntati sederea dvs. si sa obtineti un permis de rezidenta de la serviciile de imigrari ale politiei) se poate solicita o autorizatie radio de la autoritatile elene pe baza licentei radio din tara de origine2. Exceptie de la regulile anterioare este Muntele Athos - regiune autonoma din punct de vedere administrativ ce alcatuieste practic un stat monastic cu capitala laKareia - care autorizeaza separat toti eventualii radioamatori ce intentioneaza sa lucreze din peninsula, indiferent de lungimea sederii. In concluzie, pentru a opera din Grecia in regim de vacanta este suficient sa aveti licenta CEPT, sa folositi prefixul tarii si al districtului, iar in final sa precizati daca sunteti in portabil sau mobil (ex: SV8/YO3AAS/p). Daca totusi va hotarati sa ramaneti mai mult de 3 luni sau doriti sa solicitati un indicativ special, va trebui sa adresati o solicitare catre Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor, atasand o copie dupa autorizatia CEPT, dupa actele de identitate, dupa permisul de rezidenta, in cazul in care v-ati stabilit acolo, precum si o lista ce sa contina echipamentele radio folosite, puterea, benzile radio si amplasamentul, urmand sa primiti un indicativ cu prefixul SV03.
Desi initial tinta vacantei noastre era Insula Thassos, in lipsa unor conditii ferme de cazare (este adevarat ca ne-am hotarat in mijlocul lunii iulie sa plecam in Grecia iar agentiile de voiaj nu prea mai aveau ce sa ne ofere; ca anecdota, intr-un loc ni s-a sugerat chiar sa mergem pana acolo intrucat o sa gasim ceva pana la urma...), am decis sa ne cazam in Kavala, una dintre cele doua localitati-port spre acesta insula si sa facem zilnic "naveta" cu feribotul.
Insula Thassos (in greaca: Θάσος) este situata in bazinul nordic al Marii Egee la 8 km distanta de coasta meridionala a Regiunii Tracia. Insula are o suprafata de 398 km2, fiind a XII-a, ca marime, din Grecia si este cea mai nordica dintre insulele arhipelagului grec, fiind si cea "mai apropiata" de Romania, motiv pentru care este supra-saturata de turisti romani (practic, 1/3 din masinile care circula pe aceasta insula au numere de YO). Acelasi nume este purtat actualmente si de cel mai mare oras de pe insula (denumit si LimenasThasou, "portul insulei Thassos"), precum si de municipalitatea corespunzatoare(inclusain fosta prefectura Kavala, panain 2010), care coincide cu teritoriul insulei. Aceasta apartine administrativ Regiunii Macedonia de Est si Tracia4.
Dintre toate insulele grecesti, Thassos se evidentiaza prin unicitatea mondiala a marmurei albe si prin cultivarea celebrelor masline de calitate superioara "throuba". Printre produsele naturale, traditionale, pe care le poti gasi in timpul unei vacante pe Insula Thassos, se afla celebrul ulei de masline, mierea, branza feta, dulceturile din fructe proaspete si bauturile uzo si tsipouro5.
Fiind o insula tipic greceasca, Thassos este considerata raiul gurmanzilor datorita varietatilor de preparate din bucataria locala, bogata in legume, diferite specii de pesti si fructe de mare. Orasele Thassos, Limenariasi Potos sunt printre cele mai apreciate locuri pentru preparatele oferite, intrucat dispun de unele dintre cele mai bune restaurante si taverne de pe intreaga insula, amplasate si la buza plajei ori in port, fapt ce le confera un farmec aparte. Meniurile sunt scrise atat in limba greaca, cat si in limba engleza, franceza, spaniola, bulgara, sarba si...da, ati ghicit, in romana! Daca vreti sa incercati mancarea tipic greceasca este recomandat sa va documentati inainte pentru a sti ce sa cereti, in functie de perioada zilei6. Printre preparatele traditionale pe care merita sa le incercati se regasesc: tzatiki (sos din castraveti, iaurt si usturoi), saganaki (branza prajita pe gratar), tarama (icre), spanakopita (placinta cu spanac) sau tiropita (placinta cu branza), dolmates (sarmale), musaka (musaca), fricasse (tocanita din miel cu spanac, oua si lamaie), gyros (un sendvis din carne, rosii, ceapa si tzatzikii nfasurat in "pita" – paine asemanatoare cu lipia) sau psarosoupa (supa de peste, din diferite specii de peste)...ca sa nu mai vorbim despre desert! Insula Thassos este un amestec de campii salbatice virgine, culmi muntoase, vai adanci si paduri batrane de pini, in care traiesc zeci de animale si plante aromatice.
De la Golful Panagia, o zona protejata a Marii Mediterana pentru dezvoltarea mamiferelor marine, si pana in varful muntos Ypsario, unde se gaseste pretiosul pin negru, Insula Thassos este o bogatie naturala, pe care localnicii o conserva cu indarjire de sute de ani. Thassos nu a fost denumita intamplator "insula de smarald"! Pe langa frumusetea apelor, taramul este acoperit de pini, maslini si arbusti, iar spre varful muntilor intalnesti o multime de arbori centenari. Mai mult, aici se dezvolta o larga varietate de ierburi si plante aromatice, printre care bine-cunoscutele musetel si oregano. In anii '80, o mare parte din insula a fost distrusa de incendii devastatoare insa, cu trecerea timpului, lemnul a reusit sa-si revina la morfologia initiala. Acum, doar o mica parte din sud-estul insulei Thassos este infertilasi stancoasa.
Fauna este formata, in mare parte, din animale mici, pasari si reptile. Cum sacalii si lupii au disparut in urma incendiilor din anii '80, padurile insulei sunt populate cu iepuri, dihori si vulpi, iar campiile sunt "invadate" de turme de oi domestice. In apropierea lacurilor si a izvoarelor, traiesc reptile, amfibii, broaste, broaste testoase, soparle si serpi, iar in apele Marii Mediteraneene inoata o varietate de pesti si animale marine precum raci, caracatite, lei de mare sau renumitii creveti. Si lumea inaripatelor este variata, bogata in pescarusi, nevastuici, mierle, grauri, cotoface, sturzi, ciori si diferite pasari de prada printre care specii foarte rare precum Vulturul de mare si Vulturul Imperial.
Iar plajele... pentru toate gusturile! Aglomerate ori intime, cu ape linistite sau tulburi, pentru cei pasionat de sporturi nautice ori sporturi de plaja, pentru cei cu "fitze" sau pentru nudisti etc. Exista peste 30 de plaje in Thassos, unele acoperite cu pietris (cele dinspre vest), insa cele mai multe cu nisip fin, de culoarea aurului (pe coasta de est). Sapte dintre plajele din Thassos sunt premiate cu "Steag Albastru" si se aflain Golden Beach, Skala Prinos, Pefkari, Makriamossi Limenas.
Din punct de vedere al infrastructurii rutiere, insula este inconjurata de o "centura" – practic un drum judetean plin de serpentine si alunecari de pamant, din care se ramifica numeroase drumuri secundare (unele inclusiv fara asfalt, ci doar cu macadam). Desi initial eram un pic dezamagiti ca nu am gasit cazare pe Thassos, se pare ca am fost totusi inspirati, intrucat supra-popularea automobilistica in sezonul estival transforma calatoria cu feribotul si apoi circulatia / parcarea pe insula intr-un test de rezistenta a nervilor!
Asa ca dupa ce am experimentat si noi odata, facand turul insulei (aprox. 60 km), ne-am decis ca pentru urmatoarele zile sa traversam cu feribotul, fara masina, si eventual sa inchiriem biciclete sau motoscutere pe insula. Oricum pretul de traversare cu feribotul pentru masina este de 24 euro/cursa, la care se adauga si biletele fiecarei persoane in parte!
Astfel ca aveam ocazia sa lucrez din MARITIME MOBILE in fiecare zi, cel putin cate o ora dimineata si una seara, pe durata traversarii cu feribotul, insafara succes! Desi pe insula se afla instalat un releu radio (R7x - 145.7875 / 145.1875 ton 107.2Hz) care putea fi deschis doar cu statia portabila din aproape orice colt al insulei, inclusiv de pe coasta elena si pe tot parcursul feribotului, nu am reusit nici un QSO! Am auzit o scurta conversatie intre doua statiigrecesti, insa la apelul meu au facut QSY! Iar in zona muntoasa de langaKavala se afla un alt releu radio, pe canalul R2 (145.650 /145.050 ton 71.9 Hz), tot la fel de nefolosit ca si cel de pe insula! In ciuda faptului ca am scanat permanent banda de 2m si 70 cm si am chemat CQ de cate ori am avut ocazia, nu am reusit sa contactez nici un radioamator, fie el localnic sau turist!
In speranta ca acest articol v-a starnit interesul unei "expeditii" pe insula Thassos, fie ea doar in scop turistic si nu neaparat radioamatoricesc, va doresc vacanta placuta si "propagare"!
Cu sentimente de prietenie,
YO3AAS / Ely jr. – "Globetrotter de ocazie"
1YO9JNX – Codreanu AlinM
2http://www.qsl.net/sv2ael/foreigner.htm
3HELLENIC REPUBLIC - MINISTRY OF TRANSPORT & COMMUNICATIONS, Dept. of Communication Control, DIRECTOR FOR MANAGEMENT AND CONTROL OF RADIO-FREQUENCY SPECTRUM LICENCING DIVISION, Att. Mrs Georgia Mpardaka or MrZisisTrambaris, 2 ANASTASEOS & TSIGANTE STR.,PAPAGOU 101 91 ATHENS, GREECE.Tel.: 0032.10.6508555, FAX: 0032.10.6508560, email: z.tramparis@yme.gov.gr
4www.wikipedia.org
5Tsipuro este o bautura tare si aromata, produsa de localnici, care nu se gasestein nicio alta zona a lumii. La sfarsitul lui octombrie si inceputul lunii noiembrie, dupa recolta de vita-de-vie, boabe de struguri si diferite fructe aromate, precum anasonul, sunt puse in vase mari pentru productia de tsipuro. Este bautura preferata de multi localnici pentru ca se prepara doar din ingrediente naturale. In plus, are beneficiul ca, in ciuda consumului mare, marmureala nu isi face simtita prezenta.
6www.thassos.ro
- Eliodor Tanislav Jr YO3AAS
-
Articol aparut la
2-9-2014
8567
Inapoi la inceputul articolului
|