NOU DESPRE CONCURSURI ŞI FORMATELE DE LOG
Gheorghe Oproescu - Tavi YO4BKM
Concursurile "în eter" sunt din ce în ce mai diversificate pe toate planurile: frecvenţe, mod de lucru, durată de desfăşurare, mod de evaluare, categorii de participare, arie de cuprindere (naţionale, continentale, regionale, globale) şi cine ştie ce va mai apare. Evaluarea participării oricărui concurent a progresat de la confruntarea manuală a fişelor de participare la confruntarea lor electronică, fapt ce a dus la trecerea de la formatul pe hârtie unic şi internaţional valabil cu cele două fişe ale sale, numite SUMMARY şi CONTEST LOG (care încă mai sunt folosite!), la o mulţime foarte diversificată de formate electronice, care dau bătăi de cap multor participanţi la concursuri, fie ei radioamtori sau organizatori deopotrivă. Varietatea de formate electronice s-a impus ca o necesitate izvorâtă din a exploata cât mai eficient resursele calculatorului în folosul organizatorilor, dar şi al concurenţilor. Formatele elctronice s-au modificat atât ca structură (CABRILLO, EDI, ADIF, ADIX, CSV, chiar şi TEXT, EXCEL sau WORD) dar şi ca versiuni ale aceleaşi structuri, atât ca urmare a perfecţionarea tehnicilor din domeniul IT, dar şi a folosirii experienţei acumulate pe parcurs. Dacă vechile fişe SUMMARY şi CONTRST LOG se completau de mână sau la maşina de scris în spaţii marcate pe hârtie, noile formate electronice se generează folosind softuri specializate (numite şi editoare de log). Cine este familiarizat cu dactilografierea poate încerca să completeze logul electronic şi direct, ca fişier text, dar munca îi va fi mult îngreunată cu poziţionarea înregistrărilor şi cu folosirea foarte repetată a unor caractere speciale caracteristice tipului de log. Am văzut destule astfel de loguri unde poziţionarea se face cu tabulatorul (tasta Tab) care, din păcate, generează coduri incompatibile cu codurile ASCII acceptate de formatele de log şi, ca urmare, imposibil sau dificil de citit. Din nefericire aceste coduri nu se văd pe ecran decât cu comenzi speciale (cum ar fi Show/Hide ¶) şi de aceea sunt greu de depistat şi corectat de orgnizatori.
În cele ce urmează mi-am propus ca, sub o formă sintetică şi comparativă să prezint caracteristicile fiecărui format din cele trei mai des folosite (CABRILLO, EDI, ADIF) şi adaptabilitatea lor la diferite competiţii. Dacă vechiul format unic de log pe hârtie era adaptabil pe vremuri la toate tipurile de competiţii, în principiu această adaptabilitate o poate asigura şi oricare format electronic de azi, dar cu eficienţă evident diferită de la o competiţie la alta.
Noul este întotdeauna primit cu rezervă. Abia ne-am obişnuit cu logul electronic în format CABRILLO (dar, ne-am obişnuit oare, nu cumva încă mai "plouă" cu greşeli?) şi iată că deschid aici o pledoarie pentru mai multe formate de log electronic. Dar situaţia o cere, ele au fost create din necesitate şi sunt folosite deoarece aduc un confort sporit mai ales la lucrul în marile concursuri (verifică dacă legătura este înregistrată corect, permit înscrierea unei varietăţi mai largi de informaţii, folosesc baze de date cu privire la ţara, regiunea sau zona oricărui radioamator, permit o evaluare rapidă făcută de arbitri sau organizatori), sunt deja impuse participanţilor, aşa că nu scăpăm de ele. De aceea este bine să ştim ce înseamnă aceste formate, măcar cele mai des folosite, astfel ca organizatorii de concursuri să-şi reevalueze regulamentele pentru a le face cât mai adaptate unui format de log electronic, dar şi concurenţii să fie în cunoştinţă de cauză privind ce îi aşteaptă.
Formatul CABRILLO
Este printre primele formate electronice pentru competiţiile de radioamator. Ca să nu mai ocup loc aici cu descrierea lui pe larg, se poate consulta excelenta prezentare făcută de [1] din care se poate afla orice se doreşte. Deşi poate fi utilizat pentru orice bandă de frecvenţe, se preferă folosirea lui doar pentru frecvenţele mai mici de 30MHz.
Structura sa seamănă foarte mult cu vechile fişe SUMMARY şi CONTEST LOG care au servit drept model, ambele asamblate într-un singur format, în care SUMMARY a devenit partea de început la CABRILLO cunoscută sub numele de "header" sau "preambul" şi care se încheie în loc de "Remarks" cu "Soapbox", iar CONTEST LOG a devenit o serie de rânduri cu lungimea impusă la 82 de caractere, fiecare rând începe cu 4 caractere QSO: urmate de un şir de grupuri de caractere cu poziţie fixă care poartă numele generic de "cuvinte" deoarece sunt separate între ele prin cel puţin un spaţiu. Fiecare cuvânt are impus numărul de caractere, trebuie să aibe cel puţin un caracter şi nu sunt acceptate cuvinte vide (fără niciun caracter). Pe aceste rânduri se identifică, aliniate pe verticală în poziţii fixe, coloanele cu banda (5 caractere), modul de lucru (2 caractere), data (10 caractere), timpul (4 caractere), indicativul propriu (13 caractere), RS(T) propriu (3 caractere), controlul transmis (6 caractere), indicativul corespondentului (13 caractere), RS(T) primit (3 caractere), controlul recepţionat (6 caractere), ID-ul emiţătorului (2 caractere). Între cuvinte se lasă un singur spaţiu şi, dacă un cuvânt este mai scurt decât numărul de caractere rezervate, se completează cu spaţii la capătul din dreapta. Fişierul are structura unui fişier text şi poate avea extensia log, cbr, txt, se poate deschide cu Notepad, Wordpad sau orice utilitar pentru fişiere text. Fiind foarte asemănător cu un format pe hârtie, cu coloane perfect aliniate, poate fi citit cu uşurinţă pe ecranul calculatorului şi se pot face intervenţii în el precum în orice text. Din acest motiv şi mai ales pentru loguri scurte el se poate scrie şi fără editor specializat, direct de la tastatură, dar fără să se folosească Tab pentru poziţionare.
Acest format a evoluat în timp numai în privinţa headerului. La cele mai multe competiţii, mai ales YO, este obligatoriu (şi suficient) să se completeze doar etichetele CALLSIGN:, CATEGORY:, OPERATORS:, opţional (nu influenţează evaluarea şi arbitrarea) se mai completează CONTEST:, NAME:, CLUB:. Diversificarea competiţiilor a făcut ca unele rubrici să fie detaliate în plus, apar de exemplu CATEGORY-OPERATOR:, CATEGORY-BAND:, CATEGORY-POWER:, CATEGORY-ASSISTED:, CATEGORY-MODE:, după cerinţele arătate în regulamente.
Din experienţa de aproape 20 de ani de când am început să elaborez softuri de evaluare-arbitrare am constatat că la eticheta CATEGORY: se produc cele mai multe abateri de la regumanentele de concurs, dar nu numai din vina competitorilor. La cele mai multe competiţii YO nu există categorii de putere, de bandă, de mod asistat sau neasistat, cel mult sunt categorii cu unul sau mai multi operatori, apar în schimb categorii precum juniori, seniori, staţii speciale etc. De aceea mulţi organizatori de competiţii prind în regulament o codificare a categoriilor prin A, B, C etc (juniori, seniori, individual, echipe etc) urmate de explicaţii, în loc de SOP, MOP, LP, HP care reprezintă single operator, multi operator, low power, high power sau altele. Softul de eveluare-arbitrare trebuie să identifice corect categoriile pentru a edita listele cu clasamentele corespunzătoare. De cele mai multe ori am observat că nu se respectă indicarea categoriei conform regulamentului organizatorilor, apar toate variantele posibile care există în lume şi chiar combinaţii ale lor, ceea ce face ca organizatorul să trudească din greu pe loguri străine şi să le corecteze la aceste rubrici conform regulamentului elaborat de el. Aci trebuie ca atât competitorii să dea atenţie modului cum sunt formulate categoriile în regulament şi să completeze logul întocmai, dar şi organizatorii trebuie să dea explicaţii mai detaliate, inclusiv exemple de header corect scris, conform regulamentului lor.
O altă sursă majoră de erori, cu efecte asupra preluării corecte a datelor de către soft, apare în liniile QSO:. Cuvintele din aceste linii pot fi "citite" de softul de confruntare-evaluare-erbitrare în două moduri distincte:
- fie începând cu poziţia impusă de format pentru fiecare cuvânt (citire "pe poziţii");
- fie începând cu primul caracter care urmează după spaţiu sau spaţii (citire "pe cuvinte");
În formatul CABRILLO după controlul RS(T) emis sau recepţionat trebuie să urmeze un "cuvânt" care cuprinde controlul schimbat, scris pe 6 caractere (lungime impusă). Acest control trebuie să conţină pe trei caractere numărul de control (serial, ştafetă, fix) urmat imediat de un alt cod, care trebuie definit şi explicat de organizator, căruia îi sunt rezervate celelalte trei caractere. De cele mai multe ori din aceste trei caractere sunt folosite doar 2 deoarece ele desemnează judeţul (zona). Cu ce se completează al treilea caracter? Evident că cu un spaţiu gol, nu este interzis, numai că plasarea acestuia crează confuzii. Dacă se plasează înaintea celor două caractere frecvent utilizate controlul se "rupe" în două cuvinte aparent distincte, dacă se plasează după cele două caractere (conform regulii) controlul va fi format dintr-un singur cuvânt. Cum este corect? Ambele moduri ar putea fi corecte numai dacă se respectă cu stricteţe poziţia la care începe fiecare cuvânt, lucru care nu se prea întâmplă. Dacă nu se respectă cu stricteţe poziţiile de început ale cuvintelor lucrurile se complică deoarece softul va trebui să citească rândurile "pe cuvinte", în care caz va ţine cont de delimitările produse de spaţii şi astfel pot apare două cuvinte în plus, respectiv cele două judeţe (zone) ale celor doi corespondenţi care formează QSO-ul, în cazul în care spaţiul se pune înaintea celor două caractere ale judeţului (zonei). Am întâlnit cazuri în care unul din controale (de exemplu cel propriu) forma un singur cuvânt, precum 465BV, pe când controlul receptionat era pe 2 cuvinte, precum 372 AB. Cum se poate construi un soft care să citească un număr de loguri la care apar diferenţe, de la log la log, atât prin poziţiile cuvintelor (funcţie de editorul mai mult sau mai putin improvizat) cât şi prin modul cum sunt compuse cuvintele, adică loguri cu erori de la formatul corect? Pentru că erori de la formatul corect am întâlnit şi la dată, la timp, la bandă sau la modul de lucru. Este unul din motivele pentru care organizatorii care folosesc un robot care preia şi verifică logurile trimit automat înapoi logurile care nu corespund cu formatul original, respectiv nu au cuvinele puse pe poziţiile corecte sau au cuvintele scrise gresit, producând erori de sintaxă. Pentru astfel de cazuri eu unul nu am găsit soluţie şi, pentru că cele mai multe loguri au un spaţiu între numărul de control şi judeţ (zonă), am ales citirea "pe cuvinte" în care caz toate logurile trebuie să aibe obligatoriu acest spaţiu între numărul de control şi presurtarea judeţului (sau zonei). Iată un alt motiv ca organizatorii să trudească an de an pe loguri străine.
Analizând logurile primite la competiţiile organizate de Clubul Sportiv al Radioamatorilor din judeţul Brăila, YO4KAK, am observat următoarele, funcţie de editorul folosit pentru log:
- Hamware/YO9HSW versiunea 2.0 poate fi considerat corect;
- UcxLog 5.53 versiunea 2.0 este corect;
- YODXLog/DL5MHR versiunea 2.0 nu respectă poziţiile începând cu numnărul de control transmis;
- LOGIX versiunea 2.0 are erori de poziţionare începând cu banda de frecvenţe;
- YO9HG fără versiune are erori din poziţia indicativului partenerului.
Acestea sunt versiunile întâlnite în loguri, pot exista şi altele, eu nu mă pot pronunţa decât asupra celor consultate de mine.
Din cele de mai sus ar rezulta că singurele editoare care pot fi folosite citind datele de pe poziţii sunt primele două. Cu toate acestea apar diferenţe şi între ele. La Hamware/YO9HSW în cuvântul care arată codul, zona ocupă ultimele două caractere din cele trei rezervate (deci cu spaţiu între număr de control şi zonă, dacă s-ar fi respectat regula completării cu spaţii goale acesta ar fi trebuit să fie la sfârşit), pe când la UcxLog zona ocupă primele două carctere din cele trei, spaţiul plasându-se cum este corect, la final. Dacă ar fi numai această „abatere” softul ar rezolva uşor neajunsul testând unde apare spaţiu gol în cuprinsul celor şase caractere care compun controlul schimbat. Dar putem spera că vor fi folosite numai astfel de editoare?
Şi pentru că indicat ar fi să existe un singur format utilizat, eu recomand UcxLog. Dacă totuşi alţi programatori doresc să-şi lanseze produsele proprii, personalizate d.p.d.v. grafic sau de interfaţă, trebuie să aibe grijă să poziţioneze câmpurile în conformitate cu UcxLog care se poate găsi la [2]. Folosind un editor care crează loguri cu cuvintele poziţionate corect, ar fi posibil să se omită cuvintele care nu sunt necasare (locul lor se umple cu spaţii), cum ar fi de exemplu omiterea RS(T) şi a controlului la unele concursuri gen maraton. În cazul citirii pe cuvinte (cuvintele nu ocupă locul consacrat) nu se pot înlocui cuvintele inutile prin spaţii.
Datorită rigidităţii sale, fiind alcătuit pe baza cuvintelor de lungime impusă şi pe poziţii strict precizate, formatul CABRILLO începe să pună probleme la competiţiile moderne, cum ar fi la codificarea modului de lucru pe 2 caractere. Fiind inspirat din fişele SUMMARY şi CONTEST LOG când nu existau decât două moduri codificate PH sau CW, azi nu mai pot fi codificate cu uşurinţă modurile digitale cu toate variantele lor. Ca să nu mai spun de modurile care nu vizează forma semnalului ci modul de propagare (EME, satelit, reflexii pe avioane etc). O altă problemă apare la numărul de control când se formează serial şi apar mai mult de 999 de legături, precum la concursurile internaţionale, nu există spaţiu pentru a fi scrise. De aceea formatul CABRILLO cedează teren în favoarea altor formate care să nu mai aibe astfel de dezavantaje.
Formatul EDI
Formatul EDI, însemnând Electronic Data Interchange, este destinat pentru concursurile din Regiunea 1 pe benzile de frecvenţe peste 30MHz. Descrierea sa excelent de bine detaliată se găseşte la [3]
Ca şi formatul CABRILLO are un header (fostul SUMMARY) care se termină de data asta cu [Remarks] şi o zonă cu QSO-urile. Fişierul, cu structură de fişier text, are extensia edi, nu se acceptă alte extensii precum log sau txt ca la CABRILLO. Dacă headerul se poate citi uşor ca orice text pe ecranul calculatorului, liniile cu QSO-uri (fiecare QSO pe câte un rând cu 15 cuvinte) sunt greu de descifrat deoarece cuvintele au lungimi diferite de la un rând la altul, au poziţii diferite în cadrul rândului, dependente de lungimea cuvintelor aflate în faţă iar separările între cuvinte se fac cu caracterul "semicolon" (punct şi virgulă) pus o singură dată după fiecare cuvânt. După ultimul cuvânt (care este de fapt o singură literă, D, care marchează că legătura este dublă) nu se mai scrie separatorul. Unele cuvinte pot lipsi (ceea ce nu este permis la CABRILLO), în acest caz apar separatoarele punct şi virgulă unul după altul, între care este cuvântul vid. Iată câteva exemple de QSO-uri înregistrate în EDI, se vede lipsa alinierii pe verticală precum şi lipsa unor cuvinte:
130504;1419;HG7B;1;59;002;59;028;;JN97LW;300;;;;
130504;1403;HA2R;1;59;003;59;003;;JN87UE;122;;N;N;
950304;1826;OZ9SIG;1;59;026;59;006;;JO65ER;0;;;;D
Headerul formatului EDI este mai complicat decât la formatul CABRILLO deoarece conţine mai multe etichete. În zona cu QSO-ri permite însă scrierea de cuvinte cu lungimi neimpuse şi chiar omiterea lor. Acestea fac dificilă completarea unui log în format EDI direct de la tastatură (fug ochii), fără editor specializat sau de intervenit în conţinutul lui ca într-un fişier text.
Fiind mai flexibil, în formatul EDI nu apar atât de des erori ca la formatul CABRILLO. În plus, citirea QSO-urilor de către soft se face comod şi sigur, numai pe cuvinte, urmărind separatorul punct şi virgulă.
Cea mai frecventă eroare care se poate întâlni aici, dar cu o frecvenţă mult mai redusă decât erorile din logurile CABRILLO, este necoincidenţa dintre numărul de legături (de fapt numărul de rânduri, fiecare rând însemnând căte un QSO) care se declară într-o etichetă cu care începe lista cu QSO-uri şi numărul de rânduri înscrise în continuare. De cele mai multe ori aceste erori sunt generate chiar de concurent care şterge liniile care conţin legături duble (dar care se pot marca că sunt duble şi astfel nu produc penalizări) fără să corecteze numărul de legături. Mai sunt editoare de log care încheie lista destinată QSO-urilor cu un rând în plus, care nu face parte din formatul EDI şi care nu conţine nimic legat de vreo legătură radio. Sau acest rând este pus de concurnt ca o remarcă. Pentru editoare de log EDI se poate apela la [4].
Formatul ADIF
Însemnând Amateur Data Interchange Format formatul ADIF, deşi este cel mai puţin cunoscut la noi, este totodată formatul cel mai flexibil şi mai puţin pretenţios, care poate fi folosit la orice gen de concurs, fără nicio limitare. Oferă posibilitatea de a înscrie în log orice consideră organizatorul (sau radioamatorul) că este important, cum ar fi ora de început şi ora de sfârşit a legăturii (sau numai una din ele, puse de radioamator sau de calculatorul care asistă ON-LINE staţia radio), dacă a primit sau trimis QSL, orientarea antenei în azimut şi elevaţie, E-QSL, E-Mail, coordonatele geografice şi multe altele. Dacă în log apar înscrisuri care nu sunt cerute de organizator acestea nu afectează evaluarea şi arbitrarea, important este să nu lipsească informaţiile cerute de regulamentul concursurilor. Headerul acestui format este extrem de sumar şi se referă doar la autorul softului de editare şi versiunile softului. Orice înregistrare în fişier se face folosind cuvântul care o defineşte, numit şi etichetă (de exemplu programversion, operator, date, time, band etc) scris între paranteze unghiulare împreună cu o specificare care arată pe câte caractere apare în continuare respectiva înregistrare. Dar, mai clar este să dau câteva exemple:
Headerul poate arăta precum:
ADIF Export from ADIFMaster v[2.1]
http://www.dxshell.com
Copyright (C) 2005 - 2014 Igor V. Tolmachev (UU0JC)
File generated on 04 Aug, 2014 at 16:49
<ADIF_VER:4>3.0
<PROGRAMID:10>ADIFMaster
<PROGRAMVERSION:3>2.1
<EOH>
unde eticheta <EOH> înseamnă End Of Header.
QSO-urile pot apare pe ecran fie câte unul pe un rând, precum:
<QSO_DATE:8>20140724 <TIME_ON:4>0345 <BAND:3>80m <CALL:6>YO1XXX <EOR>
<QSO_DATE:8>20140725 <TIME_ON:4>0427 <BAND:2>6m <CALL:5>YO1AA <EOR>
<QSO_DATE:8>20140725 <TIME_ON:4>1633 <BAND:4>160m <CALL:8>YO1BBB/P <EOR>
fie pe mai multe rânduri separate prin Enter (cod ASCII 13):
<QSO_DATE:8>20140724 <TIME_ON:4>0352 <FREQ:5>3.705 <MODE:3>SSB
<RST_SENT:2>59 <RST_RCVD:4>58-9 <CALL:6>YO1XXX <NAME:3>ION <COMMENT:5>3 pts
<EOR>
Fiecare QSO se încheie cu eticheta <EOR>, adică End Of Record. Între înregistrările de pe un rând se lasă un spaţiu (după ce se scrie ceea ce este arătat între parantezele unghiulare se lasă un spaţiu până se deschide iar paranteza unghiulară <). În cadrul unui fişier toate QSO-urile trebuie să aibe acelaşi număr de înregistrări cu aceleaşi etichete puse între parantezele unghiulare, chiar dacă lungimea lor variază ca urmare a lungimii diferite a cuvintelor.
Un soft simplu de utilizat pentru editare se găseşte la [5]
Editarea logului este simplă, softul oferind o grilă (tabel) unde operatorul îşi fixează capetele de coloană atâtea câte doreşte, în ce ordine doreşte precum şi ce să conţină (de exemplu să conţină numai data, timpul, banda, modul, RST transmis şi recepţionat şi indicativul partenerului) din peste 100 de variante oferite de soft. Iată cum arată un astfel de tabel:
şi cum arată logul:
<QSO_DATE:8>20140724 <TIME_ON:4>0345 <BAND:3>80m <FREQ:5>3.705 <MODE:3>SSB <RST_SENT:3>59+ <RST_RCVD:2>58 <CALL:6>YO9HMP <EOR>
<QSO_DATE:8>20140724 <TIME_ON:4>0350 <BAND:3>80m <FREQ:5>3.705 <MODE:3>SSB <RST_SENT:2>59 <RST_RCVD:4>58-9 <CALL:6>YO5AMF <EOR>
<QSO_DATE:8>20140724 <TIME_ON:4>0352 <BAND:3>80m <FREQ:5>3.705 <MODE:3>SSB <RST_SENT:2>59 <RST_RCVD:4>58-9 <CALL:6>YO7FBM <EOR>
<QSO_DATE:8>20140724 <TIME_ON:4>0355 <BAND:3>80m <FREQ:5>3.705 <MODE:3>SSB <RST_SENT:2>58 <RST_RCVD:5>59+25 <CALL:6>YO2OCP <EOR>
<QSO_DATE:8>20140724 <TIME_ON:4>0358 <BAND:3>80m <FREQ:5>3.705 <MODE:3>SSB <RST_SENT:2>58 <RST_RCVD:3>59+ <CALL:6>YO9FDX <EOR>
<QSO_DATE:8>20140724 <TIME_ON:4>0401 <BAND:3>80m <FREQ:5>3.705 <MODE:3>SSB <RST_SENT:3>59+ <RST_RCVD:3>59+ <CALL:6>YO6PEG <EOR>
Formatul a evoluat, ediţiile mai noi adăugând cuvinte noi şi recunoscând structura formatelor mai vechi.
Conversia de la un format la altul
Există softuri care convertesc logurile dintr-un format în altul. Dar, deoarece structura lor nu este asemănătoare, conversiile sunt aproximative şi informative. Iată un exemplu: un log în format ADIF completat pentru un maraton, unde lipseşte controlul şi raportarea recepţiei nu va putea da, prin conversie, un log CABRILLO corect, unde este obligatorie completarea tuturor cuvintelor. Nici un log CABRILLO nu se poate converti într-un log EDI corect deoarece CABRILLO nu are cuvinte pentru locatorul corespondentului sau nu are codificate toate modurile de lucru din EDI. În general conversia spre CABRILLO pornind de la orice alt format este cea mai imprecisă, deoarece CABRILLO are un număr exact de cuvinte care în alte formate pot lipsi. În privinţa headerului, sunt puţine elemente comune de la un format la altul, am arătat că formatul ADIF nu are decât un header formal. După conversie, în caz că reuşeşte, logul nou obţinut trebuie verificat şi, eventual, "toaletat".
Recomandări
Am arătat mai sus că sunt competiţii la care nu se cer categoriile de participare, numerele de control, zonele, raportarea RS(T), precum maratoanele, recenta aniversare a 10 ani de la Radioamator.ro, mai sunt şi altele la care se cere să se înscrie în log numele propriu, numele partenerului, orientarea antenei. Categoriile de participare sunt definite extrem de diversificat, de multe ori ele fiind definite de organizator în regulamentul concursurilor. Formatul CABRILLO nu se poate folosi decât la competiţiile la care se cere completarea tuturor cuvintelor impuse în format. Dacă se doreşte acest format şi la competiţii unde o serie de informaţii nu sunt necesare, organizatorul trebuie să precizeze în regulament ca în locul lor să se scrie orice, la modul formal, numai să corespundă formatului cuvântului respectiv. Deoarece multe editoare de log CABRILLO existente pe piaţă nu respectă poziţia cuvintelor, informaţiile lipsă nu pot fi înlocuite cu spaţii deoarece citirea logului se face "pe cuvinte", asta presupunând să existe toate cuvintele d.p.d.v. fizic. Folosirea unui format ADIF simplifică mult lucrurile deoarece conţinutul lui se poate configura după dorinţă. Acest lucru ar trebui să intre în atenţia tuturor organizatorilor de competiţii care, la întocmirea regulamentului, trebuie să cunoască foarte bine cerinţele formatului de log pe care îl solicită şi, în caz că unele informaţii nu sunt luate în considerare dar formatul logului le impun, să ceară completarea lor formală (dar obligatoriu) sau să indice formatul de log (de exemplu ADIF în loc de CABRILLO) cu precizarea etichetelor obligatorii. Personal nu văd nicio problemă în a evalua şi arbitra un concurs la care concurenţii pot trimite amestecat, după dorinţă şi pricepere, loguri în format CABRILLO, EDI sau ADIF, personal m-am "jucat" realizând astfel de softuri şi este pe deplin posibil la orice concurs din zona YO.
Dar, înainte de toate, un lucru consider că este foarte important: prezentarea în regulamentele de competiţii a unuia sau mai multor exemple privind modul în care trebuie să arate headerul şi partea cu QSO-uri la logul cerut, asta ar face să dispară multe din problemele cu care se confruntă la arbitrare chiar cei care au întocmit regulamentul. La fel de importantă este şi indicarea de către organizatori, tot în regulament, a sursei de descărcare a editorului de log pe care îl preferă deoarece s-au convins că satisface în totalitate prevederile din regulament şi softul de arbitrare, asta cu condiţia ca organizatorii să cunoască în detaliu ce se află pe piaţa editoarelor de log şi să fi făcut chiar ei testări ale editoarelor, în urma cărora s-au orientat asupra unuia anume. De preferat ar fi să se folosească editoarele care generează loguri în format acceptat şi la concursuri organizate de alte ţări, acestea sunt cele mai corecte şi, dacă cineva tot se dotează cu un editor, măcar să fie cel mai bun.
Bibliografie
[1] http://www.kkn.net/~trey/cabrillo/
[2] http://www.softpedia.com/get/Internet/Other-Internet-Related/UcxLog.shtml
[3] http://www.ari.it/index.php?option=com_content&view=article&id=451%3Astandard-format-for-e-contest-log&catid=122%3Asoftware〈=en
[4] http://www.radioamator.ro/contest/software/
[5] http://www.softpedia.com/get/Internet/Internet-Radio-TV-Player/ADIF-Master.shtml
- Gheorghe Oproescu - Tavi YO4BKM
-
Articol aparut la
25-9-2014
8042
Inapoi la inceputul articolului
|