La inceput a fost lumina si apoi electronul. La inceput a fost dorinta si apoi intentia ...
La inceput a fost un echipament amplificator TMA GSM ( tower mounted amplifier ) dezafectat , care intr-un normal ar fi luat calea prelucrarii prin topire intr-un combinat metalurgic din tara in care orezul este hrana nationala ( SIC !) si apoi a fost dorinta a doi radioamatori din YO7 de a face ceva sa avem si noi infrastructura APRS ca’n Germania.
Zis si facut si drumul spre iad este pavat cu bune intentii (s-a dovedit stiintific ca Raiul este un loc in care temperatura este net superioara Iadului – Discovery Channel ), motiv pentru care a inceput "brainstormingul" de a da innobila frumoasa cutie a TMA-ului cu o folosinta in deplina armonie cu necesitatile comunitatii radioamatorilor din YO.
S-au croit repetoare, fel de fel de balize insa la sugestia inteleapta a lui YO7GQZ s-a votat in mod autocratic ca viitoare destinatie a cutiei un minunat TNC APRS care nici mai mult, nici mai putin sa-si aiba domiciliul mai sus de cota de 2000 m in frumosul lant muntos al Fagarasului , in minunata ( daca nu ma credeti vizitati ) Culme a Malitei .
S-au rezolvat problemele privind amplasarea ( traiasca minunatele programe de monitorizare meteo derulate in anii pre 1989 ) – statia meteo dezafectata de pe acea Culme a Malitei, problema alimentarii cu energie electrica prin folosirea fotonilor ce cu mare amabilitate la acele inaltimi determina un ridicat randament energetic al panourilor fotovoltaice "made in China" si totodata problema HR-ului necesar a monta un TNC gazduit intr-o cutie etansa, ermetica, rezistenta la PEM si la toate vicisitudinile vremurilor actuale.
S-au facut probe, poze, teste si intr-un final prin contributiile benevole si mai putin stiute de consoartele/amantele si copiii celor implicati in prima faza ( YO7GQZ, YO7IST , YO3GWM) minunatul proiect s-a putut vizualiza de pe portalul www.aprs.fi ca fiind noul nod APRS YO7GQZ-3.
Avand drept motivare intervalul scurt de timp pana la sosirea anotimpului cadourilor , s-a trecut la implementarea planului de lansare pe orbita a proiectului, motiv pentru care in dimineata zilei de 05.10.2014 o echipa formata din : YO7GQZ, YO7IST, YO7HHE, YO7IUD precum si din stapanul atomilor de fier – a se citi "cel mai curajos sudor" s-a purces la un drum greoi , presarat cu multe emotii de genul "mai bine mergem pe langa masina" s-a ajuns la locatia prestabilita unde , am constatat ca romanul este strangator si pilonul unde trebuie sa montam TNC-ul a fost vitregit de scara de acces precum si de platform de lucru .
Dovedind un curaj nemaintalnit, YO7HHE a deschis lucrarea prin escalada "free style" – a se citi fara asigurare – pana la platforma finala a pilonului. Acolo, s-a inceput lucrarea , alt "brainstorming" s-a ales metoda de fixare a elementelor mecanice prin sudura pe pilon direct. S-a pornit generatorul din dotare, sudorul ( probabil singurul profesionist dintre toti , si fara indicativ de radioamantor ) a purces la oferirea de "afturi" la tot ceea ce a insemnat cleme, bracoane etc. rezultand cel mai durabil sistem de montaj . In urmatoarea faza, YO7HHE si YO7IST cu sprijinul direct al celor ramasi la sol ( YO7GQZ si YO7IUD) au fixat , reglat , izolat, vopsit , pozat ceea ce speram ca va ramane pentru mult timp cel mai inaccesibil nod TNC din Romania .
Cum Murphy nu doarme niciodata, la finalizarea lucrarii , YO3GWM aduce vestea neplacuta ca minunatul nostru TNC nu are rol decat decorativ in masivul Fagaras (nu retransmite nimic) , motiv pentru care se trece la ritualul resetului "de priza “.
Dupa reset, digipiterul incepe sa-si faca datoria cu brio, se obtine confirmarea ca se vad in internet atat tramele retransmise cat si semnalele de telemetrie ( nu vom mai avea in curand nevoie de "Busu"), toata lumea trece la dezechipare si la refacerea fortelor prin aportul proteic adus de ceva produse de origine animala asezonate cu ceva chimie organica – cate o dusca de produse rezultate din fermentarea fructelor.
Admirand un peisaj cu adevarat superb , inimoasa echipa purcede la lungul drum de intoarcere unde, precum colindatorii lui Creanga fiecare ramane pe la casele lui ( pentru frumoasele discutii cu partenerele de viata : "da ce ati facut atat ? , dar de ce a trebuit sa te duci tu ? , dar ai zis ca termini in doua ore ...etc...etc.. ". :)
Dan YO7IST 73 !
- Cristian Daniel Motoc YO7IST
-