hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #179 din 19 iunie 2008

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #179 din 19 iunie 2008

In afara unor mici pete izolate care apartin de ciclul 23 si a catorva ore in care campul geomagnetic a fost activ fiind datorat unui anticipat efect al unei brese in coroana solara, nu ar fi de remarcat alte evenimente solare care sa afecteze propagarea in benzile de unde scurte. Tot mai frecvent se intalneste in articolele stiintifice opinia ca ne putem afla la inceputul unei lungi perioade (ani sau zeci de ani) in care Soarele va ramane practic inactiv. Iata de pilda un asemenea articol recent aparut: http://wattsupwiththat.wordpress.com/2008/02/13/where-have-all-the-sunspots-gone/ . El poarta titlul "Unde au disparut petele solare?". Articolul semnaleaza ca in octombrie 2005 s-a intamplat ceva deosebit: dintr-o data activitatea magnetica solara a suferit o cadere brusca (a se vedea si graficele) si de atunci pana acum nu au mai existat evenimente magnetice semnificative. Daca acesta este un minim Dalton, spune autorul, efectele ar putea fi dezastruoase pentru economie intrucat clima ar putea suferi o racire apreciabila. Nici pentru radioamatori vestile nu ar fi prea bune. Daca fluxul solar continua sa fie scazut la aceleasi nivele, vom avea surpriza sa constatam la iarna ca nici macar banda de 7 MHz nu mai este utilizabila prea multe ore pentru legaturi la mare distanta.
Pentru urmatoarele zile nu se anticipeaza schimbari in activitatea solara, asadar tabloul se prezinta cu un flux solar foarte coborat si sanse minime de perturbatii geomagnetice.

Fluxul solar si numarul de pete in ultima saptamana:

Data Flux Pete
========================
06/12 67 13
06/13 67 13
06/14 67 0
06/15 67 0
06/16 65 11
06/17 66 11
06/18 65 11




Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 11-12 iul
Perioade linistite: 22-23 iun, 29 iun - 2 iul, 5-9 iul


La aceasta ora:

Flux solar = 65
A-index = 10 INSTABIL
K-index = 2
(masurat la 19 iunie 03:00 UTC)



RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #179 din 19 iunie 2008"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact