hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #189 din 28 august 2008

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #189 din 28 august 2008

Cele cateva pete si zone solare active inregistrate in ultima saptamana s-au dovedit a fi de importanta minora, durata de viata fiind de ordinul orelor. Mai mult, petele observate faceau parte din vechiul ciclu 23 care se incapataneaza sa dea locul ciclului solar nou. Campul magnetic terestru a fost linistit si deosebit de linistit, in multe randuri indicele K atingand timp de mai multe ore valoarea zero.
Intr-o recenta stire anuntata de IPS (Ionospheric Prediction Service - serviciul insarcinat cu prognozele ionosferice in Australia), este anuntata oficial intarzierea cu sase luni a debutului ciclului solar 24. Este o a doua intarziere pe care o anunta IPS in acest interval de minim solar. Mai multe detalii la http://www.ips.gov.au/Solar/1/6
Surprinzator, numarul de aparitii ale stratului E-sporadic a fost mult mai mic comparat cu saptamanile trecute ale verii. Daca verificam DX clusterul vom constata foarte putine spoturi in benzile de 10 si 6 metri, comparativ cu, sa zicem, inceputul lunii august.
Atentia radioamatorilor YO este concentrata pe urmatorul weekend cand are loc traditionalul concurs international pe unde scurte al Romaniei YO DX HF. Desi nu ne asteptam la miracole, precum aparitia brusca de pete solare, prognozele referitoare la campul geomagnetic sunt imbucuratoare. Vom avea in acest weekend indici K optimi, media variind in jurul valorii 1. Daca descarcarile atmosferice nu vor fi prezente in acest weekend, sunt sanse sa consemnam conditii de propagare decente in toate benzile, exceptie fiind fireste banda de 10 metri si in intr-o oarecare masura banda de 15 metri. Totusi cu putin noroc stratul Es si-ar putea face prezenta si prin urmare ar putea exista conditii acceptabile de propagare, mai cu seama cu statii europene. Banda de 40 de metri suna foarte bine in ultimele zile, ea impreuna cu cea de 20 de metri fiind principalele surse de puncte si multiplicatori. Banda de 80 de metri va fi dificila, ca in fiecare an, fiind afectata de QRN-ul specific verii.

Fluxul solar si numarul de pete in ultima saptamana:

Data Flux Pete
========================
08/21 67 0
08/22 68 0
08/23 68 0
08/24 67 0
08/25 67 0
08/26 67 0
08/27 66 0


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 5-6 sep, 14-15 sep
Perioade linistite: 28 aug - 4 sep, 7-13 sep, 16-23 sep

La aceasta ora:

Flux solar = 67
A-index = 2 LINISTIT
K-index = 1
(masurat la 28 august 03:00 UTC)

Mult succes participantilor in YO DX HF 2008!


RSS: http://www.radioamator.ro/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:
Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact