l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: In ce masura considerati ca ne va afecta recenta campanie impotriva prezentei pe blocuri a antenelor companiilor de telefonie mobila?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 24-martie-2008 si s-a incheiat la 31-martie-2008

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (33)  

  • Postat de Tony la data de 2008-03-24 10:45:32 (ora Romaniei)
  • Ne va afecta extrem de mult!Oamenii obisnuiti nu diferentiaza tipurile de antene intre ele,pentru ei toate antenele sunt la fel,adica:NOCIVE!

  • Postat de Feri la data de 2008-03-24 11:46:03 (ora Romaniei)
  • Nu ne va(mai) afecta, situatia e neagra oricum. Cu antenele de GSM treaba e simpla: din punct de vedere energetic nu au puteri mari(W) si in picocelule si mai putin. E isterie, asta e. Pe de alta parte, poporul isterizat va uita subit cand operatorii o sa se vorbeasca si o sa faca o greva de "2 ore fara antene = 2 ore fara semnal". Sau nu o sa faca greva pe bune, dar pot face o campanie de constientizare a consumatorilor, sa vada unde e sursa "semnalului". In acest timp, noi ce avem de oferit? Cu ce putem santaja in acest guerilla marketing?

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-03-24 12:42:03 (ora Romaniei)
  • Isteria a pornit de la "casa poporului" unde alesii nostri beneficiaza de 10% spor de "radiatie"....ma intreb ca banii in ce masura anuleaza "nocivitatea" radiatiilor de la un biet antena GSM...hi. Un nebun a aruncat o piatra si acum 1000 de savanti nu vor putea scoate. La cine sa explici ca radiofrecventa actioneaza diferit asupra organismului uman in functia de intensitate si in special de frecventa? Cine va apara pe radioamatori care au cateva modeste antene pe bloc? Cine va explica - la ce nivel si cui??? Din primul moment de isterie am spus ca pozitia cea mai inteleapta sa tacem sau in cel mai rau caz sa constientizam ca ale noastre nu sunt GSM!! Apropo....vin Pastele...am primit de la un prieten din SUA - colaborator stiintific la NASA o documentatie in care un ou pus intre antenele a 2 celulare in 65 - 70 de minute s-a fiert...hi. Vai de Mama noastra. Sarbatori fericite tuturor si speranta de bine.

  • Postat de Lilian la data de 2008-03-24 15:27:00 (ora Romaniei)
  • Salutare prieteni ,
    cred ca ne va afecta foarte mult . Eu mai tin minte ce probleme aveam pe timpuri in Galati din partea babelor vecine . "Da nu o sa murim?, da radiatia e mare sau mica ? , Da ce spun medicii? ., etc ,etc ...." Si daca la bloc in Bucuresti intrebarile sau terminat imediat (vecinele spun ca este un nebun care alearga permanent pe bloc si trage niste sirme si cabluri )cred ca o sa apara din nou daca apare asa "publicitate" la TV ....
    Adevarul este ca mai avem o sumedenie de oameni analfabeti , sa nu spun mai dur , care cite o data ma intreb daca au fost la scoala primara sau nu .
    73
    Lilian

    73
    Lilian

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2008-03-24 16:50:26 (ora Romaniei)
  • NU pot sa fiu de acord cu Feri YO6OWN in ceea ce priveste efectul negativ al radiatiilor Elmag. - frecventele GSM si nu numai. Cu isteria - asta e - dar modul de abordare, prezentare in media - este stupida = ca si cum, sub presiunea fabricantilor de tutun, ministerul sanatatii ar face campanie ca fumatul NU dauneaza sanatatii! Este absolut jenant si neprofesional, modul de abordare din partea M. Com. si Inf.
    Din pacate DA - radiatiile ELMAG afecteaza biosfera, efectele depind de frecventa, nivele generate (W/m2)si mai ales de caracteristicile "victimei". Cine doreste explicatii teoretice/argumente stiintifice va pot sta la dispozitie cu materiale / articole de specialitate.
    Deci: ca si tutunul, si radiatiile elmag. dauneaza sanatatii - este un factor de risc, asupra caruia populatia trebuie CORECT informata (NU SUB PRESIUNEA administratorilor de retele GSM). Eu sunt fumator - sunt informat, stiu ca unde si cum dauneaza - i-mi asum riscul! Asa e si cu radiatiile elmag! Noroc e ca omul si natura a fost deosebit de inteligent creat ("Geneza") - si a fost dotat cu o capacitate de acomodare / tolerare deosebita, dar sa nu uitam ca totul are o LIMITA! Ei asta e - in domeniul radiatiilor elmag. deocamdata nu se cunosc nivelele acceptabile, la care modificarile din organism sa fie tolerate fara consecinte. Dar un lucru e cert+ MODIFICARI la nivel celular, bioreactiile dintre membrana celulara si citoplasma se produc!!!! Asta e , daca vrem sa fim stiintific rigurosi. Avand in vedere aceste considerente, in ceea ce ma priveste nici in UUS si nici in US nu am optat pentru trafic cu puteri mari, atitudine ce recomand tuturor = atat la profesionisti cat si la amatori!

  • Postat de George la data de 2008-03-24 20:22:32 (ora Romaniei)
  • Mie imi este greu sa cred ca nu exista cazuri in care radioamatorii fac ceva notabil in societate. Daca dorim sa supravietuim trebuie sa ne apropiem ceva oameni din media TV. O frumoasa domnisoara atehnica care rosteste la o ora de maxima audienta "radioamatorii folosesc statii si antene care nu produc radiatii daunatoare sanatatii in schimb ajuta si chiar salveaza vieti..." face mai mult decat toate explicatiile noastre stiintifice. Inchipuiti-va acest lucru repetat de cateva ori pe an la diferite posturi TV. Din pacate nu avem oameni in forurile de conducere reprezentative care sa ia cele scrise mai sus in serios...73!

  • Postat de Nelutiu la data de 2008-03-24 20:41:52 (ora Romaniei)
  • Am cunoscut un cetatean care a lucrat mult timp cu aparatura care radia peste limitele permise din cauza ,,vechimii'', dar ,a disparut ! Cu sau fara voie ,aceste antene , tot vor fi instalate si am impresia ,ca un cuptor cu microunde ,radiaza mai mult ! 73 !

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-03-24 22:45:33 (ora Romaniei)
  • Credeti-ma Nelutiu - George....daca scoateti dopul din "recipientul fermecat" odata eliberata stafia nu se va mai intoarece! George prea bun si idealist....Nelutiu e prea sincer...Lumea nu intelege - lumea are nevoie de senzatii,,,,sa pastram cumpatul si sa nu dezvoltam aceasta nebunue in nici un fel pana se poate...din pacate va veni si vremea explicatiilor dar vom pierde! Va sfatuieste unul care aproape 70 de spire pe mosor si nu vreau sa ajungem ca radioamatorii in DL de exemplu.

  • Postat de ovidiu la data de 2008-03-24 23:42:38 (ora Romaniei)
  • distinsa doamna Marie S. - C. a "fiert" tone de "pamant" pe altarul stiintei; meritele i-au fost recunoscute, doza de radiatii ionizante absorbite a primit denumirea "Curie" si putini isi inchipuie cum a decedat dupa ce i-a supravietuit sotului. in urma cu 20 ani, toti hobbistii faceau "lipituri" cu cositor; si acum folosesc acelasi aliaj Pb/ Sn; cine a vazut in functiune o linie automata de cositorire ("flow-solder") si modul in care era deservita de operatori intelege de ce in ziua de azi tehnologia electronica incearca sa evite aceste procedee. intr-o zi vom avea studii complete in privinta efectului radiatiilor electromagnetice asupra tesuturilor, bazate pe observatii "in vivo". probabil ca lucrand cu 20-200WPEP intr-o antena filara, nu punem in pericol organisme situate in imediata apropiere a acesteia; dar cine garanteaza limitarea de putere la o valoare acceptabila cand oricine poate sa "indoaie" acele finalului si nimeni nu reactioneaza? nu e nici un necaz daca-i explici vecinului ca lucrezi cu puterea admisa de reglementarile legale in vigoare si-i faci o demonstratie ca nu-i perturbi receptia TV (cel mai vizibil efect). e mai rau sa te ascunzi sau sa-i "modulezi" becurile si sa ai pretentia sa-ti inteleaga ocupatia de timp liber...

  • Postat de Eu la data de 2008-03-25 00:14:39 (ora Romaniei)
  • ...problema este ca nu exista o reglementare clara pentru a instala o antena...ceva clar care sa bage "pumnul in gura" Asociatiilor de Locatari...Daca tot avem Autorizatii,pai sa le avem pana la capat...de la Antena pana la Impamantare!

  • Postat de Lovas Ferenc la data de 2008-03-25 00:23:55 (ora Romaniei)
  • Sa speram ca protectia civila sau ISU sa-si faca datoria in cea ce priveste radioamatorii si reteaua nationala de urgenta .Macar noi sa fim cumva protejati dpdv al antenelor .

  • Postat de MIHAI (yo3hui) la data de 2008-03-25 03:37:44 (ora Romaniei)
  • DA cred ca am avut dreptate in privinta antenelor si stiam ce va urma nu spun aici ca ma dau mare profesor dar pericolul de a fi si noi pinditi de aceasi soarta care o au antenele celulare in viitorul apropiat nu vom mai putea sa montam nici o antena de televizor pe bloc.SI asi mai adauga ca la noi aceasta campanie va fi foarte periculoasa cei care nu au multa scoala se vor da mari profesori si mari oameni de stiinta si vor convinge autoritatile sa aplice legea ca mai rau ca comunisti, asta este adevarul sa nu va suparati pe mine dar ce me -rea pe vremea comunistilor si ce me acuma.sa ne auzim cu bine

  • Postat de CCCP la data de 2008-03-25 09:39:14 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul va putea fi practicat in viitor doar de catre cei privilegiati!Adica de cei cu resurse suficiente pentru a achizitiona o casa in mijlocul campului ,fara vecini in jur,cu antene de n metri inaltime,etc...Radioamatorismul nu este pentru toti radioamatorii ci doar pentru cei privilegiati de soarta...

  • Postat de Feri la data de 2008-03-25 12:45:02 (ora Romaniei)
  • @YO5AVN - Va rog sa observati ca nu am scris nimic despre efectul nociv, pro/contra, am mentionat doar puterea. Doza de radiatii de la BTS de pe bloc la om, care scade cu patratul distantei + beton armat, este infima comparativ cu cei 2W incasati de cap de la telefonul mobil. Sunt 99%de acord cu ce spuneti, in manualul handy Icom 2m 5W spune sa nu lucrezi prea mult 5W cu antena de cauciuc ca faci cataracta. Partea cu "riscul corect cunoscut si asumat" nu o sa se intample prea curand, deoarece operatorii GSM o sa comenteze ca nu sunt singurii cu emitatoare, sa se publice si tabelele de la emitatoarele radio FM de pe blocuri, radiorelee, Bod, SNR, etc, si brusc o sa se lase tacerea si blocatarii nu o sa mai aiba partener de discutie.

    Toata lumea a pus degetul pe rani, din pacate sunt mai multe probleme decat solutii. Cel mai probabil nu vom avea nici un suport legal eficient, chiar daca va exista o lege, ea probabil nu se va aplica, deoarece observ ca autoritatile locale primesc drepturi sporite tocmai in zona de urbanism si in principiu(in mod ilegal dar mai conteaza?) vor trece peste legile tarii. ISU nu are nicio datorie legala fata de noi, si eventual o sa obtina o derogare pentru cativa, nu pentru cei multi.

    Eu vad doar cateva solutii particulare: Daca putem convinge vecinii ca alea sunt doar antene de receptie - si QRP, dar ma indoiesc, in isteria de fata; Oricum urbanismul actual merge in directia "fara fire suspendate", deci e solutie temporara. Lucrul in portabil, chiar si in US - nu ai vecini, nu ai probleme, cu varianta mai problematica a dipolului aruncat in copacii din parc si lucrat QRP. Si mai e solutia data de CCCP, QTH cu curte, unde poti ridica/camufla o antena, o solutie dificila, nu numai dpdv financiar.

    Vedeti ca treaba cu Asociatia e Locatari e treaba dracului, dar inca nu s-au prins ei cum. In timp vor avea autoritate sporita, pe baza semnaturilor majoritatii, care vor renunta la unele drepturi, care nu se uita oricum ce semneaza. Cel mai important lucru e ca la cumpararea unei proprietatii sa ai PUZ, PUD care nu interzica ridicarea de antene si structuri similare, sa ai ceva in mana daca trebuie sa deschizi actiune in instanta, altfel ai o proprietate grevata de interziceri - vezi cele de langa aeroporturi, vezi la bloc - adica esti proprietar, dar nu poti face mai nimic cu ea - adica nu prea esti proprietar.
    Un inceput de documentatie valabila - in articolul "Avoiding the Dreaded CC&Rs" de pe eham.net, inca pe prima pagina.

    Ar fi de dorit suportul legal, dar nefiind in varful lantului trofic al banilor si intereselor suntem vulnerabili, si vom avea antene doar daca luptam pt ele, daca suntem pregatiti sa speculam nise legislative, vecini ingaduitori pentru am reusit sa creem o imagine buna in randul lor, sa fim inventivi in construirea si camuflarea lor, si alte solutii locale. De aceea am pomenit de guerilla marketing, fiindca o solutie general valabila nu vad ca va exista in viitorul apropiat.

    Si eu am o biata sarma intre 2 blocuri, si sunt sigur ca in 2-3 ani nu o sa fie, motive vor fi, si deja ma gandesc ce o sa fac. Solutia 1: portabil - si-asa nu prea am timp liber, si pot combina placutul cu placutul.

    @YO5AJR: aia cu oul e mit urban. Experimentul e simplu de reprodus, si nici 10 telefoane nu fierb oul. Cel mai probabil afecteaza embrionul, si asta e deja treaba suficient de grava.

    Cu respect pentru toata lumea,
    73 de Feri

  • Postat de Feri la data de 2008-03-25 12:46:54 (ora Romaniei)
  • Am fost foarte lung in ce am scris inainte si din pacate nu prea concentrat, multumesc celor care s-au obosit sa parcurga textul. 73

  • Postat de noi la data de 2008-03-25 13:51:13 (ora Romaniei)
  • De ce nu dezbatem mai pe larg aceasta problema pe http://www.radioamator.eu ?

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2008-03-25 18:02:13 (ora Romaniei)
  • Daga Feri = ref: "Doza de radiatii de la BTS de pe bloc la om, care scade cu patratul distantei + beton armat, este infima comparativ cu cei 2W incasati de cap de la telefonul mobil." Trebuie sa specific ca: 1) - betonul armat - pe de o parte atenueaza relativ putin in frecventele GSM, iar pe de alta parte se degradeaza ! structura de rezistenta ! de cca. 10 ori mai rapid (in aceleasi conditii climatice)sub influenta RF in banda GSM (la cca. 1,5W/m2) decat in absenta RF; 2) - aparatul, telefonul mobil folosesc cand si cat vreau = este optiunea mea, un risc ce asum = ca si fumatul, NU O IMPUNE unadministrator de retea; - 3)- antenele statiilor (simultan mai multe) de pe bloc in banda GSM emit, deci radiaza CONTINUU 24/24 - spre deosebire de cele 2=7 minute pe zi (optional!) cat stau cuaparatul la ureche. Trebuie sa remarc, ca din studiile de pana acum a rezultat ca efectul nociv este in foarte mare masura determinat de frecventa semnalelor perturbatoare si de integrala in timp a puterii specifice (W/m2).
    Avand in vedere aceste considerente consider ca interventiile "linistitoare" a reprezentantilor Ministerului de resort pe posturile TV - au fost absolut neprofesionale, de rea credinta, banuiesc/intuiesc la comanda administratorilor de GSM, de dezinformare a contribuabililor ai caror slujbasi ar trebui sa fie (bani publici!) - atitusine/pozitie absolut nedemna pentru inalti functionari de STAT! (parca cel mai vehement era era chiar un secretar de stat - care debita niste enormitati in domeniu HI). Hai sa fim mai veseli si sanatosi! Sanatatea sa nu avem niciodata .... atacata de RF! 73+GL Joska = yo5avn

  • Postat de unul la data de 2008-03-25 22:05:42 (ora Romaniei)
  • Exact asta ar trebui sa mai afle locatarii:ca se macina betonul de la radiatiile antenelor de GSM!!!

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2008-03-26 05:55:37 (ora Romaniei)
  • Interventientului anonim trebuie sa specific ca: afla /nu afla = asta este! Degradarea accelerata a structurilor de rezistenta din beton armat sub influenta campurilor electromagnetice a fost demostrata atat teoretic cat si experimental. In acest domeniu - stiinta a avansat ceva mai mult - se pot calcula tensiunile si curentii indusi (deci proiectat corespunzator, in cunostinta de cauza - daca se vrea), se poate diagnostica, exista solutii tehnice de protectie / prevenire / reabilitare.
    73+GL
    Joska=yo5avn

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-03-26 15:22:47 (ora Romaniei)
  • Prin 1988, fiind la o sedintza la DRTv Cluj, am vazut pe biroul sefului meu de atunci, Vlad, (isi mai aduce aminte de el cineva?) o lucrare scrisa la masina si xeroxata cu titlul (aproximativ): "Efectele radtatiilor electromagnetice asupra organismelor vii" traducere din limba rusa. Autori, un colectiv de cercetatori dela Academia de Stiinte a URSS. Am imprumutat-o. Imi reamintesc cateva lucruri citite acolo. Astfel, dsepre undele scurte, pana la 50 MHz (ma interesau in primul rand ca radioamator), se spunea ca nu exista pericole pana la puteri de 10Kw. In schimb imi amintesc cu precizie ca la frecvente peste 500 MHz, se descriau tot felul de efecte negative, chiar la puteri mici, de cca 50w, pentru organismele aflate in directa bataie a sursei de radiatie electromagnetica. Se vorbea despre efecte catastrofale la puteri ce depaseau 500w, la frecvente de peste 800-900 MHz. Din cele descrise de autori, se putea intzelege ca s-au facut experiente pe oameni! Astfel ca cei care trebuie sa stie, sunt avizatzi de efectele nocive ale sistemelor de translatie GSM, mai ales nodurile, care dupa cum am auzit au puteri de pana la 500w. Asta pe acoperis de bloc! In Germania si Austria nu am vazut nicaieri retranslatoare GSM pe cladiri, ci doar pe puncte inalte inafara oraselor, sau pe cosuri de intreprinderi si piloni special construitzi inafara zonelor locuite. Nu trebuie uitat ca angajatii statiilor de emisie de peste 400 MHz, au avut si au si acum sporuri salariale pentru periculozitate. Asa ca treaba este clara. Problema este ca si radioamatorii vor avea de suferit, pentru ca populatia nu face deosebire intre ce este periculos si ce nu.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-03-26 18:38:32 (ora Romaniei)
  • Da.....eu stiam pe to.Vlad de la DRTV....era si secretar de partid...hi. La construirea TV Mogosa eu am raspuns de partea energetica alimentare inalta tensiune apoi multiani ma legau relatii de pretenii si la DRTV Cluj. La RENEL in anii 70 eu am prezentat un studiu despre efectele campurilor de inalta tensiune asupra organismului uman pentru care pe vremea acea am fost considerat "instigator" de catre organele de partid pt. ca trebuia sa acorde suplimente la electricienii in domeniu. Atunci am studiat si efectele radiofrecventelor si intr-adevar ele incep sa fie periculoase la peste 500 Mhz....etc. ce a ce nu inseamna ca cele de mai joase la puteri mari nu produc efecte. In Germania a fost o perioada de isterie veritabila cu radioamatorii, tribunale - expertize - masuratori la radioamatori - limitari de putere si totusi vad ca la IARU fac rezultate spectaculoase....hi.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2008-03-26 23:01:05 (ora Romaniei)
  • Campania antiantene GSM pe bloc e reala. Sunt bani multi in joc. Profiturile sunt mari. Daca s-ar taxa si investi mai mult in snatate si educatie nu ar fi rau. Dar ma tem ca nu-i intereseaza sanatatea si educatia noastra. M-au sunat rudele. Au gasit toti locatarii la cutia postala avertizari despre "marele pericol" care-i ameninta. Rudele stiau ca am lucrat o viata la emitatori TV, RDF si radiorelee. M-au intrebat: Te-au afectat cu ceva undele astea ? DA ! Le-am zis. Am avut tot timpul salariul cam mic !
    Au venit specialistii, au facut masuratori, ne-au linistit ca nu e nici-un pericol. Sporul de periculozitate era acelas ca la cei ce lucrau in electricitate. Pericol, ca te poti electrocuta. Am linistit cat am putut rudele. Le-am spus ca e vorba de unde de energie. Ca si lumina. Nu de radiatie de particule, care sunt ca niste proiectile ce traverseaza celulele vii. Ca pericolul e mai mare daca stau mai mult pe plaja! Si se expun la unde infrarosii si ultraviolete. Ca efectul campului electromagnetic intens este de incalzire a mediului care-l absoarbe. Exemplu, cuptoarele cu microunde. Le-am mai spus ca puterile folosite la antenele GSM de pe bloc sunt mici. Ca noi coabitam cu undele electromagnetice de cand e lumea: traznetele, fulgerele, genereaza si u. el. in impuls foarte puternice. Mi-am linistit rudele. Dar pe mine cine ma linisteste? Radeam la servici cu colegii: "fratilor, se schimba ceva in spirala acidului oxiribonucleic si asta se va vedea abia peste trei generatii !!" Vom fi poate mai inteligenti ? Va salut, dragilor expusi la radiatii el.-mag. !

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2008-03-27 05:32:26 (ora Romaniei)
  • Pe scurt - pentru documentarea Dvs: "Consecinþele poluãrii electromagnetice a mediului sunt deosebit de diverse. Câmpurile electromagnetice poluante perturbã procesele naturale, atât prin efectul termic generat în diverse medii, cât ºi prin componentele lor electrice ºi magnetice. Componenta electricã perturbã, în primul rând, desfãºurarea reacþiilor electrochimice naturale - perturbã tranzitul ionilor de Ca++ prin membranele celulare umane ºi, implicit, homeostaza calciului (cauza probabilã a frecvenþei ridicate a leucemiei la copiii expuºi sistematic la radiaþii electromagnetice [2]), accelereazã reacþiile de coroziune [3], etc. Componenta magneticã perturbã sistemele biomagnetice, cum ar fi sistemul de orientare al albinelor, care, s-a constatat cã la semnale de cca. 500V/m devin deosebit de agresive ºi se omoarã între ele [4], iar în câmp electromagnetic de 600 MHz ÷ 3,2 GHz, de ordinul 0,5 ÷ 1 V/m, se rãtãcesc ºi nu mai ºtiu sã se întoarcã la stup. Efectul generator de cancer al sistemelor de telefonie mobilã a fost demonstrat de mai multe rapoarte de cercetare [5-7]."
    [2] W.R. Hendee, J. C. Boteler. The Question of Health Effects From Exposure to Electromagnetic Fields. Health Physics 66: 127-136, 1994
    [3] I. LINGVAY, „Coroziunea datoratã curenþilor de dispersie “vagabonzi”, Editura Electra, ISBN: 973-7728-54-8, Bucureºti, 2005. pp. 80-90.
    [4] A., Marino, R.O. BECKER. Biological effects of extremely low frequency Electric and magnetic fields: a review. Physiol. Chem. & Physics 9: 131-142, 1977
    [5] Hyland G.J.,.”Physics and Biology of Mobile Telephony” The Lancet, 356 (2000) 1833-1836
    [6] Hyland, Mobile Phone Mast Radiation Health.-http://fader.exit.mytoday.de/Health/Reports/Dr_Hyland/dr_hyland. html, 2000
    [7] *** Radio Frequency Electromagnetic Fields (300 Hz – 300 GHz) Summary of an Advisory Report, Health Council of the Netherlands: Radiofrequency Radiation Committee. Health Physics 75: 51-55, 1998.

  • Postat de Io la data de 2008-03-27 10:03:33 (ora Romaniei)
  • GATA!Inchideti statiile ca face lumea cancer!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2008-03-27 15:49:46 (ora Romaniei)
  • Uffff....Iosif - taman amu imi dau seama de anumite comportamente intre Ham-i....oare numai albinutele devin agresivi la 500V/m???? De aici incolo stiu ca in spatele comportamentelor agresive se ascunde cate un QRO baban...hi. Apoi...ce mai fac padurile de antene undeva in Alaska???? Hm....

  • Postat de Vasile (yo5fmt) la data de 2008-03-27 20:51:11 (ora Romaniei)
  • OPRITI-VA oameni buni!!! Nu mai furnizati inamicilor munitie!!! Orice inamic al antenelor noastre, sau orice nenorocit de vanator de stiri absolute din mass media poate scrie magicul cuvant "radiatii nocive" in campul de cautare al motoarelor de cautare gen GOOGLE si are pe tava gloantele cu care sa ne execute!!! Pastrati-va elanul (pseudo)stintific pentru o intalnire in video de la careva simpo.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2008-03-27 22:00:20 (ora Romaniei)
  • Nu mai fi alarmist Vasile -5FMT. Am tastat ce ai spus: radiatii nocive. Am gasit berechet, dar nimic de la "radioamator.ro". In schimb am gasit ceva interesant. Cautati la: http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2008-03-13-2573776-0-studiu-tehnic-apc.doc

  • Postat de LINGVAY Iosif la data de 2008-03-28 22:14:13 (ora Romaniei)
  • Foarte bun si sintetic materialul gasit de Vasile YO6EX! Documentar util de informare a publicului. Multumom Vasile! http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2008-03-13-2573776-0-studiu-tehnic-apc.doc

  • Postat de CREANGA MUGUREL la data de 2008-03-29 12:30:04 (ora Romaniei)
  • Sint intrutotul de acord cu YO3FXF.Am auzit multe discutii intre oamenii "obisnuiti" ca i-ar afecta antenele de pe blocuri. Dar aceste idei sunt intretinute cu "suucces" de catre mass-media, care emit diverse pareri mai mult sau mai putin dovedite stiintific!

  • Postat de Lari la data de 2008-03-29 14:06:54 (ora Romaniei)
  • Sigur ca ne va afecta,abia putem ,,poza’’ o biata antenuta la bloc,unde majoritatea am facut investitii imense pentru reabilitarea aparatamentelor si nu putem pune un modest hb9cv sau o sarmulita.UN LUCRU ESTE CLAR,CA UNUL CARE LA CATIVA METRI DE LOCUL UNDE LUCRAM (LUCRAM 24 H CU 48 H LIBERE )ERA INSTALAT ,,UN ARAGAZ’’ CU PUTERE DE 1 KW IN IMPULSURI,DUPA 24 H DE JOB VENEAM AMETITI DECAP………desi nu functiona decat 8 sau 12 h/zi,iar noi aveam instalate ,,bietele antene’’ de TX la ~ 1 km(cu puteri de cativa W lamaxim 1000 w).Trebuie gasita solutia optima…..(care o fi ea ???) sau vom face trafic radio decat in /P.
    Apreciez si ii dau dreptate lui 6XE…………se cunoaste ca a ,,crescut la umbra radiofrecventei’’.
    Cu stima pentru toti colegii hami , Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.
    PS Imi permit sa spun ca NU trebuie sa ne supere diversitatea opiniilor.

  • Postat de Lari la data de 2008-03-29 21:40:50 (ora Romaniei)
  • SORRY-acel ,,aragaz '' de care vorbeam mai sus avea puterea de 1 MW.

  • Postat de Iie Matra la data de 2008-03-30 00:07:09 (ora Romaniei)
  • Toate aceste discutii generate de telefonia mobila in mod sigur vor afecta si relatiile noastre ca radioamatori cu cei din jurul nostru, mai ales in conditiile oraselor unde antenele, desi sintem proprietari de apartamente, sint plasate deasupra partii comune, sau mai rau, legate de blocurile vecine. Dupa parerea mea modul de convietuire cu ceilalti este o optiune a fiecaruia. Unii sint in structurile de conducere ale asociatiilor de locatari, altii, ca si mine de altfel, sint in relatii bune cu toti vecinii ,inclusiv cei din Asociatie, si asa mai departe. Cred ca ar trebui sa stam linistiti, sa-i linistim si pe cei care se agita in preajma noastra si cum orice minune tine trei zile, peste un timp va apare alta problema si lucrurile vor ramine in general asa cum sint. In fapt ne paste ca si in Europe de Vest eliminarea cvasitotala a firelor de deasupra orasului. Cu exceptia acelora care nu pot fi eliminate, de la marginea strazii pina la lampile de iluminaat public. Efectul din punct de vedere al poluarii spectrului radio este deosebit. Am avut ocazia sa lucrez citeva ore de la statia Radioclubului Central din Viena si surpriza a fost ca in benzile de jos era ca la noi la tara, fondul sub S0. Era mai mare de la 14 MHz in sus dar oricum mult mai mic decit in Bucuresti. Cei cu care am discutat mi-au spus clar ca ne asteapta si pe noi in viitor acelasi lucru. Sigur vom avea probleme cu antenele din cauza legislatiei mai degraba decit din partea vecinilor. Sper sa fie cit mai tirziu! In discutiile cu Feith Manfred, fost YO2FP, actualmente DL9OBY am aflat ca poate lucra destul de bine fiindca are o casa cu ceva teren, dar antenele sint plasate mai discret in curtea din spatele casei, si nu face mare agitatie pe tema asta. Prima antena pe care am avut-o in Timisoara avea 80 m si era intinsa intre doua blocuri. Ca sa obtin aprobarea de la blocul vecin i-am spus presedintelui Asociatiei ca vreau sa prind mai bine Europa Libera si l-am rugat sa nu spuna nimanui. Antena a rezistat intre 1974 si 1982. Cred ca a rupt-o vintul nu altcineva. Pentru Lari, am lucrat si eu citiva ani buni in mediul de care povestesti, numai ca eu am lucrat direct la instalatiile cu puteri in impuls chiar mai mari decit ai pomenit tu. La cele cu frecventa pina in 200 MHz apare un efect de somnmolenta dupa o expunere mai lunga iar la cele pina in 3 GHz doar senzatia de caldura cind esti in bataia spotului care are deschiderea de ordinul gradelor. Concentratia de energie este deosebit de mare pe directie de radiatie. Ca o curiozitate, o sticla de vin plasata in acel spot se sampanizaza in circa 10 minute. Calitatea ramine cea a vinului, nu creste! Nu am sesizat sa-mi apara oboseala anormala sau dureri de cap. Nici de cazuri de imbolnaviri de cancer la colegii din acea vreme nu am auzit, dar nu am o statistica in acest sens. Umbla vorba ca cei expusi la radiatii electromagnetica au numai fete, dar nu cred, eu am doi baieti. Era si este mult folclor pe tema asta in mediul respectiv. Pe de alta parte sint si intimplari de genul urmator. O delegatie sovietica ce vizita o unitate de acest gen a vazut o santinela intr-un foisor cam la inltimea antenei unei statii si l-au intrebat pe comandant daca acela a fost condamnat la moarte! Dar repet acolo erau puteri de pina la 6 MW in impuls. Ce-i drept puterea medie era de ordinul sutelor de Wati pina la 1kW. O alta intimplare, au venit la o unitate cei de DRTV Timis sa masoare nivelul de radiatie electromagnetica. Dupa ce au pornit instrumentele in 10 minute erau pe poarta, au spus ca ei nu mai stau nici un minut acolo asa de tare i-a speriat nivelul masurat. Eu cred totusi ca fiintele vii au un oarecare grad de adaptare la radiatii electromagnetice, sa nu uitam de "teoria coacervatelor", viata ar fi aparut intr-un mediu de puternice descarcari electrice. Fulgerele creaza un cimp electromagnetic destule de intens, cei drept cu o densitate energetica destul de mica. Sigur unii au studii facute in domeniu, rusii, americanii sau altii, dar tot asa de sigur este ca datele reale nu ajung la indemina publicului larg. 73, Ilie

  • Postat de Lari la data de 2008-03-30 12:31:33 (ora Romaniei)
  • Da Ilie,asa este cu ,,folclorul'',dar noi aveam toti baieti,dar as aminti cu privire la a fi sau a nu fi nocive undele electromagnetice.......din cei iesiti la pensie in anii '90, doar doi mai traiesc.Cand au venit doi specialisti din CCCP sa remedieze ceva,NU AU INTRAT PANA NU AU IMBRACAT NISTE COSTUME SPECIALE ca cele ale pompierilor americani argintii.Oricum eu multumesc ,,capetelor luminate care ne-au disponibilzat'',mi-au prelungit viata si m-am adaptat repede vietii cele noi datorita pregatirii mele profesionale si seriozitatii.Toate cele bune,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact