l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: A suferit vreodata statia dv. de radioamator defectiuni rezultate in urma descarcarilor electrice?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 27-iulie-2009 si s-a incheiat la 3-august-2009

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (16)  

  • Postat de George la data de 2009-07-27 09:52:26 (ora Romaniei)
  • Nu prea pricep utilitatea acestui sondaj. Se pot propune teme interesante de genul "Daca participati in mod regulat la concursurile YO, care este varsta dumneavoastra? a)sub 20 ani b) intre 20-30 etc."

  • Postat de Vasile la data de 2009-07-27 13:21:42 (ora Romaniei)
  • Petru mine pare o intrebare interesanta.De aprox. 20 de ani nu am scos antena niciodata de la statie si nu s-a intimplat nimic.Sint curios cam care ar fi procentul la care statia a suferit datorita descarcarilor electrice.

  • Postat de Dan la data de 2009-07-27 16:03:48 (ora Romaniei)
  • De obicei deconectez antena de la transceiver atunci cand plec mai mult de 3 ore de acasa si pe langa asta, am instruit familia ce trebuie sa faca atunci cand se vad "nori negrii la orizont". Pana acum n-am avut probleme si sper sa nu am. 73!

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2009-07-28 00:10:53 (ora Romaniei)
  • George (9hsw), ai grija ce comentezi despre utilitatea intrebarilor, ca o sa ti-o iei. Am comis si eu asemenea indiscretii si am avut parte de raspunsuri complet nelamuritoare. N-are nimeni interesul sa te lumineze cu privire la aspectul asta.
    Nu am scos niciodata antenele din statii (la scurte din transmatch), si nici n-am "beneficiat" de probleme datorate descarcarilor electrice. Cum zice proverbul, la barza chioara ii face D-zeu cuib...

  • Postat de mirzan daniel la data de 2009-07-28 08:52:15 (ora Romaniei)
  • da,am patit-o in perioada cand lucram cu homemade(un rig ce se baza pe schema lui yo5at dar era adaptata la emf500:cunoscatorii stiu despre ce vorbesc)intr-o seara de vara cand un pa cu 2 gu50 s-a "prajit"in fata mea!tin minte ca eram in qso cu yo3yx in 80m.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2009-07-28 11:19:24 (ora Romaniei)
  • Sfantu Ilie m-a ferit pana acum de "vizita directa" dar am avut probleme mai demult cu incarcarile electrostatice pe sarme chiar si iarna cu ger si vant cand pe inv."L" alimentat prin capacitate au vizitat si au "gustat" din front - end tensiunile electrostatice. De atunci am devenit "maniacul" socurilor de 2.5 mH la intrari si chiar la punctul de racord la antene. Sigur ca nici astea nu te fereste de un "tsunami" direct...hi. Nu trebuie fortat norocul!

  • Postat de Nick la data de 2009-07-28 17:19:53 (ora Romaniei)
  • Nu am avut probleme,de acest tip,dar, cind eram incepator,am atins antena(un long wire)inaltata, deabia dupa 4-5 minute,pe plafon jos de nori,m-am trezit intr-o pozitie de "yoga".Inveti si din experienta. 73Nick

  • Postat de Tony la data de 2009-07-28 19:46:49 (ora Romaniei)
  • Si eu am ramas fara un final de HF cu tranzistoare (Home Made)dupa o descarcare electrostatica in antena (G5RV)aflata pe terasa blocului...prin anii '80...de atunci nu am mai patit asa ceva...

  • Postat de Lari la data de 2009-07-28 22:36:23 (ora Romaniei)
  • Am votat ,,NU '',ca radiomator nu am avut probleme,am fost mereu ,,prudent’’.........hi !Desi nu face obiectul acestui sondaj de opinie,daca ar fi sa depan intamplarile cu problemele provocate de descarcari electrice si incarcarea antenelor cu energie electrostatica ivite pe parcursul a 20 de ani de trafic radio in YO ARMY....as scrie o carte.............. hi !!!UN LUCRU ESTE CERT:NU ESTE DE ,,JOACA'' cu asa ceva.Sa auzim numai de bine,Lari,YO9CSM.

  • Postat de Andrei Buta la data de 2009-07-28 23:00:01 (ora Romaniei)
  • Pai intrebarea poate avea si un inters comercial...ca eu nu stiu de unde se pot cumpara eclatoare in vid sau ceva asemannator cu care sa scapam de pliciurile de prin transmatch.Iar pentru cei care nu au dat mina cu Sfintul Ilie le recomand sa scoata totusi antena din trx ca sfintul vine de obicei cucu minimum de tensiune cit sa iti arda o pereche de finali .
    73 de la unul care a dat mina cu Sfintul Ilie prin cresta Fagarasilor prin intemediul antenei.
    Andrei

  • Postat de George la data de 2009-07-29 12:23:44 (ora Romaniei)
  • Eclatoare in vid s-au gasit la ultimul targ din YO3 si au fost ignorate cu voiosie de majoritatea celor prezenti in ciuda pretului de 2-3 lei pe bucata.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2009-07-29 22:06:56 (ora Romaniei)
  • Iata o intrebare care deschide cutia Pandorei. Protectia la fulgere si/sau ESD sunt chestiuni serioase care au fost abordate incomplet si de cele mai multe ori incorect in literatura de specialitate pentru radioamatori (inclusiv Handbook-uri celebre). Multi radioamatori prefera solutii simple bazate mai mult pe mituri decat pe realitati ingineresti. In afara de protejarea persoanelor din casa, mi se pare destul de inteleapta si protejarea preventiva a echipamentelor radio si auxiliare cumparate cu multe eforturi financiare. Aceasta protectie nici nu costa foarte mult si, in opinia mea isi justifica investitia din plin. Pentru cine doreste sa se documenteze in chestiunile practice si teoretice, recomand calduros site-ul http://www.polyphaser.com/technical_notes.aspx al firmei Polyphaser, care este liderul mondial indiscutabil in materie si dispune de solutiile tehnice cele mai eficiente pentru protectie/preventie.
    Cel putin celor care au antene pe blocuri inalte, cei care au casa izolata, cei care-si proiecteaza un site de contest dedicat precum si cei care merg in expeditii radio montane. Va sugerez sa cititi cat mai multe note tehnice de pe site, incepand cu impamantarile, modul de disipare a energiilor mari si terminand cu felul in care trebuie sa intre in casa/shack coaxialele. Veti observa ca este nevoie de o conceptie integrala de protectie/prevenire care include pilonii, antenele, coaxialele pana la intrarea in shack, protectoarele, cabluri de control pentru rotor si preamplificatoare exterioare, comutatoarele de antene, computere, linii de comunicatii internet/telefonie, impamantarea in interiorul shack-ului dar si modul lor de interconectare, care se face in general dupa ureche. Exista solutii viabile de micsorare a energiei si in cazul celor care stau la blocuri si au mari dificultati de impamantare reala. O protectie/preventie completa Lightning/ESD pentru statia mea, m-a costat sub 150Euro. Din pacate exista multe firme care comercializeaza protectoare diverse dar ineficiente in caz de eveniment de descarcare. Deasemeni, este important sa se inteleaga cele cateva principii simple de la baza protectiei la descarcari intrucat nu exista solutii ingineresti univesal valabile pentru orice site, antene, echipamente, interactiuni intre diversi factori,locatie etc.. 73 de Morel, 4X1AD.

  • Postat de Kuchta Petru la data de 2009-07-31 18:10:51 (ora Romaniei)
  • Cea mai buna protectie contra descarcarilor electrice este scoaterea antenelor din mufe si cuplarea lor la o impamintare buna. Dar nici aceasta metoda nu te poate salva daca descarcarea a fost destul de aproape de casa,in acest caz un incendiu este inevitabil. Concluzia,nu te salveaza nimeni de o descarcare masiva de energie.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2009-07-31 18:40:20 (ora Romaniei)
  • Pentru YO8CDQ: totusi cum crezi ca statii de radio broadcast cu piloni foarte inalti sau celule de telefonie mobile cu piloni de 20-40m locate de-a lungul soselelor sau prin munti, rezista la lovituri electrice directe cu energii de milioane de jouli ? Astazi exista solutii tehnice.

  • Postat de george la data de 2009-08-01 06:44:26 (ora Romaniei)
  • Asa cum nimeni nu este perfect, asa cum pe lumea asta totul se naste traieste si moare, tot asa este si cu descarcarile electrice, ... "loveste unde cade" !

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2009-08-02 01:20:14 (ora Romaniei)
  • Imi aduc aminte de o frumoasa excursie pe Parangul Mic in compania lui Yo9AZD si Yo9FAF.Eu cu FAF-ul eram copii de mingi.Campionat mare UUS, eram la botez.Vine furtuna, noi intr-un cortuletz mic.Antena Swan la 2m aflata la 10m de cort.Ce naiba sa facem...aruncam tot ce era metalic mai departe de noi si prin gaura cortului asteptam trasnetul cel mare (care din fericire nu a venit).La un moment dat, antena avea toruri de plasma pe elemente (Focurile Sf.Elm).A fost prima si ultima data cand am vazut asa ceva.In jur trasnea pe o raza de 100m aproximativ.3 ore de teroare.Evident ca eramù asezati pe piatra seaca.
    E, amintiri frumoase de la campionate pline de participanti.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact