hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cand a fost ultima data cand v-ati reparat propriul transceiver?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 7-decembrie-2009 si s-a incheiat la 14-decembrie-2009

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (17)  

  • Postat de mirzan daniel la data de 2009-12-07 09:40:50 (ora Romaniei)
  • o intrebare,propunere:cand ati construit un transceiver homemade?variante de raspuns similare cu cele expuse la intrebarea curenta.raspunsurile ar fi foarte interesante...

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2009-12-07 11:41:31 (ora Romaniei)
  • Acest sondaj contine o paleta larga in problematica aparaturii pe care o folosim. Aparatura moderna dupa care tanjim in majoritate cu exceptia unor "damage" minore nu poate fi supusa reparatiilor mai serioase de catre proprietari in majoritatea cazurilor doar cu riscul de a accentua defectiunile...hi. Si asta nu numai din cauza cunostintelor - mai degraba din lipsa aparaturilor necesare de laborator. Poate din lipsa de informatii - dar consider ca in YO ducem lipsa de "centre" credibile unde radioamatorul poate apela pentru a repara transiverul proprie sau de ce nu "upgradarea" sau reconditionarea de calitate. Intre timp "domnul Murphi" care zice ca ce a ce se poate strica se si strica functioneaza....hi. In concluzie ma gandesc ca - de ce nu - in YO prin grija FRR s-ar putea infiinta un laborator atelier de electronica unde chiar contra sumelor modice ori ce ham poate apela cu incredere pentru reparatii - upgradari - reglaje de calitate. De ce sa ma duc in strainatate pentru a "reinvia" pretiosul meu aparatura?

  • Postat de mihai (yo3hui) la data de 2009-12-07 23:57:31 (ora Romaniei)
  • Depinde ? Daca era construit,gaseam intodeauna ce sa fac la el ?hi hi.Si cele de fabrica, poti sa repari la el in fiecare zi, daca nu esti un operator bun si cumpatat ?

  • Postat de Lari la data de 2009-12-08 21:17:57 (ora Romaniei)
  • La cele HM iti permiti,dar cand ma uit la cele cateva ,,cerceafuri '' cu schemele de la noul trx industrial(care este si in garantie), costurile acestuia, nu iti mai vine sa ,,surubaresti'' ca inainte cu cel HM.....hi !!! 73's si numai bine,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Silviu (yo9hrb) la data de 2009-12-08 21:34:54 (ora Romaniei)
  • In cele de HF (care sunt HM) gasesc tot timpul ceva de reparat sau, mai mult, modificat/imbunatatit. La cel de VHF, nefiind facut de mine (e de fabrica), nu ma bag. N-am nici scheme si nici motive. In plus, nu prea am cu ce face masuratori la frecventele alea.

  • Postat de Creanga Mugurel la data de 2009-12-11 00:38:42 (ora Romaniei)
  • Transceiverele moderne sunt cam greu, daca nu imposibil de reparat acasa.... in regim de amator, fara aparatura de laborator. :)

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2009-12-11 09:15:30 (ora Romaniei)
  • Un chestionar ce poate fi imbutatatit. Situatia se imparte in doua categorii: aparatura reparabila (HM sau foarte veche de pe cand a fi radioamator insemna mai putin afaceri financiare si mai mult 'surubareala' care ducea la completarea instruirii teoretice si practice) si aparatura nereparabila (conceputa astfel incat o piesa cu sanse de defectare si cu rol vital in schema, cum ar fi un prom sau un microprocesor sa coste ca piesa de schimb cat tot aparatul in sine, cu justificarea reala data de producator precum ca 'nu se incurajeaza depanarea', sunt destui care au patit astfel de intamplari). Deci radioamatorismul a fost orientat spre comert, precum telefonia mobila, dai banul, cumperi echipamentul si nu trebuie decat sa il butonezi, fara sa mai practici 'surubareala'.

  • Postat de Dan la data de 2009-12-11 12:51:27 (ora Romaniei)
  • Un amic avea o vorba "Radioamatorismul nu dispare, el se transforma". Daca pe vremea "lu' tataie" singura solutie de a iesi in banda era "surubareala" in zilele noastre radioamatorismul se imparte in doua sectiuni distincte si anume intre cei amatori de constructii si cei amatori doar de trafic.
    Apropo de transceiverele home-made, slabe sanse ca acestea sa se ridice la performantele celor industriale care mai nou sunt adevarate uzine analog/digitale.
    Totusi, am gasit pe Internet destui radioamatori ce detineau in shack ultimul racnet de tcvr industrial, dar ca hobby... nu neaparat in cautarea performantei, isi construiau si aparate home-made.
    Revenind la subiect, raspunsul meu este DA. Pentru ca-mi place nespus de mult TS-850s-ul pe care-l detin, transceiver ce are o varsta onorabila de cel putin 14 ani, am inceput inlocuirea diverselor componente imbatranite astfel incat eu, dar si viitorul proprietar sa se mai poata bucura de el cel putin inca 14 ani de acum inainte.

    73!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2009-12-11 14:09:06 (ora Romaniei)
  • Pentru YO3IBW. Felicitari pentru perseverenta! Nu sunt insa de acord cu afirmatia ca echipamentul HM are slabe sanse sa se ridice la performantele celor industriale. Iata de ce: Sunt mai slabe ca sensibilitate? Sunt mai slabe ca selectivitate? Sunt mai slabe ca putere de emisie? Sunt mai slabe ca largime de banda? La toate aceste raspund, in cunostinta de cauza (peste 40 de ani am avut HM) ca nu sunt mai slabe. Dar aveti dreptate ca pot fi mai slabe pentru cine nu este radioamator, adica nu a construit in viata lui nmic de la cap la coada in sensul echipamentelor radio si nu reuseste sa lucreze corect. Dar si neradioamatorii isi pot cumpara statii CB sau telefoane mobile! Iar tendinta in radioamatorismul oficial romanesc, repet, romanesc, este exclusiv sportiva, pentru care o statie HM face fata greu privind rapiditatea manipularii sau efectuarii reglajelor in competitii. Aceasta tendinta se indeparteaza la noi de spiritul radioamatorilor (citeam pe forumul DARC.DE intr-un un chestionar ca peste 50% din repondenti, din peste 700 de chestionati puneau pe primul plan activitatea HM, dar acesta este spritul DARC cuprins in statut) si se impleteste cu spiritul sportului modern, corupt (chiar si in radioamatorismul romanesc, din amara mea experienta chiar foarte recenta) si materialist, daca ne uitam numai la fotbal. Cine doreste radioamatorism in spiritul traditional nu are, din pacate, sprijin oficial la noi in tara. 73 si sa (mai) auzim si de bine! Tavi.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2009-12-11 18:16:23 (ora Romaniei)
  • Corectie mai sus, erori de tastare: 'nmic' trebuie citit 'nimic'; 'spritul DARC' (chiar HI) trebuie citit 'spiritul DARC' si ... cam atat (cper ca deocamdata).

  • Postat de Dan la data de 2009-12-11 21:35:56 (ora Romaniei)
  • @YO4BKM, parerile sunt impartite. Companiile mari au o echipa de mesteri si ceva experienta in spate + echipamente de masura din belsug pentru reglaje si teste. De cele mai multe ori, un radioamator isi face jucariile "pe genuchi"... Sa nu mai zic de noile tehnologi digitale (DSP) si alte cele, destul de greu aprofundate in regim home made.
    Ca alta ordine de idei, personal nu consider radioamatorismul un sport, este strict un hobby... dar si aici parerile sunt impartite.
    Nu pot intelege in schimb un lucru, cu ce este mai prejos un radioamator pasionat strict de trafic de unul pasionat si de constructii?
    Daca nu "surubaresti" nu esti radioamator?
    73!

  • Postat de Chibitz la data de 2009-12-12 01:02:55 (ora Romaniei)
  • Interesant! "Daca nu "surubaresti" nu esti radioamator?"
    Iata o posibila intrebare a saptamanii , foarte interesanta.

  • Postat de H Z la data de 2009-12-12 12:45:28 (ora Romaniei)
  • Ultima "repartie" a avut loc ieri 11.12.2009 intre orele 20-23,fiind defect un tranzistor din prefinal (drcu stie de ce) rezultatul transceiverul (FT 250 modificat 90%) functioneaza impecabil, cu aceasta ocazie am introdus si benzile de 18 ºi 24 mhz,
    73

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2009-12-12 15:06:29 (ora Romaniei)
  • @YO3IBW, multumesc pentru opinii si modul deschis de prezentare. Revenind acum la opinia mea, pasiunea pentru trafic poate molipsi - si molipseste - si pe detinatorii de echipamente CB din moment ce doresc tot mai mult puteri marite si alte facilitati pentru a practica DX-ul, deci nu trebuie sa ai si pasiunea constructiilor. Sunt de acord ca exista doua pasiuni diferite, una de trafic alta de constructii, fara multe elemente comune mai ales la nivel de performanta si tocmai de aceea trebuie transate net cele doua preocupari. Cu alte cuvinte spus, este precum necesitatea de a separa ce face Schumacher care castiga pe masini facute de altii de ce face Justin Capra care nu vor urca niciodata pe vreun podium impreuna. Evident ca cei doi sunt cele mai inalte varfuri intr-un ocean care mai are insa mii de alte varfuri cu sanse de inaltare. Din pacate latura sportiva - puternic implicata in manifestari sa le spun cel putin lipsite de fair-play care m-au afecat personal destul de recent - se impune deoarece este mai facila, mai atragatoare material in detrimentul castigului spiritual. In ciuda multor opinii favorabile preocuparilor HM astfel de activitati nu-si gasesc din pacate decat un loc codas, in urma celor sportive dar sunt convins ca daca ar exista o separare categorica, cu statute si regulamente specifice, preocuparile tip HM vor arata adevarata valoare si chiar egalitate de performante cu aparatura industriala. La urma urmei - si o spun ca tehnolog cunoscator al problemei - aparatura industriala tot de oameni este facuta, numai ca folosirea de instrumente complicate are in primul rand efectul reducerii costurilor prin eliminarea manoperei de inalta calificare. Practic este posibil sa se faca si in regim HM ce se face industrial - daca se procura componentele respective - dar cu o manopera care nu se vede deoarece nu o platim, o consumam la modul inconstient. Important este sa fim capabili de acesata manopera. 73 si GL la "surubareala"!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2009-12-12 15:17:21 (ora Romaniei)
  • Un Chibitz Neradioamator care nu a dovedit ca poate promova un examen de autorizare chiar asa cum este el acum, fara probe de telegrafie, dar cu alte probe din regulamente, trafic, radioelectronica, protectia muncii astfel incat sa se numeasca radioamator chiar si numai pe hartie poate avea numai o opinie de "outsider" echivalenta cu cea a vulpii lui Esop care, cand nu ajunge la struguri, zice ca sunt acri!. Iar trafic radio poate face pe Vodafone, Orange etc care ofera mai multe avantaje precum sistem duplex, casuta postala, mesagerie etc etc chiar la nivel intercontinental fara licenta.

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2009-12-12 18:19:46 (ora Romaniei)
  • Tavi: asemanarea intre Schumacher si Iustin Capra este cam fortata... Primul a facut si face ce face doar pentru bani si glorie, al doilea face doar din pasiune.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2009-12-12 22:55:15 (ora Romaniei)
  • DR OM Vasile, YO6EX, ai pus bine de tot degetul pe rana! Sunt complet de acord cu ce spui. Dar daca radioamatorismul se va mai impleti mult timp cu sportul, se va face radioamatorism de calitate numai pentru glorie si bani, ca in automobilism, dar si ca in fotbal sau alte sporturi. Nu cred ca deranjeaza pe nimeni ca exista si pasionati de sport, dar unde este podiumul pe care urca radioamatorismul-hobby? Pe mine ma deranjeaza ca la noi nu exista un cadru tot la fel de organizat si pentru 'surubareala' ca pentru sport, de aceea am devenit si membru DARC, acolo statutul nu are decat o singura legatura cu sportul si aceasta partiala (art.2 alin.e se refera la pregatire si antrenare pentru competitii), restul se refera numai la activitati tehnice si organizatorice. Nu ca sa fortez am facut comparatia Schumacher-Justin Capra, ci ca sa arat ca sunt doua categorii complet diferite, care au nevoie de statute diferite si de podiumuri (a se intelege criterii de evaluare) diferite, la fel si la radioamatorism. Va doresc numai bine cu ocazia apropiatelor sarbatori! 73 and GL de YO4BKM!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact