l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Atunci cand operati in telegrafie (CW) folositi la receptie decodoare de telegrafie sau software specializat care sa decodeze pe calculator semnalul Morse receptionat?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 6-mai-2013 si s-a incheiat la 13-mai-2013

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (50)  

  • Postat de Lilian la data de 2013-05-06 17:39:38 (ora Romaniei)
  • Urita intrebare . nu cred ca cineva va confirma ca nu stie telegraf sau se foloseste de golanii electronice de decodare ...

  • Postat de Vasile la data de 2013-05-06 19:32:40 (ora Romaniei)
  • Nu folosesc calculatorul la receptia CW ci un decodor CW care este cu totul alta poveste !Cei care lucreaza in modurile digitale ....se folosesc de "golanii" ? Important este sa lucrezi !73 Vasile !

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2013-05-06 19:43:06 (ora Romaniei)
  • Ca sa sune mai general, am actualizat intrebarea adaugand "decodoare de telegrafie" alaturi de softul specializat care poate rula pe calculatoare.

  • Postat de Lilian la data de 2013-05-06 20:49:14 (ora Romaniei)
  • Vasile ,
    moduri digitale si telegraf sunt lucruri diferite ...

  • Postat de Silviu (yo9hrb) la data de 2013-05-06 21:35:37 (ora Romaniei)
  • Recunosc ca nu stiu telegrafie, cu toate ca mi-ar placea. Nu am nici timpul necesar sa ma apuc de invatat, poate cand voi iesi la pensie (daca mai apuc).

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-05-06 21:49:41 (ora Romaniei)
  • YO9FEH: cate QSO-uri in CW ai facut cu decodorul tau?

  • Postat de Vasile la data de 2013-05-06 22:30:32 (ora Romaniei)
  • YO6EX:De ce esti curios ?Ai vreo problema ca am invatat telegrafie de pe banda de magnetofon in 1986 de la YO9KAG cand era YO9ASS Geo Campeanu sef de radioclub ?Am stiut atunci dar...nemaiexersand pana de curand am uitat !Telegrafia nu este ca mersul pe bicicleta...!Se uita !Am avut multi colegi de servici care au facut in armata telegrafie si erau buni...dar dupa cca 10 ani...nu mai stiau nimic !
    Cine vrea sa lucreze in telegrafie si nu mai este tanar sau nu are ureche muzicala,cumpara de la Klori un decodor si un codor de telegrafie si treaba este rezolvata !Icom 7000 parca are un asemenea decodor !
    73 Vasile !

  • Postat de Tony la data de 2013-05-06 23:01:43 (ora Romaniei)
  • Pentru CW am devenit radioamator!...Inca nu simt nevoia unor astfel de decodoare...

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-05-06 23:29:07 (ora Romaniei)
  • Am lucrat mult in digi mode, am incercat si CW ca curiozitate. Va spun cu mana pe inima ca refuz sa cred ca cineva a realizat decodor CW care rivalizeaza cu materia cenusie umana si cred ca va fi inca multa vreme imposibil. Argumentele sunt multe dar Tony a justificat extrem de pragmatic si scurt.

  • Postat de Bob la data de 2013-05-07 05:33:14 (ora Romaniei)
  • Cu riscul de a-i face pe unii "puristi" sa incrunte sprincenele si de a genera diverse reactii, eu recunosc, fara nici o problema, folosesc calculatorul pentru a lucra in concursurile de telegrafie sau pentru a lucra cite o statie interesanta din cind in cind.Si mai am si ceva rezultate,chiar:-)Particip oricum la categoria asistat la concursuri, asa ca nu am vreo problema din pct asta de vedere.Imi place modul asta de lucru, mi-am dorit sa lucrez de cind ma stiu, dar nu am avut ocazia pina mai acum citiva ani sa invat telegrafie.M-am apucat acum dar merge relativ greu din diverse motive, in principal de timp dar si din comoditate uneori, recunosc.Invat 20-25 de caractere apoi se intimpla ceva si intrerup si trebuie sa o iau de la capat, ma rog, pina la urma o sa ma incapatinez odata si o sa invat.Mai nou a inceput si fii-miu cel mare sa invete, tot auzind pe la mine, si cred ca o sa ma tin eu dupa el:-),pare a avea mai multa vointa decit mine:-)Sigur, de cind cu joaca asta, pentru ca pentru mine asta e,o joaca, nu vinez diplome, qsl-uri sau locuri fruntase in concursuri, doar ma simt bine,am inceput sa invat anumite expresii, mai ales de prin concursuri si imi folosesc si urechea, care e bunisoara pentru asa ceva, nu ma bazez doar pe calculator 100%,dar baza tot calculatorul este.Am ajuns la modul asta de opreare fiind pasionat de 160m, unde in ssb nu prea intilnesti multe statii...Despre cite qso-uri poti face folosind calculatorul...as putea spune ca intr-un concurs pot realiza macar acelasi nr de legaturi ca un operator mediu, fara sa facem apel, aici e marele dezavantaj al metodei, e mai greu sa faci apel si sa decodezi.Dovada rezultatele obtinute in cq160cw in 2012 si 2013, cine e curios poate sa le caute.Sint perfect de acord ca metoda e un surogat si nu face pe nimeni telegrafist, personal nici nu sustin ca as fi unul, insa ofera niste satisfactii interesante:-)Anul asta am lucrat multisori americani in cq160 inaintea unor statii cu operatori bunisori...ba chiar corectam indicativul cind mi-l luau gresit sau incomplet de parca as fi fost telegrafist de cind lumea, daca ar fi stiut cei care stateau la rind sa lucreze pe cine asteapta:-)
    E adevarat, metoda nu poate depasi un operator bun, insa are un mare avantaj, nu oboseste...
    Si o chestie amuzanta, am cunoscut un radioamator, bun operator de telegrafie,acum SK, care nu a mai lucrat in concursuri dupa ce, la un asemenea concurs de telegrafie, a facut mai putine legaturi decit un alt radioamator care a lucrat cum lucrez si eu acum, de altfel de la el am si preluat metoda.
    Incercati sa nu mai priviti asa,de "sus" ,pe cei care folosesc calculatorul si nu subestimati niciodata ceea ce nu cunoasteti...Am sesizat la multi telegrafisti,care lucreaza exclsiv in cw, o anumita superioritate in discutii pe care ,sincer, nu o inteleg.Nu e nimeni mai "radioamator " decit altul doar pentru ca stie cw sau ca asta e singurul mod de lucru folosit...Sigur, telegrafia in sine e o chestie nobila,dar asta nu inseamna si altceva...
    No, acu' aruncati cu pietre:-)
    PS am pierdut de doua ori mesajul, nu stiu cum am reusit, o fi fost vreun semn ca nu trebuia sa-l scriu??Oi vedea:-))

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-05-07 07:56:50 (ora Romaniei)
  • @ YO5AJR:
    Miki, dece deranjezi specialiştii în telegrafie cu comentariile tale? Lasă-i să se desfăşoare...

  • Postat de Cristi la data de 2013-05-07 08:40:54 (ora Romaniei)
  • Cristos a inviat! Haideti sa nu-i denigram pe toti cei care lucreaza cu calculatorul in concursuri in modul cw. Si dintre cei de top,unii folosesc macar la transmitere PC-ul. Cred ca ar trebui felicitati ca macar doresc sa invete acest alfabet si pana la a ajunge sa-l stapaneasca, se folosesc de transmiterea/receptionarea cu ajutorul pc-ului. Cel putin unii dintre ei. In rest sarbatori fericite si multa sanatate dumneavoastra si familiilor.

  • Postat de Mugurel la data de 2013-05-07 08:51:23 (ora Romaniei)
  • Subscriu la cele spuse de YO8RNI, chiar daca sunt un telegrafist convins la care 99,5% din legaturi sunt in cw, cei 0,5% ramanand celor in ssb in concursurile de UUS in care preponderent se lucreaza in acest mod. Nu m-a deranjat niciodata faptul ca un radioamator, mai ales roman, lucreaza asistat de calculator chiar incurajez acest lucru, care nu poate duce decat la o participare mai numeroasa din partea radioamatorilor din YO la concursuri in cw. Cu atat mai mult daca sunt onesti si declara acest lucru in log-uri.
    Marturisesc ca acum o luna am incercat si eu un asemenea program, curios fiind cat este de bun, dar va spun sincer ca n-am putut sa ma acomodez cu el. Una este sa asculti semnalul si alta este sa-l citesti de pe monitor. Cum zicea si YO8AJR creierul este un excelent decodor, mai ales pentru semnale abia perceptibile ceea ce calculatorul nu poate sa faca, cel putin deocamdata.
    In concluzie, parafrazandu-l pe Heliade, as spune: lucrati baieti in cw, nu conteaza cu ce, numai lucrati...

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-05-07 09:30:06 (ora Romaniei)
  • A canta la un instrument muzical cere o anumita dotare din nastere. Nu toti oamenii se nasc cu dotari muzicale si nu e nici un handicap, nu e motiv de injosire, din contra, este laudabil efortul si ambitia pentru efort in CW mode. Stiu o metoda care dovedeste ca poti sau nu deveni un telegrafist "natural". Stai langa masa pe picoare sau sezand, pui o coala de hartie in fata ta. Ridici piciorul drept de la sol si faci cu el cercuri spre dreapta iar in acest timp incerci sa scrii cifra 6 pe hartie. Daca piciorul ia razna adica nu mai face cerc spre dreapta si misca aiurea - nu ai insusirile necesare, daca imperturbabil face mai departe cercul spre dreapta in timpul cat scrii cifra 6 - esti bun la CW....:)))) (am invatat la aviatia...) Succesuri. 73

  • Postat de Stefan la data de 2013-05-07 10:20:31 (ora Romaniei)
  • Pot sa spun ca, dupa numeroase ore de antrenament si multe exercitii facute cu diferite programe de calculator, pentru ca nu am avut un profesor, am reusit sa ajung la un nivel de receptie suficient cat sa pot lucra numeroase DX-uri. Rareori mai fac, cu ceva dificultate, si cateva sute de legaturi in concursurile de CW. In general prefer sa stau la cules in concursuri pentru noi entitai DXCC, insa la YO DX am incercat tot timpu sa stau la apel pentru ca stiam ca sunt un multiplicator si eu dictez viteza de lucru. La transmisie recunosc ca folosesc calculatorul pentru ca a devenit mult mai comod, insa doar in concursuri pentru ca acolo viteza este mare si nu ma descurc cu cheia. Sunt de parere ca macar partea de receptie trebuie invatata pentru ca te ajuta enorm, mai ales la semnalele slabe. Am incercat sa folosesc diferite programe de decodare dar nu m-am putut acomoda. Am ramas la ideea ca trebuie sa imi perfectionez urechea pentru a ajunge la un nivel de receptie suficient de bun sa pot lucra lejer in concursuri. Incurajez orice persoana care vrea sa descopere aceasta lume minunata a telegrafiei pentru ca este o lume speciala ce iti ofera niste satisfactii aparte. Stefan - yom7gg

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-05-07 14:11:37 (ora Romaniei)
  • Hristos a inviat!Daca esti stingaci, tot piciorul drept trebuie ridicat si facut cercuri ?
    73! de yo8cln

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-05-07 18:06:18 (ora Romaniei)
  • Adevarat ca a Inviat. Indiferent ca esti sau nu stangaci, indiferent ca cu care picior faci cercuri, doar cat timp scrii cifra 6 sa faci cercuri spre dreapta. Cine nu reuseste si imi spune, voi scriu reteta magica ca sa scapa de acest mic "handicap" definitiv.

  • Postat de NICK la data de 2013-05-07 21:00:27 (ora Romaniei)
  • HRISTOS A INVIAT !! FRATILOR, DUPA CATE STIU EU, SE SPUNE telegrafie SI NU telegraf. DUPA UMILELE MELE CUNOSTINE, TELEGRAFUL ERA SI ESTE MECANISMUL CU CARE SE TRIMITE O TELEGRAMA,CU AJUTORUL CARUIA SE TELEGRAFIAZA.MODUL ACESTA DE LUCRU ESTE CW -TELEGRAFIE. NUMAI CA RUSII AU IN VOCABULARUL LOR TELEGRAF SI NOI AM COPIAT. O FI CORECT ?? Pentru MIKY-yo5ajr: ia spune-mi, te rog, daca fac cercuri cu ambele picioare cum le fac,stanga -dreapta sau dreapta -stanga ? Ghita, sezi linistit,"" TE ROG , nu ridica piciorul "".

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-05-08 09:00:47 (ora Romaniei)
  • Apropo de telegrafie! Nici de data asta cei din yo8 nu au fost "cuminti", la cupa mondiala din serbia ocupind locul 3 ! In drum spre Serbia, au trecut pe la mine si vazindu-i mi-a ramas un gust amar la modul in care FRR trateaza pe cei care mai fac performanta. Niste copilasi talentati, intr-o masina(mny tnx, inca o data lui yo8ss) fiecare cu bocceluta lui cu cele necesare, hotariti sa faca un rezultat cit mai bun. Si au facut! Asa cum le-am promis, cei medaliati cu aur vor primi premii de la mine! Pe site-ul FRR a aparut stirea dupa 4 zile de la eveniment ! Iar i-mi aduc aminte de expresia "vai de mama...." 73! de yo8cln

  • Postat de Bob la data de 2013-05-08 09:07:46 (ora Romaniei)
  • YO5AJR,Miki Prima data am luat-o in joaca si mi-am incurcat piciorul cu mina:-) dar daca ma concentrez nitel merge fara probleme...cred ca ar trebui sa ma concentrez si la invatat telegrafie:-)O zi buna tuturor, telegrafisti sau calculatoristi:-))

  • Postat de Bob la data de 2013-05-08 09:10:23 (ora Romaniei)
  • Am uitat, eu as fi curios de unde sau cum de i-a venit ideea intrebarii lui Ciprian?Oricum, nr celor din prima coloana din sondaj e ingrijorator de mare,nu?:-))

  • Postat de Pit la data de 2013-05-08 11:03:07 (ora Romaniei)
  • Adevarat a inviat!.............Din ceva experimente facute cu programe de receptie a semnalelor telegrafice am constatat ca este recomandabil ca la transmitere sa se foloseasca semnale generate de un calculator. Am scris "recomandabil" intrucat astfel semnalul este "perfect" dpdv al compunerii ei ca semnal si pauze. Sunt operatori care transmit cu mana, cu manipulator simplu si unde este chiar nevoie de talent pentru a forma semnalul corect. Urechea poate integra ceea ce aude, pe cand calculatorul nu are softul necesar. Astfel se poate justifica necesitatea exersarii receptiei la "ureche". Am incercat sa formez cativa colegi de club. Multi din ei pasionati de "handy-uri! Nu am trecut de primele 10 semne ca s-au lasat!
    in 1990 la intalnire cu radioamtorii din 4X, ei comentau ca tineretul nu mai era atras de telegrafie, ci mai mult de modurile digitale. De fapt in comunicatiile oficiale/comerciale telegrafia nu mai este folosita.
    De aici ni se trage eliminarea de la examenul pentru certificatul de radioamator a probei de telegrafie.
    Lix avea o vorba: Pentru a invata sa lucrezi la calculator trebuie sa ai pe masa calculatorul, exact ca si atunci cand vrei sa inveti sa conduci trebuie sa fi la volan. Pornind de aici se poate zice ca si pentru a invata telegrafia trebuie sa exersezi cu castile pe urechi!

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-05-08 12:45:01 (ora Romaniei)
  • In urmă cu cca 35 de ani în fostul URSS, a apărut un studiu făcut de un institut militar despre posibilitatea învăţării telegrafiei. S-a studiat pe cîteva sute de eşantioane de militari sovietici. Concluziile studiului pe scurt: A) - 10% din oameni învaţă telegrafie extrem de uşor, chiar şi singuri în maxim 3 săptămâni. B) - Aproape 30% învaţă uşor, cu instructor în cca 5-6 săptămâni. C) - Alţi 30% învaţă cu instructor în cca 8-9 săptămâni. D) - Alţi peste 20% învaţă mai greu, în cca 12 săptămâni, fără a fi apţi de performanţe. Cca 5% sunt incapabili să inveţe. Toţi au fost testaţi la un nivel de 6 ore de curs pe săptămână.
    Părerea mea este ca pentru cei mai mulţi care nu ştiu telegrafie sau spun că nu pot învăţa, este vorba doar de lene şi lipsă de voinţă...

  • Postat de Razvan la data de 2013-05-08 13:08:16 (ora Romaniei)
  • Nu inteleg de ce e ingrijorator ca sunt multi cei care folosesc asistenta software; mie mi se pare singura cale prin care telegrafia se mai regaseste in viitorul comunicatiilor. Puristii care o practica pentru "muzicalitate"/placere/nostalgie nu vor putea transmite sentimentele astea generatiilor viitoare pentru ca romantismul pionieratului in asa ceva apartine unei epoci de mult apuse, iar avantajele tehnice ale telegrafiei in momentul de fata sunt nesemnificative.

  • Postat de Vasile la data de 2013-05-08 14:11:51 (ora Romaniei)
  • YO8RNI Bob !Ideea intrebarii acestei saptamani,a fost cu greu ...admisa !Poate confirma sau nu... Ciprian !73 Vasile !

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-05-08 14:33:47 (ora Romaniei)
  • YO9IRF: parerea expusa de dta este clar a unui om care nu stie despre ce vorbeste. Pentru a prezenta o parere autorizata, mai intai trebuie sa cunosti fenomenul... Altfel vorbim vorbe.

    YO9FEH: De ce sa fie greu admisa? Intrebari se pot pune despre orice.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-05-08 15:09:04 (ora Romaniei)
  • Superfelicitari Bob. Din 1000 de persoane doar 1 poate face fara sa incurce cercurile la picior...
    Daca mai sunt prieteni si nu au reusit, bucuros va voi da reteta de succes. Pit - observatii pertinente, PC - ul nu stie sa "gandeasca" abstract, ce a ce omul stie....prin urmare pe baza de experienta de multe ori complecteaza cu succes si semnalele pierdute. 73

  • Postat de ghita (yo8cln) la data de 2013-05-08 15:26:20 (ora Romaniei)
  • In armata am vazut ca, fortat, toti trebuiau sa invete cw, indiferent de cita scoala aveau! Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar pt. telegrafie nu este nevoie nici de putere nici de prea multa inteligenta.Pt. cei cu prea mult zel: roata s-a descoperit, nu s-a inventat si acum exista! 73! de yo8cln

  • Postat de Bob la data de 2013-05-08 15:49:30 (ora Romaniei)
  • Pit a zis foarte bine ce a zis, de asta eu am mentionat ca folosesc metoda in special in concursuri sau la diverse expeditii, mai mari sau mai mici, unde in majoritatea cazurilor se foloseste la transmitere calculatorul, de aici si decodarea relativ usoara, uneori la nivele f mici ale semnalului.Pe de alta parte, am avut situatii cind nu puteam decoda semnale puternice dar "chirpy".Si mai sint ceva situatii in care doar urechea te scoate:-)Acuma depinde si de soft, sint unele mai bune altele mai putin bune, sau optimizate pentru altceva, cum e skimerul.
    YO5AJR Miki Ma simt bine asa "superfelicitat"si imi e chiar ciuda pe mine si pe lipsa de vointa,mai mult sau mai putin influentata si de iuresul cotidian, dupa cum bine a sesizat si YO6EX, ca nu duc pina la capat treaba.Pentru ca stiu ca pot.Insa toata discutia m-a ambitionat si sper sa merg mai departe.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2013-05-08 17:14:33 (ora Romaniei)
  • Pentru YO8RNI: Intrebarea acestei saptamani mi-a fost sugerata de YO9FEH si a aparut intr-o forma un pic modificata. Algoritmii de decodare CW sunt din ce in ce mai performanti (a se vedea CW Skimmer), ceea ce tenteaza operatorii necunoascatori de CW sa puna codul morse in categoria modurilor de lucru "digitale". Nu vad nimic rau in asta si cata vreme mai multi radioamatori sunt atrasi de telegrafie in acest fel lucrul nu poate fi decat imbucurator. Dintre acestia sper ca o parte vor indragi codul morse si vor renunta la automatizarea de la receptie care nu este capabila sa extraga semnale inecate in zgomot si puternic interferate. De acord si cu YO6EX - a nu invata telegrafie din "lipsa de timp" nu este o scuza, in cele mai multe cazuri este vorba doar de lipsa de interes si motivatie.

  • Postat de Vasile la data de 2013-05-08 21:01:02 (ora Romaniei)
  • Pentru Pit YO3JW:Nu inteleg de ce telegrafia se poate invata numai cu castile pe urechi !Eu nu folosesc casti !Este rau ?Cand in 1986 am invatat morse de pe banda de magnetofon disponibila la YO9KAG-Ploiesti ascultam in difuzor !Cand am dat examen....tot in difuzor am ascultat !Deci Pit...care-i treaba cu castile ?
    Sper ca nu te-am inoportunat !
    73 Vasile !

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-05-08 21:32:16 (ora Romaniei)
  • Bob, poate citesti cele postate de Nini YO3CCC despre mine, in ce imprejurari am invatat CW...hi. In ori ce cay este nevoie de ambitie si in primul rand motivatie lipsit de orgolii. Nu stiu altii cum sant, si eu lucrez de multe ori la difuzor dar in marile concursuri in totdeauna cu castile, sa nu pierd nici/o farama de semnal...hi. Mai este ceva la mine care daca nu am un anume de grad de concentrare ma deranjeaza si anume, cu castile pe urechi sistemul meu auditiv parca mai primeste un super preamplificator si aud uneori ori ce zgomot mic din casa, chiar si susurul apei de la un robinet din bucataria care este la parter si usa mea este inchisa...uneori e deranjant si simt ca rebuie sa ma concentrez numai la semnale din casti...hi. Culmea ca daca dau jos castile sa determin zgomotul exterior, ori nu-l mai aud ori este chiar nesemnificativ. Cudatenii....hi.

  • Postat de Cristi la data de 2013-05-09 07:59:13 (ora Romaniei)
  • Domnul Miki, Bob e insurat....

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-05-09 12:24:28 (ora Romaniei)
  • OK Cristi, nu am stiut dar daca distinsa lui XYL are ochi frumosi (si cred) poate fi o muza pentru imbold la CW. Conditia ca Bob sa sa inspire....hi.

  • Postat de NICK la data de 2013-05-09 14:14:09 (ora Romaniei)
  • SUNT YO9AGN- NICK ! nU VREAM SA INTERVIN, DAR.... .1. Postarea lui Ciprian cu """, ceea ce tenteaza ca operatorii necunoscatori de CW sa puna codul morse in categoria modurilor digitale '''.... E UN neadevar flagrant in concordanta cu realitatea. TELEGRAFIA E UN MOD EMINAMENTE DIGITAL. In telegrafia practicata de radioamatori (NEMODULATA ) se emite un sir de nivele ,maxim (adica 1 logic ) si zero ( adica zero logic ). Or, insiruirea de 1 logic si zero logic(dupa o anumita regula ,) nu este altceva decat o transmisiune digitala( la inceputuri se mai numea si altfel).Regula o da programarea ,adica algoritmul matematic, he, he,he...... .Deci , cu aceasta afirmatie nestintifica si nefondata , Ciprian ne baga si mai rau in ceata, ba ne ajuta sa ascutim mai tare sabiile razboinice . Martor la afirmatia mea este in aparatul oricarui telegrafist : instrumentul (miliampermetrul de pe anodic ) care ""joaca"" intre zero si un maxim. Contraziceti-ma !!! 2. Lui Miki , doua intrebati: prima e ca-l rog sa-mi spuna in ce ma sprijin daca ridic ambele picioare pentru cerecuri si cea de a doua( mai stiintifica ) e ca nu a precizat cum se fac cercurile, adica in sens trigonometric direct sau in sensul invers al mersului acelor de ceasornic. VBRAU SA STIU!!
    3. De regula, telegrafistii buni au auz miuzical f. bun (sunt lautarii si rromii) . Faceti statistica si contraziceti-ma !!Ca muzicanti"urechisti ", nu cei ""notisti ""
    4. Felicit pe cei ce fac CW asistati de calculator: acestia sunt constienti ca nu au darul Dumnezeesc de a sesiza muzicalitatea unor semnale si au aplicat cunostinte tehnice pentru a inlatura acest neajuns, or pentru mai multa siguranta in qso. Precizare :: nici-un telegrafist nu este capabil sa transmita cu o regularitate mai buna ca un calculator. Cu receptia e invers:: transmite tu corect( respectand PARIS ) si eu voi recepptiona f . crect. JUR !! Martori : arbitriiCW
    5. Vasile (9feh) cum nu uiti sa mananci, nu uiti nici cw. Cred ca ai stiut pentru 2-3 zile, de examen si a treia zi nu stii nimic. Scuze, dar vreau sa fiu cinstit.
    6. MIhi,. iar fabulezi !! Cristi nu s-a regferit la o anume doamna, dar tu, ca fabulard,(era sa zic atceva ,dar tot cu radacina fabula, adica de la Bula ) . E greu sa pricepi ! Ai chiulit de la pricepere ??|Nu mai scrie sa vada doamna ta ca esti scriitor.. te rog.. iti vreau binele.
    7.A itroduce doamnele in "" baltoaca asta "" e o mojicie . , ca in fabula Porcul si noroiul de fabulangiul de la districtul 5.
    8. Sper ca NINI sa nu aiba apucaturile "" transparente"" de aici...e treaba lui.. dar eu as replica..
    9 Ma uit cu """SMERENIE "" cum unii telegrafisti (de varsta mea ) ne privesc de sus ca ei sunt telegrafisti urechisti. Oare au dreptul ??stiu ei sa lipeasca 2 sarme...Aaaaaaaaaaaa?
    10. Inchei DECAMERONUL cu o lectie lui MIki :: flacaias, calculatorul nu gandeste nici abstract si nici concret. El executa o serie de operATII PE CARE-L INVETI MAI INAINTE DUPA ALGORITMUL DIN uNITATEA LOGICA (PROGRAMUL FACUT DE om ). STIU CA E MGREU , DAR TU GANDESTI ABSOLUT ABSTRACT , OR NIMIC.
    cU MULT RESPECT PENTR CITITOR (DAR SI PENTRU CEI LUATI IN TEAPA SCRISORII MELE) , nick -yo9agn.

  • Postat de Cristi la data de 2013-05-09 14:32:35 (ora Romaniei)
  • Domnule Nick, doamnele au fost introduse aici deoarece domnul Miki s-a apucat de telegrafie (in paralel cu zborul) fermecat de ochii frumosi ai viitoarei doamne a dumisale (este povestit in interviul dat lui 3CCC). S-a vrut o gluma din partea mea dar vad ca a iesit altceva.

  • Postat de Lilian la data de 2013-05-09 15:03:20 (ora Romaniei)
  • Salutare prieteni .
    sunt ferm convins ca pentru a lucra ( invata) telegraf e nevoie de munca si dorinta de a obtine performanta in domeniul dat . Personal nu cunosc nici un muzicant sau tigan telegrafist dar am vazut sute de tineri care in 2-3 luni au ajus la 80-140 semne pe minut .
    Sa fim seriosi - invatatul telegrafului e ca si invatatul ursului de a merge cu bicicleta .
    In concluzie - cine vrea invata .

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-05-09 15:11:49 (ora Romaniei)
  • Draga Nick nu inteleg de ce suferi. In general vietatile (nu face exceptie nici "coroana naturii" omul) devin agresivi cand au o suferinta psihica sau fizica. Comentariile dumitale au o tenta puternica de jignire la adresa tuturor (la mine de ex. adresezi cu "fiule" de si sunt de 74 de ani)si in general duceti o lipsa acuta a simtul umorului, sa nu mai pun greselile ortografice. Imi pare rau. Nu doresc sa intru in nici un fel de polemica degradanta cu D.ta si va doresc tot binele din lume. 73 SK.

  • Postat de Bob la data de 2013-05-09 15:33:43 (ora Romaniei)
  • Miki, am citit articolul la vremea respectiva, cu drag chiar si am retinut episodul...Singura problema e ca nu mai am virsta de atunci si motivatia trebuie sa fie alta acum:-)Oricum, multumesc pentru raspunsurile placute....Cit despre XYL, trebuie sa ii multumesc pentru sustinerea pe care mi-o ofera,nici nu banuiti ce norocos sint:-))Apropo de casti, si eu le folosesc cam 99% din timp, am crescut cu ideea ca radioamatorul trebuie sa aiba casti pe urechi:-)Fara ele mi se pare ca nu aud bine, vorba dumitale, cu ele extrag orice urma de semnal.Insa Pit nu cred ca asta a vrut sa zica, era vorba de invatat telegrafia din trafic, nu doar de invatat semnele...Altfel, perfect de acord cu majoritatea, nu invataul e greu, sa gasesti motivatia e mult mai greu!Desi, cu siguranta un tinar de 16 ani invata mai repede decit mine:-))Sa ne auzim cu bine in telegrafie:-)73!Bob

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2013-05-09 15:49:40 (ora Romaniei)
  • Constat ca YO9AGN le stie pe toate. Ca un om mare...

  • Postat de NICK la data de 2013-05-09 16:03:19 (ora Romaniei)
  • PARLAMENTARISM DEMOCRATIC (sau drept la replica)::
    1. In cele 25 randuri anterioare am 5 greseli DE REDACTARE si nu gramaticale.Versus : in cele 4 randuri de raspuns ai ENORME GRESELI GRAMATICALE ( CRIMINALE PENTRU UN ""LITERATOR "" fabulard ) :
    - vietatile devin agresive (nu agresivi- dezacord de gen intre subiect si predicat- eu analizez text
    -OSCILEZI
    intre izolatori ca o antena batuta de vanturi si alte sttihii ale naturii! Cand sunt Dumneata, cand Dv.. Eroare mare pentru un septuagenar fabulist !! Eroare literara !!
    -Nu am jignit pe nimeni !! Lui Ciprian i-am raspuns referitor la Digitalizarea semnalelor si transmiterea digitala a acestora. Nimic jignitor, eventual este ceva contradictoriu,find necesara o tertza interventie(argumentata si profesionala ) sau .....
    4 Nu ai raspuns clar la cele 2 intrebari ale mmele si sunt in echilibru instabil(nicidecum ca un circuit amortizat ). Deci in ce ma sprijin si cum dau din picioare ? Astept indicatii.
    5. Am 72 primaveri, sunt intreg fizic si moral, urasc moralistii si fac glume rele la adresa celor ce ies din padure si fac pipi in drum ca sa nu fie vazuti de lume....
    6. Ca sunt mai tanar nu inseamna ca sunt mai "crud" poate mai copt intelectual ( aoleuuuu am zis dar ... nu am ce face )
    7. Vezi si ce zic alti competitori la postari(..??8.Expresia ""FIULE "" se poate folosi si de la tanar catre batran daca tanarul... hai las-o balta
    Ca sunt pamfletar, recunosc cu mandrie proletara, dar ca jignesc NNNNUUUUU ! Cu respect nick-yo9agn
    P.S. FRATILOR, AM ZIS IN COMENTARIUL DIN 7 MAI CA TELEGRAFUL E UN APARAT, CA CEIA CE SE FACE (LUCREAZA LA TELEGRAF ) E t e l e g r a f i e. Hai sa vorbim romaneste!!! Va rog !! ACELAS.

  • Postat de Ciprian (n2yo) la data de 2013-05-09 17:09:41 (ora Romaniei)
  • Pentru YO9AGN: Cred ca ati dat o interpretare gresita comentariului meu si imi cer scuze ca nu am fost mai explicit, dar nu am crezut ca este cazul. Este vorba de terminologie. In dictionarul operatorilor radioamatori printre "modurile digitale" nu intra de obicei si telegrafia. In limbajul uzual "modurile digitale" au aparut atunci cand calculatorul a devenit un accesoriu comun pentru transmiterea de date. Nici RTTY (FSK, AFSK, F1B, A2B, F2B etc) nu a fost considerat inital un mod de lucru "digital" pe vremea cand terminale erau teleimprimatoare electromecanice. La ora de fata lista modurilor digitale in traficul de radioamator este lunga si include Amtor, Pactor, PSK31, RTTY, JT65, Clover, MT63 si altele. Asadar desi telegrafia este compusa din 1 si 0, aceasta nu este considerata de radioamatori un mod de lucru digital pentru ca receptia/decodarea nu este decat rareori, cel putin deocamdata, automatizata prin utilizarea calculatoarelor. In comentariul meu anterior spuneam ca acei operatori care folosesc in exclusivitate calculatorul atat pentru receptia, cat si pentru transmiterea semnalelor de telegrafie, vor fi tentati sa includa si CW pe lista modurilor de lucru digitale din motivele indicate mai sus.

  • Postat de NICK la data de 2013-05-09 18:32:26 (ora Romaniei)
  • Pentru Ciprian :Imi plac dezbaterile, contrazicerile constructive, dar urasc ambiguitatile((.....nu intra DE OBICEI si telegrafia ). Tot ca "terminologie" eu am afirmat ca formarea si transmiterea semnalelor in Telegrafia nemodulata este prima transmitere in ""digitale"". VREM SAU NU VREM ,NE PLACE SAU NU !!!O anecdota (in lumea fizicienilor) ; Isaac Newton : lumina este formata din particule luminoase, corpusculi(bulgari.. ..de lumina) etc.. Huygens : lumina este unda, se propaga ondulatoriu(daca se pune un paravan in fata unei surse lumioase in care se practica o fanta, atunci fanta va deveni sursa de lumina etc....Ambii mari matematicieni si fizicieni ! Louis de Broglie: habar nu aveti voi: lumina este particula -unda, este formata din particule luminoase (fotoni) si se propaga ondulatoriu respectand legile fizici ondulatorii( Broglie nu era matematician, nu fizician ci FILOSOF ).Pentru ca teoria sa nu prea se verifica in ecuatile lui Maxwell si nici in Relativitatea einsteiniana, vine dupa cca 10 ani si zice::FOTON IN STARE DE REPAUS NU EXISTA SI NU ARE MASA DE REPAUS.(HI !!). cHESTIE DE INTERPRETARE !! nu-i asa Ciprian ??Pisica pica in picioare intotdeauna !! dE CE ?? cUM ??DAR ASTA ALTADATA LA ALT CLIENT !!
    2. pENTRU vASILE 6EX : ESTE ADEVARAT CA LE STIU CA UN OM MARE :: AM 72 PROMAVERI, 199CM, 123 OCALE ...43 LA PANTOFI , MAI VREI ALTE DATE ANTROPOMETRICE ?? m-a durut tonul, cu 2 octave mai sus, cu care te-ai adresat lui Razvan (9irf ). Or, d-ta, pe care te stiu un f. bun telegrafist si f. bun slujitor al fostelor...etc/..nu stii ce e un semnal DIGITAL, o TRANSMITERE DIGITALA si folosesti de cca 40-50 ani ?? Cunosti fenomenul ?? Aaaaaaaaaaaaaaaaa? Ascult !! Nu, nu se aude..Vrei sa repeti !! Aaaaaa.??Eu nu te-am ""bagat in seama "" la primele intrari ale mele, vrand sa te las neobservat, dar daca ma calci pe degetele( digit=nu inseamna si DEGET sau dest) atunci ...
    Vad pe postarea din 8 mai a.c. la ora 12,45. :::Constat ca e o statistica . Dar nu stii sa o interpretezi !! Nu cumva ai fost catana telegrafista si chinuiai pe bietul pufete cu telegrafia ?? Aaaa? Asa era ordinul si gata !
    La intrebarea pusa lui 9feh , RASPUND EU: AM PESTE 6000 QSO-URI IN DIGITALE DIN CARE CCA 450 IN CW. cU DECODOR ! eu nu stiu telegrafie !Vrei o scoala de cw cu decodor ?? mergi la Bacau(in orice caz in districtul 8) si gasesti multi ce fac acest lucru f.f.f.f. bine cu decodor) .sunt programe avansate care stiu( putin deocamdata) sa regenereze semnal pe baza unor aproximatii matematice). Da,.. ca Dumnezeu v-a inzestrat (pe unii) cu auz muzical si puteti lucra "urechisti " e minunat ! Dar nu va credeti superiori noua care punem la lucru inteligenta(artificiala-tehnica) sa fim in randul SUPERIORILOR.Nu-i asa Vasile ca pot fi caustic,tot ca un om mare ?? Vasile, te anunt ca am o memorie ca la 10 ani !! Nu vreau sa amintesc nimic. Citeam Sport si Tehnica, AVSAP, etc ..dar nu pot sa tac atunci cand aud ca i se spune cuiva ca nu stie de ce vorbeste..sau ca vorbeste vorbe( cu sunete articulate- ) Cu respect ( de la ""altitudinea de 199cm, si cu drag pentru cititori, nick-yo9agn.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2013-05-09 22:09:27 (ora Romaniei)
  • Acest topic a cam ajuns la saturatie cu divagatii jalnice dragi prieteni si tot imi vine in minte ca cineva candva a propus examen psihiatric ca complementar la examen ANCOM pentru indicativ...oare a gresit? 73 tuturor. yo5ajr

  • Postat de NICK la data de 2013-05-09 22:55:36 (ora Romaniei)
  • Sarmane , picat la examenul ce-l propui, te deplang.
    Noapte buna, si 73 tuturor n! 9agn

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2013-05-10 00:58:11 (ora Romaniei)
  • @YO9AGN: Fiind vorba de "Lumea fizicienilor", este corect , pentru ca urati ambiguitatile dupa cum specificati, sa reprecizati ca, Louis de Broglie, a fost Fizician si nu Filozof (asta chiar daca produce ceva distorsiuni in anecdota).In caz contrar , anecdota devine "legenda urbana" si este pacat.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_de_Broglie
    73!

  • Postat de Florentin (yo9cho) la data de 2013-05-10 01:06:48 (ora Romaniei)
  • O interesanta discutie asupra subiectului : "Este CW(Morse Code) mod digital?" la : http://www.eham.net/articles/15612
    Apropos, de ce se utilizeaza termenul CW? CW in engleza inseamna "Continous Wave"...reprezentand un semnal electromagnetic continuu de amplitudine constanta.Stie cineva?

  • Postat de NICK la data de 2013-05-10 08:45:12 (ora Romaniei)
  • Pentru FLORENTIN-YO9CHO
    Eroarea imi apartine si mi-o insusesc, eventual imi fac ""mea culpa "". Dar, in anii formarii mele (""60-65 epoca materialismului dialectic, materialitatea lumii etc ) fizicienii teoreticieni erau considerati filozofi. Mai mult, el se autodefineste ( prin anii 1925 ) ca "" imi plac lucrurile generale, filozofice>Discutia cu fratele sau fizician experimentator.DAR SUNT VINOVAT CA NU M-AM MAI DOCUMENTAT. Semnalul a fost distorsioonat (din VINA MEA ) in folklorul urban, esenta probleme nefiind afectata, semnalul fiind"inteligibil"

    PROBLEMA aceasta e ,cel mult , de natura folklorului urban (poate sub urban ) , ma fac vinovat DAR NU SCHIMBA CU NIMIC PROBLEMA daca generarea, transmiterea si receptia semnalelor telegrafice NEMODULATE este mod de lucru digital. Deci , in miezul sau , problema nu e afectata.
    Ea ramane deschisa la argumentare si dece nu "la dezbatere " !
    Cu stima si consideratie pentru postare (DAR SI PENTRU TRAGEREA DE MANECA SA-MI CORECTEZ EROAREA IN CARE MA AFLAM) NICK-YO9AGN.

  • Postat de Vasile la data de 2013-05-10 10:51:22 (ora Romaniei)
  • Ar fi fost interesante cateva comentarii de la receptori !Eu am primit cateva mailuri dupa ce am laudat codorul si decodorul facut de Klori !
    Dar se pare ca nu vor sa comenteze...mai ales dupa ce MONSTRII SACRII in CW se dau asa de inabordabili si maretzi !Daca il auzeam in banda pe YO3AAJ il rugam sa scrie un mic comentariu,mai ales ca dansul este si arbitru si a format f multi receptori.73 Vasile !

  • Postat de Fery la data de 2013-05-11 14:41:14 (ora Romaniei)
  • Nu e nimic incredibil. Iata doua extrase din articolul «Codul Morse dupa cinci ani - o evaluare» scris de Rich Moseson W2VU, editorul CQ Magazine si publicat in februarie 2002, care poate fi citit integral in traducere la http://yo4px.blogspot.ro/2012/02/codul-morse-dupa-cinci-ani-o-evaluare.html">
    http://yo4px.blogspot.ro/2012/02/codul-morse-dupa-cinci-ani-o-evaluare.html
    "O metoda de a cuantifica activitatea in telegrafie la un moment dat este examinarea logurilor de concurs si compararea activitatii «de atunci» cu aceea «de acum». In 2006 au fost prezentate cu putin peste 4500 de loguri in etapa de telegrafie a CQ World-Wide DX Contest. Pana la mijlocul lunii decembrie 2011(cu cateva saptamani inaintea termenului final de trimitere) s-au si primit 6500 de loguri in telegrafie pentru concursul desfasurat in luna septembrie. Aceasta reprezinta o continuare a cresterii constante din ultimii cativa ani, in fiecare dintre acestia inregistrandu-se cate un nou record, in pofida faptului ca am traversat o minima prelungita a activitatii solare. E adevarat ca exista acum ajutoare de operare pentru competitori, cum ar fi CW Skimmer. Dar Skimmerul el singur nu poate fi o explicatie pentru 2000 de loguri suplimentare in ultimii cinci ani. Atunci care sa fie explicatia? Una singura: un interes crescut si activitate; este cat se poate de improbabil ca cineva care nu opereaza in telegrafie in 51 de weekenduri din an se va arunca sa lucreze în CQWW CW! Concluzie: nu se poate afirma ca telegrafia este o arta muribunda." [...]
    "In incheiere, imi este limpede ca viitorul telegrafiei este luminos. La fel ca radioamatorismul insusi, CW traieşte si se simte bine, in ciuda – sau poate chiar din cauza – eliminarii cerintei din examenele de radioamator. Dupa cum precizeaza si KC0CCR in rubrica sa: «Radioamatorii nu au folosit CW pentru ca facea parte din cerintele examenului. Ei l-au folosit pentru ca a fost si continua sa fie un mod deosebit de util al comunicarii fara fir.» Iar Nancy WZ8C concluzionează: «Simplitatea atemporala a codului Morse [...] ii asigura acestuia locul in radioamatorism, indiferent de cerintele examenului."

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact