l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Aveti dificultati in instalarea de antene pentru benzile de radioamatori cu vecinii dumneavaostra sau alti factori din aceeasi categorie?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 10-noiembrie-2014 si s-a incheiat la 17-noiembrie-2014

Intrebarea acestei saptamani a fost propusa de Morel, 4X1AD ex. YO4BE

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (19)  

  • Postat de Vasile la data de 2014-11-10 22:16:04 (ora Romaniei)
  • Am votat la pctul 4 !Din 1990 pana acum am montat ce mi-am dorit si am lasat vecinii sa discute despre...statia de bruiaj ! HI !Cainii latra si ursul trece !73 !

  • Postat de Viorel la data de 2014-11-10 22:54:39 (ora Romaniei)
  • Am doua amplasamente in autorizatie,la tara ,la parinti,nu am nici o problema cu vecini,eventual probleme cu $$$...HI.La oras,m-am "facut" pentru o perioda de timp presedintele asociatiei de locatari,am facut modernizari la instalatia electrica a blocului-free,asa ca vecinii nu au avut nimic de spus vis-a-vis de "ciudateniile " mele!!!73!!!Antena este totul!!!

  • Postat de Cezar la data de 2014-11-11 00:49:34 (ora Romaniei)
  • M-am mutat la bloc in 1995. Am sondat terenul in prealabil si am constatat ca vor exista impotriviri in cazul in care as cere acordul vecinilor si al administratorului. Asa ca nu mi-am mai batut capul, m-am suit pe terasa si am instalat direct un FD4 si o verticala. Nu mi le-a deteriorat nimeni, intrucat dupa aparitia lor, am avut grija sa se stie ale cui sunt si sa sugerez ca daca s-ar intampla ceva cu ele, as gasi destule motive pentru o actiune in instanta care sa se lase cu daune. Asadar, am jucat puternic la cacialma (sau cum se mai spune pe la noi, "la intimidare").

    In 2001 a venit presedinte un imbecil care ne-a facut numai necazuri, singura masura buna pe care a luat-o, a fost... "securizarea" trapelor de acces pe terasa - cu lant si lacat. Nu se punea problema de a putea avea o discutie cu individul respectiv. Asa ca mi-am cumparat un dispozitiv de taiere cu falci mari, retezand o za a lantului. Am inserat un al doilea lacat mai mic, si asta a fost... :)

    De atunci, ma urc pe terasa cand am chef, dar prefer orele la care stiu ca vecinii nu-s pe-acasa sau se odihnesc, hi hi!

    73! de Cezar

  • Postat de mihai (yo3hui) la data de 2014-11-11 03:08:00 (ora Romaniei)
  • Da la bloc cu 4 nivele.Administratorul a gasit sursa de castig.Sa construiasca o mansarda pe bloc ptr.aglomerarea populatiei care locuiesc legal.Blocul fiind si asa vechi.Momentan am pilonul cu antene sus. Militez in continuare ptr.legalitate,si de a avea antena in continuare acolo sus.

  • Postat de Vasile la data de 2014-11-11 06:53:10 (ora Romaniei)
  • Cele 4 variante de votare nu sunt bine alese !Eu am votat la ultima varianta dar pot vota si la prima !In acest moment pot pune ce antena doresc si nu ma intereseaza parerea nimanui....atat timp cat nu perturb TV si Radio !Este f.important sa ai un TRCV bun si o antenna simetrica ...bine alimentata !Daca mai ai si un QRO de 1 KW....atunci ai probleme !73 !

  • Postat de STOLNICU PETRICA la data de 2014-11-11 10:39:17 (ora Romaniei)
  • Cu cativa ani in urma cautam sa cumpar o locuinta si am avut in vedere tocmai acest aspect, sensibil dealtfel: amplasarea unui minim necesar de antene de radioamator. Am avut sprijinul XYL-ului, care a acceptat cu destula greutate sa locuim la 4/4 plus conditia sa am acces la trapa acoperisului si un traseu foarte scurt pentru coaxiale (aprox 1,5m) fata de punctul de alimentare unui R8 Cuschraft. Au urmat multe experimente, timp de vreo 3-4 ani, dupa care antenele au inceput sa atraga privirea, radioamatorilor cat si a vecinilor. Dupa indelungi discutii cu vecinii ,acestia sau mai potolit cand le-am propus sa izolez acoperisul in cazul in care din cauza antenelor mele se vor produce fisuri si vor avea loc scurgeri de apa. Drept urmare in ultimii ani suportam o avalansa de sesizari ca sa crapat cartonul si ca trebuie reparat. Hi! Am reparat tot pana la ultimul centimetru chiar daca fisurile aparuse din cazua imbatranirii materialuilui neavand nici o legatura cu pozitionarea antenelor. Totusi nu am mai rezistat cand, dupa toate eforturile, o antena a fost transformata in fier vechi si vanduta. Atunci am decis ca pentru siguranta antenelor, sa ne mutam in afara orasului (ne felicitam si acum pentru aceasta idee!)astfel incat am scapat de un stress inutil iar posibilitatile de a construi antene a crescut exponential! Viata e mai frumoasa (pentru antene)!Hi! Acum astept cu nerabdare sa finalizez o parte din proiecte pentru a le testa pe timpul iernii. Cam aici duce situatia in care radioamatorismul devine pentru oricare dintre noi "un mod de viata"! (Nu sfatuiesc pe toata lumea sa incerce acest lucru, decat cu aprobarea familiei! Hi!)Succes tuturor! 73 de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Cezar la data de 2014-11-11 15:29:02 (ora Romaniei)
  • Exact ca Petrica intentionez sa fac si eu. La tara! Dar... asta e un vis pe care nu am cum sa-l realizez in urmatorii cativa ani, cel putin. Ma gandesc serios sa fac un imprumut ptr a cumpara o proprietate de week-end si pe care, mai apoi, s-o transform in gospodarie in toata regula. In jurul Bucurestiului, se poate destul de bine.

  • Postat de Hotaran Emanuel (yo6hem) la data de 2014-11-11 20:01:25 (ora Romaniei)
  • In mediul rural,la casa deci,poti face fel de fel de exprimente cu antene.Exista doua avantaje imense:spatiul disponibil si perturbatiile radio mult mai mici decat in oras.Daca nu plecam din oras, nu aveam posibilitatea sa fac nenumarate experimente cu antene, asa cum mi-as fi dorit.Singurul regret este ca nu am plecat din oras mai devreme,cu toate ca si acolo puteam intinde antene fara nici o problema(tot la casa)dar perturbatiile radio in oras sunt majore,ceea ce este un dezavantaj major dupa parerea mea.Toate bune Emil.

  • Postat de Cezar la data de 2014-11-12 08:52:53 (ora Romaniei)
  • @YO6HEM: Salut, ai perfecta dreptate. In Bucuresti, de multe ori cand inchei ziua de lucru, in drum spre casa, trag cu urechea pe radioul din masina la zgomotul inconjurator (pe unde medii). Este incredinbil ce poti auzi, ce sunete, ce ciudatenii. Ar fi interesant sa ard niste inregistrari si sa vedem apoi spectrul. Se aud tot soiul de perturbatii, cu caracter mai mult sau mai putin regulat, in general zgomote industriale, ale liniilor de alimentare pentru mijloacele de transport in comun, panouri publicitare, etc. Auzi cum demareaza motoarele tramvaielor, troleibuzelor, cum functioneaza masinariile electrice grele, dar si alte semnale foarte ciudate. E o adevarata jungla!

    As parasi-o cu bucurie in avantajul linistii rurale (din toate punctele de vedere). Ce meserie, sa poti sa iesi in propria-ti curte, sa inalti o antena si sa o poti studia si modifica in tihna, fara sa stai cu vecinii in coaste si sa fii silit sa actionezi ca intr-o misiune de comando, pe furis si la punct ochit-punct lovit. Hi !

    73 de Cezar

  • Postat de codreanu alin (yo9jnx) la data de 2014-11-12 11:11:11 (ora Romaniei)
  • Cat timp am fost in yo9 nu am avut probleme cu antenele, vecinii au fost ok , in yo4 intre doi copaci am intins un dipol cu feederul in dreptul geamului la etajul doi, fara acodul nimanui...unul dintre vecini a venit si ma intrebat daca nu ar fi mai estetic sa urc antenele pe bloc (strategie reusita).HI
    De cand sunt in Bucuresti(o luna) am instalat prin geamul de la baie(et3 din 4) un inv. V noaptea si pana acum liniste.
    astept sa ma mut acum la et 3 din 10 tot in capitala...aventura continua.
    e mult mai bine sa nu te stie lumea ce faci,imi povestea cineva ca a avut o experienta cu un individ care la reclamat ca spion.HI HI
    daca toate hartiile sunt ok e bine sa le ai la indemana daca e nevoie de dat explicatii.
    73!

  • Postat de STOLNICU PETRICA la data de 2014-11-12 11:28:39 (ora Romaniei)
  • @YO3FHM Cezar, raportarea perturbatiilor din benzile de radioamator se poate realiza in mod organizat, inscriindu-te ca membru al retelei de monitorizare a IARU REG 1, unde de ceva timp membrii ARR fac aceasta treaba, (http://radioclubulromaniei.ro/wp-content/uploads/2014/08/news1407.pdf). Intamplator ma ocup de aceasta treaba, si sunt contient de aceste perturbatii care "ne toaca nervii si urechile", Hi! Ca membru ARR ma straduiesc sa construiesc o retea de monitorizare si raportare a perturbatiilor in YO(inclusiv industriale)! Daca te pasioneaza aceasta munca, iti stau la dispozitie pentru mai multe detalii. 73 de YO9RIJ Petrica

  • Postat de Cezar la data de 2014-11-12 15:06:04 (ora Romaniei)
  • @YO9RIJ Petrica: Felicitari pentru initiativa si multumesc pentru oferta. Totusi, intr-un oras ca Bucurestiul, consider ca nu mai ai pentru ce lupta, intrucat te mananca betonul si zgomotul artificial care se mareste proportional cu trecerea timpului. Batalia e pierduta pentru astfel de metropole, gandeste-te ca in Germania e si mai rau si ca nu le dau voie sa-si puna antene pe bloc, etc.

    Aaaa, ca poti face o reclamatie organizata si bine documentata la ANCOM, sunt de acord. A incercat sportul asta si bunul meu amic Cristi, YO3GWM; chiar a inregistrat o mica rata de succes, dar asta e ca o picatura de apa intr-un ocean.

    Apreciez stradania ta, dar clar, ptr. mine solutia e mutatul in afara orasului, ceea ce si voi face.

    73 de Cezar

  • Postat de Paul la data de 2014-11-13 10:19:22 (ora Romaniei)
  • La mine, toti vecinii sunt incantati de antenele mele. Zic ei, ca sant feriti de trasnete.

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2014-11-14 09:10:36 (ora Romaniei)
  • Sa nu fii asa de sigur Paul - poate ca dupa "incantarea" vecinilor sta ascuns idea ca traznetul va vizita doar pe proprietarul antenelor si nu pe ei.....hi.

  • Postat de tutuianu la data de 2014-11-14 20:10:49 (ora Romaniei)
  • ma-m inteles cu toti vecinii f.bine mai putin cu unul care baga vrajba in ceilalti ca sunt cancerigene antenele mele care scot max. 100w. nu am perturbat pana acum programele tv la vecini

  • Postat de DIDI la data de 2014-11-14 21:09:06 (ora Romaniei)
  • In urma cu 3 ani mi-am instalat "fraudulos" un MOXON antena, pentru 4 benzi pe terasa blocului(am o poza pe qrz.com), dupa aproximativ 5 zile s-au gasit cativa carcotasi care sa-si spuna PARERILE, intr-un bloc turn cu 10 etaje si 88 de apartamente sigur sunt si astfel de oameni.Norocul meu a fost cu presedintele de asociatie un inginer pensionar de la termocentrala Mintia care m-a sustinut si care la prima sedinta de asociatie m-a propus pentru a fi membru in comitetul de asociatie, de atunci in fiecare primavara eu dau cu var toti copacii din jurul blocului,schimb becurile arse pe scara unde locuiesc si fac si multe alte mici reparatii pe cheltuiala proprie.Vecinii chiar daca nu au uitat de antena mea nu mai spun nimic si daca se mai gaseste cate unul care sa aiba unele obectiuni le spun ca eu platesc prin muncile prestate pentru asociatie "TRIBUTUL" pentru antena de pe bloc.De 2 ani am cheia de la terasa blocului si pot sa urc pe bloc oricand e necesar.

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2014-11-15 10:23:27 (ora Romaniei)
  • @YO2LMW: pozitia pro-activa, implicarea, este o abordare atat pragmatica cat si inteleapta, chiar daca nu este intotdeauna o solutie universal valabila pentru impotrivirile sau discutiile printre vecini.


    73


    Morel, 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Nicu la data de 2014-11-15 11:42:50 (ora Romaniei)
  • Am votat punctual patru cu toate ca si punctual unu era valabil. In 1980 pe terasa blocului erau cel putin 42 de antene TV. Ce mai conta o antenna?
    Intrebarea era: ce "prinzi" cu ea; raspunsul era mai greu. Nici dupa '89 nu mi-a cerut vreodata cineva sa dau antenele jos. Poate a contribuit si implicarea fireasca a mea in rezolvarea continua a micilor problem de intretinere a iluminatului pe scari, a liftului, a terasei blocului. Am avut grija sa nu perturb receptia Tv.
    Pe de alta parte , am avut grija ca la montarea pilonului pe casa liftului sa fac o izolatie speciala pe propria cheltuiala ca sa nu le dau "apa la moara". Am avut tot timpul o cheie de la terasa. Ca in orice bloc de locuinte avem si "Gica Contra". Dar pe mine m-au lasat in pace.
    73
    Nicu, YO9DBC

  • Postat de STOLNICU Petrica la data de 2014-11-15 22:31:16 (ora Romaniei)
  • Pentru cei care inca mai au probleme cu vecinii, in ceea ce priveste instalarea antenelor, pot sa ofer cateva idei de "cum sa ne ascundem anetena!"! Domeniul este foarte interesant si va face obiectul unei carti in domeniu! 73! de YO9RIJ Petrica

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact