l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Cat de bine stiti sa utilizati pistolul (statia) de lipit?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 6-decembrie-2021 si s-a incheiat la 13-decembrie-2021

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (6)  

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-12-07 09:32:47 (ora Romaniei)
  • De la bun inceput am abordat radioamatorismul in maniera HM cat de mult se poate. Sau "help yourself" cum canta Tom Jones in anii '60.
    Cu trei ani inainte de a deveni radioamator cu autorizatie (in 1969) mi-am construit un pistol de lipit cu ansa. Eram student si in primul an de practica de vara in fabrica (Progresul Braila) am gasit la fier vechi un contactor ars. Din talcioc am cumparat o rola de CuEm (nu mai tin minte diametrul), stiam sa calculez un transformator si asa m-am dotat cu prima scula mai de soi. Dupa luna de practica am mers "acasa" la tara si l-am definitivat, electricianul din sat mi-a dat o sarma din Cu cu diametrul de 5 mm pe care am calit-o (cuprul prin calire se inmoaie) si am facut secundarul cu trei spire, am montat totul pe un "pat" din lemn de fag fiert si i-am adaptat un buton de sonerie. L-am folosit pana in 1975, atat ca student in camin unde mi-am construit primul receptor de trafic 0-V-2 dar si la prima mea statie de radio emisie-receptie. Am plecat apoi in DL la continuarea studiilor de unde am venit cu un pistol modern, cu ansa din fier care se erodeaza mult mai greu decat ansa din cupru. Ansa se incalzea pana devenea rosiatica de aprindeam tigara de la ea, la lipiturile obisnuite trebuia "butonat" cu grija sa nu se supraincalzeasca. Cu el am mai construit inca 5 statii de emisie-receptie dar am si reparat destule aparate la prieteni. Din 1987 folosesc pistoale cu rezistenta ca sa evit accidentele prin inductie produse de ansa cand se apropie de bobinele legate la tranzistori cu efect de camp, am invatat asta dupa ce am ars cativa si nu intelegeam de ce.

    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Stanescu Florentin (yo3few) la data de 2021-12-09 10:47:12 (ora Romaniei)
  • M-am apucat de radio/electronica in toamna lui 1977, când eram in clasa a VIII-a. Vazusem la TVR filmul “Cortul rosu” si ma impresionase faza cu depanarea radioului...
    Asa ca m-am rugat de mama sa imi cumpere un kit.
    Il tin mine si azi pt ca avea carcasa rosie, "Zvezdochka". Google translate imi spune ca inseamna “stea”.
    L-am lipit cu pistolul unui vecin si am adormit cu urechea pe el, foarte incantat ca “agraieste”.
    Dupa un timp un coleg m-a rugat sa ii lipesc si lui un kitt. De data asta vecinul a facut misto, asa ca m-am rugat de mama sa imi cumpere un pistol. Cum era divortata,suma i s-a parut mare.
    Mi-a cerut un 10 la Matematica. Asa ca am pus burta pe carte…Si l-am obtinut.
    Asa ca de prin noiembrie 1977 am lucrat cu acel pistol, ca amator apoi ca profesionist, pana prin 1992, când mi-am luat primul Weller.
    L-am regasit acum cateva saptamani. Arata muncit, cu carcasa, evident Sparta, lipita cu scotch ingalbenita de caldura si timp…
    As putea sa ii pun capace noi, ca se gasesc si sunt ieftine. Si-culmea, chiar- stiu sa le inlocuiesc, hi, hi..
    Dar mai bine il las asa, ca sa imi amintesc de vremea când fiecare aparat era o victorie personala..

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi (yo4bkm) la data de 2021-12-09 15:54:27 (ora Romaniei)
  • Frumoasă amintire!
    Numai că mai toate duc cu gândul la „a fost odată”. Și ar fi păcat să se transfrome în simple povești (a fost odată ...) amintirile, dar mai ales emoțiile victoriilor personale atât de scumpe inimii tuturor.

    73 de Tavi YO4BKM!

  • Postat de Grig (yo2cfs) la data de 2021-12-10 19:46:23 (ora Romaniei)
  • Prin anii 69 am facut cu ajutorul tatalui un pistol de lipit dintr-un contactor Ditu, l-am folosit pina prin anii 80 dupa care am trecut pe un Radioprogres apoi din 86 pe un letcon Weller pe care-l am si astazi in stare de functionare.
    Totusi prima galena am facut-o in vacanta din 67 cu un ciocan tiganesc deoarece la bunici nu aveam curent.

  • Postat de Csiki Mihail Adalbert Misi (yo6aei) la data de 2021-12-11 15:10:26 (ora Romaniei)
  • După examenul de radioamator SWL, am cumpărat
    un letcon, comun cu alți trei prieteni. Dar nu am ajuns la rând să-l folosesc, a fost împrumutat in afara grupului, și s-a ars, fără să-l folosesc vreodată. Primul receptor, un modest O-V-O l-am cositorit cu un piron, incălzit in foc.

  • Postat de Vasile (yo5fmt) la data de 2021-12-13 11:37:14 (ora Romaniei)
  • Haha! Motiv clar de nostalgie! Din anii 58-59 am inceput sa lipesc sarme. Prima data cu "ciocan" de lipit-de fapt o bucata mare de cupru, un maner de fier si lemn! Apoi s-au tot "rafinat" gusturile si nevoile. Ciocan electric, pistol facut din contactor (am vazut mai sus ca multa lume a inceput cu asa ceva HI) apoi din 1974 un pistol de fabrica , marca "Progresul"-care e si azi pe masa mea! Schimbate multe carcase (si acum e cu carcasa prinsa cu scotchi :)))) ). A fost martor la toate constructiile mele de a lungul a cateva decenii! Cateodata era asa de incins ca efectiv ma ardea la mana-si acum ma mir, cum de nu s-a ars bobinajul! Bineinteles ca acum troneaza alaturi o smechera statie de lipit,pe care o folosesc doar la aparate mai moderne, cu smd-uri.
    73 si ganduri bune de sfarsit de an de la Vasile, yo5fmt

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact