hamradioshop.ro
Articole > Comunicatii digitale Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Initiere in lucrul cu reflexie pe urme de meteoriti

Andrei Buta YO6XK

Ce este lucrul cu reflectie pe urme de meteoriti?

Meteoriții care intră în atmosferă ard ionizind stratul E al ionosferei. Acest lucru permite semnalelor radio să fie refractate înapoi pe pământ și să sperăm că într-o formă undele radio vor atinge antena cuiva care ascultă. Semnalele pot dura de la câteva microsecunde până la secunde. Deci este nevoie de unele tehnici speciale pentru a facilita comunicarea.

Când putem lucra?(în timpul anului)

Când putem lucra? (în timpul zilei)

Meteorii se pot împărţi în două categorii: sporadici şi roiuri. Meteorii sporadici apar permanent, având un maxim în jurul orei 6 dimineaţa (ora locală) şi un minim în jurul orei 18. Această variaţie se datorează faptului că Pământul se deplasează având de zona de răsărit în faţă şi zona de apus în spate şi la fel cum majoritatea insectelor se lovesc de parbrizul maşinii şi foarte puţine de lunetă majoritatea meteorilor vor lovi zona din faţă adică cea în care răsare soarele. În plus, meteorii de dimineaţă sunt mai rapizi deoarece se adaugă şi viteza Pământului (30 km/s) şi deci vor produce reflexii mai bune, deoarece viteza mai mare înseamna energie cinetica mai mare.

Când putem lucra? (în timpul minutului)

Dacă trasăm o axă Nord Sud pe meridianul de unde lucrăm, stațiile care sunt la Est de noi vor lucra primele (1st) și noi vom recepționa(vom fi 2nd) adica ei vor emite în primele 30secunde ale minutului și noi vom emite în secundele de la 30 pâna la 60 ale minutului.

Și reciproc stațiile care sunt la West de noi vor lucra al doilea și noi vom emite în primele 30 de secunde noi devenind First (1st).

Practic acest lucru se face automat bifând casuța corespunzătoare din fereastra principală a ecranului WSJT

Cu ce lucrăm?

În general aparatura cu care lucram în US în modurile digitale se poate lucra liniștit și pentru modurile digitale din UUS.

Aparatura de lucru:
1) Un transceiver care sa receptioneze benzile de 50MHz/144 MHz în modul USB
2)O interfața cu care se poate lucra în modurile digitale
3) O antena cu minim 3 elemente
4)Programul de lucru WSJT sau MSHV
5)Un calculator.

1) În mod curent eu lucrez cu FT100 (transceiverul din imaginea de mai sus) dar am mai testat ocazional la receptie și transceivere din generație mai veche gen Efir și TS...... Am lucrat în condiții bune cu 10W dar de obicei lucrez cu 50W în 144MHz și 100w în 50MHz Pentru început cel mai important este să indentificăm corect mufele Data In și Data Out pentru comutare RX TX.

Exemplu: la Ft100 mufa este pe panoul din spate iar mufa este notată în imaginea alaturata. Pentru a identifica exact ordinea punem cu o sârma pinul PTT la masa și stația trebuie să treaca pe emisie.

2) Interfața

Aici se poate discuta cel mai mult dar cel mai important este ca interfata sa fie cu separare galvanică pentru a nu periclita integritatea aparaturii (curenti vagabonzi , potentiale diferite....). Eu folosesc cea mai simpla interfata cea din manualul Ham Radio de Luxe care vine odată cu programul

3)Antena

Ca de obicei cu cît mai mare cu atât mai bună. Am debutat în 50MHz cu dipolul de 80m și am lucrat cu ON4IQ controlul a fost 26 dar așa am început să văd ce și cum se poate lucra .

De obicei se lucrează cu Yagy cu 3-6 elemente pe 6m și cu peste 10elemente în 2m dar nu rareori am văzut că se folosesc antenele pentru EME (care dupa ce gustăm din meteoriti nu mai e un vis așa de îndepartat).

Sau variantele clasice pentru:

4) Programul de decodare

Există mai multe programe de decodare dar toate pleacă de la algoritmii stabiliți de Joe Taylor care stau la baza seriei de programe WSJT (Weack Signal Joe Tatylor).

Programul se poate "downloda" de la http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/

De curând a apărut și MSHV dezvoltat de LZ2HV-Christo și testat de mai mulți radioamatori din Europa.

Programul se poate "downloda" de la http://www.lz2hv.host.sk/?q=node/6

Dar pentru început vom testa varianta clasică a WSJT pentru ca să avem o baza comună de discuție.

Există pe site și o variantă în limba româna a helpului dar se referă mai mult la modul de lucru pentru EME(refelexie pe lună).

Primul lucru înainte de a ne apuca de instalarea vreunui program pentru MS trebuie să copiem un program pentru sincronizarea timpului la calculator, chiar daca avem Internet time tot trebuie să lucrăm cu un program de sincronizare. Am văzut calculatoare la care le fugea ceasul și 15 secunde față de timpul real mai ales dacă nu suntem conectați o perioadă la internet.

Sincronizare
Sincronizarea exactă este o necesitate atunci când se lucrează în orice mod WSJT deși în lucrul cu JT6M nu este atât de critic, dar este înțelept să avem o precizie de sub o secundă. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unor programe de tip 3rd party, cum ar fi Dimensiunea 4 sau Tardis care sincronizează ceasul PC-ului pentru sistemele de operare bazate pe Windows. De obicei acestea vor monitoriza conexiunea la Internet și vor regla automat ceasul calculatorului atunci când sunteți online, la un interval specificat. Acest lucru se face folosind servere de timp, care de obicei au ceasuri atomice proprii, sau sunt conectate direct la alte siteuri care fac acest lucru.

Programul Dimensiunea 4 prezintă sincronizarea timpului setată la fiecare 60 de minute de la serverul de timp ntp2.uu.net. Acest interval de actualizare se va potrivi probabil, pentru cei mai mulți utilizatori chiar dacă aveți un ceas pe calculator foarte slab.

Sincronizare timpului (de exemplu) este setată la 60 min și produce ca informații de sincronizare următoarele:

Dim 4 Sincronizarea ceasului PC a deviat cu 5ms pentru 1oră, astfel încât stabilirea unei perioade de sincronizare mai mică ar fi inutilă.

Setările Windows XP
Dacă utilizați Windows XP, atunci ați putea avea nevoie să dezactivezi propriile servicii de internet de timp. Deselect "Automatically synchronize with an Internet time server" (Deselectați "sincronizare automată cu un server de Internet de timp)

Folosiți metoda propusă mai jos:
1)Du-te la Control Panel - Date and Time - Internet Time
2)Asigurați-vă că Automatically synchronize with an internet time server nu este bifat.
3)Du-te la Control Panel - Admin Tools - Services
4)În Services selectați Windows Time.
5)Faceți clic dreapta pe Properties. Schimbați STARTUP TYPE cu DISABLE
6)Apoi faceți clic pe SERVICE STATUS = STOP și apoi faceți clic pe OK
7)Reporniți PC-ul în cele din urmă pentru a vă asigura că schimbarile au avut loc. Dimensiunea 4 a

Vista and Windows 7 settings

1)Dezactivează Windows Time internet.
2)Faceți clic dreapta pe și faceți clic pe Properties.
3)Bifați "Run in XP compatability mode SP3".
4)Bifați caseta "Run as Administrator".
5)Reporniți PC-ul.
6)Acum, rulați Dimension 4 din nou și ar trebui să fiți sincronizați corect la serverul de timp.

Consola WSJT

Fereastra Consola WSJT este folosită pentru a afișa mesajele de eroare (pentru scopuri de depanare) și de selecție a plăcii de sunet intrare/ieșire (card Audio Input /Output). Puteți să reduceți ferastra la minimum și în general să o ignorați. Cu toate acestea, uitați-vă acolo pentru mesaje în cazul în care se blochează programul. Aceasta arată de asemenea, canalele audio disponibile pentru utilizare de către programul WSJT și le afișează pe cele selectate. Capturile de ecran de mai jos prezinta Consola WSJT reprezentând selecții unice și duale ale placacii de sunet.

Referindu-ne la ecranul de la Consola WSJT Ver.5.x.x., veți vedea 4 coloane:
Audio Device- numărul atribuit fiecărui dispozitiv audio în PC-ul dvs.
Input Channels-Canalele de intrare - numărul canalului pentru fiecare dispozitiv de intrare
Output Channels-Canale de ieșire - numărul canalului pentru fiecare dispozitiv de ieșire
Device Name Nume dispozitiv- Nume dispozitivului alocat

În exemplu fiecare port de intrare și de ieșire prezinta 2 canale. Aceasta corespunde canalelor stânga/dreapta (Left/Right) la o placă de sunet stereo. WSJT a selectat un dispozitiv audio nr.0 ca port de intrare și portul audio nr.3 ca port de ieșire.

Acesta este modul în care apare fereastra Option a WSJT. Acest lucru poate fi schimbat folosind setările din Option, si este explicat în partea Dual Sound cards mai jos.

Cu 2 plăci de sunet de pe PC-ul dvs., va trebui să setați dispozitivul audio pe care doriți să îl utilizați în Consola WSJT. În mod implicit Microsoft Sound Mapper este selectat în exemplul de mai jos - Porturile audio 0 și 3 pentru Audio Input/Output.

Privind la porturile audio enumerate în ecran de exemplu, placa de sunet Edirol sunt dispozitivele 2 și 0, iar aceste două numere trebuie să fie înscrise în Consola WSJT. Când veți seta dispozitivele audio corecte în Consola WSJT, închideți fereastra WSJT via fereastra principală.

În exemplul prezentat, placa de sunet selectată este un card extern USB de sunet, Edirol UA-1EX, cu porturile audio 2 și 5.Utilizarea unui card de sunet pe USB ofera posibilitatea de a-l folosi pe orice PC, în shak sau în afara în portabil cu un laptop. Setările din Consola WSJT sunt tipice unui calculator cu dublă placă de sunet. Cum apare în fereastra Options a WSJT.

NU închideți WSJT prin intermediul ferestrei consolei WSJT pentru că toate setările vor fi pierdute. Când reporniți WSJT veți găsi a doua placă de sunet configurtă corect.

WSJT Ver.5.x.x Options

Fereastra prezinta WSJT ver.5. Setarea câmpurilor ar trebui să fie primul lucru pe care sa îl faceti odata ce ați instalat WSJT.

Dupa ce au fost stabilite opțiunile trebuie să închidă tot programul WSJT din ecranul principal și nu de la consolă. Dacă închideți WSJT prin CONSOLE setarile NU vor fi salvate.

Această fereastră arată configurarea pentru G0CHE și arată setările corecte pentru valorile implicitepentru Europa.

Stabilirea setarilor pentru Europa

Așa cum se menționează în poza de mai sus schimbarea de la NA la EU sau invers NU SCHIMBA automat șablonul de mesaj.

Trebuie să apăsați Reset defaults după ce UE / NA și/sau Grid Report sunt realizate a

Urmați succesiunea cum se arată în imaginea de mai sus .

Atentie dupa setarea porturilor Audio In și Audio Out încercați să vedeți dacă apare ceva pe ecranul casacadă ar trebui sa apara ceva culori diferite (cel mai bine e sa mergeti în scurte undeva unde se aude o statie).

Aceasta înseamna ca sunteți gata de primele recepții . Nu va apucați să emiteți mai sunt câțiva pași și mai întâi trebuie să înțelegeți ce să transmiteți .

RECEPTIA

Porniți WSJT și din modul meniu, selectați Mode și JT6M sau Shift+Control+F7. În cazul în care nu se deschide SpecJT selectați View/Specjt or F10.

Acum faceți clic pe butonul Monitor - sunteți în modul de recepție. Descrierea este facută aici pentru a WSJT Ver.5.xx și locația în Europa.Efectuați următoarele setări inițiale: S=-10, Clip= 0, Tol = 400, Zap, NB și Freeze toate ne bifate (marcate).

Setarea implicită pentru S este -10. S creștere minimă a semnalului de la care va fi acceptat ca un ping.

Setând -10 pentru a obține mai putin "gunoi" decodat decât setarea -15, dar este posibil ca programul să nu fie capabil să decodeze pinguri mai slabe. Încercați valori diferite și se va vedea efectul atunci când se recepționează unele semnale JT6M.

Tol stabilește toleranța decodorului (în Hz) pentru a compensația de frecvență. Setarea implicită este 400 (Hz). Acest lucru înseamnă că semnalele de pana la 400Hz pot fi decodate. Aceasta este valoarea DF în zona de decodare WSJT - valoarea DF indicată în imaginea LA1TV de mai jos este -32 - aceasta a produs o decodare foarte bună.

Nivelul de recepție

Acordați receptorul dvs. pe 50.230MHz și setați AGC-ul receptorului pe pozitia OFF. La recepție obiectivul este de a menține "linia verde", la un nivel egal cu 0dB ± 3dB pe rx fara a recepționa nici un semnal (JT6M). Acest lucru este indicat pe bara de stare din partea de jos a ferestrei WSJT-RX noise: 0dB. Vezi în imaginea de mai jos Freeze DF (zgomot Rx: 2dB). Setați AGC receptorului la OFF în cazul în care acestă facilitate este disponibilă.

Reglați "sound card input level", astfel încât Rx noise indicat în bara de stare să fie 0dB ± 3dB. Pe măsură ce ajustați nivelul de intrare observați că linia verde de pe SpecJT se deplasează în sus și în jos deoarece nivelul de intrare variază. După trecerea câtorva perioade ar trebui să vedeți ceva similar cu captura ecranului de mai jos luate cu S = -15.Linia verde este nivelul audio primit și linia galbenă este nivelul tonu- Atunci când un semnal este recepționat (fie un ping sau un burst), o creștere atât a liniilor de verde și galben ar trebui să fie văzută ca vârfuri cu culori mai luminoase.

Ping s-ar traduce ca un vârf scurt pe ecran iar burst ca o sumă de pinguri sau un semnal de o durată mai mare

Caseta verde din stânga stânga de mai jos cascada arată momentul în care mouse-ul este plasat peste imagine, în acest caz la 20,5 secunde de la începutul perioadei de recepție .

Cifrele la dreapta arată numele fișierului salvat wav. Mon_081004_143400 care se regasește salvat Cu Ctrl O în fișierul C:\WSJT9\RxWav

În funcție de cât de zgomotoasă este banda de 6M, este posibil să reglați nivelul receptorului dvs.(sound cards input level) AF (prin intermediul placii de sunet și al Audio Mixer) pentru a menține cât mai aproape de 0dB de zgomotul RX. Dacă Rx noise este indicat ca în ferestruica din dreapta jos, atunci nivelul de intrare audio este foarte scăzut, lipsește semnalul de la intrarea audio sau nu ati apăsat butonul Monitor.

Poziționați acum antena de 6M într-o direcție de unde se așteptam auzim unele semnale MS JT6M (verificați pe cluster pentru a vedea dacă cineva este postat). Cel mai bun mod este de a cere ajutorul unui operator de JT6M cunoscut din apropiere pentru a vă oferi un semnal de test (preferabil nu pe 50.230MHz) sau de cereți pe chat, cum ar fi chat-ON4KST 4/6M.

Decodare

Dacă auziți unele pings/bursts-uri în cazul în care acestea nu sunt în mod automat decodate la sfârșitul perioadei de recepție, aveți posibilitatea să faceți clic în zona waterfall(casacada). Veți fi surprinși de ceea ce poate fi decodat chiar dacă nu ați auzit nimic! Ca un bonus, de asemenea, se poate face clic în SpecJT zona cascada în timp real pentru a obține instantaneu decodarea în cazul în care apar indicii spectrale. Rularea unui spectrograf extern, cum ar fi Spectran poate ajuta, de asemenea să identifici semnalele slabe, care nu pot apărea pe SpecJT.

JT6M încearcă să decodeze atât pinguri individuale cât și un "mesaj mediu", bazat pe transmiterea întregului sau porțiuni selectate ale acestora. Un mesaj mediu(realizat prin medierea datelor introduse) este semnalizat cu un asterisc la capătul din dreapta al liniei de text decodat. Dacă faceți clic pe butonul stânga mouse-ului decodează blocuri de 4-secunde în apropiere de cursorul mouse-ului. Pe butonul din dreapta se folosește pentru un segment mai mare de 10 secunde. Mergeți cu mouse-ul pentru a selecta orice regiune dorită. Experimentați pentru cea mai bun decodare.

Veți vedea uneori, că faceți clic pe o linie verde netedă, chiar și în cazul în care nu ați auzit nimic și nu ati văzut nimic, pot apărea indicative sau alte informații ce pot fi scoase din zgomot.

Dacă ați decodat un indicativ, dați dublu click pe el în zona de decodare, care va introduce indicativul în a caseta To radio și dacă este prezent în CALL3.txt, va afișa Grid, Hot A/B El și valorile AZ. În caz contrar, introduceți manual indicativul și faceți clic pe Lookup (Căutare).

Când recepționați un semnal observați diferența DF a semnalelor. Obiectivul este de a reduce valoarea DF la o valoare cât mai apropiată de zero și aceasta reduce valoarea Tol. DF este diferența de frecvența cât decodorul JT6M estimează pentru semnalul decodat cerut cu o precizie de ± 10Hz. Cum vei reduce DF depinde de câțiva factori. Dacă nu ați început să emiteți în răspunsul la semnalul recepționat (probabil pentru că ați auzit un CQ), folosiți VFO pentru a vă reacorda pentru a reduce DF. Dacă sunteți într-un sked (QSO programat), atunci cel mai bine este să utilizați RIT-ul. În cazul în care semnalul de la partenerii este mai mare decât 400Hz, ar fi bine sa vă reacordați pe frecvența. Valorile mari DF sunt adesea găsite atunci când se lucrează pe 4m, din cauza transverterului. Atunci când într-un QSO, rearanjați frecvența VFO-ului se poate genera confuzie, deoarece și partenerul tau QSO poate deja să fi făcut ajustări similare și sa fugiți unul după altul.

Atunci când valoarea DF este mai mică decât, +sau- 20Hz se scade valoarea Tol pentru a reduce probabilitatea de decodări false - o cifra de 50 este de obicei folosită. Cu toate acestea să fiți conștienți de faptul că partenerul poate devia și el valoarea DF.

Freeze

O altă metodă care poate fi folosit este Freeze. Verificați caseta Freeze folosind tastele F11 sau F12 pentru a seta valoarea DF Freeze cu cea a semnalului de decodat dorit. Aceasta reglează valoarea Freeze în pași 5Hz. Această metodă este la fel ca cea de la RIT. După ce am redus acum DF până la aproape de zero, ar trebui să aranjăm Tol o valoare mai scăzută 100 sau 50. Acest lucru va îmbunătăți decodarea . WSJT va ignora semnalele, la care tonul de sincronizare este în afara valorii Tol. Amintiți-vă să debifați și a reseta valoarea de Frezee atunci când începe o noua legătură.

Marimea "Pingului"

Ați putea dori, să setați mărimea Pingului minim, "S", la -12 deși acest lucru va oferi mai mult de gunoi decodat (litere aleatoare care apar în decodare). Cu toate acestea o setare de -15 sau mai mult vă permite decodarea de ping-uri sau burst-uri mai slabe.

Clip (a tăia)

Clip este un parametru care stabilește imunitatea programului la impulsuri de zgomot în bandă largă. Setați Clip la o valoare mai mare decât 0, dacă sunt multe descărcări statice deoarece acestea sunt producătoare de mult gunoi la decodare.

Salvarea fișierelor

De fiecare dată când WSJT decodeaza un semnal, fie prin decodarea automată la sfârșitul unei perioade de recepție sau a forțat ca urmare a unui clic în interiorul ecranului cascada sau apăsarea butonului de decodare, textul decodat este salvat într-un fișier text - ALL.TXT. Datele decodate, se adaugă la dosar, care in timp poate creste pana la o dimensiune fișier mare (> 1MB +).Fișier ALL.TXT este datat și este util pentru revizuirea decodărilor. Acest fișier poate fi șters în orice moment, prin intermediul meniul File/Erase ALL TXT. Începând cu versiunea Ver.4.xx, acest fișier este numit decoded.cum și poate fi deschis cu orice editor de text.

WSJT vă permite să salvați perioada de recepție într-un format de fișier wav. RxWav în folderul sub care este creat atunci când WSJT este instalat. WSJT oferă o serie de opțiuni: None, Save decoded, Save if Auto On and Save all. Aceste setări sunt accesate prin intermediul meniului Save. De asemenea, aveți opțiunea de a șterge aceste fișiere - File/Delete all *WAV files in RxWav.

Zap

Bifați caseta Zap pentru a filtra semnalele de bandă îngustă (birdies de amplitudine aproximativ constantă) înainte ca programul să încerce să decodeze.

NB

Bifați caseta NB la impulsuri scurte de zgomot de la datele primite înainte de decodare.

TRANSMISIA

TX Power - atenție la setarea puterii pentru a nu supramodula stația! Luați în considerare reducerea puterii de ieșire la aproximativ 50-70% din puterea stației în timp ce se emite în cele 30 de secunde ale perioadei de emisie, daca mențineți puterea la 100% se poate deteriora PA sau chiar transceiverul. Amintiți-vă să ventilați bine atât amplificatorul cât și transceiverul. De asemenea opriți la transceiverul compresorul (dacă este setat). Când sunteți gata să emiteți, selectați mesajul pe care doriți să îl trimiteți (butoanele Tx 1 - Tx 6).

Faceți clic pe Auto is OFF și se va comuta pe Auto is ON. Sunteți acum în modul transmisie și perioada de emisie va fi de la secunda 00 la secunda 30 ale fiecărui minut, dacă este bifat TX first sau de la secunda 30 la 00 ale fiecărui minut dacă TX first nu este bifat.

TX Message

Spre deosebire de JT65, aveți posibilitatea să modificați mesajul TX în emisie, adică în timp ce se emite, așa că dacă ați descifrat ceva care va avea nevoie de o schimbare mesaj, o poti face instantaneu, fără a aștepta pentru perioada următoare de emisie. Acest lucru va accelera șansele de complearea a unui QSO.

Ecranul din stânga arată imaginea la emisie și cel din dreapta imaginea la recepție în timpul unui QSO cu LA1TV.

Pe măsură ce QSOul tău progresează, vei parcurge Tx mes, amintiți-vă de a răspunde cu următorul mesaj de lângă ceea ce tocmai ati decodat! Nu este nevoie să se răspundă cu aceeași mesaj la emisie -Tx. Uitați-vă la MS Procedure din WSJT dacă nu sunteți sigur.

Timing - uneori partenerul tau poate avea o intârziere în realizarea legăturii, astfel încât să se adapteze pentru a se putea realiza legătura ajustați Dsec (Delay sec) Dar acest lucru nu se prea folosește deobicei în decurs de un an nu am văzut decit un qso așa. Nu uitați să puneți Dsec la 0 înainte de următorul QSO / CQ apel.

QTF - atunci când introduceți un indicativ în caseta "‘To Radio" și faceți clic pe "‘Lookup -căutare", programul WSJT va căuta acest indicativ în fișierul "CALL3.txt" care se instalează cu WSJT. În cazul în care este prezent, Qthlocatorul este afișat în caseta "Grid" (gen...KN25BS). Distanța calculata (QRB) este afișata împreună cu Azimutul (pe distanța cea mai scurtă - QTF), elevația optimă ....

Dacă indicativul nu se află în fișierul"CALL3.txt" le puteti adauga singur, făcând clic pe butonul "Adăugați".

Introduceți qth-locatorul din 6 cifre dacă deja îl cunoașteți.

Frecvențe de lucru

În Europa, 50.230MHz este adoptată ca frecvența JT6M random(făra înțelegere prealabilă). Dacă vă aranjați sked, în special pe chat vă rugăm să alegeți o altă frecvență, de obicei, între 50.210 și 50.250. Vă rugăm să nu folosiți 50.230 cu FSK441. Este destul de comun pentru de a include o frecvență într-un apel CQ pe 50.230 de exemplu, CQ235 G0CHE ar însemna că G0CHE ascultă pe 50.235 și dacă veti auzi/vedea un semnal atunci se va emite pe 50.235 pentru a finaliza QSO-ul. Aceasta este o metodă buna de folosit atunci când activitatea este mare. De asemenea, se pot face apeluri pe o frecvență diferita de 50.230 și este o practică obișnuită, de obicei însotita de anuntul pe cluster. Acelasi lucru este valabil și pentru banda de 2m cu precizarea că majoritatea activității se desfășoară în jurul frecvenței de 144.370 sau 144.360MHz Procedura de lucru MS Următoarea procedură se bazează pe recomandările IARU Regiunea 1 MS pentru ca legatura să fie completată și corectă eventual, să se desfășoare cât mai repede: -


Un QSO JT6M programat(sched) de obicei, începe ca fiecare stație sa trimită ambele indicative.
de ex: SP9HWY G0CHE


Un raport este trimis atunci când sa primit de la corespondent indicativul sau a unele părți din indicative

de ex: SP9HWY G0CHE 27 27


Daca ați recepționat ambele indicative trimiteți amândoua indicativele ,R plus raportul de semnal pe care îl dați voi.
de ex: SP9HWY G0CHE R27 R27


Dacă ați recepționat R și controlul trimiteți RRRR RRRR și indicativul vostru.
de ex: RRRR RRRR G0CHE


Dacă ați primit RRR lui este ca o confirmare definitivă a tuturor informațiilor dvs. - QSO este oficial complet. Cu toate acestea, stația cealaltă nu poate ști acest lucru, astfel încât este convențional de a trimite
73S (sau alte informații), pentru a arăta faptul că ați terminat.
de ex:73 G0CHE or73 TNX CHE or73 IO90PSetc.


Dacă chemați CQ fără a avea o întâlnire stabilită pe o frecvență în zona de digitale puteți trimite : CQ plus indicativul dumneavoastră și mai puteți adauga QTH locatorul.
de ex: CQ G0CHE or CQ G0CHE IO90PS

Raportarea controlului în MS este din doua numere:

Primul număr (durata burst-ului)
2 : mai mult de 0,5 s
3 : 0,5 - 1 s.
4 : 1 - 5 s
5 : mai mult de 5 s
Al doilea număr (tăria semnalului)
6 : sub S2 sau sub 5 dB
7 : de la S2 la S3 sau de la 5 dB la 10 dB
8 : de la S4 la S5 sau de la 10 dB la15 dB
9 : peste S5 sau peste 15 dB

Atunci dacă ai auzit controlul și ambele indicative răspunsul tău va fi R +raport și cele două indicative

De ex trimiteți SP9HWY G0CHE sau SP9HWY G0CHE27 27 și veți auzi G0CHE SP9HWY 36 36 - veți răspunde cu SP9HWY G0CHE R27 R27

Cum se lucrează

În orice lucru e un început așa că a venit vremea să vedem cam cum ne apucăm de treabă. Ne hotărâm că vom lucra în banda de 2m unde maximul de activitate ca și în alte benzi este pe weekend, aceasta nu este o regula dar cam așa se întâmplă. Primul lucru după ce am verificat că toată instalația funcționează ne vom înscrie pe chatul european al lui ON4KST la adresa http://www.on4kst.com/chat/start.php. Înregistrarea este elementară și nu necesită decât cițiva pasi.

Selectăm chatul Enter into the 144 & 432 MHz chat here, după aceasta ne apare imaginea din stinga.

În coloana din stânga sunt convorbirile curente aici se vor cere skedurile și tot aici ne vom comunica rezultatele după ce am facut legaturile.

Harta are mai multe facilițăți dar legaturile se pot vizualiza după ce au fost introduse. Dacă o legătura este nouă ea va fi afișată pe hartă cu roșu mai veche de 15 min cu verde si mai veche de 30 min cu albastru.

Coloana din dreapta sunt cei care sunt în mod curent pe chat și dacă dăm clic pe QTHlocatorul celui dorit primim un mesaj de forma SERVER message (YO6XK) The DK3XT locator is JN49FE (QRB 1235 km, QTF 294°).

Chatul îmi indică distanța dintre noi și direcția în care trebuie să întorc antena . Dacă vreau să realizez o legătură cu el voi scrie /cq DK3XT și textul aferent cu ce vreau să discut cu corespondentul. Particula /cq trebuie scrisă în fața indicativului deoarece așa corespondentului i se va "îngălbeni" ecranul iar calculatorul va scoate un sunet (meep) care îl va atenționa pe corespondent chiar dacă are pornite alte programe.

Să vedem cam ce își scrie lumea pe net

09:40:44 SM5DWF Peder (LZ1JH) nw Rumen pse try, 355, FSK441 me 1st

Traducerea ar fi că SM5DWF îl roaga pe LZ1JH să încerce pe frecvența de 144.355 MHz în modul

FSK441 și SM5DWF va emite primul.

09:42:08 LZ1JH Rumen 2m 70cm (SM5DWF) ok 355 1jh 2-nd

LZ1JH îi răspunde și îi comfirmă prin particula 1jh 2-nd că va emite al doilea după cum vedem mai sus

Apoi SM5DWF începe emisia și politicos îi urează noroc -good luck (GL)

09:45:46 SM5DWF Peder (LZ1JH) running, GL!

Așa începe legătura pe parcursul legăturii nu avem voie să dăm date despre legătura ci doar când am recepționat amândoi RRR-urile de final. De multe ori legătura poate dura și 30-40 minute și de aceea corespondenții îsi mai scriu ceva de genul

09:55:36 SM5DWF Peder (LZ1JH) first ping here -adică SM5DWF a recepționat primele mesaje.

10:05:08 LZ1JH Rumen 2m 70cm (SM5DWF) waiting for RRR and we finish adică stația din lz așteaptă rrr-urile de final și legătura e finalizată.

La sfîrșitul legăturii fiecare se cam laudă ceva de genul care a auzit mai bine și la care semnalul a fost mai tare, aceasta e un mod de a invita și alte stații să cheme deoarece uite ce urechi (antene) mari am eu.

10:06:56 SM5DWF Peder (LZ1JH) 100130 3.6 360 5 26 96 O,14?H I6BQI LZ1JH I6R27 R27 1TEI3I62QF3V și la rândul lui SM5DWF se laudă cu cele mai bune semnale receptionate:

10:07:09 LZ1JH Rumen 2m 70cm (SM5DWF) 100330 1.5 240 12 27 78 968K3SM5DFW 36 36 SM5DFW 3F1P 34

În mare cam așa se vede o legătură pe chat.

Programe paralele

Cele mai cunoscute programe de lucru Ms sunt MSHV_077 si Spectran.

Spectran (disponibil la http://www.weaksignals.com/)este un program care doar pune în evidența apariția unor semnale și nu se ocupă de decodarea semalelor este util doar pentru anumite masuratori.

De curînd a apărut MSHV_077 program scris de LZ2HV - Christo și downlodabil de la http://www.lz2hv.host.sk/?q=node/6

Programul este destul de intuitiv dar pe ecran semnalele mici se vad mai greu deoarece amplitudinea semnalului nu este destul de mare, el în modul automat decodează cam 90-95% din semnalele apărute dar deobicei semnalele de la distante mari au amplitudini mici și pot fi destul de greu de decodat.Pentru exemplificare am adus un semnal recepționat într-un QSO cu stația 9H5GR

La semnale mari sau de durată mai mare decodarea cu acest program arată cam așa:

Programul WSJT salvează în C:\WSJT9\RxWav fișiere audio în care putem auzi semnalele pe care le-am decodat este deosebit de util deoarece dupa o vrene ne "facem mâna" jucindu-ne pe fisierele pe care le-am recepționat deschizind din fereastra File via Open fisierele cu WSJT-ul.

Bibliografie

http://www.jt6m.org/
http://www.weaksignals.com/
http://www.lz2hv.host.sk/?q=node/6
http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/
http://www.coilgun.info/hamradio/meteor-scatter2.htm pt Statii ICOM si FT
http://www.qsl.net/dk3xt/soft.htm

Articolul in format PDF poate fi descarcat la aceasta adresa.

Andrei Buta YO6XK

Articol aparut la 21-5-2015

5935

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (11)  

 • Postat de Florian - YO9GJX la 2015-05-22 06:52:27 (ora Romaniei)
 • Bravo omule

  http://www.tvcomm.co.uk/radio/video/meteormania.wmv

  http://www.astronomy.ro/efemeride-astronomice-2015_3927.html

 • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2015-05-22 07:44:59 (ora Romaniei)
 • Felicitari Andrei pentru articol.Eu am debutat in MS cu FT 897 si QUAD 5 elemente.Program WSJT,interfata HomeMade,exact dupa schema data de tine. Am fost foarte incantat de primele legaturi.Toate acestea au fost la sfatul lui YO8RHI din Iasi,caruia ii multumesc.Cu un pic de upgrade la antena si putere se poate debuta in EME.Sint multe de povestit despre MS si EME.Inca odata felicitari pentru articol si succes celor care debuteaza in MS.

 • Postat de Pit - YO3JW la 2015-05-22 10:11:59 (ora Romaniei)
 • Salut Andrei
  Bine facut!
  73
  Pit

 • Postat de Szigy - YO2IS la 2015-05-22 11:27:32 (ora Romaniei)
 • BRAVOS! un indrumar excelent pentru MS-ul digital.
  De mentionat ca se poate face MS si-n SSB sau CW.
  73 si spor la toate cele, Szigy.
    Comentariu modificat de admin.

 • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2015-05-22 11:40:30 (ora Romaniei)
 • @YO6XK: multumesc pentru articol, Andrei. Foarte interesant.


  73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

 • Postat de Viorel Georgescu - YO2MHJ la 2015-05-22 15:17:03 (ora Romaniei)
 • Multumiri si felicitari,mai ales ca am vazut si prezentarea live...HI!!!

 • Postat de Nicu - YO5OUC la 2015-05-22 17:43:48 (ora Romaniei)
 • Foarte bun si interesant articol. Asteptam si altele ...

 • Postat de Liviu - YO4FNG la 2015-05-22 21:00:27 (ora Romaniei)
 • WSJT este inventat ca software in anul 2001. Modurile digitale au fost tratate si rastratate de-a lungul anilor. Cu toate scuzele dar dupa 14 ani un astfel de articol nu mi se pare ca ceva nemaipomenit sau de actualitate.

 • Postat de Adrian Pirtac - YO8RHI la 2015-05-22 23:22:09 (ora Romaniei)
 • O traducere Excelenta!
    Comentariu modificat de admin.

 • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2015-05-23 00:48:17 (ora Romaniei)
 • Articolul contine informatii utile, este usor de parcurs si are o doza mare de pragmatism. Poate aduce si un soi de "diversitate" in peisajul YO.

  Cred ca articolul este important in primul rind ( alaturi de comentariul lui YO8TK ) deoarece stabileste cit de jos poate fi nivelul dotarii tehnice, pentru debut.

  In alta ordine de idei imi provoaca amintiri placute. Eu am realizat primul QSO MS in 14.08.1983. La indemnul lui YO2IS m-am deplasat intr-un locator rar, impreuna cu prietenul meu Aurel YO7CJI ( SK ). Este vorba de casa bunicilor din Satul Stinca, Comuna Zvoristea din Suceava. Am avut norocul incepatorului: am realizat printre altele un QSO complet in SSB cu PA2VST beneficiind de 4 burst-uri, unul avind 68 de secunde!!!!!! Asta m-a impulsionat teribil si in lunile urmatoare am proiectat si construit 9 eram student la electronica ) un manipulator CW cu memorie, care transmitea cu 100-1000 LPM. Lucruri facute cu multa pasiune!
  73 Sorin

 • Postat de Puiu - YO3CBZ la 2015-05-23 22:30:35 (ora Romaniei)
 • Excelent articol,astept info si despre reflexie pe Luna.
  Multumim Andrei!
  73! Puiu Stefan

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Initiere in lucrul cu reflexie pe urme de meteoriti"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact