hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Aleca Marcel YO4ATW

Nini Vasilescu YO3CCC

Radioamatorismul reprezinta practicarea radiocomunicatiilor prin posturi de emisie-receptie proprii, fara a se urmari interese economice sau transmiterea altor informatii in afara de cele referitoare la calitatea emisiunilor stabilite.

Radioamatorismul este un hobby, o ocupatie de timp liber, placuta (inainte de 1989 i se spunea "sport tehnico-aplicativ"), care aduna sub cupola sa diverse persoane de varste diferite. De asemenea, radioamatorii au meserii din cele mai diferite, contrar ideii ca toti trebuie sa fi electronisti sau macar "buni in electronica".

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO4ATW: Pe malul Dunarii, in orasul Braila, m-am nascut la 11 noiembrie 1946. Tata lucra in sistemul militar iar mama era casnica. Dupa 4 ani de la nasterea mea, a aparut si un frate, care nu a avut inclinatii spre domeniul "electronic".
Inca din scoala generala, ma interesau problemele electrice. Daca in casa se ivea ocazia de a repara ceva electric, eu eram primul care mesteream cu surubelnita, cautand cauza defectului. Nu intotdeauna reuseam dar cel putin eram primul care se apuca de demontare.

YO3CCC: Cum ai aflat despre undele radio si despre radioamatori?

YO4ATW: La liceu, in clasa mea, pe doua colege le-am surprins discutand de cursuri de telegrafie si de frumusetea legaturilor cu radioamatorii din alte parti. Astfel, cu ajutorul acestor doua colege, am descoperit si sediul radioclubului judetean Braila si am cunoscut pe multi radioamatori pasionati. Am ramas fidel acestei locatii si m-am inscris la primul curs de radioamatori ce se organiza aici.

YO3CCC: De la cine ai invatat telegrafie?

YO4ATW: Am avut astfel placerea sa invat telegrafia cu un radioamator deosebit de pasionat, respectiv cu Ilie Neculae YO4AAC care apoi, prin emigrarea sa in SUA a devenit K3IF. Ilie, campion republican la telegrafie sala, proba de regularitate, ne-a insuflat placerea ascultarii telegrafiei ca pe o melodie, practic semnele telegrafice formau direct in memorie textul mesajului respectiv.

YO3CCC: Mai erau si alti radioamatori braileni de la care ai avut ce invata?

YO4ATW: Langa Ilie, un alt bun telegrafist a fost si Vasile YO4XF (SK in 2002) care ne instruia cum trebuie operata o statie in traficul DX. Regulamente, electrotehnica si alte domenii le-am facut cu alti radioamatori cunoscuti ca Boris YO4AH, Cristian YO4UQ, Nicu YO4XZ, George YO4WA si Anastase YO4ATA (SK). Consider totusi ca adevaratul meu profesor de telegrafie a fost Ilie K3IF. Dupa terminarea cursurilor la radioclubul judetean a urmat examenul pentru obtinerea certificatului de radioamator, examen sustinut la radioclubul judetean Galati. Reusita examinarii s-a concretizat in pretiosul certificat de radioamator, care insemna pentru mine, pasul spre un nou domeniu de activitate instructiv si foarte interesant.

YO3CCC: Ce ai facut mai departe?

YO4ATW: Dupa terminarea liceului, am plecat la Bucuresti, la Academia de Studii Economice, unde m-am inscris pentru urmarea cursurilor facultatii de economia comertului exterior. Eram cazat la caminele studentesti ale Institutului Agronomic Bucuresti, loc unde l-am intalnit si cunoscut pe Radu Bratu YO4HW (SK). Cu el mergeam deseori la sediul Radioclubului Central YO3KAA unde am intalnit foarte multi radioamatori care mi-au ramas in memorie si cu care, ulterior, aveam sa ma intalnesc cu ei la diferite simpozioane sau in diferite concursuri. Asa l-am cunoscut si pe amicul Dan Antoni YO3ZA, care m-a sfatuit ce documente trebuie sa pregatesc pentru a ma autoriza ca radioamator. Asadar, cu sprijinul lui Dan, am obtinut in 1965 autorizatia de radioamator receptor cu indicativul YO3-2004, indicativ pe care l-am si pus in aplicare, respectiv am inceput sa scriu QSL-uri de receptie si sa le expediez prin biroul de QSL-uri.

YO3CCC: Dupa terminarea facultatii ai primit repartitie la Braila?

YO4ATW: In 1969 am terminat facultatea si am prins o repartitie la Directia Generala ADAS, pe str. Lipscani. Dorul de casa si de amicii din Braila m-au determinat sa caut un transfer in orasul natal astfel ca in 1970 eram economist la serviciul de export al uzinei PROGRESUL din Braila, simbolul national al excavatorului romanesc.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator de emisie-receptie?

YO4ATW: Am pregatit documentele pentru autorizarea ca radioamator de emisie-receptie si anul 1970 a insemnat obtinerea indicativului YO4ATW. Cu acest indicativ am aparut in eter si sunt hotarat sa il mentin pana la final.

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO4ATW: Pasiunea cea mare era telegrafia astfel ca am inceput cu un emitator autoconstruit, cu G-807 in final si cu un receptor industrial tip USP.

YO3CCC: Dar antene?

YO4ATW: Antena folosita la inceput a fost un long wire dar apoi am trecut la clasicul dipol alimentat cu un cablu coaxial de 75 ohmi. Pentru 80 m si 40 m mergea destul de bine, stiind ca totusi, nu erau adaptari de impedanta corespunzatoare. Pretentiile nu erau prea mari si daca lucram statii YO si statii europene, eu eram destul de multumit. Aveam activitate de radioamator si zilnic eram in fata receptorului. Lucram la inceput cu un manipulator clasic si ulterior, cred ca dupa 3-4 ani, am trecut la un manipulator electronic.

YO3CCC: Participi in concursuri?

YO4ATW: Activitatea de radioamatorism am extins-o si la radioclubul judetean Braila, unde impreuna cu Ilie YO4AAC, cu Vasile YO4XF sau cu Nicu YO4XZ, am inceput sa abordam mari concursuri internationale, zilele de sambata si duminica fiind impreuna la bordul statiei YO4KAK. Asa am capatat tehnica necesara abordarii traficului in marile concursuri pentru realizarea de performante maxime. Treceam cu schimbul la manipulator sau microfon lasand colegii sa se odihneasca.

YO3CCC: Banuiesc ca tot timpul ai mai facut cate ceva schimbari ca sa cresti performanta aparatelor cu care te-ai dotat.

YO4ATW: Acasa am cautat perfectionarea aparaturii si astfel am ajuns sa inlocuiesc receptorul USP cu un receptor ML-213, apoi sa trec la un transceiver rusesc tip Volna si in final sa ma opresc la Kenwood TS-830S. Langa el, mai am si un TS-120V cu care adeseori lucrez in QRP sau il folosesc in deplasarile cu masina. Dupa casatorie, m-am mutat la locuinta proprie aflata intr-un bloc turn cu 10 etaje, pe care am instalat o antena GP tip 14AVQ, apoi un beam Mosley TA33jr si cateva antene filare tip inverted V. Pentru banda de 144 MHz m-am dotat cu un Yaesu FT-290R si o antena Yagi cu 9 elemente. Inaltimea antenelor mele s-a cunoscut imediat in traficul radio, in special la realizarea de noi tari DXCC. Am devenit membru al YO DX CLUB unde figurez cu 292 de tari confirmate in unde scurte si 33 de tari confirmate in 144 MHz. Tari noi lucrate, sigur ca mai am, avand actualmente 331 de tari confirmate in unde scurte, dar timpul nu mi-a permis sa ma ocup de performantele mele. Acum, fiind pensionar, o sa trec la treaba si o sa-mi pun la punct evidentele. Chiar cu putin timp in urma mi-a sosit prin birou un frumos QSL de la T77NM pentru o legatura facuta in 144 MHz.

YO3CCC: Stiu ca impreuna cu un grup de radioamatori inimosi, ati obtinut locul I in lume in concursul CQ World-Wide WPX Contest.

YO4ATW: Dragostea pentru trafic radio si mai ales pentru telegrafie m-a determinat sa particip la numeroase concursuri nationale sau internationale. Rezultatele sunt dovedite de o multime de diplome si trofee asa cum se pot vedea si in fotografiile din album. Experienta capatata in aceste concursuri mi-a creeat prilejul de a fi cooptat in echipa nationala care participa la campionatul mondial IARU. Rezultatele obtinute in decursul anilor sunt cunoscute si am avut satisfactia confirmarii increderii acordate de Radu YO4HW (SK), apoi de Adrian YO3APJ, care se ocupau de formarea echipei nationale. Am lucrat numai in telegrafie, fie ca operator de baza fie ca vanator de multiplicatori. Totul a inceput cu anul 1982. Un grup de radioamatori pasionati, au format o echipa nationala care sub indicativul YQ0A au reusit sa obtina locul I in lume in concursul CQ World-Wide WPX Contest, la categoria multi-op multi-transmitter.

YO3CCC: Cine facea parte din echipa?

YO4ATW: Sa reamintim echipa: YO3AAJ, YO3AC, YO3AWC, YO3CFF, YO3JJ, YO3JP, YO3JW, YO4ATW, YO4HW, YO4PX, YO4PZ, YO4UQ, YO4XF, YO8BAM, YO9AGM si YO9BQN. Bucuria rezultatului obtinut ne-a mobilizat ca si in anii ce vor urma sa reprezentam cu cinste Romania. In 1983 am coborat pe locul 3 in clasamentul acestul concurs. Echipa din Yugoslavia ne-a luat locul desi noi aveam QSO-uri mai multe decat ei. Multiplicatorul a fost deci hotarator.

YO3CCC: In IARU ati lucrat?

YO4ATW: Sfatuiti de Federatia Romana de Radioamatorism, am inceput sa ne orientam spre Campionatul Mondial IARU. Rezultatele obtinute de echipa nationala in acest campionat sunt deja cunoscute din postarile facute de amicul Dan YO9FNP iar cea mai buna realizare este cea obtinuta in 1987 cand echipa Romaniei a fost vicecampioana mondiala. Performantele obtinute alaturi de ceilalti colegi mi-a permis obtinerea de titlul de "Maestru al sportului" in 1984 si de "Maestru emerit al sportului" in 1997. Sunt dispus ca si in anii care vor urma sa pun umarul la efortul echipei nationale de a realiza performante deosebite in campionatele mondiale IARU.

YO3CCC: Din ce amplasamente ai lucrat in concursuri?

YO4ATW: Am lucrat fie de acasa, de la aparatura mea proprie, fie din amplasamentele colegilor: YO9AGM (actualmente VE2AWW), fie de la YO4KCA, fie de la YO4AB (SK), fie de la YO8TU din Frasin, judetul Suceava. As vrea ca in anii urmatori, cei care se vor ocupa de organizarea echipei nationale, sa tina cont de calitatea traficului operatorilor in alte concursuri sau in traficul diurn, de dotarea tehnica disponibila in tara, astfel sa reusim sa obtinem maxim de performante.

YO3CCC: Ce imi poti povesti despre "aventurile" tale in UUS?

YO4ATW: In unde ultrascurte, am fost incitat de catre raposatul Eugen YO4YG si de catre Doru YO4BZC, ambii din Galati. Cu ei am inceput traficul in UUS in sensul de a realiza legaturi deosebite, la distante cat mai mari. Fiind si posesor al unui automobil, am pus la cale si deplasari la concursuri de UUS, in special in zona muntilor Macin, pe varful Tutuiatu. In comuna Greci l-am cunoscut pe Robert YO4HFU al carui tata era padurar si cunostea foarte bine zona urmarita de noi pentru concurs. Am urcat cu "batrana" Dacia 1300 pana in vecinatatea locului de concurs astfel ca aveam destul de aproape bagajul necesar si in special acumulatorul de 12 V al masinii. Legaturile facute din acel amplasament imi sunt si acum proaspete in memorie iar distantele strabatute cu o putere mica de 5 W, ne-a facut sa privim cu alti ochi cum se face DX si in 144 MHz. In aceste escapade am avut placerea sa fiu alaturi de Eugen ex. YO4YG, Doru YO4BZC, Vasile ex. YO4XF, Remus YO4GJH, Nicu YO4XZ, YO4HFU si altii. Intorsi la locatia de baza, ne gandeam cum sa facem in viitor sa realizam legaturi asa de frumoase in UUS. Eu am profitat de inaltimea blocului meu, cu 10 etaje si am speculat majoritatea propagarilor sporadice aparute in 144 MHz atata vreme cat eram acasa si nu la job. Dar cel mai avansat in domeniu este amicul Remus YO4GJH care a inceput sa realizeze adevarate DX-uri in 144 MHz lucrand prin reflectie pe suprafata Lunii.

YO3CCC: Esti pasionat de QSL-uri?

YO4ATW: In ultima perioada traficul de QSL-uri prin birou merge din ce in ce mai greu. Acest lucru este influientat si financiar dar si de lipsa fortei de munca care trebuie sa faca acest lucru. A sorta QSL-urile de expediat, pe tari, sau a sorta QSL-urile primite pe judete si a gasi si modalitatea de expediere este din ce in ce mai greu. Priviti in jurul Dvs. si veti vedea ca randurile se subtiaza, in sensul ca tineretul prefera internetul, telefoanele mobile sau distractii de grup, in discoteca sau la alte locuri de distractie. Spre radioamatorism vin putini tineri astfel ca ma intreb, unde vom ajunge cu aceasta pasiune deosebita? Sa nu credeti ca insinuez disparitia radioamatorismului, pentru ca utilitatea lui este deosebita atat in educatia persoanei cat si in ajutorarea colectivitatii in care traim. Imi aduc aminte de intrebarea pusa de cineva legata de radioamatorism. Se mai face radioamatorism acuma, in epoca in care comunicatiile sunt facile prin telefoane sau prin internet? Raspunsul este cat se poate de simplu. In aceeasta epoca in care ne falim cu telefonie mobila sau cu internet, ne falim si in constructii cu utilaje moderne si puternice ca buldozere, excavatoare, macarale etc. Dar ganditi-va la un lucru simplu. La aceeasta dotare deosebita din constructii, a disparut LOPATA? Sigur ca nu si tot asa nu va dispare nici radioamatorismul.

YO3CCC: Cum vezi rezolvarea problemei?

YO4ATW: Haideti sa ne mobilizam si sa atragem tinerii in preajma noastra. Sa ne crestem randurile. Vorbeam mai sus de utilitatea radioamatorismului. In cazuri de urgenta/forta majora, radioamatorii stiu cum sa realizeze comunicatii intre diferite puncte, chiar daca energia electrica lipseste. Stiu cum sa localizeze un semnal al unui emitator de avarie prin goniometrie. Actualmente, in multe judete, sunt probleme cu asigurarea unui sediu al radioclubului judetean, unde ar trebui sa se poate desfasura activitati de trafic radio de performanta sau unde radioamatorii pot schimba impresii tehnice despre realizarile lor recente. Ma gandesc ca ar trebui sa colaboram mai activ cu Inspectoratele Judetene de Aparare Civila. In sediul lor se poate rezolva usor asigurarea unei camere pentru radioamatori, se pot monta antene performante, iar apropierea aceasta maxima va permite inspectoratelor sa apeleze la radioamatori in orice caz de forta majora.

YO3CCC: In SUA cu ce ocazie ai fost?

YO4ATW: Imi amintesc cu mare placere de invitatia prietenul K3IF de a-l vizita in USA. In 2001, impreuna cu sotia si cu raposatul Vasile YO4XF am calcat pe pamantul american si am petrecut o vacanta de neuitat in statele Arkansas si Florida.

YO3CCC: Ce planuri de viitor ai?

YO4ATW: Ce voi face in viitor? In primul rand ma voi apropia zilnic de statia de emisie-receptie. Nu pot sta linistit fara sa privesc in cluster la ultimile postari DX, sa citesc buletinele DX si sa fac trafic radio de calitate. In domeniul constructiilor radio nu ma aventurez caci nu am dexteritatea unui adevarat electronist. Voi fi activ in marile concursuri dar in limita timpului disponibil (varsta isi spune cuvantul) si voi raspunde afirmativ la solicitarile federatei de participare in anumite domenii de activitate. Avem timp pentru toate. Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga, sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou, sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine, avem timp sa citim si sa scriem, sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris, avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam, avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim mai tarziu prin cenusa lor. Am invatat ca nu poti sa te compari cu ceea ce pot altii mai bine sa faca ci cu ceea ce poti tu sa faci. Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic de dat, cand te striga un prieten, vei gasi puterea de a-l ajuta.
Va doresc multa sanatate si DX-uri cat mai frumoase.

In 1983 loc 3 in lume la WPX cu YP3A

Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 20 m telegrafie

Echipa YR0HQ in imagini

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut la aceasta adresa.

Doua filmulete cu Marcel le puteti vedea aici:
https://www.youtube.com/watch?v=3LeOEFxW81E
https://www.youtube.com/watch?v=WaJHJKueiFs

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 2-11-2015

5968

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact