hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

QRP – scurt si la obiect (II)

Dr. Codreanu Alin-Daniel YO4JNX

QRP – scurt si la obiect (I)

 

          Cap II

 

- Antene pentru QRP(portabile, complexe, ascunse)

  1. Eterul si ionosfera(notiuni de baza)
  2. Alegerea antenei potrivite
  3. Antene pentru QRP (Random; Long; Dipol λ/2; Inverted V; Inverted L; Sloping V; Slop Wire; Vertical Whip)
  4. Antene speciale (Antena de tavan; Antena rurala; Cub 6-15; Hula-Hoop; Helical Loop; Fluture Inversat; Antena RZ3AE; QRP in 160m)
  5. Antene QRP aeropurtate
  6. Antene QRP industriale (pe scurt)

-Situatii speciale

-Acesorii QRP

 

Introducere

Doresc sa incep prin a multumi radioamatorilor mult mai experimentati care au comentat articolul anterior si care au ajutat voluntar in conturarea unor idei pentru realizarea acestui nou capitol cu numarul II.

 Am hotarat ca in aceasta parte a articolului sa pornesc o discutie pe scurt  despre antene, numai antene ce se preteaza pentru QRP.

Antene ce se pot construi simplu si usor atat in teren cat si intr-un mini laborator tehnic.Este adevarat ca toate antenele HF pot fi folosite si in regim QRP insa, am incercat selectionarea antenelor cele mai simple de construit, portabile dar cu rezultate bune..

 

Eterul si Ionosfera(notiuni de baza)

 

     

            Sunt sigur ca marea majoritate a cititorilor cunosc semnificatia undei electromagnetice si formele acestea (ex:caldura,lumina,radio, radiatie cosmica etc).

Incep prin a discuta un subiect cunoscut si placut tuturor radioamatorilor: “Este sau nu propagare ?”(ajutorul gratuit si neimpozabil al mamei natura prin fenomene de ionizare,absorptie, difuzie, reflexie si refractie a undelor electromagnetice  prin atmosfera cat si la sol –HI!)

           

            Toata “magia” se desfasoara in atmosfera terestra, unde un amestec de mai multe gaze(azot, oxigen, bioxid de carbon, apa etc) ce formeaza aerul, inconjuara suprafata terestra cu o densitate mai mare la sol.  

La inaltimea de peste 1000 km se atinge limita atmosferei si se trece in spatiul cosmic.

           

Atmosfera terestra se imparte in:

-          TROPOSFERA  (0~11 km) unde densitatea aerului este cea mai mare si unde sunt prezente fenomenele meteorologice.

-          STRATOSFERA (11~80 km) , fara fenomene meteo si fara efecte asupra undelor radio

-          IONOSFERA (80~800 km) zona in care datorita gazelor terestre rarefiate si a radiatiilor cosmico-solare ionizante se elibereaza electroni liberi si ioni pozitivi. Paturile de aer ionosferice se comporta astfel ca un material semiconductor influentand foarte mult undele electromagnetice, in special undele scurte.(1.8-30mHz)

Se cunoaste insa faptul ca si ionosfera este impartita in mai multe straturi conductoare, bine definite, cu caracter de sporire a distantei de comunicare, caracter influentat insa de anotimp, fenomene cosmice sau cilcul noapte/zi.

           

Stratul D: este primul strat, cuprins intre 48-88 km, se formeaza in timpul zilei, iar ionizarea maxima o atinge la orele amiezii, dupa care concentratia scade pana la apusul soarelui dupa care dispare.

Stratul E:  cuprins intre 88-136 km, este un strat in care ionizarea se produce mai intens in timpul zilei insa persista si pe timpul noptii insa cu caracter foarte slab.

Stratul F: cel mai important strat din radiocomunicatii, se situeaza intre 136-400 km, cel mai gros strat care pe timpul zilei, cand ionizarea cosmica este mare el se separa in F1 si F2 iar noaptea este singurul strat care persista si care nu atinge nicioadata valoarea de ionizare 0. Cea mai mica valoare o are in momentul rasaritului. Este influentat de exploziile solare cand ionizarea devine foarte buna si pot aparea surprize chiar si pentru operatorii cu putere mica, distante de peste 2000 km cu mai putin de 5W.

 

 Foto(straturile conductoare ale Pamantului)

                       

Astfel cunoscand cateva notiuni marunte despre modul in care unda se propaga si cum se comporta in eter, nu mai spun de faptul ca radioamatorul modern are la indemana buletine de propagare sau cluster-ul care arata in timp real cine cu cine vorbeste si in ce banda, putem trece mai departe la discutia despre antene.

 

Alegerea antenei potrivite

 

            Mereu cand vine vorba de alegerea antenei apar tot felul de discutii si tot felul de idei contradictorii. Totusi este subiectul ce amuza bine la intalnirile radioamatoricesti, spun asta in ideea in care vrei sa iti faci o antena si te adresezi unui grup ce sta la vorba, apare apoi o discutie atat de apriga, ca fiecare isi da viata pentru sarma lui de pe bloc care parca aude tot si vede tot, ba mai mult, este atat de sensibila incat doar atingi microfonul si se umple LOG-ul de DX-uri.

 

Daca vorbim despre antene pentru traficul de radioamator indiferent de clasa de putere, aducem aminte de caramida de baza lasata in acest domeniu de YO4AUP si celebrele sale postulate:

  1. Orice antena este mai buna decat nici o antena.
  2. Orice antena full-size este mai buna decat o antena scurtata.
  3. Orice antena monobanda este mai buna decat oricare antena multibanda.

  

Sunt sigur ca nu este loc de discutie si sunt sigur ca nu trebuiesc explicate.

 

            Pentru a alege o antena pentru traficul de radioamator trebuie tinut cont de cateva lucruri de baza si cu putina rabdare si multe teste se poate obtine un rezultat bun sau satisfacator:

 

-          Modul de utilizare al antenei (trafic cotidian sau DX)

-          Benzi( 1,2,3...etc)

-          Mediul inconjurator (rural/urban, relief)

-          Factori externi (clima/fenomene meteorologice)

-          Tipul de polarizare a antenei (verticala/orizontala...etc)

-          Buget alocat(cumparare sau constructie)

 

Acestea ar putea fi cateva conditii de care se va tine cont la alegerea antenelor in general insa cand vorbim de QRP trebuie sa ne aducem aminte si de :

 

-          modul de utilizare a antenei (fix/portabil/mobil etc)

-          portabilitatea antenei (volum/greutate/spatiul de montare)

-          complexitatea antenei( durata de montare/demontare numarul pieselor ce intra in componenta antenei,numarul de puncte de fixare)

-          fiabilitatea, randamentul, directia de comunicare si castigul antenei

 

Poate ca mai sunt si altele de care un radioamator ar trebui sa tina cont dar pentru a alege o antena cred ca exemplele enumerate sunt suficiente.

 

Doresc sa aduc in atentia cititorilor faptul ca si antenele sunt diferite atunci cand alegem distanta de comunicare(antenele militare se pot alege in functie de distanta dorita de comunicare sau pozitia inamicului) dar, cum in aceasta situatie se preteaza expresia “cu cat mai departe cu atat mai bine” doresc sa aduc aminte despre importanta unghiului de plecare si distanta fata de sol a antenei.

            Undele radio care parasesc antena se propaga in spatiu in diferite unghiuri fata de orizontala solului dar trebuie inteles ca acestea se propaga mult mai bine si se reflecta mult mai bine la un unghi mic.

Explicatia ar fi ca fenomenul de absorbtie al ionosferei este mai redus atunci cand unda patrunde la un unghi mic.

Pentru a transmite la distante de 1000-4000 km unghiul de plecare trebuie cuprins intre 10*-25*, iar pentru distante mai mari unghiul este situat intre 6*-20*. Deci distanta pentru DX creste cu cat unghiul de plecare este mai mic.

            Un alt factor major ce influenteaza randamentul antenelor este adaptarea corecta a cablului coaxial la impedanta caracteristica a antenei. De aici apare si explicatia dimensiunii feeder-ului ca multiplu de λ.(in cazul in care antena este alimentata cu cablu coatial si nu cu linie paralela)

Trebuie inteles faptul ca si distanta elementului activ fata de sol sau alte obiecte vecine schimba impedanta antenei de aceea, antenele trebuiesc foarte bine degajate. Inaltimea de montare a antenei creste odata cu cresterea lungimii de unda pe care aceasta lucreaza.

Distante recomandate fata de sol:

- λ/4 pentru 3,5-7mHz

- 2λ/4 pentru 14mHz

- 3λ/4 pentru 18mHz

- 3λ/4 sau chiar λ pentru 21-30 mHz

Acestea sunt doar distante ce sunt recomandate insa sunt multi factori ce infuenteaza lucrul corect al unei antene.Astfel o sarma care intr-un amplasament lucreaza ireprosabil se poate comporta deplorabil in alt amplasament, datorita factorilor locali chiar daca este montata corect.

 

ANTENE PENTRU QRP

 

“Care sunt antenele ce se preteaza cel mai mult pentru portabil sau pentru acasa atunci cand lucram in QRP? Ce antena pot sa folosesc sa nu ma vada vecinul? Ce se poate monta intr-un spatiu cat mai mic? Ce antena sa folosesc daca stau la bloc ?”

 

Random Wire( Fir cu lungime nedefinita)

            Antena “Random” nu este altceva decat o sarma, aleasa la intamplare, un minim care cred ca este la indemana oricarui radioamator QRP-ist sau nu. Fie ca se foloseste la emisie, fie ca doar la receptie, antena Random isi face treaba la un nivel minim catre mediu cu distante cotidiene de pana la 2000 km in trafic QRP. Tipul firului de antena nu conteaza, cuprul multifilar este excelent, fir otelit, fir superconductor etc...

“Cu cat mai lung cu atat mai bine ...” – da si nu prea !

 

Foto(Random Wire)

Foto(Random Wire inclinat)

Este adevarat ca o antena mai lunga acopera mai multe benzi insa se recomanda ca lungimea sa fie minim o lungime de unda in cea mai joasa frecventa in care se lucreaza.

Pentru  mine ca operator, cea mai “ciudata” antena Random cu care am lucrat, a fost in capitala tarii. In timp ce stateam cu masina parcata langa un bloc cu 4 etaje. Am vazut langa acesta atarnand un cablu de retea de internet dezafectat ce cobora din mansarda. Dupa ce am verificat cablu si am vazut ca este neutilizat si ca nu este rupt accidental am trecut mai intai la utilizarea lui in receptie iar apoi in emisie. In mai putin de 10 minute in QRP am lucrat 10 statii EU si 3 non-EU in 14 mHz.

Foto(FT-817, podgorie Franta)

O alta antena Random a fost o banala sarma folosita la intins via din gradina cu care am facut legaturi in QRP de pana la 500km. In ambele situatii am folosit un ATU.

Avantaje: usor de transportat, cost redus sau chiar gratis, posibilitate de lucru QRP sau QRO, nu necesita timp mult de constructie, nu necesita conditii speciale de montare.

Dezavantaje: necesita un ATU cu distanta mare de acord, lucraza bine cu un tuner in PI, aparitia RF in apropierea radioamatorului,

statia sau antena are nevoie de o impamantare buna. Atunci cand antena este montata in zone in care ploaia este mereu prezenta sau cand antena este montata la o inaltime mare fata de sol, se incarca STATIC usor si poate descarca violent, ceea ce poate duce la distrugerea echipamentului radio sau chiar la ranirea operatorului.

            Antena Random se poate monta si inclinat precum o antena slooper iar dupa utilizare, se poate abandona la locul montat deoarece costul firului este foarte scazut(nerecomandat in zonele rurale, paduri sau in locuri unde poate pune viata in pericol)

 

Long Wire(fir lung)

            Sunt sigur ca multi dintre veterani radioamatorismului romanesc cunosc aceasta antena, au debutat cu ea, au indragit-o si au amintiri de neuitat alaturi de ea.Oare cati dintre cititori au perforat geamurile de la apartament cu taietoare foarte fine de sticla, sau cati au montat izolatori ceramici prin pereti?

            Antena Long se poate monta orizontal fata de sol sau la un anumit unghi ca multiplu de λ (dimensiunea ideala difera dar cea mai intalnita este de 39 m pentru a rezona satisfacator in toate benzile insa la 0 dB castig) cat si in diferite forme(dreptunghiular λ/2 – λ/4 – λ/2 ; cubic λ/2 - λ/2 - λ/2  etc)

Foto (LongWire)

 

            Prezinta aceleasi avantaje si dezavantaje ca antena Random.

Diametrul firului difera in funtie de banda in care antena lucreaza, ca exemplu pentru 80m unde antena antena are dimensiuni mari si pentru rezistenta se va utiliza fir de  1,5-2 mm cat pentru benzile superioare firul poate fi de 0,5-1 mm (dimensiunea cea mai mica cu care am lucrat eu personal in QRP fiind de 0.3mm). Avantajul firului de 0,3-0,5 este ca de la o distanta de 5m este foarte greu de vazut daca nu chiar imposibil, insa nu permite ca rezistenta distante mai mari de 10-25m.

 

Dipol λ/2

Este printre cele mai des folosite antene din lume, simplu de construit ce da rezultate exceptionale atnci cand este montata corespunzator.Desi simpla in constructie are un caracter de radiatie bidirectional si chiar daca este o antena monobanda, iar cu ajutorul unui ATU se pot lucra usor alte doua chiar trei benzi superioare.Lungimea unui singur brat este de jumatate de lungime de unda.

Ca si exemple de dimensiuni avem pentru 1,8mHz~78m / 3,5mHz~39,5m / 7mHz~20,2m / 14mHz~10,1m / 15mHz~6,7m si 28mHz~5m. Dimensiunile sunt doar orientative, internetul fiind plin de calculatoare online pentru dipoli sau alte tipuri de antene, specificand atat dimensiunea bratelor, distanta fata de sol, inclinatia antenei cat si lungimea feederului pentru un rezultat cat mai bun.

Foto (Dipol λ/2)

 

Avantaje: dimensiuni reduse,atunci cand se utilizeaza un ATU se pot lucra mai multe benzi in conditii modeste, ca feeder se poate utiliza coaxial de 50-75 ohmi, poate fi folosit atat vertical , inclinat cat si orizontal cu rezultate bune, modificand unghiul dintre brate se va modifica tipul de radiatie si directivitatea antenei.

foto(YO3IHG,dipol portabil http://yo3ihg.blogspot.ro/2013/08/ft-817-hf-go-pack.html )

Dezavantaje: montata la inaltime mare poate capta usor energie statica.Necesita mijloace ATU atunci cand se lucreaza multiband.Necesita mult spatiu si o degajare buna ceea ce in mediul urban prezinta o problema.

 

 

Inverted V (V inversat)

            O antenna foarte populara in randul radioamatorilor  datorita principiului simplu de constructie si performantelor acesteia. In principiu antena este un dipol λ/2 montat astfel incat bratele sa fie inclinate in jos fata de centru, unghiul fiind cuprins intre 90-120*. Modificarea unghiului antenei schimba factorul de radiere,va aparea un lob principal si astfel, creste distanta de comunicare.

 Cand se  modifica unghiul antenei se va tine cont si de gama de lucru, cu cat acesta creste in frecventa cu atat unghiul scade, pentru a obtine performante mai bune.

 Foto (Inverted V)

 

Avantaje: aceleasi ca la dipol, la care se adauga faptul ca ocupa mai putin spatiu ca suprafata de montaj decat dipolul, prezinta directivitate.

            Dezavantaje: necesita suport la centru, dimensiunea pilonului intre 7-15m, dificultatea de transport a punctului de sprijin(pilon, undita etc), necesita o degajare buna.

 

Inverted L (L inversat)

            Antena omnidirectionala in L este o antena nu foarte pretentioasa  care in general are calitatile unei antene monobanda.Este compusa din doi elementi, unul vertical λ/4 si unul orizontal λ/2, alimentarea fiind realizata la capatul elementului vertical. Antena prezinta propietati bune si rezultate satisfacatoare dar totodata este considerata un substitut slab al dipolului. Castigul este mai redus ca cel al dipolului, iar lobii de radiatie se modifica odata cu frecventa.

 Foto (Inverted L)

 

Avantaje: usor de transportat, usor de montat, prezinta rezultate bune pentru o antena substitut, eficienta creste in benzile superioare, necesita suprafata redusa atunci cand este montata, poate lucra si desfacuta precum un dipole.

            Dezavantaje: necesita doua puncte de sprijin, castig mai slab decat dipolul, monoband, chiar si cu ATU rezultatele sunt slabe in alte game.

Sloping V (V inclinat)

            Aceasta antena este foarte usor de construit si se comporta extraordinar in teren. Cu un character directional ce depinde de lungimea bratelor si o performanta ce depinde de unghiul dintre elementi, chiar si cu puteri reduse se pot lucra distante mari de peste 2000 km.

Pentru a lucra in parametrii normali lungimea minima recomandata a bratelor este de λ, dar se comporta satisfacator si in λ/2 . 

            Centrul antenei este ridicat pe un pilon de 10-12m, iar bratele sunt intinse orizontal fata se planul terestru cu un unghi intre ele de 30-60*. Cele mai bune rezulate sunt obtinute la un unghi de 30*,atunci cand la capatul bratelor sunt montate rezistente de 300 ohmi(rezistive macar la ½ din puterea statiei), directia fiind data de linia ce imparte unghiul dintre brate in doua jumatati egale. Distantele atinse in aceasta situatie fiind de pana la 3500 km.

Foto (Sloping V)

            Avantaje: usor de construit, usor de montat, prezinta directivitate crescuta ceea ce este un mare avantaj pentru lucrul in QRP.

            Dezavantaje: minim trei puncte de sprijin, montare de elemente adiacente pe bratele antenei pentru a creste eficacitatea, necesita ATU(600ohmi)

           

Slop Wire (fir inclinat)

            Antena Slop Wire sau “fir inclinat” ,prezinta o polarizare de tip vertical,este simpla si usor de construit. Putem spune ca este o varianta a antenei Long Wire, cu rezultate mult mai bune deoarece lungimea ei depaseste λ. Se poate utiliza si la dimensiuni mai mici de λ insa, se comporta slab si se recomanda doar cand spatiul nu permite montarea la lungimea ideala. Avantajul cel mai mare este ca are un singur punct de sustinere, antena se poate conecta direct la statie cu ajutorul unui balun sau al unui ATU , antena lucrand la o valoare de 600 ohmi. Directia de inclinare a antenei prezinta maximul de radiatie si se alege in functie de directia de comunicare.

Foto(Sloping Wire)

 

            Avantaje: foarte usor de montat si transportat, rezultate bune in QRP, prezinta directivitate.

            Dezavantaje: necesita ATU sau balun, necesita un punct de sprijin.

           

Vertical Whip

            Aceasta antena este foarte populara printre radioamatorii pasionati de QRP dar si de aceia ce nu au suficient spatiu de montare sau de transport al unei antene voluminoase. Realizarea antenei se face din conductor monofilar sau multifilar dar se poate utiliza si un suport gen undita din fibra de sticla, avand lungimea totala de λ/4.(atunci cand se va alege o undita de carbon , se va spirala usor firul pe aceasta, iar ea se va comporta ca un element vertical )

            Antena prezinta radiatie omnidirectionala dar receptia si emisia se imbunatateste la adaugarea de contragreutati. Efectul pozitiv al acestora se obesrva de la montarea a minimum 3-4 contragreutati la baza antenei pentru a realiza o ipamantare artificiala corespunzatoare.

            O alta variata a acestei antene este montarea unui alt element la o distanta de ¼ λ de elementul radiant ce va avea functia de amplificarea a radiatiei. Cunoscand directia de comunicare si stabilind pozitia antenei verticale, atunci cand montam un element mai lung in urma acesteia, acesta se va comporta ca un reflector, iar atunci cand montam un element mai  scurt intre directia de comunicare si antena, acesta va comporta ca un director.

 Foto (Antena Whip cu reflector)

            Anvataje: antena simpla, usor de transportat si montat, nu necesita puncte de sprijin, se poate lucra multiband, prin adaugare de elemente, se poate utiliza si ca o antena directiva.

            Dezavantaje: pentru sporirea eficientei necestita contragreutati, necesita un ATU sau un balun de acord de impedanta, o antena zgomotasa in mediul urban.   

Foto(Vertical la cort langa Marea Neagra)

 

Nota: nu stiu cati dintre cititori au observat dar am evitat antenele ce au in componenta numai linie de alimentare paralela, mai mult de 3 puncte de sprijin, antene ce au in componenta trap-uri, motivul fiind acela de a limita defectiunile in teren cat si de manevrabilitate in transport si montaj.Sunt  sigur ca mai exista multe alte antene ce pot fi folosite in QRP sau portabil.

 

ANTENE SPECIALE

 

Antena de tavan

            Antena de tavan este o antena substitut, folosita pe termen scurt, o solutie la reactia vecinilor ce spun “NU!” atunci cand vine vorba despre accesul pe acoperis sau fire pe langa bloc.Impedanta antenei difera in functie de incinta in care se afla, are o impedanta mai mica atunci cand camera are beton in constructie si o impedanta mai crescuta atunci cand antena este montata intr-o mansarda din caramaida sau lemn. In general, pentru constructie se alege dimensiunea de λ/4 ideal si usor de montat cand gama este de 21-30 mHz si mai dificil cand se coboara in gama de 7-14 mHz. In situatiile in care se doreste coborarea in frecventa, firul poate fi montat in zig-zag. In montarea acestei antene se recomanda o pozitie cat mai aproape de geam sau cu “vedere” la ferastra.

 Foto (Antena de tavan)

 

Avantaje: usor de montat, se pot atinge distante de peste 1000 km, un substitut atunci cand nu exista alte solutii, se preteaza pentru benzile de peste 21mHz.

            Dezavantaje: operatorul este in camp de radiatie, faptul ca nu este bine degajata nu se comporta excelent, are nevoie de o foarte buna impamantare sau chiar de contragreutati de o lungime de unda minim, se recomanda trafic de QRP, dar se poate lucra si cu 100W, dimensiuni crescute in benzile joase.

 

Antena rurala

            “Antena rurala”a fost denumita astfel de Igor Grigorov(RK3ZK).

 Se compune din 3 elemente de baza: un adaptor (match box), o linie filara de cupru de minim λ/2 si un feeder coaxial.

Lucrand cu aceasta antena am avut rezultate foarte bune, recunosc insa, ca nu am avut atata rabdare sa construiesc cutia de acord dar am lucrat cu un ATU.

Foto(antena rurala)

            Pentru radioamatorii care doresc realizarea multiband a acestei antene se poate construi varianta cu “crocodili”. Antena nu este altceva decat un cablu foarte lung pe care la diferite distante se vor realiza prize de scurtare a lungimii fizice a antenei.Se pot utiliza si placute cu conectori de tip banana sau alti conectori in functie de preferintele fiecaruia.

Dimensiunile recomandate a elementilor antenei in functie de bezi sunt:

 

10 m – 252 cm

12 m – 294 cm

15 m – 336 cm

17 m – 398 cm

20 m – 506 cm

30 m – 734 cm

40 m – 1050 cm

 

Foto(rural multiband si sistem crocodil)

            Montajul cutiei de acord este relativ simplu continand 4 conectori externi ( antena/ tija impamantare/ 2 alimentari statie) un condensator variabil, un LED cu o rezistenta variabila, doua bobine L1 de 11 spire fir de 2mm, cu priza pe sipra nr.3 si o alta bobina L2 cu o singura spira fir de 1mm pentru detectia acordului.

Foto(schema cutie acord)

Functionare: se monteaza tija de impamantare a cutiei (4mm diamentrul, 20 cm lungime, material conductor dar necoroziv) si se cupleaza statia la o mufa de alimentare.La a doua mufa se ataseaza sarcina artificiala neinductiva si se regleaza TX-ul tranceverului. Dupa decuplarea sarcinii se cupleaza antena la mufa ei si se face acordul din condensatorul variabil. Acordul este corect cand LED-ul lumineaza foarte puternic acesta fiind conectat la L2, bobina ce este montata in apropiere de L1. Rezistenta variabila este folosita pentru etalonarea corecta la LED-ului.(mai multe despre antena in cartea Urban Antennas- Igor Grigorov 2001)

Foto(cutie acord constructie)

Avantaje: usor de construit atat antena cat si cutia de acord, single sau multiband, se poate lucra atat QRP cat si QRO.

Dezavantaje: necesita un punct de sprijin, necesita o impamantare buna, necesita ATU sau o cutie de acord pentru a functiona.

           

Cubul 6-15

            Pentru amatorii de DX in benzi “inalte” recomand aceasta antena. La fel cum spune si numele, este o antena ce lucreaza din banda de 6m pana in banda de 15m, testata cu cel mult 50W rezultatele sunt bune, iar spatiul de montare este suficient in orice situatie.

Foto(cub 6-15)

            Cum se poate observa si in foto pe un suport in cruce(90*), cu brate  de 210 cm se va monta linia antenei care va fi alimentata la jumatate printr-o linie paralela.Sunt sigur ca se poate lucra si cu o linie coaxiala si un balun.Impedanta caracteristica a acestei  antenei este intre 100-300 ohmi, iar polarizarea este orizontala.

Avantaje: multiband 6-15m, necesita spatiu restrans pentru montare, nu necesita puncte de sprijin

Dezavantaje: dificil de montat in teren, dificil de transportat, acopera numai benzile superioare.

 

Antena Hula-Hoop magnetic Loop

 

Aceasta antena a fost realizata de EW6BN in 1998 pentru radioamatorii care lucreaza atat in QRP portabil cat si pentru cei ce stau la bloc si au un loc liber la fereastra sau pe balcon.

Antena este un monoband in 14mHz, cu diametrul de 770mm  realizat din teava de aluminiu(probabil se poate raliza si din cupru). Datele constructiei cat si montarea se pot vedea in fotografiile de mai jos.

 Foto(Loop constructie)

Foto(Loop instalare)

 

Avantaje: usor de construit, usor de transportat, nu necesita puncte de sprijin suplimentare, se poate monta in spatii restranse.

Dezavantaje: monoband 14mHz(insa aceasta banda este activa mai tot timpul),  necesita un condensator fluture pentru acord care poate fi greu de gasit    

 

Loop-ul Helical

            O alta antena monobanda tot in 14Mhz, realizata de Valdimir Kuz’min                    (UA9JKW), realizata ca raspuns la negatiile vecinilor de a monta o antena pe bloc.

            Constructia este realizata pe un tub de plastic de 2,5cm indoit la cald pentru a forma un inel cu diametru de aproximativ un metru pe care se bobineaza un conductor de 3mm, multifilar, din cupru cu izolatia de 1 mm.(deci rezulta un spatiu de 2mm intre spire).

Foto(Helical schema)

 

            Antena are 580 de spire iar lungimea firului este de aproximativ 61 de metri. La baza are un sistem simplu de simetrizare de trei spire pe o bara de ferita dintr-un televizor. Cel mai mic SWR este obtinut in 14.100mHz, iar pe o plaja de 300kHz SWR nu creste peste valoarea de 1.5.

            Antena prezinta si propietati directive, rotirea cu 30-90* duce la o modificare in receptie de 1-1,5 puncte S.

Foto(montare in balcon)

 

Avantaje: usor de realizat, usor de transportat, prezinta directivitate, nu necesita ATU

Dezavantaje: trebuie spiralati 61 metri de cablu, necesita dispozitiv de simetrizare, antena usoara ca si greutate, voluminoasa ca si suprafata.

 

IMPORTANT :

Mare atentie la dinstanta de montare a antenelor magnetice datorita riscului de expunere a radioamatorului in campul radiant.Pentru mai multe informatii: “Unde amplasati antena magnetica?”YO4AUP (http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=124 )

 

 

Antena Fluture in V inversat (2-3-4 elementi)

 

            Acest tip de antena poate fi realizata cu un singur element radiant sau cu mai multi in functie de numarul de game dorite. Se comporta mai slab decat un dipol monoband dar mai bine ca unul tras pe mai multe benzi cu un ATU, caracteristica fiind cea a unei antene multi-inverted V.

Bratele sunt construite la dimensiunea de λ sau λ/2 minim pentru a avea rezultate bune.Unghiul dintre brate nu este critic dar cu cat gama creste, cu atat unghiul trebuie sa fie mai mic.

Foto(Fluture 40-20-15m)

Avantaje: multiband, prezinta directivitate multipla datorita orientarii bratelor, necesita un singur punct de ancorare la inaltime restul bratelor putand fii ridicate la 1 metru fata de sol, in sistemul 3 band 40-20-15 se poate lucra cu ATU cu rezultate bune atat benzile WARC cat si 10m.

Foto(YO3IPT varianta 40-20-15 balun 1:1)

Dezavantaje: necesita un pilon la centru destul de rigid, greutate ce creste cu numarul bratelor, greu de montat si transportat, necesita balun.Pentru portabil se recomanda varianta cu 4 brate /2 benzi, pilon de 7 metri telescopic si trepied foto.

Foto(varianta 40-20 fara balun)

 

Antena RZ3AE(3 benzi)

            Aceasta antena, desi putin mai complicata de construit are un randament bun si rezultatele sunt extraordinare. Necesita o mare atentie la montare datorita directivitatii de care dispune.

Foto(antena RZ3AE)

Cu aceasta antena se poate lucra portabil, de acasa sau chiar din mobil(foto).Ca si benzi, se pot alege grupe de cate trei ca exemplu 10-15-20 sau 15-20-40 sau chiar 20-40-80.

            Datele de constructie: elementul radiant este realizat din cupru sau bimetal de 5-12mm diametrul(A-C-B), sarma E-D este mai subtire decat elementul radiant cam de 2-5 ori. Acordul se realizeaza cu capatitorul variabil (aer sau vidat) de 5-750pF.Alimentarea se face intre A si E.

 

 

Antenna ratio:

L = 1.57AB

CD = 5-8 cm

AC 0.2L

Cea mai inalta frecventa de lucru: 4 (АВ+L).

Fhoto(Antena RZ3AE – mobil)

 

Pentru acord se va modifica pozitia punctului C pe L pana cand SWL va fi minim. Pentru o noua frecventa de lucru se va face la fel si tot asa pana la gasirea celor 3 benzi pe care antena lucreaza. Autorul propune si varianta de instalare de micro-relee pentru a comuta cele trei benzi.

            Avantaje: portabilitate si montaj usor, o antena directiva, 3 benzi deci multiband, nu are nevoie de puncte de sprijin speciale

            Dezavantaje: necesita un condensator pe aer sau vidat de capacitate mare, acordul poate fi dificil

 

QRP in 160m

            Pentru a nu uita pe cei pasionati de QRP in banda de 1,8mHz, am sa incerc sa descriu doua antene care pot fi utilizate si din portabil, chiar daca instalarea lor poate prezenta dificultati.

            Prima antena este realizarea unui J-pole pentru 160-15-10m , tribander ,o solutie optima pentru cei ce nu au spatiu si nu pot monta un simplu dipol in aceasta gama.

Foto (Jpole 160-15-10m)

           

            Constructia nu este deloc simpla, antena fiind construita din cablu coaxial( 75 ohmi) si din conductor multifilar de minim 3mm diametrul. Partea dificila a constructiei este realizarea conectorului dintre cablu coaxial orizontal si firul antenei.

            Atentie foarte mare la realizarea acestui conector deoarece, aici voltajul este ridicat, si trebuie foarte bine izolat ,mai ales daca se lucreaza in zone umede sau cu zapada.

            Se recomanda legarea capatului scurt al anenei(3,6m) la pamant pentru a asigura o inpamantare si mai buna si a reduce riscul de RF in shack.

           

A doua antena este un dipol repliat pentru banda de 160m, usor de realizat, lungimea totala a antenei fiind de 40,5m, iar latimea de 0,5m(foto).Conductorul din cupru multifilar de 1,5-2mm este sustinut la capete de o placa de textolit 150x600mm cu grosime de 3-4mm.

Foto( dipol repliat-date constructie)

 Din experienta proprie, recomand radioamatorilor care au printre cunostinte tehnicieni dentari, realizarea acestor placute din duracril sau mai bine spus din rasina pentru proteze.

Este un foarte bun izolator si la 3-4mm grosime este aproape incasabil. Replierea bratelor formeaza portiunea C a antenei care se comporta ca un vibrator.Alimentarea antenei se face direct cu cablu de 50-75 ohmi.

 

           

            Antene QRP aeropurtate

 

            Pentru cei pasionati de QRP in aer liber, sunt la moda antenele ridicate cu ajutorul unui zmeu, cu baloane meteo sau chiar drone. Dintre toate acestea, din punctul meu de vedere cea mai eficienta si sigura metoda este cea cu zmeul.

Zonele deschise in care curentii de aer sunt prezenti mai mereu(deal, creste muntoase, langa mare sau ocean) pot fi exploatate cu acest tip de antena care nu are limite. Astfel cu un zmeu destul de bun se pot ridica antene chiar si pentru banda de 160m.

            G4ROJ (http://www.roger-g4roj.webspace.virginmedia.com/HOME.html) ne arata cateva dintre activitatile lui cu diferite antene ridicate cu ajutorul unuia sau mai multor zmeie.

 

Foto(G4ROJ- 80m 5/8λ)

 

Foto(G4ROJ- 80M Antena Cubica)

           

 

Istoria antenei zmeu ( M357 a “The Gibson Girl” Radio)

           

                        Putem spune ca primul om care a inaltat o sarma cu un zmeu a fost Benjamin Frankin, care desi nu era radioamator a reusit sa aduca o inforamtie de mare pret acestui hobby: verificarea prognozei meteoinainte de instalare HI!

            Foto(prima antena din istorie ridicata cu un zmeu)

 

O alta datare mai recenta, apare in al II-lea razboi mondial, radioul  M357 a folosit de aviatia britanica in operatiunile de salvare a pilotilor doborati pe mare.

( http://www.carnetdevol.org/gibson/girl-anglais.html )

Acest radio transmitea semnale CW cu o putere de 500mW cu o antena ce era ridicata cu ajutorul unui zmeu in timp ce pilotul astepta in barca venirea echipajului de salvare.

Antena era un simplu longwire iar contragreutatea se lega direct la statie si era scufundata in mare cu ajutorul unui plumb.

Foto(pilot britanic, radio+antena zmeu)

 Foto(zmeu antena Gibson-Girl)

 

           

 

Trecem mai departe la discutia despre ridicarea antenelor HF cu ajutorul baloanelor meteorologice. Sunt foarte multe informatii referitoare la aceasta metoda de lucru in portabil si QRP pe internet.Personal am incercat sa evit acest tip de antena si am sa subliniez cateva motive contra:

-          costul ridicat al baloanelor meteo, indiferent de materialul din care sunt realizate

-          costul gazului din balon(fie el heliu sau hidrogen etc)

-          o instalare corecta si sigura necestia minim 2 operatori

-           atentie foarte mare in zonele cu trafic aerian sau zone unde se practica sporturi aeronautice, se pot produce accidente grave

-          indiferent de conditiile meteo, prin simplu fapt ca balonul meto prezinta o suprafata de contact mare acesta va genera energie statica care poate distruge echipamentul radio chiar si atunci cand antena  este bine izolata multi-ceramic

 

Foto(Balon meteo)

 

Oricine doreste incercarea acestei metode o face pe propriul risc !!!

 

            In prezent, in era acumulatoarelor Li-Po, avem marele avantaj de a putea inalta antene HF cu ajutorul dronelor. Acestea au un timp de zbor limitat de la 8-25 minute si astfel nu pot fi folosite ca punct de sprijin pentru o antena. Apar insa pe internet articole ce prezinta astfel de drone ce pot ramane in aer mult timp fiind alimentate de la sol, ridicand insa antene de mici dimensiuni VHF/UHF etc.

Foto(drona cu camera video)

In momentul de fata, radioamatorii folosesc drone cu camere video pentru verificarea antenelor de mari dimensiuni(evitand astfel urcarea pe pilon) sau pentru a ancora antene QRP in copaci inalti, peste rauri , peste creste muntoase etc.

           

            Tema de gandire : oare cand o sa vedem in Romania primul repetor VHF/UHF de urgenta aeropurtat realizat pe drona?  

 

Antene QRP industriale( pe scurt )

 

Pentru radioamatorii pasionati de QRP dar care doresc o antena gata facuta, am sa incerc sa vin in ajutor cu cateva exemple de modelele care sunt acum disponibile pe piata, descrierea produsului de catre firma si site-ul de achizitionare:

HF-P1 Vertical multiband

 

 

Descriere: “antena portabila verticala multiband. Lungime 2,25 - 2,4 m.

Putere maxima 200W.

Este antena ideala pentru operarea HF in portabil ori in programele SOTA si YOFF putand fi instalata pe o gama variata de suporti datorita clestelui reglabil.

Lungimea in stare dezansamblata este de doar 37 cm, putand fi transportata usor in orice tip de geanta.

Kit-ul contine geanta de transport si bobina optionala pentru banda de 80m.”

 

(http://www.lccom.ro/product_info.php/vertical-multiband-p-845)

 

Proxel Pro-X 1

 

 

Descriere: “Antena mobila 12 benzi
Versiune imbunatatita a modelului Proxel HF-8V
Putere 120W,inaltime 143-171 cm,conector UHF,greutate 370 gr
Original Japan “

 

MP-1(80-10m plus 2m/70cm)

 

 

Descriere:

“Antena are o lungime de 180cm si suporta un maxim de 150W. Prezinta o bobina glisanta ce face acordul in bezile de scurte. Atunci cand bobina este scoasa de pe antena aceasta lucreaza in 2m/70cm.Pentru lucrul in banda de 80m se poate comanda suplimanetar o bobina de acord.”

 

 

 

HFV 8040

 

 

Descriere: “Dipol compact si rotativ pentru benzile de 80m si 40m fabricata de Diamond. Dimensiunea antenei impachetata este de 170cm, greutatea este de 7kg, iar montarea bratelor de 5 metri se face in V, suprafata acoperita de acesta fiind de 3,6 metri.”

 

ATX-1080

 

 

Descriere: “ antena dedicata pentru statiile QRP gen FT-817, IC-703 , SG-2020, MK2 , de la 80-6m cu o putere maxima de 25W . Pliata, antena are numai 32 cm, iar acordul se face prin conectarea unui conductor intre trapuri”

 

Seria AT-XX monoband

 

Descriere: “ antene monoband cu conector BNC, variante 80-10m, compacte 26cm, deschis 1,4m, putere maxima 20W”.

 

 

RHM-8B (7-50mHz)

 

Foto(YO3IHG,RHM-8B,longwire, AT-XX antenna)

Descriere:”Antena verticala multiband, 40cm lungime pliata, 178cm lungime maxima, 120W maxim , 285gr greutate si conector BNC. Acordul se face prin glisarea unei bobine pe elementul radiant.”

 

Buddypole

 

 

Toate antenele descrise mai sus se pot achizitiona de pe siteul urmator: https://www.wimo.com/main_e.html

 

Datorita volumului mare al acestui capitol, doresc sa ma opresc aici dar nu inainte de a face un scurt cuprins la ceea ce va urma in subcapitolul urmator.

 

Situatii speciale

-          Unda Einstein sau LDE(Long Delay Echo);

-          Propagarea non-liniara prin ionosfera;

-          Gaurile negre din eter;

-          Acupuntura Pamantului;

-          Comportamentul antenelor in munti;

-          Comportamentul antenelor in nori/ceata;

 

Va urma...

 

 

 

 

 

Dr. Codreanu Alin-Daniel YO4JNX

Articol aparut la 17-3-2016

12635

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (20)  

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2016-03-18 11:03:37 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru aceasta postare Daniel. In aceasta tematica care ramane "vesnic verde" - antenele, aspectele atinse sunt deschizatori de apetit dar si incurajare. Banuiesc ca postarile oarecum sceptice in abordarea benzii de 160m in postarea anterioara in care au fost exprimate "imposibilitatile" de a construi antene in benzile dificile in lipsa de spatiu a fost "ignition" care a generat prezenta postare frumoasa despre antene. Practicarea modului QRP dezvolta experientele atat la emisie cat si in receptie, prin urmare este benefica. Ingeniozitatea radioamatorului nu are limite - "daca vrei - poti". Inca o data multumim Daniel. 73 de yo5ajr Miki

  • Postat de ghita - YO8CLN (yo8cln) la 2016-03-18 12:51:43 (ora Romaniei)
  • Un articol deosebit cu multe informatii si o prezentare pe intelesul tuturor. Mni tnx, 73 ! de yo8cln.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2016-03-18 15:33:20 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol si la mai multe! As dori sa atrag atentia asupra unei afirmatii care necesita o reevaluare: "De aici apare si explicatia dimensiunii feeder-ului ca multiplu de λ.(in cazul in care antena este alimentata cu cablu coatial si nu cu linie paralela)". Probabil ai avut in vedere situatia in care emitatorul si antena au impedanta diferita de cea a liniei coaxiale dintre ele. Exemplu: Tx pe 50 Ohm, antena cu 50 Ohm si cablu coaxial 75 Ohm. Sau nu? A doua chestiune care necesita un pic de detaliere este inaltimea antenei fata de sol functie de frecventa. Probabil ca aveai in vedere antena tip dipol. Totusi, chiar si la aceste antene, o inaltime prea mare poate fi daunatoare. In fine, de explorat si detaliat, eventual de corectat in editia a II-a. 73 de Adrian

  • Postat de Andrei - YO8TOT la 2016-03-18 15:34:08 (ora Romaniei)
  • O antena ridicata de un balon se poate descarca electrostatic daca se leaga la pamant cu o rezistenta de cativa kΩ. Hidrogenul se poate obtine din solutie soda caustica si aluminiu. Si cat timp nu se aprinde cand esti langa el e ok. Sunt multe clipuri pe youtube cu asa ceva. Eu am de gand de mai mult timp sa incerc asa ceva folosind un sac mare de polietilena subtire pe post de balon :)

  • Postat de Alin - YO9JNX (yo9jnx) la 2016-03-18 23:55:38 (ora Romaniei)
  • @Adrian YO3HJV: exact aceasta a fost situatia pe care am avut-o in vedere.HI atunci cand avem diferente intre emitator , antena si cablu coaxial.
    Sunt multi radioamatori care din motive economice nu isi pot permite nici macar un cablu de 50 Ohm.Personal nu am avut de unde sa cumpar de aici de unde sunt decat prin comanda online si nu am avut la inceput posibilitati, astfel am utilizat cablu TV de 75 Ohm.
    Aici in Franta lucrez cu inv.V si 75 Ohm, merge destul de bine.
    Trecand la a doua idee cu distanta fata de sol(antene filare corect): in tot ce am citit eu se asociaza foarte mult acest termen cu cel de "degajare" a anenei. Cand vorbim de degajare inseamna 360* nu numai intr-un singur plan, aceasta ma face sa ma gandesc mult mai "spatial" unde asez antena(in conditiile in care sunt in oras).
    Dar la fel cum am zis indiferent de cat de perfect este construita o antena, in aceleasi conditii de montare la aceleasi dimensiuni spatiale poate functiona ireprosabil intr-un amplasament iar in altul sa nu poti sa faci nimic cu ea.
    Cel mai sfant ramane montajul antenei cu analizatorul pe ea...daca nu...ATU. HI

    @Andrei YO8TOT:incerca ideea cu ridicarea unui fir cu balon dar cu un trancever tip kit monoband pentru a nu risca distrugerea un echipament serios scump, in rest spor la treaba si asteptam articol cu si despre aceasta idee. Ai grija la hidrogen si la soda caustica pentru a nu publica articolul "in memoriam" HI
    @Miki YO5AJR: citez " eram amandoi cu castile pe urechi la acelasi aparat, el lucra DX iar eu nu auzeam nimic..." asta apropo de QRP.
    Despre 160m nu pot spunde decat ca au francezi niste potgorii plinde de antene cu butuci de vie legati de ele HI HI




  • Postat de Florian - YO9GJX la 2016-03-19 08:28:37 (ora Romaniei)
  • Foarte bun articol, multumim.
    Ca o completare cartea IP QRP

    https://drive.google.com/file/d/0BxNCfszJ3jtuM2JjOTRhNDctZDU2OS00YjlhLTgxZmMtYTJkY2Q0YTI4YTk3/view?usp=sharing

    La LA6NCA se poate gasi o descriere a unei antene zmeu folosite in razboi:

    http://www.la6nca.net/tysk2/drage/index.htm

    si video:

    https://www.youtube.com/watch?v=nCZU0HBKTUE

    73

  • Postat de Gheorghe Oproescu - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-03-19 09:57:56 (ora Romaniei)
  • Un articol excelent documentat. Din pacate prea lapidar, dar informatiile sunt multe, spatiul limitat, ca la miniantene, HI! Si, cu riscul de a atrage cine stie ce reprosuri (nu atac articolul, ci unele surse de documentare), nu pot lasa ca anumite notiuni sa fie gresit intelese sau folosite. Este vorba de avantajul oferit de lungimea feeder-ului ca multiplu de semiunde, nu de unde intregi. Mai mult, aceasta lungime trebuie corectata cu coeficientul de viteza care, la cablurile coaxiale cu izolatie interioara plina (indiferent diametrul, impedanta etc), este de 0,66. Eu am si masurat-o pe 4 tipuri de cabluri si nu diferea de la un cablu la altul, am aratat intr-un articol cum se poate masura foarte simplu, cu aparate aflate la indemana. Un cablu bifilar (panglica TV) are acest coefcient cca 0,9 iar o linie monofilara sau o scarita au cca 1. Astfel, un cablu coaxial va avea in 14,2MHz o lungime multiplu de cca 7m in loc sa fie multiplu de cca 20m, este o economie, nu? In aceste cazuri impedanta cablului dispare din ecuatia impedantei ansamblului TX-cablu-antena si lucrurile stau ca si cum antena ar fi legata direct la TX iar ATU acordeaza pur si simplu antena, nu ansamblul cablu+antena, indiferent daca este cablu coaxial, panglica, monofilar, scarita. Pentru intersati pot pune la dispozitie un soft propriu cu care, masurand impedanta la capatul de jos al feeder-ului, se poate afla impedanta antenei (cu cele doua componente, activa si reactiva), fara sa te mai urci cu aparatele langa antena. In felul acesta iti dai seama daca puterea radiata in antena se disipa numai pe antena, caz in care componenta reactiva trebuie sa fie nula. In ce priveste antenele multiband, impedanta de radiatie (si de alimentare) precum si dierctiile lobilor in plan vertical depind de inaltimea fata de sol, masurata in semiunde. La aceeasi inaltime fizica (masurata in metri) inaltimea in semiunde difera ceea ce face extrem de dificila adaptarea lor, mai ales cu singur un balun cu care, nu inteleg cum, multi autori de antene arata ca reusesc sa faca acest lucru la un SWR foarte scazut, fara ATU. 72!

  • Postat de Vili - YO3VZ la 2016-03-19 11:26:19 (ora Romaniei)
  • Bine, bine dar eterul? "Cine" este si ce "vrea" el?

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Eter_(dezambiguizare)

  • Postat de Florian - YO9GJX la 2016-03-19 11:58:23 (ora Romaniei)
  • "Bine, bine dar eterul? "Cine" este si ce "vrea" el?
    "
    Domnule Vili YO3VZ, or sa defineasca ei si eteru'(ca nimicu' ala e defapt ceva) cand o veni timpul, momentan abia au descoperit undele gravitationale.
    Uite un videoclip pentru popularizarea fizicii a lui Iulian Universalu' si cavalerii Jedi:

    https://www.youtube.com/watch?v=O61eEJ0xCJ8

    E o parodie si sper sa nu supere pe nimeni, ;)
    "Radu, partea intunecata a fortei" e chiar fizician.

    Si apropo de spatiu si eter, daca va plictisiti vizionati al doilea film din link: Spatiul. Sincer, merita.

    http://yo9gjx.blogspot.ro/2016/03/campul-magnetic_13.html

    73 si o sambata placuta.

  • Postat de Gheorghe Oproescu - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-03-19 12:26:53 (ora Romaniei)
  • Daca ne intoarcem la eter ... ne vom plasa inainte de experientele lui Michelson-Morley din 1887 care au rezolvat contradictiile din eter, respectiv eterul solid (pentru ca undele electromagnetice sunt transversale si ar fi trebuit sa se propage numai in medii solide), eterul antrenat de Pamant, neantrenat sau partial antrenat, o adevarata incurcatura rezolvata de Lorentz (practic se duela dur cu Michelson), transformarile lui Lorenz i-au servit mai tarziu lui Einstein. Azi (adica de peste un secol) eterul este mediul in care se formeaza si se propaga undele, oricare ar fi el, vid sau substanta, pentru poeti este o licenta scriitoriceasca. Pentru undele electromagnetice mediul are o caracteristica, una singura, dar extrem de importanta: impedanta proprie. La vid ea este 376,73 Ohm (se scrie mai simplu 120*PI, poate unii au intalnit-o in solutiile ecuatiilor lui Maxwell sau la rezolvarea vectorului Poynting). Pentru aceasta impedanta viteza undei electromagnetice este 300000km/s. La aer difera cu foarte putin de vid. La poliamida care izoleaza inima de tresa cablului coaxial, care are permitivitatea relativa cca 2,3 viteza undei este de 300000/radical(2,3), adica de 0.66 ori mai mica, undele nu se propaga prin inima cablului ci la suprafata ei, prin poliamida, asta ca o explicatie simplificata. Daca izolatia este poroasa, permitivitatea relativa se aprpie de 1 si viteza undei se apropie de 300000km/s. Asta este eterul, o substanta care nu mai este recunoscuta de electromagnetismul modern, daca facem abstractie de cel folosit pe vremuri la narcoza si de care care YO4JNX stie mai multe.

  • Postat de Gheorghe Oproescu - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-03-19 12:46:39 (ora Romaniei)
  • @YO3VZ ti-am trimis niste explicatii "stufoase" desrpe eter la adresa gasita pe radioamator.ro. Daca nu au ajuns, indica-mi o adresa valida. Si daca ajung, rog un QSL. 73!

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2016-03-19 16:40:30 (ora Romaniei)
  • Multumiri pentru articol. Fata de informatiile oferite, el mi-a facut o bucurie teribila. Bine ati revenit domnule Profesor.

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2016-03-19 18:16:05 (ora Romaniei)
  • Articolul este bine redactat si prezentat.
    Din pacate autorul confunda antenele, in general, cu cele folosibile in QRP. Pentru QRP se folosesc antene care pot transfera in eter maximul de energie produsa de un TX. In aceasta categorie - antene pentru QRP - nu pot intra antenele (industiale) scurte de 2-3m si nici macar antena "random wire".

    In antenele folosibile cu QRP nu pot intra

  • Postat de Gheorghe Oproescu - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-03-19 19:23:35 (ora Romaniei)
  • @Cristi YO8DHD, tnx! Nu poti tine vulpea departe de cotetul gainilor! 73!

  • Postat de Alin - YO9JNX (yo9jnx) la 2016-03-19 21:56:55 (ora Romaniei)
  • Mulțumesc tuturor pentru atenția acordata și pentru interesul prezentat.articolul trebuie luat ca atare și permite atât corecturi cat și adăugări(harta suporta orice).cum am spus și în prima parte, cine dorește sa preia ceva din el și sa facă ceva mai bun are liber la creație.HI 73

  • Postat de Vili - YO3VZ la 2016-03-20 12:49:32 (ora Romaniei)
  • @yo9gjx: vazut, placut, multumesc! Desi sunt conectat oarecum la domeniu, fiind mare iubitor de astronomie, chestiunile teoretice in discutie imi stau la limita intelegerii! Dar, ma straduiesc!
    @yo4bkm: Primit materialele si sunt in curs de deslusire! Pe vremuri, studiam temeinic toate aceste chestiuni legate de ingineria comunicatiilor dar, am ramas cu, doar, intelegerea notiunilor si conceptelor; desi nu-mi sunt straini termeni ca operator Laplace, ecuatii diferentiale, matrice si determinanti etc, recunosc, sar peste ele cand le intalnesc! Dar, dumneavoastra aveti grija sa umpleti spatiul si cu text explicativ si pot urmari cursul! Felicitari pentru ca va mentineti interesul si capacitatea de a intelege lucruri mai sus decat cea mai mare parte dintre noi!

  • Postat de Gheorghe Oproescu - YO4BKM (yo4bkm) la 2016-03-20 13:36:02 (ora Romaniei)
  • @yo3vz, ma bucur mult, tnx and gl!

  • Postat de NICULET AUREL - YO4RSS la 2016-03-23 18:43:13 (ora Romaniei)
  • Daniel ,articolul e destul de bun,mai ales pentru incepatori.Mai asteptam articole.73,NICK.

  • Postat de Ioan Mircea Radutiu - YO3AOE la 2016-04-09 14:47:01 (ora Romaniei)
  • Foarte bun! si ilustrativ articolul,mai ales in conditiile unei relative "secete"-hi! pe/in aceasta nisa.La capitolul antenelor pentru lucrul in/din portabil s-ar mai putea adauga si antenele scurte(6,53m)de tipul BB6W si BB7V de la firma Diamond,care,desi sint date ca functionind incepind de la 2-3MHz(!) nu functioneaza satisfacator-din proprie experienta si asta numai cu adaptor de antene-decit de la 14MHz in sus,deci acopera totusi bine 5 benzi,ceea ce in conditii de campanie nu este putin!

  • Postat de Edi - YO3RAM la 2018-05-26 20:31:36 (ora Romaniei)
  • Foarte interesant articol, l-am recomandat si altor proaspat autorizati, sper sa le deschida pofta de experimentat diverse antene, statii, legaturi. Intr-adevar, QRP-ul nu e asa de mediatizat si folosit la noi dar cred ca are o sansa prin intermediul nostru. Va multumesc pentru articol si astept cu nerabdare continuarea.

    73 de YO3RAM, Edi

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "QRP – scurt si la obiect (II)"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact