hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

In Memoriam - Radu Bratu YO4HW

Nini Vasilescu YO3CCC

Radu s-a nascut la Calarasi, pe 24 septembrie 1941. Aici a urmat scoala generala si liceul. De la Popa Ion YO9HV afla primele notiuni despre radioamatorism.

Dupa liceu, nu intra imediat la facultate si este incorporat militar la o unitate ce asigura transmisiunile pentru flotila de pe Dunare. Aici se perfectioneaza in domeniul telegrafiei fiind fascinat de frumusetea alfabetului Morse. Este de fapt perioada care putem spune ca ii va schimba cursul vietii. Devenind un telegrafist excelent, este trimis ca militar, la "Unitatea de Cercetare Radio" din Constanta, unde imediat se remarca prin pasiunea pentru radiocomunicatii si telegrafie Morse, precum si prin cunostintele sale de limba greaca, cunostinte capatate de la mama sa Elena.

Orasul Calarasi, precum si unitatea 2003, vor fi prezente in toate povestirile lui Radu pe care ni le depana la intalnirile noastre, pentru ca in aceste locuri a ramas o buna parte din sufletul sau.

Pasiunea pentru radiocomunicatii il conduce direct spre radioamatorism. Obtine autorizatie si indicativ, intra la Institutul de Agronomie din Bucuresti, isi instaleaza la camin o statie simpla de US si vine in contact direct cu numerosi radioamatori din Bucuresti: YO3RT, YO3RF, YO3RD etc. Uneori povestea cu ce emotie a lucrat pentru prima data de la YO3KAA.

In 1968, la absolvirea Institutului Agronomic, este repartizat la IAS Dropia. Intre timp si familia sa se stabilise in Constanta. Si aici isi instaleaza o statie performanta. Este cooptat in echipa de telegrafie viteza a judetului Constanta, impreuna cu alti radioamatori cunoscuti si activi in aceea perioada. De exemplu YO3NN si YO9ASS. Incep sa apara titlurile si medaliile, incepe drumul spre marea performanta.

In 1969 se casatoreste cu doamna Gina, care ii va darui mai tarziu si doi copii minunati: Catalin si Simona, copii cu care Radu se mandrea mult. Doamna Gina si Catalin, peste ani vor obtine autorizatii si indicative de radioamatori. Este vorba de: YO4DYL si YO4QF.

Radu devine apoi sef de ferma la Topraisar si cativa ani la rand este declarat cel mai bun sportiv al Judetului. Este cooptat in Comitetul Federal.

In 1981, dupa multe interventii la conducerea C.N.E.F.S. si la Ministerul Agriculturii, Radu devine sef al Radioclubului Judetean Constanta, inlocuind in aceasta functie pe dl. Burduf care decedase intre timp.

Radu va face in scurt timp din Radioclubul YO4KCA, una din cele mai cunoscute si mai performante statii de radioamatori din tara. Obtine un sediu nou, instaleaza antene moderne si amplificatoare de putere. Este sprijinit de majoritatea radioamatorilor constanteni, dar mai ales de dl. Moldoveanu Gheorghe YO4ASV, presedintele Comisiei Judetene. Prezenta in toate marile competitii ce vor urma, YO4KCA va constitui un loc de intalnire cautat de toti transmisionistii militari, de toti radioamatorii constanteni sau de cei care ajungeau vara pe litoral, dar in acelasi timp si o scoala unde se vor forma numerosi tineri pasionati. Amintim doar pe: Silviu YO4NF, Raxana YO4GKD.

In decembrie 1982, Radu devine Maestru International al Sportului. Va fi cooptat in Biroul Federal din care va face parte pana la decesul sau.

La Constanta se va organiza o editie a Cupei Dunarii, un Simpozion National si se va edita cativa ani un Buletin Informativ. Prin relatiile bune pe care le-a avut cu oficialitatile vremii, cu DRTV, cu CJFS Constanta, Radu va sprijini pe multi in obtinerea de licente si indicative de radioamatori.

Dupa 1990, continua cu aceeasi ardoare activitatea la radioclub, acesta devenind de fapt prima sa casa.

Prin relatiile de prietenie cu Costel KG6NK, Radu ajuta numerosi radioamatori in dotarea cu aparatura, antene si documentatie, la preturi accesibile.

In anul 2001, la Mamaia s-a organizat in conditii excelente, Campionatul Mondial de Telegrafie Viteza.

Vinerea dupa amiaza, Radu a sustinut mult timp un QTC cu anunturi publicitare. A fost o emisiune utila, prezentata intr-un mod placut si orginal. La apelul FRR de a sprijini reluarea acestei emisiuni, au raspuns cativa radioamatori: YO9HG, YO6AWR etc.

Astfel, cu ajutorul lui Nelu YO6AWR, emisiunea s-a reluat incepand cu 16 august 2002 si putea fi urmarita in fiecare zi de vineri incepand cu ora 18:00 pe frecventa de 3.650 kHz. Prin aceasta s-a sperat a fi o continuitate la ceea ce facea cu placere si pricepere Radu si astfel sa fie pomenit cat mai des. Intre timp si Nelu a trecut in ceruri, la cele vesnice.

Schimbarile sociale, legile aparute in domeniul sportului, l-au intristat si afectat, oarecum.

Luni noaptea tarziu, un atac cerebral avea sa-l aduca in stare de coma profunda, pentru ca joi dimineata, 25 iulie 2002 ora 8:30, la spital, inima lui a incetat sa mai bata. A plecat dintre noi prea devreme! Nici nu implinise 61 de ani. Abia iesise la pensie.

Radu a fost un adevarat OM, cu bune si rele, cu un temperament vulcanic, dar care ascundea de fapt, un ins sentimental si sensibil.

Sa-i pastram o lunga si frumoasa amintire si sa continuam ceea ce el a inceput si realizat in domeniul nostru.

La numai doi ani de la trecerea la cele vesnice a lui Radu YO4HW, in urma unei lungi si grele suferinte, a incetat din viata la 30 iulie 2004 ing. Gina Bratu YO4DYL, sotia lui Radu. A fost o femeie de exceptie, o mama si o sotie deosebita.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Un filmulet cu Radu poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 24-9-2016

5528

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact