hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Scrisoare deschisă adresată către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații

Miron Iancu YO3ITI

Stimate Domnule Lupu,

Mă numesc Miron Iancu sunt radioamator cu indicativul YO3ITI și posesor al autorizației de Radioamator clasa a I-a, nr. 023366.

Vă mulțumesc atât dv. cât și ANCOM pentru preocuparea pe care o dovediți pentru acest minunat domeniu recreațional și educațional numit radioamatorism, prin actualizarea și modernizarea cadrului legislativ care reglementează activitățile radioamatorilor, precum și armonizarea acestuia cu reglementările interne și internaționale, revizuirea legislației fiind un proces natural pentru orice domeniu de activitate.

Acest document vine în întâmpinarea solicitării ANCOM de consultare publică privind proiectul de decizie privind reglementarea serviciului de radioamatori din România.

Vă supun atenției câteva modificări pe care vă rog să le analizați și să le luați în considerare pentru forma finală a acestui document.

CAPITOLUL II – Staţii de radioamatori, Secțiunea 1 - Categorii de stații, articolul 3, pagina 2

Acțiune: Vă rog luați în considerare eliminarea completă a articolului 3 în forma sa propusă;

Justificare: din noul proiect de regulament este eliminată de facto și de iure, practic, constrângerea ca un anumit tip de stație să fie utilizat într-o anumită locație, împărțirea stațiilor de radioamator în funcție de modul de folosire nu mai este necesară. În plus, nicăieri în prezentul proiect de decizie nu se mai face uz de prevederile articolului 3, în forma sa propusă. În plus, renunțarea la acest articol acționează în sensul general propus de ANCOM, al simplificării acestui act normativ.

CAPITOLUL II – Staţii de radioamatori, Secțiunea 3 - Norme de operare, articolul 8, pagina 4

Acțiune: Vă rog luați în considerare modificarea acestui articol din forma:

"Radioamatorul care operează o staţie de radioclub va transmite atât indicativul staţiei de radioclub, cât și indicativul propriu."

în

"Radioamatorul care operează o staţie de radioclub va transmite atât indicativul staţiei de radioclub, cât și indicativul propriu, cu excepția situațiilor când lucrează în competiții de radioamatorism."

Justificare: transmiterea ambelor indicative în condițiile operării într-un concurs de radioamatorism crează confuzie la identificarea corespondentului și consemnarea incorectă a indicativului în log-ul de concurs și poate necesita timp adițional prin repetarea în mod nejustificat a indicativului. Ambele situații crează un handicap competițional concurentului care îl poate plasa, nejustificat, pe poziții de clasament inferioare. În plus, renunțarea la obligativitatea transmiterii a două indicative acționează în sensul general propus de ANCOM, al simplificării acestui act normativ.

CAPITOLUL IV – Autorizarea în serviciul de radioamator, Secţiunea 1 – Autorizaţia de radioamator, articolul 22, pagina 6, punctul (5)

Acțiune: Modificarea restricției de a putea fi responsabil de stație de radioclub doar cu autorizare de clasa a I-a sau a II-a.

Justificare: Îmi scapă rațiunea pentru care doar un radioamator cu autorizare de clasa a I-a sau a II-a poate avea dreptul de a fi responsabil de radioclub. În forma actuală (și nici în cea propusă) nu par a exista diferențe majore între cerințele de autorizare pentru clasele a II-a și a III-a: dificultatea probei de radiotehnică este comparabilă între cele două clase, iar proba de protecția muncii și legislație diferă doar prin numărul de întrebări nu prin dificultate.

O abordare alternativă, poate mai avantajoasă, ar fi introducerea unei restricții bazată de experiență, probată printr-un cumul de 1/ clasă de autorizare și 2/ numărul de ani de la obținerea respectivei clase de autorizare. Posibile exemple pentru forma finală a acestui punct (5) ar fi:

Exemplul 1:

Se modifică din:

Autorizaţiile de radioclub sunt echivalente autorizaţiei CEPT, ca urmare a autorizării responsabilului de staţie, persoană ce deţine, în mod obligatoriu, o autorizaţie de radioamator clasa I sau a II-a.

în

Autorizaţiile de radioclub sunt echivalente autorizaţiei CEPT, ca urmare a autorizării responsabilului de staţie, persoană ce deţine, în mod obligatoriu, o autorizaţie de radioamator din clasele a I-a, a II-a sau a III-a și a împlinit doi ani de la obținerea autorizației de radioamator într-una din clasele menționate.

Exemplul 2:

Se modifică din:

Autorizaţiile de radioclub sunt echivalente autorizaţiei CEPT, ca urmare a autorizării responsabilului de staţie, persoană ce deţine, în mod obligatoriu, o autorizaţie de radioamator clasa I sau a II-a.

în

Autorizaţiile de radioclub sunt echivalente autorizaţiei CEPT, ca urmare a autorizării responsabilului de staţie, persoană care:
- deţine, în mod obligatoriu, o autorizaţie de radioamator clasa I sau
- deţine, în mod obligatoriu, o autorizaţie de radioamator clasa a II-a și a împlinit doi ani de la obținerea autorizației de radioamator clasa a II-a sau
- deţine, în mod obligatoriu, o autorizaţie de radioamator clasa a III-a și a împlinit cinci ani de la obținerea autorizației de radioamator clasa a III-a

Aceste exemple de reglementare (mai ales exemplul 2) limitează rolul de responsabil de radioclub pe baza unei ipotetice experiențe în activitatea de radioamator (dovedită prin numărul de ani de la obținerea autorizației) și a clasei de autorizare ceea ce poate oferi garanții suplimentare în ceea ce privește responsabilitatea solicitantului.

CAPITOLUL IV – Autorizarea în serviciul de radioamator, Secţiunea 1 – Autorizaţia de radioamator, articolul 23, pagina 7, punctul (6)

Acțiune: Eliminarea condiției de timp de un an (12 luni) la trecerea într-o clasă superioară.

Justificare: Nu este clară rațiunea acestei constrângeri de timp și mai ales justificarea sa practică și/ sau contextul juridic în care se încadrează. Respectarea obligatorie a unui interval de timp între două autorizări de clasă diferită nu reprezintă în sine o garanție a experienței acumulate de un radioamator, astfel că nu se poate constitui într-un criteriu calitativ de selecție. Criteriile cantitative și calitative de selecție pentru a oferi accesul la o clasă de autorizare superioară trebuie să fie doar rezultatele la examinările teoretice și practice orice altă barieră în calea autorizării fiind artificial impusă. Vă rog luați în calcul posibilitatea reconsiderării acestui criteriu de selecție.

CAPITOLUL IV – Autorizarea în serviciul de radioamator, Secţiunea 5 – Prelungirea, modificarea şi retragerea autorizaţiilor, articolul 35, punctul (5), pagina 9

Acțiune: Eliminarea punctului (5): "Indicativele radioamatorilor cu autorizaţii retrase nu pot fi atribuite pentru o perioadă de 5 ani."

Justificare: Dacă acțiunea de retragere a unei autorizații se face ca urmare a cererii titularului (vezi art 35 lit 1 "Autorizaţia de radioamator poate fi retrasă la cererea titularului"), indicativul eliberat ar trebui să fie pus imediat în circulație deoarece deținătorul său și-a exprimat dorința expresă de a renunța la autorizație. Aici nu intervine nici mecanismul contestației, nici o altă formă de cale de atac prin opoziție care ar necesita un interval de timp reparator. Vă rog luați în considerare eliminarea acestui punct.

CAPITOLUL IV – Autorizarea în serviciul de radioamator, Secţiunea 6 – Atribuirea indicativelor de două litere şi a indicativelor speciale, articolul 36, punctul (3), litera c, pagina 9

Acțiune: Eliminarea literei c, punctul (3), condiție cumulativă pentru atribuirea indicativului de două litere: "deţinerea de către solicitant a unei autorizații de radioamator de clasa I sau a II-a"

Justificare: Atribuirea unui indicativ de două litere nu ar trebui să fie condiționat de o astfel de prevedere. Nu există practic nici un criteriu valoric care să stea la baza unei astfel de decizii și în sine se constituie ca exercitarea unui drept al autorității de reglementare (ANCOM) care nu ține cont de nici un scop socio-economic. Dacă se dorește limitarea accesului la indicativele cu două litere, se poate institui o taxă pe care cei care solicită un indicativ de două litere să o plătească anual, așa cum se practică în alte țări: alocarea și utilizarea așa-numitului "vanity callsign". Altfel, nu există nici o justificare de drept sau, cum am spus, socio-economică, pentru care deținătorul unei autorizații de clasa a III-a să fie privat de dreptul de a obține un indicativ de două litere. Vă rog luați în considerare eliminarea acestei prevederi.

CAPITOLUL IV – Autorizarea în serviciul de radioamator, Secţiunea 6 – Atribuirea indicativelor de două litere şi a indicativelor speciale, articolul 37, punctul (4), pagina 10

Acțiune: Modificarea textului din:

"Indicativele speciale pot fi utilizate numai în cadrul activităţilor competiționale în domeniul radioamatorismului, pentru desfășurarea unor evenimente publice și pentru activități comemorative."

în

"Indicativele speciale pot fi utilizate numai în cadrul activităţilor competiționale în domeniul radioamatorismului, pentru desfășurarea unor evenimente publice, pentru activități comemorative și pentru experimente științifice desfășurate în cadrul programelor educaționale autorizate de autoritățile competente."

Justificare: Nu trebuie neglijat potențialul educațional, profesional-formativ și vocațional al activităților specifice radioamatorismului prin promovarea acestuia în școli și alte instutuții de învățămănt și cercetare. Vă rog luați în considerare modificarea acestei prevederi.

În final, doresc să vă mulțumesc pentru răbdare și atenția acordată acestui material.
Încredințându-vă de toată stima și respectul meu,

Al dumneavoastră,
Miron Iancu

Miron Iancu YO3ITI

Articol aparut la 25-9-2016

5453

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (18)  

  • Postat de Mariana Savin (Ivanov) - YO4RCG la 2016-09-25 20:29:38 (ora Romaniei)
  • Toata stima pentru initiativa dumneavoastra, mentiunile facute mi se par clare si la obiect, nu lasa loc de interpretare.

  • Postat de Alin - YO9JNX (yo9jnx) la 2016-09-26 01:48:50 (ora Romaniei)
  • Autorizarea serviciului de amator -------
    Un punct foarte interesant de care sunt afectat direct.
    Desi radioamator de mai bine de 7 ani nu am reusit sa imi fac timp de a participa la examenul pentru clasa a II-a din diverse motive(liceu, facultate, specializare, serviciu, etc).
    Dupa tot calvarul profesional(important zic eu, caci fara bani nu se poate hobby) am plecat in Franta pentru a ma stabili aici.
    Desi am in buzunar o autorizatie scrisa in 4 limbi, Asociatia Radioamatorilor din Franta nu au recunoscut hartia mea.

    Pentru ce am mai dat examen in Romania daca intr-o tara europeana lucrez ca PP(portabil pirat) ???

    Prin intermediul prietenilor din eter am aflat ca si in Anglia e cam la fel cu autorizatia de clasa a III-a.

    Oare se va face o ordine in hartii la nivel EU ?

    Doresc sa mentionez ca desi AUTORIZATIA NU ESTE VALABILA AICI, sunt membru al Asociatiei Radioamatorilor din Ardeche 07...de ce ? Deoarece cultul "microbului" inca mai este viu aici, inca mai leaga oamenii intre ei.

    Am citit cu mare atentie toate micile detalii sugerate de domnul Miron.... placut surprins si impresionat. Felicitari pentru initiativa;

    Cu respect
    F/YO4JNX/p

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2016-09-26 03:08:04 (ora Romaniei)
  • Certificatul : HAREC (Harmonized Amateur Radio Examination Certificate) este cel ce face armonizarea chiar si aici in ZL...Solicitati certificatul HAREC si veti rezolva problema in Franta sau Anglia.
    Dac asunteti de putin timp pe teritoriul francez:
    http://www.anfr.fr/autorisations-demissions/radioamateurs/les-indicatifs/radioamateurs-etrangers-en-france/#menu2

    "les radioamateurs issus d’un pays de l’Union européenne peuvent se voir attribuer un indicatif temporaire avec terminaison « Vxy » ; les radioamateurs issus d’un pays ayant signé un accord de réciprocité avec la France ou un accord d’Etat à Etat se voient attribuer un indicatif temporaire avec terminaison « Wxy ».
    Le radioamateur de nationalité étrangère doit apporter la preuve de sa résidence effective sur le territoire national et de son certificat d’opérateur HAREC délivré conformément à la Recommandation T/R 61-02 (facture EDF ou téléphone par exemple).

    Le coût est de 46 € pour une licence valable un an. Si l’on reste en France plus d’un an, il faut renouveler sa demande d’indicatif (voir formulaire en colonne droite de cet écran)."
    Succes!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2016-09-26 03:11:14 (ora Romaniei)
  • http://www.anfr.fr/fileadmin/mediatheque/documents/radioamateurs/FORM_INDIC_ETRANGER_Juin16.pdf

  • Postat de Pit - YO3JW la 2016-09-26 13:07:46 (ora Romaniei)
  • Ca un material prezentat este bun.
    Din pacate ANCoM a comunicat:
    "Data la care documentele au fost supuse consultarii publice: 21 iulie 2016
    Data limita pentru primirea observatiilor: 23 septembrie 2016"
    Oare o sa-l ia in considerare, sau poate tocmai de aceea este pus aici!
    Sunt rautacios....

  • Postat de Mircea - YO8RAA (yo8raa) la 2016-09-26 14:00:55 (ora Romaniei)
  • Este pus pentru publicitate Pit-ule. Ce este greu de inteles? Si din cate vezi nu este adresata unei institutii ci ... unui domn Lupu a carui functie nu este specificata. Eu nu sunt rautacios, doar corect.

  • Postat de Adrian - YO3GFH la 2016-09-26 16:06:25 (ora Romaniei)
  • Data limita a fost 23.09, care a picat intr-o zi de Vineri. Articolul a fost postat pe 25.09, adica Luni. Nu vad de ce nu ar fi putut fi trimis la Ancom pana la data limita, dupa care sa fie postat cu 2-3 zile mai tarziu pe site.

  • Postat de Adrian - YO3GFH la 2016-09-26 16:39:08 (ora Romaniei)
  • Cu scuzele de rigoare, 25.09 a fost Duminica, nu Luni.

  • Postat de Mircea - YO8RAA (yo8raa) la 2016-09-26 18:06:08 (ora Romaniei)
  • Adrian-YO3GFH iti scapa din vedere cel mai esential lucru. O "scrisoare" deschisa nu se TRIMITE. O scrisoare deschsa se posteaza(blog, site) sau se publica (ziar, revista). Aceasta nu este o scrisoare deschisa ci un articol. Si daca esti atent o sa observi ca Ciprian-N2YO a precizat acest lucru cand a facut mentiunea datei. A scris clar: "acest articol a fost publicat la data de ...". ANCOM a propus o dezbatere publica si a si precizat exact modalitatile de comunicare cu publicul. Nu ti se pare ridicola o "Scrisoare Deschisa" in acesta situatie? Nu mai spun de interesul "urias" aratat de radioamatori pe topicul special deschis de Ciprian de peste o luna. Penibil.

  • Postat de YO3ITI - YO3ITI la 2016-09-26 18:06:36 (ora Romaniei)
  • Salut, Pit,
    Documentul a fost remis prin email în noaptea de 22-23 septembrie, direct pe adresa specificată în documentul de intenție, citez: "Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 23.09.2016, pe adresa [...] Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro..."

    Email-ul a fost trimis și pe adresa d-lui Lupu Octavian, desemnat ca persoană de contact în caseta tehnică a documentului.

    YO8RAA: citește cu atenție documentele de la ANCOM. Asta ca să fii și mai corect. :D

    73

  • Postat de Mircea - YO8RAA (yo8raa) la 2016-09-26 18:14:48 (ora Romaniei)
  • Exac ce am spus mai sus. Autorul articolului a vrut sa ne spuna care a fost parerea dumnealui privitor la propunerea ANCOm, parere trimisa prin EMAL. Nu e important daca a fost in termen sau nu.
    Deci nu este vorba despre nici o SCRISOARE DESCHISA. QED. Subiect inchis pentru mine.

  • Postat de YO3ITI - YO3ITI la 2016-09-26 18:18:50 (ora Romaniei)
  • "Adrian-YO3GFH iti scapa din vedere cel mai esential lucru...." Mircea, ca să fiu și eu răutăcios: de ce ar primi Adrian sfaturi stilistice din partea cuiva care pune grade de comparație superlativelor ? :D :D :D

  • Postat de Edy - YO5VAE la 2016-09-26 19:59:10 (ora Romaniei)
  • S-au trezit contristii si se baga de seama! Voi ati facut ceva in legatura cu initiativa asta? Mai ales ca se presupune ca aceasta dezbatere a fost lansata spre binele radioamatorilor?
    In loc sa fim uniti si sa colaboram trebuie neaparat sa ne intepam unul pe altul (de multe ori pe la spate). In acest mod numai in jos putem merge.

  • Postat de Tic - YO8RFS la 2016-09-27 18:23:49 (ora Romaniei)
  • @yo3iti
    La noi functioneaza al dracului de bine zicala:
    "Nici o fapta buna nu ramine nepedepsita". Dar in final, doar faptele conteaza. Bune sau rele....

  • Postat de Popescu Florin - YO9IDB la 2016-09-29 12:26:21 (ora Romaniei)
  • Bună ziua Domnilor numele meu este Florin Daniel sunt radioamator autorizat indicativul meu Radio YO9IDB o secțiune speciala ar trebui și pentru persoanele cu handicap grav gradul I Cazul meu care fac dializa cronica hemodializa eu de 3 ori pe săptămână cate 4 ore trebuie să merg în centrul medical de dializă cronica unde efectuez ședința obligatorie dacă vreau sa supraviețuiesc pur și simplu nu am avut timp să ajung sa dau examenul pentru clasa 3 eu am clasa 3-R Acest examen de admitere radioamator autorizat ar trebui sa se poată da și acasă documentele necesare sa fie trimise prin curier posta în aceste cazuri excepționale

  • Postat de YO3ITI - YO3ITI la 2016-09-29 23:27:30 (ora Romaniei)
  • "@yo3iti La noi functioneaza al dracului de bine zicala:
    "Nici o fapta buna nu ramine nepedepsita". Dar in final, doar faptele conteaza. Bune sau rele...."

    Nu e nici o problemă. :) Am învățat demult să ignor corul de celor mi-au prevestit - în diverse perioade ale vieții - eșecul proiectelor personale. Nu știu să fii auzit ceva mai des decât "nu se poate" sau "nu vei reuși". Așa că, sincer, îmi sunt indiferente părerile acestui soi de bocitoare. Eu îmi văd de ale mele și experiența de până acum mi-a confirmat că asta e o abordare bună: ignori prostia agresivă și te concentrezi pe părerile oamenilor pozitivi. Ar fi fost frumos, însă, ca să se fi auzit vocea mai multor radioamatori și să fi venit mai multe propuneri. Sunt curios care va fi rezultatul. O zi bună tuturor, cu precădere radioamatorilor cu bun simț, spirit constructiv și, mai presus de orice, suflet bun.
    73

  • Postat de YO3ITI - YO3ITI la 2016-09-29 23:29:42 (ora Romaniei)
  • Popescu Florin YO9IDB: "...Cazul meu care fac dializa cronica hemodializa eu de 3 ori pe săptămână cate 4 ore trebuie să merg în centrul medical de dializă cronica unde efectuez ședința obligatorie dacă vreau sa supraviețuiesc..." Un caz concret de dedicare, pasiune și dragoste de viață. Halal și RUȘINE tuturor celor în putere care se smiorcăie. Ar putea să ia aminte aici, exemplu de voință și dragoste de viață. @Florin: eu îți promit că o să încerc să te ajut cum pot. Găsesc eu o metodă..
    73

  • Postat de Mihai Stan - YO3GGG la 2017-09-27 16:08:06 (ora Romaniei)
  • YO3ITI
    Multumesc pentru implicarea dvs. si pentru modul in care tratati problemele. Imi amintiti de modul de gandire si actiune al unor persoane ce le-am intalnit in lumea radioamatorilor, persoane pe care eu le consider personalitati marcante, prin activitatea lor devenind modele, formatori de opinie, schimbind destinele multor tineri. Nu am sa dau nume dar va multumesc pentru ca prin acest mod de abordare amintiti de calitatea umana si profesionala de care au dat dovada multi radioamatori in decursul timpului. 73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Scrisoare deschisă adresată către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact