|
Modificari propuse la proiectul regulamentului de comunicatii pentru serviciul de radioamator de catre Societatea Romana a Radioamatorilor
In urma lansarii procedurii de consultare publica in vederea modificarii reglementarilor incidente la activitatea de radioamatorism din Romania, Societatea Romana a Radioamatorilor apreciaza ca bine-venita aceasta initiativa.
I. Reglementarea cazurilor in care radioamatorii autorizati pot contacta statii apartinand altor servicii.
Aratam ca preocuparea si implicarea radioamatorilor in situatiile de urgenta este o constanta a ultimilor 50 de ani, fiind numeroase cazurile in care acestia au intervenit in realizarea de legaturi radio cu caracter umanitar sau de suport pentru activitatile de combatere sau de reducere a efectelor diferitelor calamitati naturale ori in situatii punctuale cand viata, sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor din jur au fost amenintate iar furnizarea de ajutor a depins de posibilitatea de a comunica prin radio cu ajutorul echipamentelor detinute de catre radioamatori.
La nivel international, respectiv la nivelul IARU (Uniunea Internationala a Radioamatorilor) – partener al ITU (Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor) exista o structura dedicata comunicatiilor de urgenta, ce coordoneaza efortul international al radioamatorilor care actioneaza in situatii de calamitati si dezastre.
Nu in ultimul rand, intre IARU si Federatia Internationala a Societatilor de Cruce si Semiluna Rosie exista un protocol de cooperare pentru sprijinirea celei din urma in efectuarea legaturilor radio in caz de calamitati, dezastre si situatii asimilate, implementat si in Romania prin semnarea Protocolului de colaborare dintre Societatea Romana a Radioamatorilor si Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania (atasat).
De altfel, si in versiunea actuala a Regulamentului de radiocomunicatii pentru serviciul de amator in Romania se prevede ca:
Art. 22 – (1) Staţiile de radioamator pot stabili legături radio numai cu alte staţii de radioamator.
Art. 23 – (1) Interceptarea intenţionată a mesajelor transmise de staţii aparţinând altor servicii decât cel de radioamator este interzisă.
Eliminarea acestor prevederi din cuprinsul Regulamentului in forma propusa este de natura sa impiedice sau sa ingreuneze implicarea radioamatorilor in aceste situatii.
Este adevarat ca situatiile de calamitate sau dezastru sunt, ope legis, asimilate cazurilor de forta majora exoneratoare de raspundere civila, contraventionala si/sau penala dar apreciem ca o reglementare mai precisa a acestor situatii este benefica in contextul in care un numar important de radioamatori sunt implicati in sustinerea retelelor radio de urgenta atat post-factum cat si preventiv.
Apreciem ca este utila cuprinderea unor prevederi referitoare la activitatea radioamatorilor in situatii de urgenta care sa stabileasca modul in care acestia pot sa isi utilizeze echipamentele avute la dispozitie precum si experienta detinuta in furnizarea voluntara de suport in situatii de urgenta, calamitati si dezastre, tinand cont de premisa ca, la orice ora si in orice zi, exista statii de radioamator active care au posibilitatea de a realiza legaturi radio incluziv cu zonele afectate.
Pornind de la textul deja in vigoare si de la experienta acumulata in ultimii 10 ani de catre Societatea Romana a Radioamatorilor, prin serviciul dedicat comunicatiilor de urgenta (RVSU – Radioamatori Voluntari in Situatii de Urgenta), propunem urmatoarele modificari ce au rolul de a stabili cadrul in care radioamatorii pot actiona in sprijinul institutiilor si organizatiilor implicate in situatii de urgenta:
a. Se modifica Art 12, dupa cum urmeaza:
Art. 12. – (1) Statiile de radioamator pot stabili legaturi radio numai cu alte statii de radioamator.
b. "Capitolul V – Dispozitii tranzitorii si finale" devine "Capitolul V – Situatii speciale", si cuprinde urmatoarele articole:
Art. 39. – In situatiile de urgenta in care viata, sanatatea sau integritatea corporala a uneia sau mai multor persoane sunt in amenintate sau se afla in stare de pericol, in cazul in care este nevoie pentru inlaturarea efectelor acestora asupra persoanelor sau comunitatilor, precum si cu ocazia exercitiilor si antrenamentelor comune stabilite in prealabil, statiile de radioamator pot initia si stabili legaturi radio si cu statii apartinand altor servicii de radiocomunicatii.
II. Operarea statiei de club
In mod traditional in acum 20-30 de ani si mai bine, radiocluburile aveau o mai mare semnificatie in activitatea de radioamator. Spre deosebire de cele mai multe statii individuale, statiile de club erau in general dotate cu aparatura industriala, amplificator de putere si nu de putine ori antene performante. Radioamatorii gravitau in jurul acestor cluburi pentru participarea in concursuri de anvergura sau operarea DX.
Notiunea de "statie de club" a fost de aceea asimilata cu "statie colectiva", "statie multioperator" etc. In plus, nevoile autoritatilor din Romania perioadei premergatoare anului 1989 presupuneau monitorizarea si controlul activitatii statiilor de club, de la care puteau opera alti radioamatori. Din acea perioada dateaza necesitatea identificarii operatorului care activeaza o statie de club.
In spiritul noului regulament, radioamatorii nu mai sunt solicitati sa transmita indicativul statiei de la care opereaza, sau vreun identificator pentru sitatia de mobil, portabil etc. Avand in vedere ca diferenta intre o statie individuala si una de club este doar forma de proprietate, si ca din punct de vedere operational nu exista nicio diferenta intre cele doua categorii, la fel de bine radioamatorii ar putea opera si de la statii care apartin entitatilor cu personalitate juridica fara a mentiona doua indicative. Este raspunderea responsabilului statiei de club de a permite sau nu operarea acestei statii, potrivit autorizatiei detinute.
Realitatea timpurilor noastre este ca in cele mai multe cazuri radioamatorii individuali dispun de aparatura mai sofisticata si mai performanta decat cluburile. In plus, multi radioamatori individuali isi proiecteaza amplasamentul in asa fel incat acestea poate gazdui echipe care participa in concursuri la categoria multioperator. Paradoxal, aceste statii sunt operate mai frecvent de alti radioamatori decat de cel care detine autorizatia de baza.
Statiile de club se disting in general prin alte trasaturi specifice, de pilda prin indicativul distinct care incepe cu litera K, lucru care atribuie o personalitate speciala si promoveaza activitatile de club. De asemenea, prin necesitatea de a se pastra un log la statie se asigura evidenta operatorilor care transmit de la statia de club.
Cerinta articolului 8 de a se utiliza doua indicative reprezinta un factor care nu are niciun sens, induce mai degraba confuzie, mai ales in randul radioamatorilor non-YO, reprezinta o exceptie care nu este necesara, reduce atractivitatea si eficienta operarii pe timpul concursurilor si altele.
Pentru argumentele de mai sus, propunem eliminarea in intregime a urmatorului articol:
Art. 8. – Radioamatorul care operează o staţie de radioclub va transmite atât indicativul staţiei de radioclub, cât și indicativul propriu.
Speram ca propunerile de modificare si completare aratate mai sus sa fie gasite utile si sa faca parte din noua versiune a Regulamentului serviciului de amator.
Va stam la dispozitie cu orice alte detalii apreciati necesare.
Cu deosebita stima,
Articol aparut la 27-9-2016 4035 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |