hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Radioamatorismul este cel mai mare inamic al radioamatorismului

Razvan Fatu M0HZH/YO9IRF

Da, titlul poate părea puțin "de tabloid" și pentru a îl înțelege ar trebui să menționez ceva. Textul de mai jos vine că o interpretare a unor articole foarte populare publicate recent, ce tratează schimbările prin care trece radioamatorismul în ultimii ani. Unele idei sunt preluate de la ceilalți autori iar pentru cei cu destul timp recomand parcurgerea ambelor materiale.

Internetul distruge radioamatorismul ? (K0NR)

Generația nouă omoară radioamatorismul (N0SSC)

Discrepanțe între generațiile de radioamatori au existat mereu, există încă și sunt prezente în toate comunitățile. Cei tineri au focul curiozității dar sunt prea "necopți" iar cei veterani au experiență ce uneori îi face "imuni" la progres. Unii ar spune că "ruptură" dintre generații explică și viziunile destul de diferite asupra a ce este radioamatorismul, dar în realitate acesta recent trece printr-o transformare de paradigmă, o evoluție care îl transformă ireversibil și care e încă greu de perceput.

Sigur, pare că hobby-ul nostru se schimbă încet din motive precum zgomotul radio crescut din zonele urbane sau minimul de propagare prin care trecem, condiții ce ne forțează către alte benzi, moduri de lucru și abordări. De exemplu, comunicațiile prin sateliți au reînviat recent și numărul de sateliți pentru radioamatori în e plin proces de "explozie", iar modul digital de semnal slab FT8 a devenit cel mai popular mod de lucru în doar câteva luni de la apariție. Dar adevărul e că de fapt vorbim de ceva mult mai adânc, pentru că suntem în mijlocul celei de-a 4-a revoluții industriale.

Oamenii nu folosesc radioamatorismul pentru a vorbi cu alți oameni

În psihologie există o teorie veche de mai bine de jumătate de secol, cu impact important asupra sociologiei și altor domenii conexe. Se numește "Piramida Nevoilor a lui Maslow" și în esența spune că există o ierarhie a nevoilor ființei umane, o ordine a evoluției personale a ființei în care alte nevoi apar pe măsură ce anterioarele sunt îndeplinite. Nevoile de bază sunt evident cele fiziologice (aer, apa, mâncare etc) apoi siguranța individului, iar odată aceasta garantată ne putem concentra pe următorul nivel: nevoia de comunicare, de prietenie, de integrare într-un grup, de afecțiune și de dragoste.

Bineînțeles că se crează legături între persoane cu interese comune, iar radioamatorismul a creat multe prietenii de viață și oriunde ai călători vei găsi un radioamator bucuros să îți facă turul orașului, să îți arate echipamentul lui și cu care vei putea vorbi ore în șir despre cum a lucrat FT4JA din greșeală. Repetorul local sau banda de 80m au fost locul preferat de întâlnire "la distanță" al multor generații de radioamatori, iar în lipsa unor alte opțiuni radioamatorismul a îndeplinit și această funcție: să le permită prietenilor să comunice. Mulți au mers atât de departe încât și-au convins și partenerul de viață să își ia autorizația de radioamator, doar pentru a putea ține legătura cât mai ușor. Radioamatorismul a satisfăcut această nevoie de comunicare și integrare într-un grup decade la rând.

Dar la sfârșit de 2017 avem alte opțiuni pentru a interacționa cu prietenii. Internetul și smartphone-urile facilitează o comunicare mult mai bună, cu imagine, sunet de calitate și conținut multimedia dar cel mai important, disponibilitate instantanee. Când vreau să vorbesc cu un prieten de la 3000km distanță, doar ridic telefonul și îl sun pe Facebook, îl aud și văd în timp real și avem o conexiune umană mult mai aproape de o întâlnire față în față. Poate fi la cumpărături, își ia copilul de la grădiniță sau în pauză de masă de la muncă, telefonul e la îndemână, nu trebuie să aștept pentru întâlnirea de seară din benzile radio. Radioamatorismul nu poate concura cu așa ceva, iar oamenii nu mai au nevoie de radioamatorism pentru a comunica.

Dacă nu cu alți oameni, atunci cu cine vorbesc?

Cu alte stații de radioamatori. Motivația e că vrei să faci o legătură cu un indicativ special, o entitate rară, într-un mod de lucru inedit, cu un echipament nou sau o activare SOTA de pe un vârf de munte greu de cucerit. Vrei confirmarea că semnalul tău a ajuns pe partea celalalta a globului, nu îți pasă prea mult de cine e în spatele microfonului acolo, dacă îi place și lui fotbalul sau dacă i-a intrat copilul la facultate. Nu cauți comunicarea pură și conexiunea umană, bucuria cea mai mare e că primești QSL-ul cu care poți dovedi că ai vorbit cu cineva din Polinezia Franceză folosind transceiverul construit de tine.

Și mai vrem să comunicăm și cu "mașinile". Comunicarea cu alte ființe umane e banală și în ziua de azi nu mai sunt bariere (ba chiar am vrea să auzim mai puțin de la unii!), dar zona fascinantă e schimbul de informații cu computerele. E o zonă de pionierat în care se întâmplă multe lucruri fascinante și către care foarte mulți tineri sunt atrași. În 2010 am avut ocazia să îi iau un interviu vicepreședintelui Intel Christian Morales, iar unul din subiectele de discuție a fost Internet of Things și că în viitor vor "să aibă un chip în orice merge cu curent". Sau cu alte cuvinte că totul să fie conectat la Internet, de la frigider și aspirator la semafoarele de pe stradă. 7 ani mai târziu, sunt aproape 21 de miliarde (!) de echipamente conectate la Internet în lume și se așteaptă că numărul să crească de 4 ori în următorii 7 ani. Toate echipamentele astea folosesc radiofrecvență și toate pot fi zone de explorat pentru radioamatori, e o lume imensă care se deschide unde se pot face lucruri uimitoare ce pot schimba viața de zi cu zi. Asta trezește interesul următoarelor generații.

Ba mai mult, computerele și software-ul devin mai umane. Puterea de procesare e din ce în ce mai mare, automobilele se conduc singure iar recent o inteligență artificială numită Alpha Zero a devenit cel mai bun jucător din lume după ce a învățat șah în doar 4 ore. Și nu a învățat studiindu-i pe Tal, Fischer, Morphy, Nimzowitsch, Kasparov sau Carlsen și nici milioanele de pagini de literatură și istorie a jocului, ci a jucat singur timp de 4 ore până a ajuns mai bun decât tot ce-a putut toată omenirea să învețe în sute de ani ! Deja radioamatorii experimentează cu rețele neurale ce au învățat să recunoască diverse moduri de lucru ascultând benzile cu un banal RTL-SDR. Cât mai durează până când un grup de studenți pasionați vor conecta o entitate de genul Alpha Zero la un transceiver SDR, vom avea un QSO cu "el" ? Cine va primi primul QSL ? Ce îți va spune ?

Dar în secolul 21 toți își cumpără echipamentele de-a gata, nu mai construiesc! Mai e asta radioamatorism?

Greșit. Astăzi sunt în lume mai mulți radioamatori autorizați ca niciodată. Astăzi se construiește mai mult ca niciodată. Pentru că e atât de ușor să schimbi informații, învățatul și progresul se întâmplă mai rapid ca niciodată. Software pentru simulat circuite sau proiectat scheme și circuite imprimate se găsește ușor și e gratuit, iar fabrici din China precum PCBway îți fac un circuit imprimat 100x100mm la calitate excelentă în 10 exemplare cu doar US$5 și au timp de livrare de câteva zile. Farnell, Digikey sau TME au aproape orice componentă în stoc și să e foarte ușor să pui comanda online seara și să primești tot ce ai nevoie dimineața. Aproape orice modul funcțional de care ai nevoie ca radioamator e deja proiectat, testat și construit de cineva și îl poți comanda.

Diferența e că acum o parte mai mare din "construcție" se întâmplă în software. Partea hardware a devenit mai puțin relevantă, poți să îți asamblezi un transceiver SDR modern complet din module gata făcute, dar tot e nevoie de software ca să le poți face să meargă împreună. Radioamatorul viitorului va petrece mai puțin timp cu letconul în mână și mai mult timp compilând cod sau cu citind documentația pentru cel mai nou FPGA Xilinx sau Altera.

Marea majoritate a publicațiilor pentru radioamatori nu înțeleg asta și încă încearcă să promoveze radioamatorismul cu aceleași abordări tradiționale, depășite, care funcționează doar parțial și vor funcționa din ce în ce mai puțin. Radioamatorul tipic nici măcar nu vorbește aceeași limbă cu noile generații, e blocat undeva în niște tehnologii și cutume de mult apuse, ce sunt mai interesante pentru un curator de muzeu decât pentru un curios de liceu. Generația următoare de radioamatori crește cu Arduino, Raspberry Pi, HackRF sau LimeSDR și citește Hackaday și blogul Adafruit, nu cu revistele de radioamatori.

Am zis că radioamatorismul nu mai satisface nevoia pshihologica a oamenilor de a comunica cu alți oameni. Atunci, ce ne-ar mai împinge să fim radioamatori?

Radioamatorismul a revenit la misiunea sa inițială: avansarea științei și tehnologiei radio, să experimentam cu undele electromagnetice și cu electronica. Și asta satisface nevoia supremă a ființei umane în viziunea lui Maslow, aceea de autoperfecționare. "Să fii tot ce poți să fii". Să fii curios, să cercetezi, să pui la îndoială și să confirmi sau să infirmi în practică. Să fii pionier într-un domeniu, să lucrezi cu cele mai noi tehnologii și să faci și tu un mic pas în plus față de ceilalți. Să stai pe umerii giganților ca să vezi puțin mai departe.

Razvan Fatu M0HZH/YO9IRF

Articol aparut la 23-12-2017

6266

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (17)  

  • Postat de YO3ITI - YO3ITI la 2017-12-23 11:09:05 (ora Romaniei)
  • Foarte reușit articol. Mulțumiri. Ultima frază este edificatoare: „Radioamatorismul a revenit la misiunea sa inițială: avansarea științei și tehnologiei radio, să experimentam cu undele electromagnetice și cu electronica. Și asta satisface nevoia supremă a ființei umane în viziunea lui Maslow, aceea de autoperfecționare: Să fii tot ce poți să fii. Să fii curios, să cercetezi, să pui la îndoială și să confirmi sau să infirmi în practică...”. Acesta este și motivul pentru care, în prezent, radioamatorismul nu mai este un fenomen de masă. Sunt foarte puțini oameni care se plasează în vârful piramidei lui Maslow. Ceilalți: „hai noroc, 73, nimic special aici.”

  • Postat de Francisc Grünberg - YO4PX la 2017-12-23 11:32:36 (ora Romaniei)
  • Printr-o interesantă coincidenţă astăzi am publicat în traducere articolul lui Bob Witte K0NR «Internetul distruge radioamatorismul?» care se găseşte pe pagina mea la această adresă: https://yo4px.blogspot.ro/2017/12/internetul-distruge-radioamatorismul-de.html
    73 Fery, YO4PX

  • Postat de Marius - YO7FB la 2017-12-23 13:53:10 (ora Romaniei)
  • http://wmbriggs.com/post/23564/

    Cracium fericit!!

  • Postat de Carol - YO5AXF la 2017-12-23 14:46:45 (ora Romaniei)
  • OK, smartphonul şi internetul ne-au luat pâinea (microfonul) de la gură. Dar ştiţi ce nu au reuşit încă să ne ia? - concursurile. Dar să nu le dăm idei...
    Sarbatori fericite!...tot prin internet!
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Chiru Alex - YO9FYP la 2017-12-23 16:51:18 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol !
    Indiferent de avantul tehnologiei, radioamatorismul va exista ! Intotdeauna se vor gasi oameni care vor sa experimenteze, sa comunice si sa-si modernizeze aparatura. Nu de altceva, dar intotdeauna se va gasi ceva de facut si in acest domeniu indiferent de nivelul tehnic la care s-a ajuns si practica a dovedit-o pe deplin !
    Sarbatori fericite tuturor !
      Comentariu modificat de admin.

  • Postat de Florian - YO9GJX la 2017-12-23 19:01:04 (ora Romaniei)
  • https://www.youtube.com/watch?v=NaRbIPg2jYg

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2017-12-23 19:41:13 (ora Romaniei)
  • Interesant articol , felicitari pentru info si corelarea lor, multumim!
    De acord cu concluziile, eu as mai spune ca: nu trebuie sa neglijam deloc factorul uman din ecuatie. Daca o sa moara radioamatorismul o sa fie din cauza noastra a ham-ilor , parerea mea ..... si nu din cauza progresului comunicatiei sau internetului. Daca in continuare o sa fie radioamatori care urasc alti radioamatori sau alte cluburi concurente, daca se cred mai inteligenti sau peste altii numai pentru ca ei au studii superioare in electronica si RF, daca ajung sa fie importanti pe un forum ca admini si baneaza pe altii neintelegand ce se intampla, daca ham-ii o sa se invrajbeasca pe considerente politice, daca se jignesc pe un forum public unde pot sa citesca si ne-radioamatori care apoi isi schimba parerea despre noi si ce pasiune avem, atunci numarul nostru se micsoreaza drastic , sau nu se mai intinereste “familia” hams si .... dispare.( ma refer la de YO, sper ca in alta parte sa nu fie tot asa , “autentic” romanesc :))) )

    Deci sa fim mai buni , pentru hobby-ul nostru! Craciun Fericit, si inca o data multumim ptr articol.
    73 , de YO3GH

  • Postat de Liviu - YO3DLL la 2017-12-23 21:18:38 (ora Romaniei)
  • Frumos articol si directionat aproape corect insa fraza in care se pune ca " Radioamatorul tipic nici măcar nu vorbește aceeași limbă cu noile generații, e blocat undeva în niște tehnologii și cutume de mult apuse, ce sunt mai interesante pentru un curator de muzeu decât pentru un curios de liceu " derapeaza c-am tare si cred ca s-a dat de gard..
    Maslow spunea bine "Să fii tot ce poți să fii" si unii din "vechile generatii"nu pot sa fie software iar dupa tonul frazei tale de mai sus cred ca reiese necesitatea ca ar trebui eradicati de "noile generatii" Altfel numai de bine.Frumoasa idee..

  • Postat de luc - YO8BDS la 2017-12-24 10:45:51 (ora Romaniei)
  • Conceptul precum ca internetul va distruge radioamatorismul a aparut pe la mijlocul anilor '90, cand internetul lua amploare la nivel mondial. Se preconiza ca telegrafia va fi prima care va disparea. Acum, la peste 20 de ani de la acele previziuni si cu toate ca a fost eliminata de la unele examene de obtinere a autorizatiilor radio, numarul celor care cunosc si opereaza in telegrafie s-a dublat in multe tari. Vorbesc aici despre statistici facute de foruri autorizate. La fel si cu constructiile radio. Un Arduino, un Raspberry Pi te ajuta sa-ti perfectionezi interfetele circuitelor de radiofrecventa, iar acum s-a trecut la "true SDR" cu direct-sampling unde conectezi antena de receptie direct la convertorul analog-digital. Dar adevarata placere in constructiile radio, a fost, este, si va fi, atunci cand acordezi tu cu mana ta un circuit LC pe maxim de semnal, sau iti bobinezi tu singur o inductanta parte a unui circuit oscilant. Bobina este dusmanul de moarte al multora, care de frica se refugiaza in spatele unor linii de cod.

  • Postat de Oltean Dan - YO6BLM (yo6blm) la 2017-12-25 18:43:49 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul este cel mai mare inamic al radioamatorismului este un titlu care reflecta conflictul dintre genaratii in acest domeniu. Schimbarea de optică asupra activitatii de radioamator a apărut ca urmare a evolutiei tehnologice. In perioada de pană in 1990 pentru a putea comunica prin unde radio trebuia să-ți construiești singur aparatele. După ani 90 aparate puteau fi cumpărate, iar construcția homemade se reducea la realizarea antenelor sau a amplificatoarelor de putere. După ce Internetul s-a extins, comunicațiile se puteau realiza mult mai simplu și aderarea tinerilor la radioamatorism nu mai avea aceiași motivație ca la generațiile anterioare. Motivațiile pe care le găsesc în prezent cei care aderă la acest hoby multilateral pot fi legate de electronică cu hard-ul și soft-ul din domeniu, propagarea undelor, competiție și nu în ultimul rand comunicarea cu cei care au aceleași preocupări. Activitatea de radioamator prezintă schimbări, dar aceasta nu înseamnă că acest hoby complex va dispărea.

  • Postat de Nelu - YO3AOE la 2017-12-30 11:07:39 (ora Romaniei)
  • Da,bun! articolul,dar doar ca fiind un constatator al unei stari de fapte,fiindca unele alegatii mi se par usor fortate.Astfel,nu trebuie uitat ca radoamatorismul este o pasiune tehnico-aplicativa libera la alegere,nu ne-a fortat nimeni sa devenim ceea ce sintem,am ales singuri si in cunostinta de cauza,la fel de usor si liber se poate renunta si de altfel au si facut-o destul de multi,temporar sau chiar definitiv.Nu stiu cum si de unde exista si transpare permanent nevoia de a face prozeliti, probabil ca dintr-un spirit gregar ancestral,zic eu cel putin nepotrivit acestei perioade.Trebuie sa lasam pe fiecare sa-si aleaga ce vrea si cum vrea,nu trebuie sa impunem nimic nimanui,numai pe ideea de a fi cit mai multi,fiindca doar asa vom avea o forta mai mare(?) si/sau ne vom putea impune mai usor si mai repede pretentiile si necesitatile.Asta desigur ca nu exclude activitatea de promovare si prezentare a radioamatorismului,dar optiunile trebuie lasate sa fie libere si spontane.Cine are aptitudini de constructor va construi si singur,cu un prieten sau chiar intr-un colectiv,consultind documentatia abundenta existenta,cine nu,isi va cumpara aparatura si va face doar simplu trafic radio,asta este,"de gustibus...".Nici o grije,amatori de experimente electronice se vor gasi intotdeauna, chiar daca dupa aceea vor "migra"-hi! spre alte domenii,dar multi vor ramine "amorezati" de domeniu si nu-l vor mai parasi niciodata,iar multi dintre acestia vor dori sa devina radioamatori si vor deveni...

  • Postat de Romi - YO8CAN la 2017-12-30 22:32:32 (ora Romaniei)
  • Articolul mi se pare cam ”deplasat” atât ca titlu cât și privind conținutul său, vis-a-vis de radioamatorismul ca pasiune, hobby sau sport. Orice pasionat , cu atat mai mult în hobby-urile tehnice, este prin natura sa mereu în căutarea a tot ceea ce este mai bun și mai nou în domeniul său de interes, deoarece o face din pură pasiune, cel puțin conceptual liber de orice constrângere, fără a i se cuveni aprecieri declasante, forțate prin aprecieri inadecvate, dacă opțiunile sale diferă de cele ale unei alte persoane. Radioamatorismul este înainte de toate un hobby tehnic care se bazează pe fizica aplicată, care indiferent de stadiul de evoluție al diverselor tehnologii, se bazează pe utilizarea transmisiunilor radio folosind aparate de emisie-recepție, conectate la antene, stații radio deservite direct prin operator sau ”remote” (prin tehnologii de control de la distanță), independent de tehnologiile folosite. Chiar la cele mai moderne echipamente SDR, zona analogică de procesare a semnalului (fie de la antenă spre ADC, fie de la DAC spre antenă) are în continuare și va avea o ”consistență” fizică și o importanță covârșitoare în obținerea performanțelor radiotehnice realizate - precum filtrele de intrare fără de care ADC-ul de la receptor intră în ”overflow” și softul devine ineficient (vezi IC7300 în vecinătatea altor emițătoare), amplificarea de putere / filtrarea pentru atacul antenei la emisie etc., așa că ”forțarea” abordării în spre domeniul exclusiv digital al echipamentelor de radioamatori are niște limite. Chiar dacă ”down-conversion” se face acum digital prin FPGA în loc de mixare analogică, iar procesarea de semnal se face prin DSP, dezvoltarea softurilor specializate este accesibilă unui număr extrem de redus de dezvoltatori în comparație cu numărul celor care construiau și construiesc transceivere cu ”letconul”. Nu m-am referit la cei care scriu cod pentru Arduino, pentru jocuri de lumini sau alte asemenea, care în sine nu au mai nimic în comun cu aplicațiile radio (cel mult doar ca accesorii). Știința dezvoltării de software în domeniul DSP – Radio, fiind mai mult ”matematică” decât electronică, din cauza complexității și specificității, este abordabilă de număr extrem de redus de radioamatori, așa că majoritatea din cei care construiesc radio acasă o fac cu ”letconul” (sau/și stația de aer cald), folosind softuri de-a gata care sunt puse la dispoziție de foarte puținii dezvoltatori, deși DSP-ul a apărut de mai multe zeci de ani. O ”abundență” de dezvoltatori software în acest domeniu nu mi se pare de așteptat comparativ cu cei care au pasiunea de a construi radio.

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2018-01-08 11:39:07 (ora Romaniei)
  • @Razvan M0HZH/YO9IRF: La multi ani Razvan, mi-a placut articolul! Parerea mea e ca nu e deplasat, ci doar e foarte ... chirurgical scris. La fel cum unii dintre colegi privesc chiondorâş o cutie neagra care ascunde un SDR, presupun ca intr-o maniera asemanatoare a fost interpretat si taxat continutul articolului tau. Chiar si eu recunosc ca e cam dur sau prea pragmatic - dar asta-i situatia. Cand construiesti cu lampi, te intereseaza sa stii ce face fiecare componenta si trebuie sa cunosti si principiile de functionare ale tuburilor folosite; cand s-a trecut la circuite integrate, deja munca se simplificase, era nevoie sa cunosti functionarea generala a circuitului in sine si sa studiezi amanuntit doar anumite parti (intrari, iesiri, controale). Acum se construieste pe module gata facute, la care e necesar sa studiezi documentatia si sa te multumesti cu software-ul realizat de altii. Nu te multumesti cu ala, inveti sa dezvolti singur. Inlocuiesti ecuatiile tuburilor cu dezvoltarea software :)) Pentru ca nu-ti mai permiti sa construiesti decat foarte putin...


    @Romi, YO8CAN: La multi ani!

    Referitor la ce ai scris despre IC-7300:

    "precum filtrele de intrare fără de care ADC-ul de la receptor intră în ”overflow” și softul devine ineficient (vezi IC7300 în vecinătatea altor emițătoare)"

    ... Ei bine... aici te rog sa-mi dai voie sa te contrazic. Nu datorita faptului ca sunt posesor de IC-7300. Puteam sa cumpar altceva din aceasi clasa, asa cum am aratat si in postarile din luna decembrie. Dar am testat comportamentul acestuia la semnale puternice si am ajuns la concluzii mult mai pozitive. Marian YO4HGX a reusit chiar sa faca niste masuratori, pe care le-a publicat in cadrul aceluiasi topic ("Achizitie Icom IC-7300: Da sau Nu?") si din care imi permit sa citez:


    "Testul care insa ma intereseaza pe mine cel mai mult este degradarea receptiei in prezenta unor semnale foarte puternice in imediata apropiere a frecventei de lucru. Pentru acest test am ales banda de 14MHz, modul de lucru CW, filtrul ingustat la 250Hz, preamplificatorul, AGC-ul, NR, NB, etc. dezactivate si am ridicat nivelul semnalului modulat al generatorului testerului radio (freq=1.0KHz, level=1.5KHz) incat sa creasca SNR de la 10dBm la 20dBm (de la -124dBm la -114dBm), dupa care am mixat o alta purtatoare nemodulata CW chiar la 1KHz sub frecventa de lucru, al carei nivel l-am crescut treptat pana cand SNR-ul a revenit la valoarea initiala, de 10dBm.

    Pentru IC-7300 nivelul admisibil al semnalului perturbator a fost de -38dBm, cu doar 4dB mai putin decat TS-590 care detine inca suprematia cu -34dBm. IC-756PROIII a relevat un onorabil -41dBm, la 3dBm distanta de IC-7300."


    Exista buton de RFGain si nu trebuie decat rotit putin spre stanga. Si bineinteles, preamplificatoarele trebuiesc deconectate, altfel sigur ca intra in OVF... :)))


    La multi ani si toate cele bune!

    Cezar YO3FHM

  • Postat de Romi - YO8CAN la 2018-01-08 16:31:25 (ora Romaniei)
  • @Cezar: în primul rând La mulți ani, toate cele bune în 2018 și felicitări pentru achiziția noului IC7300 - primul transceiver disponibil comercial din clasa DUC-DDC independent de PC, la un preț deosebit de avantajos, comparativ cu SunSDR MB1 sau ”pionierul” în domeniu ADT-200A al lui HB9CBU, apărut aproape cu 10 ani în urmă (însă fără panadapter inclus). Uneori discuțiile contradictorii atât timp cât se situeză în limitele decenței și se bazează pe argumente viabile în domeniul respectiv și nu pe considerente de natură mai mult ”emfatică” (cum mi se pare articolul lui Răzvan) pot fi benefice, deoarece nimeni dintre noi nu este perfect și mereu, oricine, oricât de ”actualizat”, inovator sau conservator ar fi, poate învăța câte ceva. Acum revenind la IC7300, am fost foarte aproape de a mă decide sa-l cumpăr când a apărut la LCCOM, cu 5900 lei, dar am preferat să mai aștept până la apariția unor review-uri în special privind comportamentul stației în diverse condiții reale de operare, în afară de cele de laborator. Înainte de a cumpăra, am optat să citesc cât mai multe review-uri. Mi-au atras atenție atunci in special două materiale:
    1. Review-ul lui K5RHD din 16.05.2016, care se referă la experiența sa cu IC7300 în regim de ”field day”, în preajma altor emițătoare, accesibil la pagina:
    http://www.eham.net/reviews/detail/12742?page=20
    Mi-a atras atenția aici răspunsul pe care l-a primit de la ICOM America la problema pe care a semnalat-o, care apare reprodus în link acum la pag. 20 (fiind sfătuit, în rezumat, să folosească pentru acele condiții un IC7410 echipat cu roofing filtre sau un alt echipament mai ”high end” sau să folosesacă la IC7300 un preselector extern...).
    2. Articolul dedicat construcției unui preselector extern pentru IC7300, de pe blogul lui HB9ASB:
    http://funkperlen.blogspot.ro/2016/04/ein-truckli-fur-den-ic-7300.html
    Aici HB9ASB a întâmpinat aceeași problemă dar de data aceasta emițătoarele perturbatoare fiind cele de radiodifuziune în unde scurte. Pe site a pus și niște filmulețe în care demonstrază eficacitatea preselectorului său, în condițiile sale de lucru.
    Pe aceste review-uri independente și din locații complet diferite m-am bazat la postarea făcută referitor la IC7300, pentru mine fiind suficient de relevante în ceea ce mă interesează ca echipament radio.
    3. Probabil primul transceiver disponibil pentru radioamatori din clasa SDR pur, sau DUC-DDC, a fost ADT-200A a lui HB9CBU, care în acești peste 10 ani de când a apărut disponibil comercial a fost mereu îmbunătățit în special în software dar și în hardware. Aici aș menționa ”Noul preselector” care apare pe blogul autorului:
    http://www.adat.ch/p5d_gallerie.html
    Din poză se poate deduce că este vorba de un tracking preselector de bandă îngustă mai selectiv decât simplele filtre trece bandă comutabile care sunt omniprezente la transceiverele atât analogice cât și SDR, deci și autorul lui ADAT apare că a întâmpinat pe parcurs anumite probleme neprevăzute inițial la ADC, altfel ce rost ar fi avut dezvoltarea acestui modul, la un transceiver care nu este afectat de problema frecvențelor imagine, în contrast cu toate predecesoarele sale (superheterodine sau SDR-uri cu QSD Tayloe).
    Referitor la evitarea supraîncărcării intrării analogice e ADC-ului, oricine poate deduce că dezactivarea preamplificatorului de semnal de antenă, mergând pănă la introducerea în circuit a unui atenuator suficient de eficient, poate rezolva problema cu overflow-ul. În fața ADC-ului în schema lui IC7300 (MAIN) apare un atenuator variabil cu un quad din diode PIN (D1251), care alături de atenuatorul de -20dB baypass-abil din placa RF, poate introduce pe semnalul de antenă o atenuare suficientă pentru a preveni overflow-ul. Până aici totul pare bine, dar ... ce se va întâmpla cu un semnal foarte slab care este la limita inferioară a sensibilității ADC-ului, atenuarea introdusă pentru evitarea semnalelor mari perturbatoare va atenua și acest semnal, care poate fi ”pierdut”. Așa se explică eficiența unui preselector selectiv (față de un simplu atenuator), introdus pe semnalul de antenă: va permite funcționarea ADC-ului cu atenuare mai mică cu șane mai mari de a converti și un semnal foarte slab. Oricum IC7300 mi se pare o achiziție excepțională ca raport performanțe/preț și poate in acest an îmi voi cumpăra și eu unul. Prețul actual de pe ” http://www.hobbyfashion.ro” mi se pare rezonabil, dar nu știu încă nimic despre acest furnizor, garanție etc.

  • Postat de Cezar - YO3FHM la 2018-01-10 16:34:18 (ora Romaniei)
  • Salut Romi ! Foarte interesante datele oferite de tine! M-au determinat sa analizez un pic mai departe preselectorul elvetianului si sa postez rezultatele aici:

    http://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=24&t=2548&p=23705#p23705">http://www.radioamator.ro/forum/viewtopic.php?f=24&t=2548&p=23705#p23705

    (topicul "Achizitie Icom IC-7300: Da sau Nu?" )


    73! de Cezar YO3FHM

  • Postat de Vali - YO9ILX la 2018-01-12 10:48:44 (ora Romaniei)
  • Va salut.
    Cel mai bun exemplu este cazul noului mod de lucru FT8, in sensul ca de cand a aparut au cam disparut indicativele din modurile de lucru curente, PSK, JT65, etc.
    De ce ?
    Din simplul motiv ca o legatura FT8 dureaza 15 sec per receptie respectiv emisie, adica in traducere libera destul de rapida.
    Si da, personal, referindu-ma cel putin la acest mod de lucru (FT8), imi pare ca radioamatorismul fundamental se duce la vale, incet, dar sigur.

  • Postat de pirvu - YO9BIT la 2018-05-28 11:57:40 (ora Romaniei)
  • vad ca din ce , in ce , se ingradeste , acesul radioamatorilor , la rubricile , cumpar , vand , opinii etc , s-a venit , cu o gaselnita , de tip ,PAROLA , de nici cei de , la NASA . nau asa ceva !, domnilor , ADMINISTRATORI , ajutati . RADIOAMATORI SI RADIOAMATORISMUL , NU IL INGRADITI,, ca sa poti accesa , rubricile , trebuie , nerv , rabdare , timp, asa ca va rog , mai multa intelegere . scutitine de ,, BARIERE ,

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Radioamatorismul este cel mai mare inamic al radioamatorismului"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact