In perioada 2-14 aprilie 2019, in Romania se va desfasura editia 2019 a exercitiului "Vigorous Warrior", cel mai mare exercitiu NATO pentru testarea capacitatilor de interventie medicala militara.
La exercitiu participa echipe din 38 de tari membre NATO si partenere:
Albania, Australia, Azerbaijan, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, Canada, Croatia, Republica Ceha, Germany, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Grecia, Ungaria, Italy, Lituania, Luxemburg, Latvia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Macedonia, Norvegia, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Ucraina, Marea Britanie si Statele Unite.
Exercitiul testeaza si cooperarea civil-militara, intre participanti aflandu-se si peste 10 organizatii civile.
Pentru prima oara in istoria exercitiilor NATO, radioamatorii vor fi si ei prezenti sub coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, avand ocazia de a demonstra utilitatea capacitatilor de comunicatie alternativa ce poate fi pusa la dispozitie comunitatilor in situatii exceptionale cand mijloacele de comunicatie „traditionale” nu mai functioneaza.
Exercitiul umareste sa verifice cooperarea civil-militara in caz de dezastru aparut in contextul unui incident militar; latura civila a exercitiului fiind sub coordonarea DSU.
Radioamatorii romani vor furniza capacitati de comunicatie radio pentru "populatia civila afectata” dizlocata intr-o tabara de refugiati, conclucrand cu si sub coordonarea DSU cu structurile si ONG-urile implicate in acest exercitiu.
In acest sens, in cadrul exercitiului RVSU va desfasura si opera o retea radio complexa ce va permite legaturi de voce si date in regim portabil, mobil si fix, in benzile de frecventa HF, UHF si SHF.
Echipamentele vor permite interconectarea calculatoarelor intr-o retea intranet cu server local propriu pentru diseminarea rapida si eficienta a informatiilor. Gestiunea repetoarelor DMR din aria de exercitiu precum si urmarirea pozitiei GPS a statiilor portabile si mobile din reteaua RVSU va fi realizata cu Radio server SmartPTT, legaturile de voce fiind realizate exclusiv in tehnologie TDMA/DMR. Tot cu aceasta aplicatie se va realiza transferul de fisiere intre statiile radio RVSU participante, informatia putand fi accesata si din reteaua intranet.
Pentru transmiterea si receptionarea de mesaje e-mail catre si de la corespondenti in afara ariei de exercitiu precum si pentru legatura cu echipe similare RVSU din afara tarii, vom folosi sistemul Winlink cu modem Winmor si Pactor in benzile HF.
Pe durata exercitiului, statia HF instalata in locatie va opera sub indicativul special YP19VW efectuand legaturi radio cu alte statii de amator din Romania si din alte tari. Multumim ANCOM pentru sprijin! .

- Adrian Florescu YO3HJV
-