![]() |
|
|
YR9F (YO9FNP) in YODX HF 2019
Dacă este sfârșit de vară, cu siguranță este YODX HF! Pentru mine tradiția participărilor în cel mai titrat concurs românesc de unde scurte începe în urmă cu 13 ani, în 2006, când am participat pentru prima dată, cu mari emoții, în acest concurs. Și cum de atunci nu am ratat nici o ediție a concursului, nu puteam face o excepție nici în acest an.
Nu mi-am făcut o strategie anume pentru participarea de anul acesta și mi-am propus să particip fără un obiectiv anume, doar pentru plăcerea pile-up-ului, știut fiind că indicativele YO / YP / YQ / YR vor fi la mare căutare în cele 24 de ore ale concursului. O problemă tehnică ce nu imi permitea să folosesc antene separate TX/RX m-a facut să nu pot obține maximul posibil de la banda de 80 de metri, întrucât am fost nevoit să folosesc antena INV V și pentru TX si pentru RX, mult inferioară ca performanțe antenelor pe care le folosesc în mod obișnuit, în special la emisie.
Deși simulările de propagare pe care le-am făcut în pregătirea acestui concurs nu arătau deloc încurajator, scanarea benzilor de 15 m, respectiv 10 m, imediat după începerea concursului, m-a făcut să schimb instant strategia pregătită, astfel că în locul unui RUN cu antena pe 45-50 grade cum era planificat inițial, am preferat să petrec primele 2-3 ore ale concursului în 21 și 28 MHz, pentru a profita de propagarea de excepție ce umplea benzile „de sus” cu semnale consistente.
Ca în fiecare an, primele ore ale YODX HF aduc un run constant de 3 - 4 QSO/minut, absolut delicios pentru orice pasionat de concursuri de unde scurte. Orele trec una după alta, legăturile se strâng în log, în timp ce urmăresc cu coada ochiului pe RBN atât evoluția semnalelor proprii, cât și ale celorlalte stații românești participante în concurs, pentru a identifica posibile noi direcții de propagare.
Seara îmi aduce în log multe stații din America de Nord (SUA și Canada) în 14 și 7 MHz, dar și o serie de DX-uri mai „exotice” cu ar fi Republica Dominicana, Argentina sau Brazilia, multiplicatori ce cresc rapid scorul din Summary. Participare frumoasă mai ales a stațiile americane, în urma lobby-ului făcut ca în fiecare an de N2YO (tnx Ciprian pentru promovarea concursului și pentru cele 3 QSO din concurs!).
Așa cum mă așteptam, banda de 80 de metri a fost extrem de zgomotoasă pe timpul nopții, nefurnizând mari surprize, dar aducând multiplicatori importanți în managementul concursului. După câteva ore de somn și o cană de cafea, în timpul gray line-ul de dimineață sunt chemat de N2YO, respectiv W3NX, cu semnale frumoase în CW.
În cursul zilei de duminică, run-ul se mai subțiază, dar constat cu bucurie că este din nou propagare în benzile de 21 și 28 MHz, astfel că până la sfârșitul concursului alternez benzile de 14-21-28, atât pe direcția 300 - 330 grade, dar și 45 - 90, pentru a căuta multiplicatorii din Asia, ce nu au întarziat să apară.
Am operat cea mai mare parte a concursului în CW (preferința personală), cca 80% din QSO-uri fiind făcute în condiții de RUN, iar 20% în condiții de S&P. Am utilizat N1MM+ populând bandmap-ul nu din clusterele disponibile, ci din RBN, demers menit să imi ofere mai rapid accesul la un multiplicator atunci când acesta își manifesta prezența în bandă prin apel.
Condițiile de lucru folosite au fost următoarele:
Scorul final obținut în concurs a fost următorul, cu cca 62% mai mare decât cel obținut în 2018 în același concurs:
Câteva statistici rezultate în urma analizei post concurs:
- Un număr de 49 de stații au fost contactate pe toate cele 5 benzi de concurs: 9A2EY, 9A7DX, DL3KWF, DL4ME, DL5DQZ, E77EA, EI7KD, EV6Z, G3KNU, G4R, HG6N, HG6O, IN3FHE, IZ2GRG, IZ8VYU, LA8OM, LZ5R, OK1VK, OK2MBP, OK4RQ, ON3ND, R4ACY, R4IO, R7MM, R9CW, RA3AN, RF9C, RG9A, RK3ER, RM1T, RT5C, SD6F, SE4E, SP1AEN, SP2MKI, SP8R, UA1F, UA2FL, UA3LID, UA5C, UA5F, UA9XF, UC5D, UG4A, UN7LZ, UR7MZ, YL5X, YL7X, YT1Q
- Au fost contactate stații din 19 zone CQ: 3, 4, 5, 8, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 24, 25, 26, 33 si 40
Să ne auzim cu bine la ediția 2020 a YODX HF!
73,
Articol aparut la 2-9-2019 4398 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |