O stire de ultima ora aparuta acum mai putin de 36 de ore pe site-urile ARRL si RSGB anunta o descoperire cu totul iesita de din comun. Temutul coronavirus care a dat peste cap un intreg mapamond si ne-a adus pe toti in carantina se propaga de la o persoana la alta nu numai prin respiratie, contact direct sau obiecte atinse de bolnav si victima. Studii realizate de cercetatorii britanici in colaborare cu radioamatori din Marea Britanie si Statele Unite au concluzionat ca acest virus se poate transmite si pe calea undelor radio!
Totul a pornit de la cateva observatii statistice facute in urma concursului ARRL DX International, etapa de fonie, care s-a desfasurat in perioada 7-8 martie. La aproximativ 7-10 zile dupa incheierea concursului numarul de cazuri de infectare cu coronavirus a crescut exploziv in randul radioamatorilor, fiind afectati mai ales cei care au participat continuu timp de mai multe ore in ARRL DX contest. Ar fi fost de asteptat ca numarul de cazuri sa fie mai mare in situatiile in care s-a lucrat in echipe multi-operator, insa surpriza a venit cand rapoartele medicale au evidentiat ca cei mai multi pacienti contaminati in acel weekend participasera la categoria Single Operator.
Alertati de aceste date statistice alarmante oferite de organizator (ARRL), un grup de cercetatori de la Department of Health and Social Care (DHSC) din Londra condusi de Dr. April I. Springtime (G1UMA) si o echipa de radioamatori voluntari de la ARRL au elaborat in urma unor masuratori de laborator un studiu care cuprinde principalele aspecte puse in evidenta atunci cand operatori contaminati cu COVID-19 intra intr-un QSO in fonie cu alti operatori sanatosi. Studiul nu este definitivat si se asteapta noi rezultate in cateva saptamani, dar cateva concluzii din acest raport trebuie cunoscute de catre toti radioamatorii:
- Virusii supravietuesc cei mai bine in cazul modulatiilor de banda larga, cu precadere fonie, in special FM, dar mai ales AM. Transmisiile cu banda laterala unica (SSB) sunt oarecum mai protejate de o astfel de contaminare, dar numai cand semnalele sunt reduse ca latime de banda si trecute prin compresor. Este deocamdata inexplicabil de ce virusul se propaga mai bine pe banda laterala inferoara (LSB) decat superioara (USB).
- Modul de lucru care este imun la transmiterea virusului se pare ca este telegrafia CW, indiferent de viteza de transmitere.
- Modurile de lucru digitale sunt afectate doar intr-o mica masura si nu exista deocamdata informatii suficiente pentru a indica cele mai riscante modulatii. Studiul contine o sectiune referitoare la FT4 si FT8 prezentand o serie de cazuri de contaminare violenta in aceste moduri.
- Propagarea COVID-19 este optima in benzile radio inferioare, avand un maxim in jurul frecventei de 4 MHz, dupa care eficienta contaminarii scade progresiv (liniar) astfel incat dincolo de 40 MHz virusii nu se mai pot propaga eficient de la bolnav la persoana sanatoasa.
Din nefericire studiul a fost publicat prea tarziu pentru ca participantii in concursul international CQ WW WPX SSB care s-a desfasurat in weekendul trecut sa fi luat masurile protective de rigoare si este deci de asteptat sa asistam la o noua crestere spectaculoasa a numarului de cazuri de infectie cu COVID-19 in randurile radioamatorilor.
Echipa de cercetarori a elaborat un set de recomandari pentru radioamatorii care opereaza in benzile de unde scurte pe durata urmatoarelor 5-6 saptamani. Cele mai multe se aplica si pentru receptori (SWL):
- Incercati sa evitati pe cat posibil QSO-urile in fonie pe benzile de unde scurte, dar daca vreti totusi sa va expuneti la acest risc, folositi numai SSB (USB) si ingustati banda semnalului cat mai mult posibil. Folositi pe toata durata transmisiei compresorul audio la setarea maxima.
- Nu va angajati sub nicio forma in pileup-uri pentru contactarea statiilor DX decat in split, cand acestea au setata frecventa de receptie la cel putin "10 kHz up" fata de frecventa de emisie.
- Deoarece benzile inferioare sunt mai puternic afectate de coronavirus, incercati sa evitati banda de 80 de metri, pe care pana acum virusul a facut efectiv ravagii.
- Nu folositi casti. Ascultati numai in difuzorul statiei. Daca acesta este un difuzor exterior, plasati-l la cel putin 2 metri distanta fata de pozitia din care operati.
- Infasurati microfonul cu un material obtinut de la o masca chirurgicala. Daca aveti suficiente masti la dispozitie, puteti sa acoperiti si difuzorul, pentru o maxima protectie. Este recomandabil sa purtati si dumneavoastra o masca chirurgicala pe durata legaturii.
- Raspundeti cu prudenta la apelurile CQ, mai ales atunci cand nu cunoasteti persoana. Este imperativ sa puneti cateva intrebari standard la inceperea QSO-ului, asa ca deveniti familiar cu codul Q referitor la starea de sanatate:
- QWT? = Ce temperatura corporala aveti?
- QWT xx = Temperatura mea este xx (Celsius)
- QWC? = Sunteti in carantina?
- QWC xx = Sunt in carantina de xx zile
- Intrerupeti imediat legatura in cazul in care corespondentul are o temperatura mai mare de 38 de grade Celsius sau daca acesta tuseste sau stranuta.
- Reduceti bataia virusului reducand la minimul necesar puterea de emisie. Traficul QRP este recomandat.
- La incheierea oricarui QSO este recomandabil sa va spalati energic pe maini si sa clatiti gura cu apa de gura medicinala antiseptica bazata pe fluoride. Alternativ, puteti servi o dusca de tarie (tuica, palinca, slibovita etc).
- La incheierea zilei de activitate radio dezinfectati transceiverul si microfonul cu o solutie de minimum 60% alcool medicinal din care este bine folositi din abundenta.
- Folositi pe cat posibil modul de lucru CW si daca nu cunoasteti telegrafie profitati de aceasta perioada de carantina ca sa invatati.
- Radioamator.ro
-