![]() |
|
|
Weak signal, un partener de călătoriePartea a I-a
Tehnologia evoluează constant și utilizarea rațională a spectrului, creșterea vitezei de transfer a informației, păstrarea unor lărgimi de bandă cât mai reduse simultan cu tolerarea unui raport S/N scăzut au devenit obiective importante. Tehnologiile weak signal au făcut cadou comunitătii de radioamatori moduri noi de trafic, JT65 și FT8 au fost doar câteva repere importante. Cel din urmă a produs o mică revoluție, a fost adoptat rapid și masiv de comunitatea de radioamatori care a început sa-i testeze limitele și posibilitățile. Devreme, YO9IRF a realizat primele QSO-uri SOTA 2 SOTA deschizând noi orizonturi în această nișă [3].
Softurile care fac weeak-signal au suferit și ele update-uri importante. Cel mai important, în viziunea mea, este acum toleranța de +/- 2.0 secunde la sincronizarea cu timpul. Acum este perfect posibil să faci sincronizarea „la mână” din portabil.
În primăvara lui 2019 aveam planificată o călătorie de 12 zile în Malta. Desigur, m-am gândit imediat și la o activitate radio, în limita timpului disponibil, numită în argou „vacation style”. Mi-am spus că este o bună oportunitate să testez capabilitățile modului FT8 într-o astfel de situație. Ultimii ani am folosit adesea un transceiver ELECRAFT KX3 în combinație cu felurite antene. De această dată, am optat pentru un transceiver ieftin de la YAESU, FT891, pentru un plus de semnal de 6dB la emisie. Am pregătit o antenă portabilă BuddiStick vertical [4], o sursă în comutație MPS-52145 și un Antenna Tuner compact MFJ 945E. Geanta de transport de la antenă este suficient de spațioasă și a permis completarea cu contragreutăți rezonante, cablu coaxial, adaptoare, câteva șocuri de mod comun, cele necesare pentru a instala o antenă EFHW pentru banda de 30 sau 20 metri, un UNUN 1/9 și sârmă pentru random wire. O cutiuță anexă a găzduit o cheie telegrafică miniatură și o interfață YAESU SCU-17, la fel de mică.
Împreună cu soția, am ajuns în excelente condiții pe aeropotrul internațional din Valletta. Echipamentul a călătorit la bagajul din cabină, fiind compact a încăput într-un troller mic. A fost verificat de cei de la controlul de securitate și nu a generat discuții suplimentare.
De prima provocare am avut parte după aterizare, când am preluat o mașină închiriata, un micuț Chevrolet Spark. După 29 de ani de condus „mașini normale”, a trebuit să conduc pentru prima dată, una cu volan pe dreapta circulând pe partea stângă. Am străbătut toată capitala, la o oră de vârf, prin sensuri giratorii „pe dos” pâna la hotelul nostru „Il Palazzin” din Qawra, St. Paul bay. Nu a fost simplu deloc, deloc !
Conform cerințelor de la rezervare, am primit o cameră cu balcon, la unul din etajele de sus. Spre bucuria mea, balustrada balconului este metalică și de mari dimensiuni. Am instalat antena BuddiStick, am atașat două contragreutăți rezonante pentru banda de 20 metri plus o legătură scurtă de la suportul rabatabil la balustradă. Am găsit repede, fără AT, o poziție pe bobina reglabilă, cu un SWR foarte mic probabil la condiția de rezonanță. Am instalat întreg echipamentul pe o măsuță, lângă fereastră.
În prima zi am făcut o constatare neplăcută. Deși membră UE, Malta nu a implementat recomandarea CEPT TR 61-01, în consecință trebuie să soliciți aici un indicativ radio maltez. Am făcut ziua următoare o deplasare în capitală, la sediul MCA (Malta Communications Authority) situat undeva în centrul istoric al orașului. Am îndeplinit formalitățile necesare și, peste înca o zi, am obținut indicativul local 9H3YO (cifra 3 este rezervată vizitatorilor).
Mi-am creat și un mic cont pe www.qrz.com/db/9h3yo . Am activat în benzile de 30/20/17 metri în CW și FT8. Totuși, majoritatea traficului s-a concentrat în banda de 20 metri în FT8. Zero QSO-uri în SSB! Malta este încă un indicativ căutat în benzi. Câteva apeluri și ești chemat de numeroase stații. Am vazut cât este de plăcut sa fii DX, chiar dacă un DX mai mititel !!!
Am instalat pe cablurile locale mai multe șocuri din ferită pentru rejecția radiofrecvenței de mod comun și minimizarea fenomenelor RFI. Utilizarea antenelor verticale, a celor asimetrice dar și proximitatea lor cu echipamentele produc adesea fenomene legate de compatibilitatea electromagnetică. Care conduc la defecte de modulație subtile în modurile digitale, traduse adesea, într-o rata foarte scăzută a QSO-urilor. Asta, pe lîngă cunoscutele fenomene de RF pe carcase, modulație audio cu probleme și salturi ale puterii la ieșire! Rezultate bune am obținut folosind miezuri split din ferită de bandă largă fabricate de TDK. Patru spire din RG58 C/U asigură (pe măsuratelea) o rejecție de cel puțin 25 dB, acurenților de mod comun, în banda de HF.
Traficul radio s-a desfășurat în principal dimineața devreme și seara. Nu am uitat că eram în concediu și am facut maximum posibil să explorăm insula. Amestec de nou și vechi, locații istorice remarcabile, peisaje unice produse de întâlnirea dintre munte și mare. Facilități pentru turiști. Mașina închiriată a fost de un real folos în exploararea insulei și utilizarea judicioasă timpului. Portul și esplanada „Saluting Battery” din Valletta, de unde este marcată și astăzi ora locală 12:00. Apoi Qawra, Buggiba, Sliema, St. Julien dar și așezări rămase ancorate în timp, precum satul pescăresc Marsaxlockk.
Apoi insulele Comino și Gozo cu Blue Grotte și Azur Window. Abordate cu o navă pentru pasageri, respectiv feribotul pentru transferul mașinii.
În vremurile astea, pe insula Gozo, există localnici care se îndeletnicesc cu producerea de sare alimentara direct din apa de mare. Utilizând „tăvi” săpate în stâncă și energia gratuită a soarelui.
Apoi plajele de la Golden Bay și Ghajn Tuffiha cu toate facilitățile create pentru turiști.
Am facut trafic radio în fiecare zi, folosind WSJT-X și am încercat desigur să maximizez numărul de QSO-uri. Am procedat la observarea spectrului audio din bandă pentru găsirea unor porțiuni libere, evitând QRM-ul inutil. Am activat „Hold TX Freq” și am evitat să folosesc frecvențe mai joase de 300 Hz și mai mari de 2500 Hz pentru a nu crea dificultăți celor ce au filtre cu cristale în frecvența intermediara. În general am lansat CQ dar am chemat și direcționat în cazul stațiilor DX sau YO. Dacă la mai mult de 4 apeluri nu răspundea nimeni, procedam la alternarea perioadelor pare și impare. Am hotărât să anulez orice QSO dacă se bloca mai mult de patru perioade în aceiași fază de schimb a mesajelor. Cred că astfel am crescut numărul de QSO-uri dar au fost și situații în care, partenerii reveneau după 2-3 minute și încercau să continuie QSO-ul. Lucru care a produs încurcături.
Am prins, într-un week-end, cred că primul concurs în modul FT8. Doi cunoscuți competitori din YO, 3GNF și 9HP se aflau la QSO-ul #100. Deși există prejudecata că, în FT8, QSO-urile „se fac singure”, să știți că se străduiau mult și erau insistenți. Mi-a făcut plăcere să vad zi de zi multe alte stații din YO foarte active în bandă și cu mulți dintrei ei să pot finaliza un QSO.
Am angajat multe, multe QSO-uri dar la fel de multe nu le-am finalizat, posibil din cauza QSB-ului. Erau stații care soseau cu diferențe de semnal de peste 10dB între două perioade consecutive. A fost de multe ori frustrant! Dar am avut și bucurii, să fii chemat în banda de 30 metri, de trei JA simultan și să lucrezi opt într-o seară! Am fost norocos, desigur.......
Încet, încet zilele au trecut și a venit și sfîrșitul vacanței. Am făcut și o mică statistică, deși antena a fost obturată pe un azimut de 180° :
Câteva remarci legate de funcționarea echipamentului:
A fost o călătorie interesantă într-un nou univers!
73 de 9H3YO, Sorin
(va continua cu partea a II-a)
Dacă interesează, rog să accesați câteva referințe:
Articol aparut la 1-5-2020 3253 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |