hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Vlad Niculae-Dan YO3FAI

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe Dan l-am cunoscut prin anii 90 cand ma duceam in zilele de marti la Radiclubul Bucuresti, ca sa vad ce QSL-uri am mai primit si sa ma intalnesc cu prietenii radioamatori.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO3FAI: M-am nascut pe 4 decembrie 1950, in orasul Ploiesti, judetul Prahova.

YO3CCC: Cand si cum ai aflat despre undele radio?

YO3FAI: In clasa a IV-a primara, la Ploiesti, eram coleg de clasa cu Protopopescu Gabriel (viitor YO9FNY) si Nutescu Adrian (viitor YO9CWW). Gabriel si cu Adrian au realizat un receptor format din: bobina, CV, detector cu galena, condensator fix si o casca telefonica in care se realiza auditia. Antena era burlanul din tabla care trecea pe langa fereastra clasei. Lucrarea a fost realizata in timpul orei de “Lucru manual” cu acordul si supravegherea invatatorului Tanasescu, la scoala generala nr. 21 Ploiesti, peste drum de Teatrul de Stat din oras. Am fost fascinat sa ascult Radio Bucuresti in casca telefonica. In clasa a V-a ne-am despartit fiecare din noi mergand la scoli diferite in Ploiesti. Eu am ramas prieten cu Nutescu Adrian si datorita prieteniei dintre mamele noastre care aveau in comun pasiunea pentru croitorie, prietenie care s-a extins pana in ziua de azi, chiar daca au existat mici disensiuni intre noi.

Apoi, am realizat acasa un receptor asemanator dar lucrat mai ingrijit. Antena era o sarma intinsa intre copacii din curte. Cel care era sufletul creatiei radio era Adrian (YO9CWW). El a realizat primul receptor cu un tranzistor, apoi cu doi. Primul receptor portabil al lui Adrian a fost realizat intr-o tabachera de plastic de culoare albastra; al meu era roz. El realiza prototipul, eu copia. A urmat primul emitator cu doi tranzistori dupa o schema publicata in revista “Sport si Tehnica”, in banda de 7 MHz. Visul nostru era sa avem o legatura stabila intre casele noastre prin radio.

El si-a dezvoltat pasiunea ridicand-o la rang de profesie, absolvind Facultatea de Electronica in domeniul RF, fiind apreciat de academicianul Edmund Nicolau al carui student a fost.

YO3CCC: Ce studii ai?

YO3FAI: Studii: Absolvent al Institutului Politehnic Iasi, Facultatea de Textile, promotie 1975.

YO3CCC: In afara de radioamatorism, ce alte pasiuni mai ai?

YO3FAI: Scrima (sportiv de performanta) la SSE Petrolul Ploiesti, intre 1960-1966, apoi la Steaua Bucuresti, intre 1966-1969, apoi la Politehnica Iasi, intre 1969-1982; intre 1971-1974 component lot national RSR floreta.

YO3CCC: Ceva rezultate ai obtinut?

YO3FAI: Rezultate scrima:
Locul III campionat national tineret 1970;
Locul VI (finalist) campionat national seniori 1971;
Locul VI (finalist) Cupa Berlin 1971;
Locul I Campionat Balcanic 1972 Ankara cu echipa, floreta masculin;
Locul V Campionat Balcanic 1972 Ankara floreta individual masculin;
Locul I Campionat International al Israel floreta individual 1975;
Locul III Campionat national echipe, floreta masculin Politehnica Iasi 1975.
Nu am reusit niciodata sa castig Campionat National la floreta baieti, cu toate ca am fost foarte aproape in 1970. De retinut aceasta afirmatie pentru a vedea mai peste ani cum rade destinul de om...

YO3CCC: Cand ai aflat despre radioamatori?

YO3FAI: Cred ca in clasa a IV din revista “Sport si Tehnica”.

YO3CCC: Care a fost primul radioamator pe care l-ai cunoscut?

YO3FAI: Primul radioamator pe care l-am cunoscut personal, a fost Daschievici Mihai YO7BPC, cu care am fost coleg in stagiul militar 1977 la Scoala de Ofiteri de rezerva 01184 din Bacau. Impreuna am avut sarcina sa automatizam sala de tregere a scolii. A fost o perioada foarte frumoasa, asta fiind singura noastra sarcina. In perioada asta am descoperit alaturi de Mihai, satisfactia oferita de montajele de telecomanda in 7,120 MHz. Am participat alaturi de el la constructia unei senilete telecomandate. Amuzant este faptul ca ne aflam intr-o unitate militara si noi construisem un emitator fara instiintarea superiorilor. Am intalnit in armata si cadre tehnice deosebite, atat profesional cat si ca oameni. Am reglat frecventa de lucru a emitatorului cat si cea de receptie cu ajutorul unui colonel, seful Transmisiuni, caruia, i-am destainuit cu mare teama realizarea noastra si care a fost amuzat. Ne-a pus la dispozitie o statie de radio de campanie, o frecventa, indicativ FANA 2, FANA 1 fiind statia Comandamentului care era vecin cu noi, data fixa si intervalul orar in care aveam voie sa emitem. Reglajele au durat cam o ora, cu ajutorul operatorului de la statia Comandamentului. De fapt la armele tehnice erau numai profesionisti adevarati. Tot respectul fata de omul acela. Nu i-am retinut numele dar sigur era un om pasionat de meserie.
In 1978 m-am transferat cu serviciul de la Iasi la Bucuresti.
Aici am continuat sa practic cele doua pasiuni: scrima si radioamatorismul. La scrima am devenit un fel de “mercenar”. Jucam pentru Politehnica Iasi si ma antrenam in Bucuresti la Clubul Progresul Bucuresti, club rival noua in campionatul pe echipe. In 1981 am pus floreta in cui si la propriu si la figurat. Nu mai puteam sa ma antrenez sau sa particip la cantonamente, din lipsa de timp, profesia de inginer ocupandu-mi aproape tot timpul. Am continuat cu radioamatorismul.
In 1978 am devenit “receptor” autorizat.
In 1980 am luat Certificatul incepator UUS clasa a V-a si indicativul YO3FAI.
In 1993 am luat Certificatul clasa a III-a.
In 1995 am luat Certificatul clasa Avansat clasa a II-a si clasa a I-a CEPT.

YO3CCC: Ai avut de la inceput aceest indicativ?

YO3FAI: Nu am schimbat niciodata indicativul si nici nu i-l voi schimba cat traiesc. Este tot numele meu, pe unde radio. Cand am primit instiintarea de la Directia Radio-TV ca am am primit aceest indicativ, cred ca nu am dormit in noaptea urmatoare.
Perioada 1981-1984 nu am avut activitate ca radioamator find angajat intr-o intreprindere de Comert Exterior “ICE CONFEX” neavand voie sa am contacte in particular cu strainatatea.
In 1985 am revenit in productie si am reluat acesta pasiune.

YO3CCC: Cand ti-ai facut primul receptor pentru UUS?

YO3FAI: Primul receptor de UUS a fost realizat in 1978 imediat dupa intoarcerea in Bucuresti. A fost o superreactie dupa o schema a regretatului George Pintilie YO3AVE publicata in revista Tehnium, ca radiotelefon. A functionat de la inceput. Primul indicativ pe care l-am receptionat cu acest montaj a fost YO9ARJ, indicativul lui Marian, care locuia in comuna Mihailesti. Se plangea corespondentului ca are niste fluieraturi ciudate si receptioneaza cu greutate. Era superreactia mea. Hi! Antena era o sarma de Cu de 2 mm diametru lunga de 50 cm.

YO3CCC: Cand ai avut prima statie facuta de fabrica?

YO3FAI: In 1991 am cumparat de la Regionala CFR Galati, o statie de radio portabila UFT 423. Avea puterea de iesire 0,5 W in FM. Cerand ajutorul sefului Laboratorului RF Galati sa-mi traga in banda UFT-ul, acesta m-a indrumat catre un specialist RF care lucra la Laboratorul Regionalei Bucuresti si care era si radioamator, regretatul Iustin Bejan YO3DAJ. Asa am ajuns sa il cunosc si peste cativa ani am devenit cumnati. Radioamatorismul m-a facut s-a imi intalnesc sotia si viitorul QTH din cartierul Damaroaia. Iustin YO3DAJ a avut o influenta exceptionala asupra formarii mele ca radioamator. Seri si nopti intregi stateam la taclale, despre radio. El visa si eu puneam in practica visele sale. Reglajele montajelor erau in sarcina sa, eu neavand nici cunostinetele si nici aparatura de care dispunea el la laboratorul RF al Regionalei. Am progresat foarte repede cu un asemenea profesor. Sub aripa cunostintelor sale tehnice am construit aparatura pentru a lucra MeteorScater. Am realizat LNA cu tranzistori BF981, antene YAGI F9FT cu 16 elemente, amplificatoare RF cu tuburi QQE06/40, apoi cu GI7B si surse de inalta tensiune de 2400 V cu multiplicare de tensiune. Iustin YO3DAJ mi-a facut cunostinta cu Petre Endrejevschi YO3CTW si cu Gheorghiu Dan YO3FRK. Doi radioamatori profesionisti cu mare experienta profesionala. Ei l-au inlocuit pe regretatul meu cumnat Iustin YO3DAJ decedat intretimp. Am profitat cat am putut de mult de cunostintele lor in domeniul RF. Aveau si experienta tehnica, dar si experienta competitionala apreciabila. De la Petre YO3CTW am dobandit atractia pentru concursuri. La solicitarea lui am facut chipa sub indicativul YO3KAA intre anii 1994 – 1996 avand urmatoarele rezultate:
- 1994
Locul I - CN UHF (432 MHz) locator KN25RK - 4196 puncte YO3CTW + YO3FAI
Locul II - CN VHF (144 MHz) locator KN25RK - 21.357 puncte YO3CTW + YO3FAI
- 1995
Locul I - CN VHF (144 MHz) locator KN25RK YO3CTW + YO3FAI (nu sunt sigur)
- 1996
Locul III - CN UHF(432 MHz) locator KN25RK- 4394 puncte YO3CTW + YO3FAI
Locul III - YO VHF DX (144 MHz) Locator KN25RK - 23.155 puncte YO3CTW + YO3FAI
Dupa cum se observa am devenit alaturi de Petre YO3CTW campion national la radioamatorism.
In scrima am activat 22 ani, muncind din greu si am atins numai locul III la Campionatele Nationale, ironia destinului. Petre YO3CTW m-a facut campion la radioamatori. De ce spun asta? Pentru ca el a fost operatorul iar eu am fost seful antenelor sus pe terasa de la Vf. Omul unde am petrecut doua zile si o noapte intreaga. Legatura intre noi (el fiind in camera) o asiguram cu doua statii portabile ALINCO DJ-F1. Eu orientam antenele dupa cum primeam ordinele. Sunt amintiri foarte frumoase.

YO3CCC: Cu ce antena (antene) ai inceput sa faci legaturi radio cand ai devenit radioamator?

YO3FAI: Prima antenna a fost ¼ lambda pentru 144 MHz. Apoi, un Yagi cu 9 elemente, in momentul in care am achizitionat UFT 423. In scurte am avut un logwire cu transmach, apoi un 14 AVQ. La inceput am lucrat si in scurte, pana i-am cunoscut pe Iustin YO3DAJ, Petre YO3CTW si Dan YO3FRK de la care m-am molipsit cu frecventele superioare.

YO3CCC: Stii telegrafie sau lucrezi numai in fonie?

YO3FAI: Sunt fascinat de CW si regret enorm ca nu lucrez in acest mod. Am invatat tarziu CW, dar fara a persevera. Cunostintele mele sunt ceva mai jos de completarea unui QSL. Copiez indicativul, numarul de concurs si locator, dar nu din prima receptie. Ii admir pe cei care lucreaza CW. Un radioamator adevarat este cel care opereaza CW si apoi alte moduri. Deci lucrez in fonie.

YO3CCC: Ai participat in concursuri din propria locatie?

YO3FAI: Odata atins de virusul concursurilor, am continuat sa particip la individual, in UUS. O amintire frumoasa o port in CN UUS UHF 2018 cand am obtinut locul II (432 MHz), iar un an mai taziu, in 2019, tot locul II dar la CN Creatie tehnica, cu finalul de 432 MHz cu care castigasem locul II la CN UUS UHF 2018, cu un an mai inainte. Lucrez rar si din KN25PL, localitate Sirnea, judetul Brasov, altitudinea 1250 m. Este un amplasament bun pentru EME.

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri ?

YO3FAI: De diplome...nu prea. Exceptand cele care au reprezetat ceva in viata mea:
- primul concurs de scrima 1961;
- prima clasare in finala internationala Berlin 1971, scrima;
- diplomele obtinute in CN de scrima individual si echipe cu Politehnica Iasi;
- diplomele obtinute in activitatea de radioamatorism, urmare a unor rezultate deosebite.
Ultimele diplome si poate cele mai apreciate de mine din domeniul radio sunt cele care atesta locul II la Creatie Tehnica 2019 si acceptarea in DXCC Club cu nr. 501.
QSL-uri... da !! Este incununarea efortului tehnic, fizic si intelectual pentru efectuarea unei legaturi radio, Mai ales EME si MS. Apreciez in mod deoebit QSL-urile pe support de hartie.

YO3CCC: Cu ce antene vrei sa te mai dotezi?

YO3FAI: Odata atins de virusul EME si MS (vorba lui Dan Serbanescu YO3DDZ, care m-a incurajat si sprijinit cu sfaturi si piese) dai in damblaua antenelor, piloni, LNA, PA cu lampa! Acum, am pe terasa casei, un pilon telescopic de 15 m, pe care sunt montate 2 antene cu cate 11 elemente LFA. Este dotarea operationala pentru 144 MHz, home-made, 2 antene 432 MHz 2 x 21 elemente home-made, LNA. Pilonul este actionat electric, tot home-made, putand fi coborat in caz de furtuna.
In curte am in curs de definitivare, un pilon zabrelit de 25 m tot cu actionare electrica, urmand sa aiba in varf o baterie de 4 x 23 elemente 432 MHz + LNA. Totul este gata de montare. Sanatate sa am, ca de proiecte nu duc lipsa. Uit de multe ori ce varsta am si uneori organismul imi aduce aminte. Ajutorul meu a fost si ramane XYL, Iulia. Am avut noroc ca m-am casatorit cu sora unui radioamator. A educat-o bine! Hi.

YO3CCC: Iulia ce indicativa are?

YO3FAI: Este si ea autorizata cu indicativul YO3JAI. Manuieste cheile fixe, surubelnitele si aproape toata trusa mecanica, la fel de bine ca mine cu toate ca a terminat medicina. Lucram la antenele de pe casa impreuna, spre mirarea vecinilor, care pe buna dreptate ne considera avand “o doaga lipsa”. Spre a nu oferi spectacol, lucram noaptea, la lumina lanternei.

YO3CCC: Iti plac modurile digitale?

YO3FAI: Da. Imi plac modurile EME, MS, FSK441, FT8 iar pe vremuri cand traia Iustin YO3DAJ, lucram in RTTY.
In incheiere, datorez realizarile mele persoanelor deosebite, enumerate mai sus, care m-au format ca radioamator dar si ca om. Cine nu are prieteni este un om sarac.
Cand am suferit un AVC (cred ca prin 2005), mi-au asigurat supravegherea 24/24 ore, invoindu-se de la serviciu pentru a sta langa mine: Petre YO3CTW, sotia sa Carmen, Dan YO3FRK. Noaptea venea sotia mea sa-i inlocuiasca. Situatia asta a durat 2 saptamani.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Mai multe amanunte (un articol, doua albume cu fotografii si doua filmulete) despre Dan YO3FAI le gasiti aici: http://nini.qsl.ro/node/782

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 21-11-2020

2416

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact