l
hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

In Memoriam - Dan Zalaru YO6EZ

Nini Vasilescu YO3CCC

In luna decembrie 2020 l-am sunat la telefon (pe numarul de la telefonul mobil) pe dl. Dan YO6EZ ca sa-i transmit, ca de obicei, urarile de „Anul Nou” si ca sa-l rog sa-mi trimita fotografiile pentru ca sa pun articolul despre viata dansului ca radioamator si nu numai. Mi-a raspuns o doamna si am rugat-o ca sa mi-l dea la telefon pe dl. Dan. Dansa m-a intrebat:
- Dar d-voastra cine sunteti?
- Sunt Nini, un radioamator din Bucuresti.
- Nu pot ca sa vi-l dau pentru ca luna trecuta, pe 6 noiembrie, a murit.
- Condoleante. D-voatra sunteti fata dansului, Ines?
- Nu, eu sunt Mihaela.
- Pai, nu stiam ca are doua fete, eu o stiam numai pe Ines. Mama d-voastra ce mai face?
- Este la mine in Italia.
- Eu acum am sunat si vorbesc cu d-voastra in Italia?
- Da.

Cand am auzit aceeasta veste trista, mi-a stat ceasul, pentru ca nu ma asteptam la asa ceva. Eu primisem raspunsurile la intrebarile pentru articol din 2010, dar am tot asteptat ca sa primesc si fotografiile necesare. Cand a trecut la „cele vesnice” implinise 91 de ani si jumatate.

Conform QSL-ului primit de la dl. Dan YO6EZ, prima legatura radio am avut-o cu dansul pe 23 ianuarie 1979.

Nini: Data si locul nasterii

Dl. Dan: Sunt moldo-bucurestean-ardelean–modovean prin nastere, bucurestean timp de aproape 20 de ani si ardelean din ce a mai ramas, peste 60 de ani. Sunt nascut in zodia Taurului, de aceea ma aprind repede dar ma si linistesc tot atat de repede; 23 aprilie, mai trebuie si anul? In fine, anul inceperii marii recesiuni din secolul trecut, 1929, in resedinta de judet din actualul judet Vaslui, Barlad. La varsta de 10 luni, tatal meu, care a muncit peste 40 de ani in caile ferate, a fost transferat la Bucuresti si, evident, si-a luat cu el si familia din care, din intamplare, faceam si eu parte; si iata-ma bucurestean!

Nini: Cum ati aflat despre undele radio?

Dl. Dan: Intamplarea se datoreaza faptului ca, fiind incorporat, am ajuns la Scoala Militara de Artilerie Antiaeriana si Radiolocatie din Brasov, si iata-ma ardelean! Aici am fost fascinat de luminitele colorate care se aprindeau si se stingeau, de zumzetul molcom, dar permanent al unor motoare, de imaginile care apareau si dispareau de pe monitor, de nenumaratele butoane, intrerupatoare, parghii, etc. aflate in statia radiolocatorului; in toata perioada scolii, cele mai minunate ore au fost cele petrecute la lectiile de radiolocatie.
Si iata cum am aflat de undele radio! De aici si pana la a afla ceva despre radioamatorism a mai fost doar un pas. Intr-o vizita facuta la un cumnat, am dat peste o carte avand titlul Tanarul Radioamator, autor V.G. Borisov, aparuta in Editura Energetica de Stat, 1953. Mi-a daruit-o, pe el neinteresandu-l. Pot afirma ca aceasta carte m-a determinat sa devin radioamator. Dupa aceasta carte am construit primul meu radioreceptor: o galena in care am receptionat radio Romania, transmisie din Bod in apropiere de Brasov, antena fiind un burlan pentru scurgerea apei de pe acoperis.

Nini: Stiti telegrafie sau lucrati numai in fonie? Ce alte moduri de lucru ati mai abordat?

Dl. Dan: Da, lucrez in CW cat si in fonie. Intrucat meseria mea de cadru activ in Ministerul Fortelor Armate (asta era denumirea in aceea vreme) nu prea imi lasa mult timp liber pentru alte activitati, activitatea de mesterit in ale electronicii era redusa. Pe la mijlocul anului 1955 am pus o intrebare la revista Radio si astfel am aflat adresa radioclubului din Brasov, in cadrul AVSAP-ului; acolo am urmat un curs de invatarea telegrafiei precum si alte aspecte legate de activitatea de radioamatorism. Alte moduri de lucru am abordat doar sporadic. RTTY-ul cu ceva ani in urma, interfata facuta de cineva si defectandu-se, am renuntat.

Nini: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

Dl. Dan: Am devenit radioamator receptor dupa terminarea cursului tinut in cadrul AVSAP-ului, curs abordat cu mari sacrificii din partea mea, avand in vedere timpul meu liber foarte limitat. La terminarea cursului, in toamna anului 1955, am obtinut indicativul de receptie YO-1695/BV. In continuare m-am pus pe treaba, in sensul ca o buna parte din timpul meu liber l-am dedicat constructiei unui aparat de receptie, evident cu tuburi electronice, cum altfel? Dupa terminarea lui, cu chiu cu vai, am intins o sarma pe post de antena si pune-te pe ascultat si iar ascultat, asa am fost sfatuiti in cadrul cursului de radioamatori, incercand sa receptionez cat mai multe din informatiile pe care statiile le transmiteau intre ele in timpul qso-ului. Am invatat enorm de mult in destul de lunga perioada de pionierat ca radioamator receptor. O perioada destul de lunga intrucat fiind cadru activ in MFA, nu puteam deveni radioamator emitator, de ce? nu am inteles niciodata, ofiterii din MAI avand acest drept. Oare statul nu avea incredere in ofiterii care, in caz de nevoie ar fi aparat tara? Renunt, nu cerceta aceste legi ca esti nebun de le intelegi! Intre timp, avansat in grad si functie, eram ajutorul sefului de stat major al unei mari unitati de artilerie antiaeriana din Brasov, mi s-a propus sa plec in URSS pentru specializare timp de doi ani. Intrucat era o propunere si nu un ordin, mi-am permis sa refuz propunerea, evident invocand motive serioase familiale; si nu am fost trimis. Dar am fost mutat la o unitate din Constanta; nu tu locuinta (dormeam in infirmeria unitatii), nu tu masa, nu tu casa, nu tu familie. La Brasov ramasesera sotia si viitoarea YO6ZI! O astfel de situatie nu putea fi acceptata de un taur asa ca am facut o cerere de demisie din armata. Asteptarea a durat ceva mai mult de 6 luni, dar in decembrie 1960 am primit un raspuns afirmativ, care atunci m-a uns pe inima; evrika! puteam sa obtin si un indicativ de emisie. Vezi la ce ma gandeam la varsta de 31 de ani? Dupa cateva luni, din 1961, am obtinut autorizatia de emisie-receptie de radioamator cu indicativul YO6EZ.

Nini: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?

Dl. Dan: Pe langa receptorul cu tuburi de care aminteam mai inainte, am construit un emitator simplu numai pentru telegrafie; detalii despre aceste doua aparate le-am aratat intr-un articol publicat sub denumirea de Statia mea, aparut in revista? Din pacate eu nu mai am acea revista. Cu aceasta aparatura si o antena dipole am inceput sa realizez legaturi cu statii din Europa pentru inceput, altele nu cred ca puteam auzi, deocamdata. Prima statie contactata si care mi-a raspuns la chemarea mea a fost YU4AAV si de la care am si primit un QSL.

Nini: Sunteti mare amator de diplome? Daca da, cam cate aveti in clipa de fata?

Dl. Dan: Da, sunt un mare fan al tuturor diplomelor care se acorda radioamatorilor; sau mai bine zis am fost, intrucat la ora actuala finantele nu prea imi mai permit sa mai solicit prea multe diplome. Hi! In momentul de fata sunt in posesia unui numar de 845 de diplome, straine si romanesti, obtinute atat in unde scurte cat si ultra scurte, datorita traficului diurn cat si concursurilor la care am participat si am obtinut unul din locurile 1 la 3.
In acest an am devenit un fan al WFF (Word Fauna and Flora) Salvati Planeta Verde, al carui program romanesc a fost conceput si demarat de Societatea Romana a Radioamatorilor, sub ingrijirea lui Pit YO3JW. Pana in prezent am obtinut deja doua diplome ca urmare a activitatii mele de sustinere a acestui program; dupa parerea mea, diplomele sunt foarte reusite din toate punctele de vedere. In momentul cand scriu aceste randuri am la activ 103 diferite parcuri si rezervatii din 22 de entitati din 3 continente. As putea obtine multe diplome cu aceste rezultate dar, din pacate, sunt pe bani!

Nini: Sunteti mare amator de QSL-uri? Daca da, cam cate entitati aveti confirmate pana acum?

Dl. Dan: Raspunsul ar fi cam aceelasi ca la diplome, am fost. Incerc, atat cat imi sta in finante (Hi!) sa raspund la QSL-urile primite; de trimis ma limitez la entitatile care ma intereseaza, pe benzile si modurile de lucru pe care nu le am confirmate. Am lucrat si am confirmate 331 de entitati, active si neactive din care 325 de entitati active; deci imi mai trebuiesc 13 entitati ca sa le termin pe toate cate exista azi; slaba speranta insa, au mai ramas doar insule in care probabil ca nu locuiesc radioamatori, doar venirea unor expeditii in aceste insule ar fi speranta, si atunci daca reusesc sa le aud sau mai bine zis daca ma aud ei. Cu toate ca marea majoritate a legaturilor efectuate de mine sunt in telegrafie, aproximativ 75% din cele aproape 70.000 cate am realizat pana acum, in SSB am 298 de entitati confirmate iar in CW numai 282. In Top Band, adica entitati pe benzi, am 1511 in unde scurte si 50 in ultra scurte (6 m, 2 m si 70 cm). Sunt putin activ in unde ultra scurte.

Nini: Tineti logurile la zi? Loguri pe hartie s-au in format electronic?

Dl. Dan: Absolut la zi! Este si o cerinta a regulamentului nostru, nu?
Intrucat am inceput pe hartie si azi am ramas tot la hartie. Sa incep acum sa le transcriu in calculator cred ca nu as mai avea timpul necesar. Si apoi cu calculatorul meu antic, vechi si de demult, cu care am avut si necazuri pe parcurs, nu sunt sigur ca ar rezista.

Nini: O sa va fac o mare bucurie, sper, spunandu-va ca acel articol intitulat „Statia mea”, care a aparut in revista Sport si Tehnica, l-am scanat si o sa apara alaturi de celelalte fotografii ale albumului care o sa insoteasca acest interviu.

Interviul a fost realizat pe 18 august 2010.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 17-4-2021

2726

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact