![]() |
![]() |
|
Proiectul HF FARATraducere si adaptare: Vakarcs Szilárd
Doriţi un amplificator HF economic şi relativ uşor de construit de 30 W? Cu piese în valoare de cca 130 dolari puteţi adăuga staţiei dvs. QRP o putere de 12 dB!
Unul dintre cele mai mari şi mai active radiocluburi este Falmouth Amateur Radio Association (FARA) în Cape Cod, statul Massachusetts. Unii dintre mebri acestuia sunt numiţi afectuos drept "hackeri" cei care îmbrăţişează activitatea de construcţie a clubului. Interesul reiterat pentru staţii de mică putere (QRP) între 2 şi 5 W a rezultat o cerere pentru amplificatoare liniare cu un câştig de 10 -12 dB şi o putere de 30 - 40 de W. Însă amplificatoarele comerciale capabile să producă cel mult 50 W până la 30 MHz sunt interzise de reglementările FCC (Federal Communications Commission, Sec.
97.315.), astfel radioamatorul autorizat poate construi pentru uz propriu un singur amplificator pe an. Amplificatorul descris mai jos este relativ uşor de construit, presupunând cunoştinţe fundamentale de electronică şi dexteritate la mânuirea sculelor. Articolul descrie amănunţit construcţia unui amplificator liniar de 12 dB, având o putere nominală de 30 W în ecartul de 1.8 - 30 MHz RF. Acesta este conceput pentru tensiuni de lucru între 12 şi 14.7 V, făcându-l ideal pentru expediţii.
T1 este confecţionat pe un miez binoclu şi are un raport de 4:1, aşa cum e menţionat şi în schemă. Secundarul transformatorului, de mică impedanţă constă dintr-o singură spiră cu priză la mijloc. Acesta transmite tensiunea de pretensionare la tranzistoarele finale. Tensiunea este obţinută de la regulatorul LM317T care operează ca sursă de curent în comutaţie. LM 317 funcţionează când PTT-ul intern este activat. Tensiunea de pretensionare trece prin dioda FES8J care este în contact termic direct cu tranzistoarele finale. Transformatorul de ieşire T2 este deasemenea confecţionat cu un raport de 4:1. El are o singură spiră spre înainte. Spira de întoarcere asigură un nivel negativ de întoarcere cu scopul de a reduce câştigul şi de a stabiliza impedanţa de intrare peste ecartul de frecvenţă HF. Circuitul RC de la intrare asigură câştigul în ansamblu. Rezistorii înseriaţi de 6.8 Ω determină câştigul până la 14 MHz, iar condensatorii de 4.7 nF sunt efective peste 14 MHz. Fig. 4 arată raportul între putere RF şi frecvenţa de lucru a amplificatorului, incluzând reacţiile produse de armonicile a 2-a şi a 3-a.
Măsurătorile au fost făcute cu un receptor al serviciilor de comunicaţii IFR1600S. În toate cazurile, armonicile au fost mai mari de 40 dB în sens negativ referitor la frecvenţa fundamentală (-40 dBc), iar amplificatorul îndeplineşte condiţiile FCC referitoare la puritatea spectrală (vezi Federal Communications Commission, Sec.
97.315.) Reţineţi că începând cu 21 MHz câştigul începe să scadă, micşorându-se de la puterea nominală de 30 W la 20 W pe 29 MHz. Aceasta înseamnă că pe 10 metri mai putem vorbi de un câştig de 10 dB, o putere remarcabilă, totuşi.
Miscelanee
Piesele Filtrului
Circuitul imprimat, FARA LP Filter
Comutarea în emisie este realizată cu ajutorul releului K1. Secţiunea PTT poate fi acţionată manual (legând-o la pământ), ori comandând-o printr-un circuit RF de cuplare, eliminându-se astfel situaţia de a comanda din exterior. Valoarea lui C12 (3.3uF) determină în SSB constanta de timp a comutatorului acţionat prin RF. Modulul filtrului trece jos utilizează perechi de relee pentru a selecta filtrul potrivit frecvenţei de lucru alocate. S-au ales relee tocmai de a simplifica comutarea semnalului RF şi de a reduce costurile de construcţie. Cele şase filtre acoperă cele nouă benzi de amatori de la 1.8 la 30 MHz, gamele de frecvenţă şi constantele circuitelor sunt menţionate în diagrama schemei filtrului trece jos. Inelele pentru inductivităţi şi conductorii necesari pot fi achiziţionate de la Amidon. Valorile LC sunt identice cu cele recomandate de WA2EBY pentru amplificatorul RF MOSFET publicat în manualul ARRL (The 2003 ARRL Handbook, pp 17. 91-17.97)
Filtrele nu sunt folosite dacă amplificatorul este în repaus ori dacă funcţia de PTT nu este activată, ceea ce permite o recepţie HF multibandă şi VHF moderată în cazul unui transceiver cu o plajă largă de frecvenţe, cum e Yaesu FT-817. Nu există posibilitatea de a urmări ALC, de aceea se recomandă precauţie pentru ca amplificatorul să nu fie suprasolicitat.
Există un anumit număr de găuri care trebuiesc date prin masă şi cele două suprafeţe lipite între ele. Acestea sunt menţionate pe schemă. Se vor introduce prin găuri fire de cupru şi turtite în formă de Z, apoi lipite de masă pe ambele părţi şi tăiate. Cele patru găuri de prindere să fie potrivite la dimensiunile şuruburilor şi distanţierelor. Piesele să fie lipite de placă în aer", iar capacităţile cât mai aproape de statul de cupru. Insulele dreptunghiulare să fie dimensionate astfel încât să poată fi prinse tranzistoarele şi dioda de pretensionare.
Acest artificiu reduce impedanţa spre masă. După aceea se vor monta piesele de dimensiuni mai mici: rezistenţele, şi condensatoarele. După acestea urmează diodele, iar releul rămâne ultima. Nu montaţi D6, Q3 şi Q4 până placa nu este fixată definitiv în carcasă şi orientată provizoriu spre radiator.
Nu montaţi ansamblul LPF înainte de acordarea acesteia. Se recomandă legarea acesteia de selectorul de bandă. Acesta se va monta între cele două module după ce acestea au fost fixate definitiv în şasiu, dar va fi destul de dificil.
Montaţi radiatorul şi părţile componente ale faţadei, in afară de comutatorul de benzi. Montaţi amplificatorul folosind 4 şaibe de diam. 3 mm în cele 4 colţuri drept distanţiere între şasiu şi placa cu piese. Montaţi distanţierele care fixează montajul. Montaţi D6 Q3 şi Q4 folosind foiţele de mică de tip TO-220 şi scule necesare pentru a izola galvanic tranzistorul de şasiu. D6 nu trebuie izolată. Folosiţi bucăţi scurte de RG 174 pentru legăturile RF în interiorul montajului.
Deconectaţi tensiunea, indepărtaţi firele de legătură improvizate, montaţi comutatorul de game, conectaţi şi activaţi placa filtrului trece jos. Verificaţi dacă puterea emisă se încadrează în limitele prevăzute de 1.8 - 29 MHz. O vedere de sus în interiorul carcasei amplificatorului permite observarea plăcii cu filtrul RF este reprezentată în fig. 8.
Placile pot fi facute atat prin metoda POSITIV 20 (spray fotosensibil) si folie transparenta, cu expunere la soare (metoda neanderthaliana), ori cu o lampa cu aburi de mercur, al carei glob protector a fost indepartat. expunerea este de cca 8 minute de la 30 cm distanta. Sau daca nu se doreste aceasta varianta, se poate transpune imaginea doc cu imprimanta laser pe o hartie de tipografie, gen glossy, multistrat, cu folie de plastic. Sa fie o listare perfecta, nu se admite economisirea de toner. Dupa aceea iaginea se pune cu fata in jos, se calca cu fierul incins pe placa preparata corespunzator. Cuvantul cheie este rabdarea, pentru ca fierul trebuie umblat cu grija pe toata suprafata placii, sa se lipeasca bine tonerul pe placa. Cam 4-5 minute se fac miscari de rotatie, rectilinii pe hartie, dupa care se lasa sa se raceasca placa, se pune in apa cu Pur sa se desprinda hartia. Se mai ajuta cu degetele. Cu altceva nu se admite pentru ca vopseaua toner transpusa este rigida si se desprinde. Se pune placa in solutie de clorura ferica sau acid clorhidric ori hiperoxid. Hartia foto nu este buna deoarece tonerul intra in textura hartiei si atunci nu se poate transpune cu fierul de calcat. Hartia press and peel este scumpa. Secretul consta in faptul ca hartia cea buna are pe ambele fete un strat subtire de plastic care nu permite penetrarea tonerului in textura. Deci eu folosesc aceasta metoda cu succes pentru diverse cablaje cu trasee mai groase, desigur, folosind hartie de tip "m?nyomó papír" care costa cca 1,5 lei coala A4 in Ungaria, de unde o cumpar ocazional din papetarie. Puteti folosi cablajul imprimat reprezentat in acest document PDF.
Jim Valdes este radioamator din 1962, deţine o licenţă Extra Class. El este inginer şi lucrează la Institutul Oceanografic Woods Hole. Îl puteţi contacta prin e-mail la wa1gpo@arrl.net
Reprinted with permission from June 2003 QST, copyright ©ARRL.
Articol aparut la 25-10-2005 24927 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |