l
hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Povestea unui campionat mondial IARU

Echipa Romaniei YR0HQ in benzile de 40 m telegrafie si 20 m fonie

Nicolae Dinca YO3ND

Si in acest an ne-am straduit sa fim la inaltime, sa nu tragem echipa in jos, sa dam maxim de randament. In acest sens, si mai inainte, si in preziua concursului am testat link-ul, antene, PA-urile, interferente ntre benzi si multe altele de care trebuie sa tii cont intr-un concurs.

Sar peste toate si ajung in ziua concursului. La 8 dimineata ma astepta la KPA Tibi - YO9GZU venit cu trenul de la Pucioasa, special pentru concurs. In scurt timp, a inceput stabilirea link-ului cu Florin-YO3GOD, pentru vanatoare in 20 m SSB, pentru 40mCW legatura era in FM si aveam destula experienta ca totul sa mearga bine (noi folosim un calculator in plus, pe post de "buffer", in asa fel incat operatorul principal sa nu fie implicat in discutia cu vanatorul). Totul a decurs normal, link-ul mergea bine, frecventele de lucru alese special de mine faceau sa nu existe interferente intre benzi. Pe la ora 1300 a aparut si Mircea - YO3GDA, am stabilit cu totii cum vom lucra (Tibi in 40m si Mircea in 20m) dupa care eu am plecat acasa sa fac vanatoare in 20m pana seara cand se deschidea propagarea in 40m si incepeam vanatoarea in ambele benzi...

Totul a inceput foarte bine si eu vanam de zor HQ-uri si altele... Aveam log-ul sub ochi si ma bucuram ca rata era mereu peste 150. Dupa ceva vreme, fara motiv aparent, s-a intrerupt link-ul, dar baietii l-au refacut din mers si totul a continuat fara probleme. Cum Mircea avea examen a doua zi la ora 8, l-am trimis pe Florin sa opereze in 20m dupa ora 20 cand Mircea a plecat. Sosise si Alex - YO3HAE, cu el faceam (in FM) vanatoare in 40m... Totul mergea normal si prevedeam un rezultat bun. La miezul noptii a sosit si Tina - YO3FRI intarind echipa... dar nenorocire: au inceput descarcari electrice formidabile si s-a pornit o furtuna cum n-am mai vazut de multa vreme. Baietii erau speriati la KPA de ce se petrecea afara, la un moment dat le-am zis sa scoata antenele de la transceivere, sa nu se defecteze circuitele de intrare... Dupa vreo 20 minute de pauza s-a reluat traficul dar receptia era ingrozitoare. Ploaia a fost in 3 reprize dar perturbatiile au fost permanente. Pe la ora 1, Tibi ma anunta ca a traznit in apropiere si ca PC-ul din 20 m nu mai functionaza din acel moment, ca si lumina s-a intrerupt o clipa (La Palatul National al Copiilor energia electrica vine din 3 surse plus o sursa proprie care are un motor urias (de vapor), comutarea se face automat daca una din surse cade). Ei bine, ma gandeam sa plec repede la KPA cu un laptop, sa inlocuiesc acel PC... Din fericire, in cateva minute au reusit sa-l reporneasca si din nou totul mergea bine, mai putin receptia. Furtuna a revenit si pe la 2 ma anunta Tibi disperat ca a fulgerat puternic, s-au produs scantei si ca acum nu mai merge PC-ul din 40m. L-au restartat si cu ajutorul lui Mihai - YO3III (caruia ii multumesc din nou), prin radio, au reusit sa-l faca sa mearga iarasi...

Pe la 3 dimineata, vazand rata cam mica in 20m, am trecut pe frecventa de lucru si m-am ingrozit: la apelurile lui Florin raspundeau zeci de statii (maiales americani) si el nu-i auzea. L-am facut in fel si chip (il rog acum sa ma ierte) si i-am spus s-o lase pe Tina sa opereze. A trecut Tina la microfon dar... acelasi lucru, nu auzea desi o chemau multe statii. Chiar atunci a aparut si Adrian, cred ca si el monitoriza frecventa in acel moment, i-am explicat ce se intampla si i-am spus ca voi pleca la KPA sa vad ce si cum, ca voi trece eu in 40m CW si-l trec pe Tibi in 20m SSB. La 3:30 (noaptea) am plecat de acasa, in jurul blocului meu erau copaci rupti, crengi mari rupte, jale mare, chiar am coborat din masina sa indepartez crengile din drum. Am ajuns la KPA si m-am dus glont la Tina, sa vad ce se intampla. Avea dreptate saraca, S-metrul era "blocat" la 59+20-25db, se auzeau numai cei ce treceau peste... Florin dormea pe un pliant si nu l-am trezit sa-mi cer scuze... Intr-adevar, receptia era un chin ingrozitor. Am trecut eu cu Tina in CW si Tibi in SSB si asa am mers pana dimineata la 6 cand Tina a plecat. A trecut apoi Alex (din ce in ce mai bun!) in CW si Tibi a ramas in SSB pana a venit Mircea (pe la 11) si asa am incheiat si concursul. Ma intreb acum, de ce s-a intamplat ca tocmai in noaptea concursului sa fie acea furtuna, de ce nu in alta noapte, inainte sau dupa, de ce s-a intamplat tocmai in varful de propagare din ambele benzi, cand americanii colcaiau peste tot? Eu numesc asta ghinion desi nu cred in el, cum nu cred in multe, doar in Dumnezeu.

In fine, mica echipa de la YO3KPA: YO3FRI, YO9GZU, YO3GDA, YO3GOD, YO3HAE si cu mine - YO3ND, s-a straduit sa fie la inaltime si chiar a fost, cu toate conditiile grele de receptie. Daca a reusit sau nu, veti aprecia chiar dv. In acest sens, iata bilantul, care va corecta - in bine - bilantul final facut de Adrian - YO3APJ:

  • 40m CW - 954 QSO-uri, 29 zone, 29 HQ-uri
  • 20m SSB - 1900 QSO-uri, 45 zone, 45 HQ-uri

    Dupa cum observati, rezultatul este mai mare cu 500 de legaturi decat cel prezentat de Adrian, deci avem 11 000 de legaturi, nu 10 500...

    Imi permit sa va spun (in urma experientei mele) ca in conditii normale, rezultatul ar fi fost urmatorul: 1100 QSO in 40m si 2200 in 20m... asa a fost sa fie in acest an, ce sa spun? Cine ma cunoaste, stie ca nu-mi place sa bat campii, asta este parerea mea.

    N-am avut vreme sa ascult si alte statii, imi cer scuze, sunt sigur ca toti au mers cu motoarele la maxim, va felicit dragi prieteni, cred ca avem sanse sa fim din nou in primii 10 din lume! Depinde cum au mers si ceilalti din lume, daca au avut si ei furtuni pe acolo... hi...

    Sa multumim (cum spunea si Adrian) si familiilor noastre ca ne suporta cu acest hobby atat de frumos, ca ne sustin cand avem mai multa nevoie. Imi cer din nou scuze lui YO3GOD, trebuia sa am mai mare incredere in el.

    Mircea a vorbit foarte frumos despre atmosfera existenta in timpul concursului, asa este, se creeaza o solidaritate intre membrii echipei, o incredere, o coeziune, chiar admiratie, mandrie... e ceva special, ceva pe care numai competitia il poate crea.

    Eu multumesc echipei de la YO3KPA si va asigur ca vom fi mereu gata sa sprijinim ECHIPA NATIONALA a ROMANIEI! Va doresc succes in alte concursuri si va astept in anul urmator sa fim din nou alaturi!

    Nicolae Dinca YO3ND

    Articol aparut la 15-7-2004

    8391

    Inapoi la inceputul articolului
  • Nu exista comentarii postate.
    Comentarii (0)  

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Echipa Romaniei YR0HQ in benzile de 40 m telegrafie si 20 m fonie"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact