![]() |
![]() |
|
N1MM Logger în concursuri multi-multi, distribuit via Internet
Motto: "Caldură mare, moncher, caldură mare!" (Caragiale)...
Articolul a fost bine primit dar conform unora dintre comentarii "cam greu digerabil" din cauza complexităţii problemelor de software dar şi de operare a programului în sine. Un comentariu pertinent a postat atunci prietenul Sorin YO6GCW, la obiect şi în cunoştinţă de cauză.
A trecut aproape un an şi între timp s-a aflat că echipa Rusiei, câştigătoarea campionatului mondial IARU 2006, a folosit drept program de concurs tocmai N1MM Logger. Cu puţin timp în urmă (2007-05-29 07:47:15) am primit de la Adrian, un mare "contest-man", un e-mail şi un comentariu postat la subsolul amintitului articol prin care confirmă apariţia unui interes deosebit pentru utilizarea programului N1MM Logger în sprijinul echipei naţionale şi nu numai.
Citez:
Disponibilitatea este totală dar din păcate timpul de răspuns cerut, pentru CM IARU 2007 din 15 iulie a.c., nu ar fi permis proiectarea unei soluţii solide şi consistente. Acest lucru este însă posibil pentru concursurile viitoare, când timpul nu ne va mai presa şi este posibilă şi participarea colectivă pentru elaborarea celor mai convenabile soluţii, a mai multor cunoscători ai programului N1MM Logger.
În acest context, pe o căldură foarte mare… după cum se spune şi în motto, voi încerca să prezint câteva variante tehnice şi organizatorice de abordarea a CM IARU cu ajutorul programului N1MM Logger.
Menţionez de la început că cele prezentate în acest articol reprezintă un punct de vedere personal, iar experienţa mea de concurs limitată nu-mi permite să trag cele mai adecvate concluzii. Indiferent ce variantă se adoptă de către colectivul şi staff-ul echipei naţionale YR0HQ colaborarea se poate desfăşura în continuare pentru o construcţie viabilă, solidă şi quasi-permanentă.
Fără a intra în amănunte tehnice de detaliu să încercăm să analizam sistematic, să oferim o viziune de ansamblu şi să propunem unele variante preliminare de soluţie.
1.1. Ce spune regulamentul concursului CM IARU în conexiune cu problema lucrului multi-multi şi implicaţiile asupra reţelei şi logului.
Cităm din regulament:
4.3. IARU Member Society HQ Station
4.3.1. May have only one transmitted signal per band mode (160 CW, 160 Phone, 80 CW, 80 Phone, 40 CW, 40 Phone, 20 CW, 20 Phone, 15 CW, 15 Phone, 10 CW, 10 Phone) at the same time.
4.3.2. All stations involved in an HQ operation must be in a single ITU zone.
4.3.3. Only one HQ station callsign per member society per frequency band is permitted.
4.3.4. All operators must observe the amateur radio regulations of their country at all times.
10.2. Electronic entries must conform to the Cabrillo file format.
10.2.1. The Cabrillo file format and specifications may be found at http://www.kkn.net/~trey/cabrillo/ or in the November 1999 issue of QST magazine.
10.2.2. Any entry which has been generated using a computer (either during the contest or after the contest) must be submitted either as an attachment to an email or on a 3.5" diskette.
10.2.3. Electronic files must use the entrant's callsign as the file name.
10.2.4. The log file must be a chronological list of QSOs as made not separated by band or mode.
Adică, în traducere, să nu existe în acelaşi timp decât un singur semnal pe bandă şi mod de lucru, ceeace conduce la 12 staţii în total pe 6 benzi şi moduri de lucru, sau dacă sunt mai multe atunci nu are voie să transmită decât una la un moment dat.
Logul trebuie să fie format Cabrillo iar legăturile trebuie să fie ordonate strict în ordinea timpului efectuării lor indiferent de modul de lucru sau banda de frecvenţe.
Aceste două prevederi de regulament vor influenţa asupra structurii reţelei de calculatoare la confluenţă cu programul N1MM.
1.2. Care este viziunea structurii organizatorice a echipei naţionale YO pentru CM IARU.
Propunerea culeasă de pe forumul YODX Group, pentru CM IARU 2007, arată în sinteză astfel:
Propunerea conduce la un număr dublu de staţii angrenate în concurs, adică 24, din care două câte două trebuie să fie atente să nu transmită pe aceiaşi bandă şi mod în acelaşi timp. Ştim din conceptul de lucru al concursurilor din anii anteriori că o staţie se numeşte "principală" iar celaltă de "vânător" având sarcini de concurs diferite.
1.3. Care este capacitatea programului N1MM Logger de a acoperi nevoile concursului IARU.
Programul N1MM logger este operational în sistemul multi utilizator - multi emiţătoare, de la minimum două calculatoare până la maxim 16 legate în reţea. Numerotarea se face de la 0 pentru staţia "master" şi până la 15 pentru staţiile "slave". Principalele funcţiuni ale programului sunt:
N1MM logger nu este un program de tipul "client server". El nu partajează logul staţiilor "slave" pe un server, logul cumulat nu se găseşte numai pe server ci local pe fiecare hard disk al staţiilor active aflate în reţea. Partajarea logului numai pe server s-ar putea de multe ori să nu meargă. De multe ori un "client server" nu este suficient pentru a elimina erorile temporare în modul multi user. Având log-ul cumulat în fiecare PC se asigură redundanţa care este extrem de importantă într-un mediu cu puternică încărcătură de radio frecvenţă.
1.4. Ce ar trebui să ne propunem pentru o soluţie stabilă şi aproape permanentă.
Ţinând cont de propunerea de structură formulată pentru echipa naţională YR0HQ (vezi pct. 1.2.) se prefigurează 4 structuri de construcţie a reţelelor care să se încadreze în capacitatea programului N1MM Logger de maxim 16 staţii astfel:
2.1. Structura cea mai simplă orientată pentru câte o reţea pe bandă şi mod formată din câte 3 calculatoare. În total sunt 12 sub reţele şi 36 de calculatoare implicate direct în concurs. Alte calculatoare auxiliare pot exista pentru postare pe cluster, comunicaţii pe Internet sau de rezervă.
2.2. Soluţia intermediară orientată pentru câte o reţea pe bandă indiferent de modul de lucru. În acestă soluţie numărul de reţele se reduce de la 12 la 6 iar numărul de calculatoare efective în reţea de la 36 la 30.
2.3. Soluţia care se apropie de limita impusă de program este gruparea staţiilor pe mod de lucru pentru toate benzile. Avem în acest caz numai 2 reţele fiecare cu căte 13 calculatoare active, faţă de maxim 16 admise de program, adică un total de 26 de calculatoare.
2.4. O a patra soluţie care nu ţine cont de nici un criteriu bine definit de fucţionalitate este gruparea eventual geografică sau pe criterii de furnizor de Internet cu singura condiţie ca staţiile principale şi staţiile vânător pentru o bandă şi un mod să se afle împreună în aceiaşi reţea cu un acelaşi master. De asemeni numărul total de staţii dintr-o reţea să nu depăşească 16. Orice altă soluţie mixtă parţială între propunerile 1,2 şi 3 poate fi luată în considerare.
Notă importantă: Pentru indiferent care soluţie va fi adoptată se poate asigura fişierul cumulat al bazei de date a legăturilor efectuate, în ordinea strictă a timpului de efectuarea legăturilor, indiferent de bandă şi mod de lucru, precum şi fişierul Cabrillo cu evaluarea punctajului (claimed score) conform regulamentului concursului. Condiţia este ca toate staţiile să salveze şi să predea baza de date a reţelei din care au făcut parte. (vezi punctul 1.4.)
Staţiile master din toate soluţiile nu sunt şi staţii active pentru operatori ci numai staţii de serviciu pentru reţea cu funcţiunile specifice acestora ca de exemplu: sincronizarea timpului reţelei cu timpul universal, telnet cluster, etc. şi staţii de rezervă pentru reţeaua respectivă. Ele pot fi amplasate în aceleaşi locaţii cu staţiile principale sau de vânători dar pot sta oriunde se poate asigura o legătură la Internet, chiar ferite de mediul intens de RF. Este utilă alegerea unei structuri care să minimizeze pierderile în cazul unor pene sau situaţii neprevăzute.
În concluzie N1MM Logger asigură lucrul multi-multi fără a avea nevoie de un sistem "client server" dar asigurând coerenţa finală a rezultatelor. Bănuiala mea este că echipa Rusiei a procedat tocmai în acest fel dacă nu cumva experţii în software, de care nu duc lipsă, nu au făcut modificări direct în programul sursă asigurând un număr mai mare de 16 staţii în aceiaşi reţea.
3.1. Resurse hardware
3.2. Resurse software
3.3. Conexiune Internet
Pentru a realiza concret şi corect reţeaua trebuiesc precizate câteva elemente ale conexiunii pentru fiecare amplasamnent.
3.4. Documentaţie şi testări
Cer scuze dacă în acest "overview" am uitat câte ceva. Nu este nici o supărare pentru comentarii, propuneri şi completări.
Întrebări privind detaliile - Ce? Cum? Cât? Unde? În ce fel? şi altele de acest fel care vor apare pe parcurs sper să le rezolvăm împreună în folosul echipei naţionale şi nu numai.
O colaborare şi parteneri de testare pentru soluţiile propuse este binevenită.
Articol aparut la 29-6-2007 9685 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |