hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Ce este Calendarul Competitional YO?

Si ce ar trebui sa fie

Ciprian Sufitchi YO3FWC

La sfarsitul fiecarui an Consiliul de Administratie al Federatiei Romane de Radioamatorism aproba si face cunoscut "Calendarul competitional YO" pentru anul urmator. Documentul, care se publica in revista de specialitate a FRR "Radiocomunicatii si radioamatorism", mai este difuzat si la emisiunea QTC in banda de 80 m pentru popularizare. De asemenea, se poate gasi in diverse formate si pe web, la hamradio.ro. si radioamator.ro. Procedura de elaborare a acestui calendar este destul de clara: organizatorii acestor concursuri (asociatii, cluburi, persoane individuale) trebuie sa informeze FRR pana la 1 octombrie despre data si regulamentul de desfasurare pentru ca acestea sa fie analizate si aprobate de Consiliul de Administratie. Desi clara, procedura necesita unele comentarii si critici care pot face obiectul unor imbunatatiri o data cu punerea in discutie a Statutului FRR la Adunarea Generala din aceasta primavara.

Intr-o foarte scurta definitie, radioamatorismul este acel hobby al iubitorilor de unde radio ale caror autorizatii sunt parafate de autoritatea de radiocomunicatii din fiecare tara. In Romania aceasta institutie se numeste Agentia Nationala pentru Reglementare în Comunicatii si Tehnica Informatiei (ANRCTI). In cadrul acestui hobby unii radioamatori prefera constructiile radio, altii sa realizeze legaturi la mare distanta, unii participa in expeditii radio, altii fac radiocomunicatii prin reflexie pe Luna. Unii insa prefera concursurile. In fond orice hobby are o latura competitionala in care unii vor sa dovedeasca faptul ca sunt mai buni decat altii. Autoritatea de radiocomunicatii nu formuleaza specificatii speciale pentru concursurile de radioamatori, organizarea acestora facandu-se de institutii, asociatii, cluburi sau persoane individuale, scopul intr-un concurs fiind in general realizarea de cat mai multe legaturi radio intr-un timp determinat. Exemple: CQWW este organizat de revista CQ Amateur Radio, ARRL DX International de catre liga nationala radioamatorilor americani (ARRL), Campionatul International de Unde Scurte al Romaniei YO HF DX de catre Federatia Romana de Radioamatorism (FRR), iar Concursul YO International PSK31 este organizat de catre YO5CRQ si Clubul Sportiv Municipal Baia Mare, Sectia Radio. Prin urmare concursurile de radioamatori nu necesita o aprobare din partea nimanui pentru a se desfasura, cata vreme regulamentul de radiocomunicatii este respectat de catre fiecare participant.

In Romania radioamatorismul este considerat sport, iar miscarea de radioamatorism este coordonata de Federatia Romana de Radioamatorism, aflata in subordinea Agentiei Nationale pentru Sport. Si cum competitia este principala preocupare a unui sport, statutul FRR prevede la capitolul I ca "Federatia Româna de Radioamatorism organizeaza sau tuteleaza competitiile oficiale de radioamatorism cu caracter national si cele internationale care au loc pe teritoriul României". De aici apare o usoara incoerenta. Pe de o parte radioamatorii, nefiind conditionati a se afilia la nici o organizatie de specialitate, pot organiza si participa in oricat de multe concursuri nationale si internationale doresc. Pe de alta parte, FRR "organizeaza sau tuteleaza" competitiile (inter) nationale care au loc pe teritoriul Romaniei. Se pare ca statutul nu poate pune pe umerii Federatiei o asemenea sarcina. Nu numai ca organizarea sau tutelarea poate fi exercitata numai asupra acelor concursuri organizate doar de membri ai FRR (cluburi, asociatii etc), dar chiar si cand initiatorul unui concurs este intamplator membru al FRR, el poate desfasura o competitie interna sau internationala fara a cere permisiunea organizatiei tutelare din care face parte.

Fara a tine cont de aceasta inconsecventa, FRR aproba in fiecare an un Calendar Competitional care induce intr-un anumit fel in randul radiomatorilor romani perceptia ca pentru a se putea desfasura, un concurs trebuie sa primeasca avizul Federatiei in fiecare an. La o simpla verificare Consiliul de Administratie nu numai ca aproba sau respinge competitii care nici nu ar trebui avizate, dar o face in absenta normelor metodologice de aprobare a competitiilor din Calendarul Competitional. Sau poate asemenea norme exista, dar nu sunt publicate. Citeam in acest sens acum putin timp o decizie pe care CA a luat-o referitoare la subiectul in discutie: "Consiliul de administratie al FRR a luat hotarârea ca pentru Calendarul Competitional al FRR din anii urmatori la unde scurte si unde ultrascurte sa ia în considerare numai acele concursuri care au avut un minim de 40 de participanti". Cu alte cuvinte, un concurs nu va fi aprobat in Calendarul Competitional daca nu a avut la editia precedenta un numar minim de participanti, aceasta valoare fiind de acum inainte 40.

Pentru a obtine clarificari legate de calendarul competitional YO l-am rugat pe Secretarul General dl. ing. Vasile Ciobanita (YO3APG) sa raspunda succint la cateva intrebari. Am reusit sa extrag din mesajul d-niei sale raspunsuri la trei dintre acestea:

1. Ce este Calendarul Competitional YO?

YO3APG: Calendarul Competitional al FRR si al cluburilor si asociatiilor afiliate cuprinde lista competitiilor la care se intentioneaza a se participa in anul urmator. Pe baza acestei liste se pot programa si anumite mijloace financiare, se pot promova diferite programe prin care comunitatile locale sa sprijine aceste activitati. Din aceasta cauza s-a ceut de cativa ani ca acest calendar sa fie facut public in luna noiembrie, intrucat multe programe trebuiesc depuse in decembrie. Asta face ca la FRR noi sa solicitam datele inca din octombrie. [...] Teoretic Calendarul competitional cuprinde competitii destinate tuturor ramurilor de activitate de care ne ocupam: unde scurte, unde ultrascurte, telegrafie viteza, radiogoniometrie si creatie tehnica, astfel incat, cel putin teoretic - cum spuneam, fiecare isi poate desavarsi pregatirea, isi poate satisface placerea si de ce nu poate obtine performante.

2. In Statut se face referire la calendarul national si cel international la care FRR participa (art 17e, 32b, 68, 76d, 76h). Puteti detalia ce reprezinta calendarul international? Este vorba de competitiile gen CQWW, sau doar de cele care necesita deplasare, cum ar fi cele de RGA?

YO3APG: Federatia si cluburile isi intocmesc si un calendar international, unde pe langa competitiile care presupun deplasari ale unor echipe cum sunt cele de telegrafie si radiogoniometrie sunt cuprinse si marile competitiide US si UUS cum sunt: Camp European sau Mondial IARU,CQ WW, WPX, WAE si All Asia, adica acele competitii care sunt recunoscute pentru clasificarile sportive. Evident aici se poate discuta - caci sunt competitii cum ar fi de ex Russian DX Contest care au o participare mult mai numeroasa decat sa zicem - All Asia.

3. Care sunt criteriile de aprobare a concursurilor in acest Calendar Competitional YO?

YO3APG: Cand judecam si aprobam in CA acest calendar, incercam sa vedem si anumite interese (ex. continuitate, stimulare lucru CW, stimulare activitate in 7 MHz si 1,8 MHz, stimulare trafic digital, etc, etc). Incercam sa nu mai includem in calendar acele concursuri care nu au starnit interes si care nu au avut o buna promovare si anuntarea la timp a rezultatelor de catre organizatori. Exemple sunt multe din ultima perioada. Evident ca nu impiedicam nici un club sau asociatie sa organizeze si alte competitii. Apar numeroase situatii cand sunt anumite evenimente in randul comunitatilor locale, in viata unor institutii. Au fost cazuri cu aniversari ale diferitelor unitati militare, festivaluri, simpozioane, etc. Si acestora incercam sa le facem publicitate, dar toata responsabilitatea anuntarii rezultatelor, expedierii diplomelor revine exclusiv organizatorilor.

Comentand acest scurt interviu se poate face o importanta observatie: Calendarul competitional YO este de fapt "Calendarul Competitional al FRR si al cluburilor si asociatiilor afiliate", ceea ce este de altfel natural avand mai ales in vedere ca toate asociatiile si cluburile de radioamatori din Romania sunt afliate la FRR. Totusi simpla afiliere la Federatie nu justifica necesitatea ca un concurs organizat de un club sau chiar de o persoana individuala sa fie aprobat de Consiliul de Administratie. Parcurgand Calendarul Competitional 2008 aprobat putem sa remarcam ca acesta este impartit in doua: Competitii organizate de FRR si Competitii organizate în colaborare cu Asociatiile Judetene, sau Cluburi Sportive afiliate. Adica de fapt FRR le organizeaza pe toate insa pe unele in colaborare. In ce fel se implica FRR in organizarea acestora in urma? Raspunsul se gaseste la intrebarea 3: publicitate, anuntarea rezultatelor, expedierea diplomelor. Altfel spus, daca de pilda Radioamator.ro popularizeaza un concurs (facilitand accesul la regulament si anuntandu-l la timp) si anunta rezultatate (intr-un format accesibil web) ar putea sa pretinda sa fie considerat organizator? Este indoielnic. Daca alegem la intamplare concursuri organizate de "cluburi afiliate la FRR" (o lista a acestora se gaseste si la http://www.radioamator.ro/contest/) vom observa in in niciunul din regulamente FRR nu este mentionata ca facand parte dintre organizatori.

Fara indoiala FRR face un lucru de mare valoare mentinand centralizat o lista de competitii romanesti interne care prin publicarea in revista de specialitate sau pe pagina web ajunge sa fie cunoscuta de cat mai multi radioamatori romani. Totusi exista doua neclaritati:

1) de ce FRR este considerat organizator al tuturor competitiilor din aceasta lista?
2) de ce este nevoie ca aceste competitii cuprinse in lista sa fie aprobate in Consiliul de Administratie?

In fond ce se intampla cu un concurs care nu este aprobat? La acesta intrebare adresata FRR nu am primit inca raspuns. Nu are concursul permisiunea sa se desfasoare? Sau se poate desfasura fara nici un fel de restrictii, dar nu va putea beneficia de "publicitate, anuntarea rezultatelor, expedierea diplomelor", pentru a enumera doar cateva dintre avantajele prezentei in acest calendar competitional? O alta intrebare adresata FRR la care nu am primit raspuns a fost "Care este procedura de aprobare atunci cand un nou concurs neprins in Calendarul Competitional YO doreste sa se desfasoare?". De pilda daca in luna martie Asociatia Radioamatorilor Apicultori decide sa desfasoare in primul weekend din luna august concursul "Cupa Apicultorului", trebuie sa astepte mai intai luna noiembrie pentru aprobarea desfasurarii in anul calendaristic urmator?

Dupa opinia mea urmatoarele schimbari sunt necesare:

- FRR sa faca distinctie intre "concursuri organizate de FRR" si "concursuri organizate de cluburi, asociatii si persoane individuale afiliate la FRR"
- Consiliul de Administatie sa aprobe date de desfasurare, modificari de regulamente, concursuri noi numai in contextul concursurilor organizate de FRR (de pilda Campionatele Nationale si Internationale, competitii la care se acorda clasificari sportive)
- FRR sa pastreze autoritatea de a supraveghea buna desfasurare a concursurilor de radioamatori din Romania emitand recomandari organizatorilor, pastrand si publicand centralizat si actualizat o lista cu concursuri romanesti, facand eforturi de a atentiona organizatorii cand apar coliziuni intre datele de desfasurare cu alte evenimente radioamatoricesti
- "Calendarul competitional YO" sa devina asa cum este firesc "Calendarul competitional oficial al Federatiei Romane de Radioamatorism" si sa cuprinda concursurile organizate si supervizate de FRR, la fel cum si alte asociatii nationale din alte tari isi fac cunoscuta activitatea. Cateva exemple:

ARRL: http://www.arrl.org/contests/calendar.html
RSGB: http://www.contesting.co.uk/hfcc/calendar07.shtml
REF: http://concours.ref-union.org/calendrier/calendrier.php?annee=2008

- Formularea din statut "Federatia Româna de Radioamatorism organizeaza sau tuteleaza competitiile oficiale de radioamatorism cu caracter national si cele internationale care au loc pe teritoriul României" (art. 6) trebuie reformulata de vreme ce pe teritoriul Romaniei se pot desfasura competitii fara ca in mod necesar origanizatorii sau participantii sa fie membri ai FRR
- In spiritul popularizarii activitatilor competitionale FRR sa continue sa intretina un calendar actualizat frecvent (lunar, de pilda) cu toate concursurile romanesti, in ordinea datei de desfasurare, indiferent cine este organizator

Ciprian Sufitchi YO3FWC

Articol aparut la 28-12-2007

11248

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (23)  

  • Postat de PETRICA STOLNICU - YO8RIJ la 2007-12-28 16:10:13 (ora Romaniei)
  • Eu as merge un pic mai departe si as spune ca implicarea FRR prin comisia de arbitrii ar trebui sa fie cea care ar face liantul intre FRR si cei care organizeaza competitii. Spun asta deoarece cel care organizeaza nu poate fi concurent dar si arbitru neutru si impartial! asta doar pentru a da nota oficiala cat si de valabilitate a clasamentelor rezultate. Altfel daca se va proceda ca si pana acum adica: cei care organizeaza tot ei sa si arbitreze, vor plana aceleasi suspiciuni de favorizare a unora sau altora inca multa vreme. E drept ca organizatorii de regula prin regulament incearca o "separare a puterii in stat" dar destul de timida sau chiar doar aparenta.(in privinta arbitrajului anul acesta mi-am propus sa nu comentez).Concluzionand asi putea spune ca FRR ar putea contribui prin desemnarea arbitrilor (arbitri cu putere de decizie si asumarea responsabilitatii dar si a muncii care le revine) pentru toate concursurile anuntate (cu o rezerva pentru cele posibile dar neanuntate la data afisarii lor publice ) si nu aprobarea formala pana la urma urmei a acestui calendar competitional. In fapt nu ar fi decat punerea in legalitate si pe competente a fiecaruia implicat dupa statut. Pe de o parte, radioamatorii care doresc sa se afilieze sau nu, dar au dreptul de a organiza cate concursuri vor si pe de alta parte FRR care trebuie sa oficializeze rezultatele prin arbitrii desemnati. In acest fel toata lumea e sub "obladuirea" legalitatii.
    73! de yo8rij

  • Postat de Marius Iacob - YO2LHD la 2007-12-28 20:07:56 (ora Romaniei)
  • Sint intru totul de acord cu cele exprimate de Ciprian si as avea un mic comentariu legat de arbitraj.La multe concursuri nu se anunta din vreme cine arbitreaza concursul,o scapare a organizatorilor, si atunci vin cu completarea:nimeni nu este obligat sa participe,iti convin conditiile cerute de organizatori,lucrezi,nu iti convin asta e.
    La libera alegere a fiecaruia!
    73 si succes in concursuri!

  • Postat de Florentin - YO9BXC la 2007-12-28 21:22:29 (ora Romaniei)
  • Unde-i "lege" nu-i tocmeala!. Dar statulul FRR poate fi schimbat vis-a-vis de competitiile interne ne organizate (patronate) de FRR. Daca o asociatie de drept privat,ne afiliata la FRR, organizeaza un concurs care tine cont de toate regulamentele in vigoare privind frecvente si mod de operare, ce treaba are FRR atata timp cat rezultatele nu sunt luate in calcul la calasificarile sportive?.
    Teoretic putem participa la 365 concursuri pe an!
    In final raman concursurile care dau dovada de seriozitate in modul de prezentare a "regulamentului de concurs", prin prezentarea la scurt timp dupa terminarea "ostilitatilor" a clasamentului, prin participare numeroasa, etc. si nu in ultimul rand prin "rasplatirea efortului" facut de participanti prin acordarea unei DIPOLME de PARTICIPARE. Costa, e adevarat, dar pentru cei care nu au putere financiara se poate realiza in format electronic auto-printabila cu datele recunoastere ale organizatorului.
    Referitor la arbitrii....NO COMMENT....atata timp cat fac perte din FRR, poate unii ar trebui schimbati din motive de IDEI PRECONCEPUTE si ne transparenta in tot ceea ce fac. (ne cfm de primire a logurilor, ne cfm. nici dupa ce au fost puse PILE ca sa cfm.)
    Sa concluzionez, sunt de acord cu "NOUA PROVOCARE", care poate fi benefica, la care ne indeamna Ciprian.
    Se apropie adunarea generala, poate se schimba ceva.....maine...vis-a-vis de concursuri si nu mai.
    73's SARBATORI FERICITE

  • Postat de Radioclubul Municipal Campina - YO9KPB la 2007-12-28 22:14:41 (ora Romaniei)
  • Dorim un raspuns de la o autoritate competenta,sau de la un cunoscator,care ne poate explica in ce mod se poate obtine o derogare pt. un arbitru in asa fel incat la concursul pe care il arbitreaza sa participe si in calitate de concurent,indiferent la ce alt sport,in afara de radioamatorism ?

  • Postat de YO3JW, Pit - la 2007-12-29 12:09:10 (ora Romaniei)
  • Salut
    Am citit cu mare atentie comentariile lui Ciprian. Observatii pertinente si unele corecte.
    Asa cum mentioneaza si el federatia romana de radioamatorism este o federatie sportiva
    si este bazata pe elemente ce se desprind din Legea Sportului. Unele sunt chiar preluate de acolo!
    Chiar in Statut se face referire ca se respecta obiectivele de la IARU. FRR este afiliata la IARU
    regiunea 1. Una din obiective este: A.1.3.10 - encouragement of amateur radio sport activities.
    Deci chiar IARU regiunea 1 include activitatea de radioamatorism si ca sport.
    Din Legea Sportului.
    Art. 37
    (1) Federatiile sportive nationale au urmatoarele atributii principale:
    a) elaboreaza strategia nationala de dezvoltare a ramurii de sport si controleaza aplicarea
    acesteia de catre membrii afiliati;
    b) organizeaza, conduc, controleaza, controleaza si supravegheaza activitatile si competitiile
    sportive oficiale la nivel national, in baza statutelor si regulamentelor adoptate;
    f) organizeaza sau tuteleaza competitiile oficiale cu caracter international care au loc pe teritoriul
    Romaniei, cu avizul Agentiei Nationale pentru Sport; de unde se vede ca unele atributii sunt preluate
    din Lege. TUTELÁ, tutelez, vb. I. Tranz. A avea ceva sau pe cineva în grijã; a proteja, a ocroti; a
    patrona. preluat din dictionar. Toate bune si frumoase atata timp cat vorbim de sport. Ce se
    intampla daca insa dorim sa iesim din cadrul strict sportiv? Nimic deoarece nu e prevazut de
    Lege si nici nu este trecut in statut.
    Daca cineva doreste sa organizeze o intrecere intre radioamatori Ciprian are dreptate, poate
    sa o faca. Rezultatul va fi un concurs care se poate desfasura. Poate avea "tz" participanti si
    organizatorul va da rezultatele sub forma pe care o doreste. Le poate da pe internet, le poate
    publica unde doreste, dar nu in locurile unde federatia are treburile ei. Prin includerea intr-un
    calendar competitional, federatia recunoaste dreptul acelor cluburi sa organizeze concursuri.
    De fapt cu ceva timp in urma s-a luat o decizie prin care se stabileau criteriile ce pot fi folosite
    la formarea codului de control folosibil. Nu de alta dar daca la clubul "z" se dorea un format exotic,
    pentru a fi mai deosebit de ceilalti, apareau "n" variante. Trebuie sa recunosc ca si asa sunt foarte
    multe variante. Poate iar se vor uita unii urat la mine. Dar ce este mai usor de realizat decat sa faci
    inca un concurs si sa zici ca ai activitate!. Aici ii dau dreptate lui Marius, YO2LHD:"nimeni nu
    este obligat sa participe, iti convin conditiile cerute de organizatori, lucrezi, nu iti convin, asta e.
    La libera alegere a fiecaruia" Dar prin numarul excesiv de mare de concursuri s-a bagatelizat
    insasi esenta de concurs! Personal imi place sa particip in concursuri, dar atunci cand apare un
    concurs anuntat cu cateva zile inainte de desfasure mi se pare o treaba de conjunctura si daca
    peste noapte cineva doreste un concurs sa si-o organizeze de la A la Z, nu cuprins in planul de
    activitate a federatiei. Acelasi motiv si cu ideea hotararii CA cu 40 de participati minim! Ei pot
    sa o tina, dar pe cont propriu. In prima faza a fost popularizata de federatie, nu a prins, ramane
    sa o faca ei singuri!
    Ca idee federatia nu intervine in regulamentele celor care organizeaza concursuri. Singura treaba
    este cea legata de codul ce se schimba intre concurenti si aceasta din motiv de pregatire a unor
    programe de concurs. Pe de alta parte trebuie remarcat ca majoritatea concursurilor sunt inca
    verificate "manual". si unde nimeni nu stie cum se face acest lucru. Cat priveste arbitrii care
    lucreaza la verificare. Acolo unde verificarile se fac electronic totul depinde de corectitudinea
    logurilor trimise, in care scop se doreste trecerea numai la loguri in format Cabrillo. Din pacate
    majoritatea celorlalte concursuri verificarile se fac dupa punctajul declarat si nu prin verificare
    bob cu bob. Aceasta dualitate nu este de folos pentru viitor. Zilele trecute am fost atentionat ca
    dece sunt asa de multe rezultate de concurs in revista. Pe de alta parte unii cer diplome de participare.
    Personal consider ca este normal ca un clasament a unui concurs din calendarul competitional sa fie
    publicat. Din pacate rezultatele mai multor competitii au iesit simultan!
    B. Competitii organizate în colaborare cu Asociatiile Judetene, sau Cluburi Sportive afiliate
    de unde se deduce ca Totusi exista doua neclaritati:
    1) de ce FRR este considerat organizator al tuturor competitiilor din aceasta lista?
    2) de ce este nevoie ca aceste competitii cuprinse in lista sa fie aprobate in Consiliul de Administratie?
    e poate pune o intrebare si in sensul: Cluburile afiliate la FRR sunt nevoite sau nu sa respecte Statutul FRR? Daca
    da si asa ar fi logic! atunci nu este normal ca competitiile organizate de acestea sa se regaseasca in programul
    competitional al federatiei?
    Problema este ca aceasta federatie ar trebui sa imbine elementele sportive cu cele de hobby!
    Ceea ce in Statut nu este cuprins. Astfel ar fi necesar ca alaturi de prevederile care privesc
    latura sportiva sa se poata regasi si elemente ale activitatii din hobby pur. Acestea din pacate nu
    se pot amestec! Dar se pot mentiona neoficial. Astfel intr-un concurs in care participa sportivi
    legitimati se pot face doua clasamente Unul oficial cu sportivii legitimati si inca unul neoficial
    care sa cuprinda pe "hobbisti". Frumos ar fi ca intr-un astfel de clasament un "hobbist" sa fie
    pe locul 1. In acest caz tot neoficial cu sprijinul sponsorilor s-ar putea da premii si nu "titluri"!
    Poate aveti idei cum s-ar putea realiza legal aceste lucruri. Va multumesc de atentie. Un an nou
    cu noutati!
    73
    Pit

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-12-29 14:19:07 (ora Romaniei)
  • Prin PRO-CW-CLUB sunt organizator de concursuri.
    Persoana (persoanele) care verifica fisele de concurs, pot participa la concurs doar la categoria "CHECK LOG". In momentul in care persoana (arbitru) este certificata oficial, semneaza o declaratzie in acest sens, plus inca cateva puncte importante. Incepand cu 2001 pana in 2006 inclusiv, de cinci ori am arbitrat PRO-CW-Contest. Am participat la categoria "check log".
    Dece am participat? Pentru mai multa activitate in cadrul concursului. Incepand cu 2007 concursurile organizate de club sunt arbitrate de alt radioamator, in aceleasi conditzii. Am avut cazuri de incercare de frauda la editziile din 2001 si 2002. S-au lamurit ca nu tzine, si au renuntzat. Din 2007 Concursul fost TOPS, acum TOP OF OPERATORS ACTIVITY CONTEST, este orgnizat de clubul nostru. Deviza: Arbitraj corect, si orice incercare de frauda eliminata din start. Verificarea fiselor se face la sange. Doritorii de concursuri fara verificarea fiselor de participare, vor fi dezamagitzi. Acordam si vom acorda in continuare diplome si premii importante.
    Toate acestea costa bani. Dar daca doresti sa ai un concurs adevarat, fara bani nu se poate face.
    Organizatorii de concursuri trebuie sa se gandeasca bine, daca au sau nu posibilitati materiale. Dece dupa aproape 50 de ani de radioamatorism si peste 300 de concursuri, particip in continuare la concursuri? Simplu!
    pentru-ca exista concursuri. Pentru-ca fiecare concurs te mentzine in forma. Pentru-ca doar asa potzi sa ramai in topul operatorilor si DX-manilor.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2007-12-29 18:56:01 (ora Romaniei)
  • Ciprian a atins un subiect sensibil: “amatorismul“ cu care CA ia deciziile privind concursurile interne YO. S-a amintit prevederea existentei a minimum 40 participanti, apoi as aminti eu prevederea care limiteaza puterea la 100 W output (cu exceptia CN 3.5 MHz), a amintit Pit decizia referitoare la numarul de cotrol (ca si cum FRR ar fi cel care ofera softul de verificare).. Cred ca daca studiem procesele verbale ale sedintelor CA mai gasim si alte decizii...
    De ce nu incearca CA al FRR sa limpezeasca apele si sa lase urmasilor (ca doar actualul CA nu va fi vesnic..) un regulament cadru pentru competitiile interne, in care sa fie clar mentionate obligatiile organizatorilor si ale participantilor, modul de omologare a rezultatelor, aspecte legale care decurg din participarea la acea competitie? Nu cred ca este de resortul FRR sa intervina in detaliile regulamentelor, cum ar fi : orele de desfasurare, numarul de etape, numere de control, categorii de participare, etc.. In schimb FRR ar putea sa invete din incidentele din ultimii ani si sa creeze cadrul legal de desfasurare al acestor competitii.
    Daca vorbim de omologarea rezultatelor, FRR nu are grija nici macar de competitiile pentru care este organizator. Am verificat rezultatele la CN 3.5 Mhz din ultimii 2 ani publicate pe diverse site-uri (unele chiar in si in revista FRR) si am constatat ca acele clasamente nu cuprind modificarile ulterioare datorate unor erori de arbitraj (cu toate ca arbitrul a prezentat public scuze pentru erorile de editare si arbitrare). Mai mult de atat, in 2007 la ANS au fost expediate clasamentele provizorii, cu clasamentul eronat.
    Si totusi FRR doreste sa patroneze toate competitiile interne organizate de asociatiile afiliate. Ideea poate fi frumoasa, dar cine ofera catre FRR toate instrumentele care sa transforme in realitate ambitiile membrilor CA de a dirija activitatea de concursuri interne? Mai sunt doar cateva luni pana la o noua Adunare Generala a FRR si se pare ca in materie de concursuri YO, actualul CA (din care am facut si eu parte pentru cca 1 an) va intra in istorie mai mult prin generarea de confuzie, decat prin actiuni clare si transante. Dar pentru ca suntem la sfarsit de an, trebuie sa recunosc si cateva realizari istorice, cum ar fi oficializarea puterii maxime la 1000 W, extinderea benzii de 7 MHz cu segmentul 7100-7200 KHz, renuntarea la taxele de autorizare. Nu sunt actiuni directe ale FRR, dar s-au realizat prin interventiile majore ale FRR. Sa aveti un An Nou Fericit ! Si mult aluminiu deasupra capului ...asa cum isi ureaza contest-manii.. Alex, YO9HP

  • Postat de Ionut - YO9WF (yo9wf) la 2007-12-29 23:15:39 (ora Romaniei)
  • Toate bune... Dar vin si eu cu o problema: Se spune ca Federatia a facut sau nu a facut un lucru. Ca s-a gresit in nustiuce problema si ca Federatia e vinovata si ea sa repare s.a.m.d. Dar Federatia e formata din oameni... Ehe, aici e buba... cine a gresit sau cine trebuie sa rezolve acel lucru: Popescu, Georgescu, Ionescu... obiectivele federatiei nu sunt duse la indeplinire de persoane fizice? Sa se spuna clar fiecare ce sarcina are si la urma sa-l tragem la raspundere sau sa-l felicitam. Ca daca zicem mereu ''federatie'', se pierde responsabilitatea.

  • Postat de Nelutiu - YO8RXK la 2007-12-29 23:54:29 (ora Romaniei)
  • Bine v-am gasit! Din nefericire, concurentii in acest caz , nu pot fi nici arbitri, ori alti membri ai comisiei!O detasare de aceste evenimente nedorite, ar fi putut fi evitata, anticipat, secretarul general al federatiei, avea ,si dreptul [cu asentimentul si pregatirea acestuia]sa numeasca....Sarbatori fericite!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-12-30 00:34:43 (ora Romaniei)
  • Nelutiu YO8RXK: secretarul general al federatziei este persoana care pune in practica hotararile Consiliului de Administratie al FRR... care hotarari...(?).

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2007-12-30 08:59:55 (ora Romaniei)
  • Deoarece stiam ca singurul concurs din sectiunea a II-a la care FRR era colaborator a fost pana in 2007 “Cupa 1 Decembrie”, am verificat “modificarile” survenite in Calendarul competitional 2008 referitoare la acest subiect ( competitii organizate in colaborare) si, inafara de "Memorialului YO", (care, cred eu, ar trebui trecut la prima sectiune a Calendarului competitional)) a ramas la fel!. Deci, nici vorba de competitii organizate in colaborare!
    Referitor la implicarea FRR in actiunea de expediere a diplomelor (???) , sa fiu iertat, dar ar fi fost preferabil sa se implice in aceasta actiune la YO DX Contest, pentru ca statia 9A castigatoare a unui loc fruntas in editia 2005 sa nu refuze participarea la editia 2006 pentru ca pana la data desfasurarii acestei editii nu primise INCA diploma (undeva pe la http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=359 ) Este o evidenta lipsa de seriozitate, cu implicatii majore la imaginea noastra pe plan international!
    Referitor la arbitraje, nu vreau sa ma refer la cele ale altor concursuri, dar eu am arbitrat, impreuna cu YO2LXZ, inca de la inceput (2001 UUS si 2002 US) concursul organizat de noi "Ziua Telecomunicatiilor" (devenit din 2003 "Ziua Telecomunicatiilor Fair Play" cu argumentatia prezentata si pe http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=337, la Simpo Lugoj 2002 si in YO/HD Antena 77/ noiembrie 2002) si am obtinut ( pe cinstite) urmatoarele locuri in clasament ( ma refer la concursul US): 2002 - locul 23; 2003 -locul 30; 2004 - locul 18; 2005 - locul 33; 2006 - locul 42; 2007 - locul 33, iar YO2LXZ nu a concurat in niciunul din ani. Intreb: pe cine as fi "avantajat", sau pe cine am nedreptatit , neparticipand ca si "log control"?
    In ceea ce priveste obiectivitatea arbitrajelor, as vrea sa mai aud si alt exemplu de concurs care a descalificat concurenti pentru intentia de frauda ( noi am facut-o in 2003, cu statia care pe cinstite ar fi castigat locul II, si in 2005 cu o alta statie – vezi tot http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=337 , YO/HD Antena 85/ iulie 2003 si 106/ iulie 2005), lucruri pentru care am fost destul de “dojeniti”, reprosandu-ni-se ca nu am procedat bine!
    Sunt si eu de acord ca Statutul FRR este cumva anacronic, si sper ca el va fi schimbat, dar cu implicarea in elaborarea unuia nou a oamenilor priceputi, cu pregatire juridica , dar si buni radioamatori, care sa cunoasca realitatiile acestui frumos hobby ( si mai putin sport). Credinta mea este ca si CA al FRR va fi reformat, ca membrii acestui CA vor primi responsabilitati concrete, de care sa raspunda cu adevarat, ca vor participa efectiv si afectiv la sedintele CA ( am constatat ca la sedinta tinuta la Buzau in 16 noiembrie numarul celor prezenti a fost aproximativ egal cu al celor absenti – am pierdut datele concrete) .
    In speranta unui Calendar competitional bun, bogat, si, mai ales, onorat atat de noi, participantii, cat si de ORGANIZATORII activitatilor, doresc tuturor un 2007 plin de bucurii si impliniri!

  • Postat de Mihai - YO3CTK la 2007-12-30 11:15:44 (ora Romaniei)
  • Am citit cu amuzament o formulare din statut: "competitiile oficiale cu caracter international care au loc pe teritoriul Romaniei". Sint tare curios cum se poate defini teritoriul unui concurs cum ar fi YODX??? Pe de alta parte, mi se pare evident ca FRR doreste sa-si insuseasca succesele unor concursuri organizate privat, fara ca in schimb sa ofere vreun ajutor organizatoric sau de alta natura. Un exemplu care imi vine in minte este LMA YO, care a debutat ca un concurs organizat strict privat (am fost sponsor la inceputuri). Cu ce a contribuit FRR ca acest concurs sa fie acum pe lista celor oganizate de FRR?? Si de altfel care este definitia unui concurs?? Caci mi se pare ca LMA YO nu corepunde la cel putin un criteriu important: acela ca recompensa sa mearga catre cel mai bun din concurs, atita vreme cit premiile se distribuie altor locuri decit locurile 1, 2 si 3. Sa fie oare vorba de un "concurs cu tombola"?? Eu cred ca: 1. FRR nu ar trebui sa tuteleze decit acele concursuri pe care le organizeaza nemijlocit; 2. in plan general, cel mai bun sprijin pe care FRR ar putea sa-l ofere radioamatorismului de competitie ar fi sa organizeze, sustina si formeze un CORP DE ARBITRI, licentiati pentru aceasta activitate si cu un regulament de functionare clar. Odata ce vom avea acest corp de arbitri oficiali, toate discutiile legate de corectitudinea concursurilor vor disparea. 73!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-12-30 12:58:37 (ora Romaniei)
  • CORP DE ARBITRI LICENTZIATZI?: asta inseamna un curs oficial, un examen, deci cu bani. Daca arbitrul este licentziat pe bani, va cere si el bani pe arbitraj . Va primi? Ma indoiesc.
    Concursurile de radioamatori sunt diferite de cele ale altor sporturi. Nu potzi face o paralela cu fotbalul sau crosul sau mai stiu eu ce sport. Sigur ca nici-un arbitru de fotbal nu va juca in echipa in meciul respectiv. Radioamatorismul este deosebit ca activitate dar si ca sport. Dealtfel nu vad castigul pentru masa de radioamatori, faptul ca suntem federatzie sportiva. Spun suntem in virtutea obisnuintei, pentru ca noi radioamatorii nu suntem direct membrii ai acestei structuri. Se primesc bani de la ANS? Poate... dar ce ma incalzeste pe mine radioamatorul yo1zz acest lucru?

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-12-30 13:11:33 (ora Romaniei)
  • P.S. In urma participarii la Camp. Nat. US CW 2006, am obtzinut locul II la cat. QRP. Mai este o zi din 2007. Nu am vazut nici pana acum diploma promisa prin regulamentul de concurs.
    Am amintit CA al FRR prin e-mail acest lucru in luna mai si octombrie a.c. Am primit in loc de raspuns o tacere ca in banda de 28 MHz acum. Sforrrrr... si atat. Responsabilului cu competitziile din CA al FRR "somn usor".
    Si eu voi dormi bine in timpul defasurarii editziei viitoare. Tot ei se mira (pe la coltzuri), ...cam slaba participare anul asta...
    Pai da. Dar de ce?
    Cred ca acest CA in frunte cu vajnicul sau presedinte este format din fantome. CA-ul exista, dar nu-l poate vedea nimeni. Este invizibil si material si ca activitate.

  • Postat de Ana Maria Plavet - la 2007-12-30 15:32:51 (ora Romaniei)
  • Fiind incepatoare, s-ar parea ca "mi-am bagat nasul unde nu-mi ferbe oala"Totusi am la activ numeroase participari la diferite concursuri interne si internationale,precum si la doua campionate nationale US-SSB (editiile2006,2007).La intrebarea,daca un arbitru poate sa apara in clasament la concursul pe care il arbitreaza,eu cred ca NU,idiferent de locul pe care se va clasa.

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2007-12-30 19:29:57 (ora Romaniei)
  • Sunt de acord cu cei care sustin necesitatea modificarii statului FRR. Cel existent a creat destule disensiuni.... Din pacate necesitatea obtinerii de bani de la ANS (in lipsa unei sustineri financiare majore din partea radioamatorilor) va limita optiunile de modificare in spiritul incadrarii in anumite prevederi legale. Cred insa ca PRIN INTOCMIREA UNUI REGULAMENT DE FUNCTIONARE se pot rezolva orice probleme! Sa spunem in statut ca membrii FRR sunt cluburi iar in regulament ca radioamatorii sunt membrii de drept ai FRR prin apartenenta lor la un club. Ne impiedica cu ceva asta? In Statut se trec indatoririle si drepturile cluburilor iar in Regulament cele ale persoanelor... In regulament se pot trece punctual indatoririle celor din CA, reguli cadru de organizare si arbitrare a unui concurs, etc. In ceea ce priveste participarea arbitrilor desemnati oficial la concursuri... chestiunea e discutabila ca pina acum n-am auzit sa fi castigat vreunul vreun concurs...HI. Daca o luam asa, nici membrii CA n-ar trebui sa participe la CN ca doar ei sunt organizatorii de facto, nu?
    Dar astea sunt discutii, nu propuneri, asa ca îi rog pe cei care au timp sa propuna punctual adaugirea sau modificarea unui anume punct din Statutul FRR. Voi publica Statutul cu toate modificarile pe pagina FRR pentru a nu se pierde timpul cu lucruri de genul "nu-mi place asa" sau "ar fi frumos sa fie astfel". Orice modificare trebuie votata in Adunarea generala, nu? Daca vom putea realiza asta si se va pune pune cu adevarat problema modificarii Statutului voi avea grija ca fiecare delegat la AG sa aiba un Statut cu modificarile evidentiate prin culori ca sa stie ce voteaza. Acu' ziceti cu ce-am gresit in cele ce am scris! 73 de YO4RST

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2007-12-31 01:22:13 (ora Romaniei)
  • Cu adevarat Ciprian a atins un subiect sensibil. La noi, radioamatorismul este considerat sport. Telegrafia sala, radiogoniometria de amator sunt veritabile probe sportive. Arbitri cu ochii pe concurenti, conditii egale de concurs, ba chiar si spectatori. Discutii apar la concursurile in eter. Natura ofera din start conditii inegale. Minim de activitate solara: Cei din centrul tarii nu se aud intre ei, iar pe mine ma aud toti, fiind in marginea tarii. Am iesit campion. Dar stiu precis ca sunt altii mai buni. In alte conditii se aud foarte bine intre ei cei apropiati, iar cei din margine au senzatia ca li s-au stricat antenele... Mai auzi si cate un arbitru. Concurentii sunt putini, te bucura prezenta inca a unei statii. Dar poti fi sigur ca nu face lucru preferential ? Apare suspiciunea. Conditiile sunt inegale si prin regulament: SENIORI: statii de clasa 1-a, a 2-a si a 3-a aceasta din urma cu o vechime mai mare de cinci ani. Daca s-ar spune: statii cu puterea de 1000 W, 200 W si 100 W, ar bate la ochi. Ce sa creada cel care vrea sa intre in concurs ? E logic ca este o acceptare tacita sa faca QRO. Sau sa nu intre daca vrea un loc fruntas. Trebuie mare dragoste de radio si concursuri ca sa intri in aceste conditii. Se mai poate trage o concluzie: Pe cei de la ANRCTI si ANS nu-i intereseaza activitatea noastra. Altfel, daca ar sti s-ar autosesiza. Nefericita asemanare cu atletismul. De ce nu s-a facut de la inceput asemanarea cu boxul ? Categoria PANA, USOARA si GREA. Acestia trec pe la cantar. Pe noi cine ne cantareste ?
    LA MULTI ANI 2008 !!

  • Postat de Adrian Voica - Y la 2007-12-31 07:03:22 (ora Romaniei)
  • Referindu-se la premii, YO6EX spunea mai sus (29.12): " Toate acestea costa bani. Dar daca doresti sa ai un concurs adevarat, fara bani nu se poate face. Organizatorii de concursuri trebuie sa se gandeasca bine, daca au sau nu posibilitati materiale". Este extrem de adevarat! Noi (este vorba de clubul YO HD DX si de concursul "Ziua Telecomunicatiilor Fair Play") scoatem in fiecare an bani buni din "buzunar" (poate fi citit si fara ghilimele!) pentru a fi considerati serioasi. Anul acesta cheltuielile ar fi fost (cer scuze ca vorbesc tot in "bani vechi") cam asa: cupele -960.000; plachetele -cca.200.000; diplomele -240.000. Apoi, am confirmat toate logurile, inclusiv cele SOSITE PRIN POSTA ( cheltuieli -cca. 90.000). Ne-am straduit in fiecare an sa trimitem premiile la timp (anul acesta am facut o afacere proasta -pentru a face "economii" le-am amanat pana la Simpo YO), le-am dus pana colo si ...le-am adus inapoi!(Niciunul dintre cei "vizati" nu a fost prezent si NU folosim sub nici o forma curierii ocazionali!). A urmat expeditia premiilor si diplomelor prin posta, care au mai costat circa 200.000 lei. Deci, doar pentru premii, circa 1.700.000 cheltuieli!
    Si atunci, revin, si INTARESC spusele lui Sica: "Organizatorii de concursuri trebuie sa se gandeasca bine, daca au sau nu posibilitati materiale". Si nu numai posibilitat materiale.... Ci mai ales SERIOZITATE!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2007-12-31 09:00:47 (ora Romaniei)
  • Tot vorbim de concursuri si inegalitatzi. Ganditziva la acei organizatori, care dezavantajeaza prin regulament pe unii participantzi. Vorbim despre multiplicatori.Sunt judetze unde participa un singur concurent. Din start la multiplicatori pentru el lipseste un judetz. De multe ori nu mai participa, stiind ca nu are nici-o sansa de a fi printre primii.
    Alt punct: La ce ne foloseste noua radioamatorilor apartenentza la o federatzie sportiva, daca aceasta federatzie la propriul concurs/campionat internatzional de us sau uus, nu este in stare sa asigure din buget propriu, diplome, plachete, cupe. Trebuie sa se milogeasca pe la radioamatori pentru a sponsoriza cate un premiu. Este de folos FRR ca organizatzie sportiva? Si mai vrea si sa coordoneze, sa controleze, sa tuteleze concursurile organizate de alte asociatzii sau cluburi?

  • Postat de Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2008-01-01 13:58:27 (ora Romaniei)
  • Hai sa ne intoarcem la titlul materialului prezentat de Ciprian: “Ce este Calendarul Competitional yo (sau ce ar trebui sa fie)?” Ce este stim…o insiruire de competitii aprobate prin votul CA al FRR, care nu a avut nici macar grija sa le alinieze pe toate in ordinea datelor ca sa vada ca au aparut suprapuneri de concurs! Ce ar trebuii sa fie? Aici cred ca am putea filozofa tot anul acesta nou care a inceput de cateva ore. In primul rand ar trebui ca in acest sens statutul FRR sa contina prevederi exacte, si nu ambiguitati ca acum ( nu vreau sa va stric ziua dar daca va uitati in statut veti vedea ca la adunarea generala care urmeaza nu avem nici o sansa sa modificam acest statut….din motive de …statut!) Ramane deci ca noul CA sa faca tot posibilul pentru a elabora un statut de functionare cadru care sa fie urmat de Regulament de aplicare.Statutul trebuie sa cuprinda doar prevederi generale,valabile oricand, care sa supravietuiasca si unor eventuale schimbari legislative. Regulamentul poate fi un document mai elastic care sa asigure functionalitatea statutului in orice conditii. Amandoua ar trebui sa cuprinda prevederi clare, scurte si la obiect,in fraze dezbracate de limba de lemn ce bantuie acum statutul nostru. In acest nou statut ar trebui cuprins si atributiunile cadrului competitional al FRR in care sa apara regulile generale pentru toti organizatorii de competiti, iar regulamentul va trebui sa aduca acele prevederi punctuale care sa stea la baza tuturor regulamentelor pentru intrecerile organizate de oricare din structurile FRR. Si eventual FRR sa fie garantul/mediatorul pentru evitarea suprapunerilor (cum de ex. Cupa Napoca care are cateva decenii de cand se desfasoara la aceeasi data a fost calarit de catre Trofeul H.Coanda si o competitie RGA oraganizata de proaspatul Silverfox…). Candva separarea intre competitorii ultristi/scurtisti/rga era destul de pronuntata si era putin probabil ca cineva sa doreasca sa participe la toate trei…pe cand astazi daca va uitati pe diferite clasamente veti constata indicative prezente in toate tipurile de intreceri. Si asta ar trebui sa fie doar una din aspectele de urmarit de catre FRR. Unele concursuri contin in regulamente si aspecte discriminatorii care prin regulamentul –cadru pot fi eliminate. Ar mai fi multe de spus dar sa lasam CA al FRR care va fi ales in acest an sa aduca noutatile atat de mult asteptate. Poate in asteptarea acestui eveniment ar fi binevenit ca sa infintam un stand al propunerilor, pentru ca cei alesi sa aiba de unde culege idei.
    LA MULTI ANI IN 2008!!!

  • Postat de Romeo - YO4RST la 2008-01-02 12:12:00 (ora Romaniei)
  • Doua concursuri cu numele "Delta Dunarii" in Calendarul publicat in revista?!? Unul in septembrie si altul in iulie... organizatori diferiti.... Gata! La anul o sa avem inca un YO DX Contest organizat de CSM...ina iarna(ca sa nu fie ca vara) HI HI LA MULTI ANI!

  • Postat de COATU CEZAR - YO9CUF la 2008-01-03 09:28:46 (ora Romaniei)
  • - FRR sa pastreze autoritatea de a supraveghea buna desfasurare a concursurilor de radioamatori din Romania emitand recomandari organizatorilor, pastrand si publicand centralizat si actualizat o lista cu concursuri romanesti, facand eforturi de a atentiona organizatorii cand apar coliziuni intre datele de desfasurare cu alte evenimente radioamatoricesti
    CRED CA ACESTA AR FI ROLUL FRR LA CONCURSURILE LOCALE. ALTFEL AJUNGEM SA AVEM 2 SAU 3 CONCURSURI ROMANESTI IN ACELASI TIMP , ORI UN CONCURS YO SUPRAPUS PESTE UNUL INTERNATIONAL DE MARE AMPLOARE.
    SAU CINE VREA O COMPETITIE SI NU MAI ARE TIMP DE ASTEPTAT PANA IN OCTOMBRIE, POATE ORGANIZA UN MARATON GEN "MARATONUL VINULUI" FACUT DE PRAHOVENI.
    IAR ATUNCI NU MAI ESTE NICI O PROBLEMA LEGATA DE TRAFIC IN TIMP LIMITAT.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - YO4BKM (yo4bkm) la 2008-01-04 19:59:08 (ora Romaniei)
  • Totul pleaca de la arbitri. Este necesar sa existe arbitri calificati prin FRR, la diferite nivele (federal, zonal, local) care sa detina competente clar definite. Pentru ca rezultatele dintr-un concurs sa poata fi luate in considerare se impune ca orice concurs sa fie arbitrat numai de o echipa aleasa din randul arbitrilor autorizati (federali, locali sau zonali functie de reprezentativitatea concusului), dupa criterii care sa impiedice dualismul "eu organizez, eu arbitrez" iar FRR sa isi poata exercita astfel autoritatea. Si daca concursurile se omologheaza de arbitri pe baza unui set de proceduri FRR ce trebuie impuse tuturor organizatorilor (la urma urmei FRR este singura autoritate in domeniul radio practicat de amatori), nu vad de unde ar mai putea apare problemele de acum, in cea mai mare parte complet justificate. A vazut cineva la alte ramuri sportive (inclusiv fotbalul, cel mai raspandit) sa existe vreo competitie organizata de o structura membra a federatiei de specialitate si nesubordonata organizatoric acesteia, cel putin prin echipa de arbitraj? Oare pe trofeele de concurs (diplome, plachete, cupe etc) nu apar insemnele FRR?
    Procedand dpa cum m-am exprimat eu poate ca ar mai ramane cateva surse de galceava (de ex. cineva descopera ca un arbitru din, sa zicem, Braila este ruda unui castigator al unui concurs organizat de Brasov), dar mult mai subtiri si fara sa atace fondul problemei, ci doar forma. Mai consider ca echipa de arbitri trebuie numita dupa proceduri clare (cel mai cinstit ar fi depunerea unei liste cu multe oferte disponibile, eventual prin autopropunere si tragerea la sorti cu cateva zile inainte de concurs) si facuta publica. CA al FRR sau insasi FRR trebuie sa se dovedeasca capabile sa faca mai repede ordine aici (consider ca prea mult au fost invocate si exercitate drepturile democratice de a face fiecare ce vrea, inclusiv de a se certa pe chestiuni de ambitie personala sau de a nu face nimic) si sa nu mai ignore realitatea.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Ce este Calendarul Competitional YO?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact