l
hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

ATV sau... cum incepem?

Receptia in banda de 23 cm

Florentin Margarit YO9CHO

A venit in fine momentul sa vedem cum putem demara o activitate de televiziune. Din discutiile pe care le-am purtat cu operatori YO interesati se prefigureaza doua tipuri de amatori :

1.-utilizatori (cei care nu au timp si prefera sa cumpere)
2.-constructori-utilizatori (cei care au timp si prefera sa experimenteze)

Ne vom adresa in acest articol UTILIZATORILOR, celor dornici de a intra rapid in acest mod de lucru chiar cu sacrificiul financiar de rigoare si care de altfel sunt de inteles. Lipsa de timp!

In cele ce urmeaza vom discuta posibilitatile de activare in ATV (sau FSTV) folosind modulatia de frecventa FM si purtatoarea in banda de 23cm. Motivul este simplu, cel mai usor se poate experimenta aici existand un spectru larg pus la dispozitie de aceasta banda (60 MHz). Nu trebuie uitat ca deviatia de frecventa utilizata in modulatia de frecventa este de 13MHz sau 27MHz , deci semnalul ocupa un spectru larg, acesta fiind de fapt si standardul utilizat de satelitii de retransmisie TV din generatia analogica.

Receptia:

Orice receptor de satelit analogic, din vechea generatie poate fi utilizat pentru receptia in 23cm. Receptoarele satelit au fost concepute sa functioneze de la 950 la 1750MHz iar cele mai evoluate pana la 2050MHz. Frecventa utilizata de majoritatea statiilor ATV din Europa o regasim la 1255 MHz.

Configuratia celei mai simple statii de receptie ATV ar fi urmatoarea :

Aceasta configuratie permite receptia in conditii multumitoare. Trebuie avut grija ca la intrarea in receptorul de satelit sa montam in serie pe "firul cald" un condensator ceramic de 1nF la o tensiune cat mai ridicata (100V sau mai mult) pentru a bloca patrunderea tensiunii continue de 16-18 V ce in mod normal alimenta LNC-ul. Antena poate scurcircuita aceasta tensiune si este bine sa ne ferim de surprize neplacute (arderea alimentatorului intern al receptorului satelit).

Se poate efectua cu acest sistem o receptie pana la 10-20km distanta de corespondent sau chiar mai mult.Totul depinde evident de puterea aparent radiata a corespondentului, castigul antenei noastre si a lui, pierderile din cablul folosit si factorul de zgomot al receptorului.

In general, factorul de zgomot al receptorului satelit este destul de ridicat putand varia intre 4 si 12dB, compensarea fiind facuta de catre LNC-ul utilizat.

Nu putem sa ne pronuntam spre care tip de receptor trebuie sa ne orientam, deoarece nu avem date clare referitoare la ele.Totul trebuie experimentat! Ne poate insa salva o antena cu un bun castig si un cablu scurt si cu pierderi minime eventual, in caz ideal un preamplificator.

Semnalul se extrage de la iesirea AV a receptorului (tip RCA sau EUROSCART) si se injecteaza in intrarea AV a unui monitor alb-negru sau color.

De altfel cum marea majoritate a receptoarelor satelit au si un modulator RF, putem utiliza acest semnal pe care il furnizam unui televizor obisnuit la borna sa de antena. Calitativ este de preferat prima metoda.

Cat ne-ar costa o astfel de investitie? Cred ca elementul de baza este receptorul satelit ce poate varia intre 5 si 30 de Euro in functie de calitate si vanzator.(Atentie in tara foarte multe instalatii de satelit achizitionate dupa 1989 nu mai sunt folosite datorita aparitiei televiziunii prin cablu si trecerii in transmisie digital codat a emisiunilor TV)... Hi !

Televizor sigur avem, ar mai fi problema antenei. Aceasta fie o construim, daca avem materiale si rabdare, fie o cumparam.

Sa vedem cateva preturi propuse pe net. Dand o cautare pe Google gasim societatea WIMO si Conrad in Europa,care propune o serie de subansamble necesare.

Acest articol nu se doreste o reclama ascunsa si trebuie luat ca atare. Amatorul poate gasi si alte societati care fac oferte poate mai avantajoase. Am luat ca exemplu aceasta societate, ca fiind relativ mai cunoscuta radioamatorilor YO. Nimic nu va impiedica sa gasiti si alte surse aprovizionare care eventual sa ne poata fi facute cunoscute si noua in Forum. Toate informatiile furnizate sunt orientative.

De asemeni este util de vazut preturile din SUA, in momentul de fata fiind avantajoasa achizitia, datorita raportului Dolar/Leu.

Un modul cu functie de receptor ATV propus de WIMO este ATV-RX23 ce dispune de posibilitatea de a receptiona maxim 8 canale la un pret de 58.09 Euro (frecventa minima: 1251.625 MHz si maxima: 1285 MHz) (marirea numarului de canale se face prin reprogramarea microcontrolerului ajungandu-se la 255 de canale diferite sau prin achizitionarea unei unitati de control de frecventa ATV-CTRL3 ce se ataseaza modulului de receptie asigurand pasi de 125 KHz la un pret de 93.01 Euro.

Antene de tip panou:

Genul acesta de antena este recomandat amatorilor care au in preajma mai multe statii distribuite pe un azimut larg. Ea este evident utila si la emisie, oferind posibilitatea unui unghi confortabil de acoperire.

Un alt tip de antena este cel cu unghi de directivitate mai mic, util daca dispunem de un rotor de antena sau daca dorim receptia punctuala a unei statii ATV.

Antene Yagi:

Antene Helix:

Antena helix are avantajul polarizarii circulare .Este cunoscut ca datorita reflexiilor multiple polarizarea se poate schimba, consecinta fiind un semnal mai slab de exemplu intr-o antena Yagi cu polarizare orizontala cand unda receptionata soseste cu o inclinare de 45°, de exemplu.Fenomenul este compensat intr-o antena cu polarizare circulara (romb, helix, etc).

Iata deci tipurile de antene "industriale" propuse de WIMO. Alegerea se face in functie de posibilitatile financiare si/sau experimentele ce se doresc a se realiza. Este evident ca antena se poate si construi. Despre aceasta intr-un articol viitor dedicat celor ce au timp si rabdare.

Orice antena trebuie sa isi trimita semnalul captat la intrarea receptorului. La aceste frecvente se utilizeaza numai cabluri de tip coaxial.

Cablul de coborare:

Este de preferat utilizarea cablului folosit la receptia satelit, chiar daca impedanta sa specifica este de 75 de ohmi. Receptorul satelit a fost proiectat sa vada o impedanta de 75 Ohmi insa antenele prezentate sunt antene de 50 de Ohmi. Sigur ca vom avea o dezadaptare dar care nu va fi "periculoasa". Hi ! Avantajul este atenuarea foarte mica oferita de acest tip de cabluri. Atentie la alegerea tipului de cablu avand in vedere ca la un capat veti avea o mufa de tip N ce se conecteaza la antena si la cealalta o mufa de tip F. Un prieten mai priceput in ale asamblatului (Hi !) va poate realiza montarea.

Evident ca un factor important este montarea antenei intr-un spatiu cat mai degajat (fara obstacole (pomi, cladiri inalte etc) si un cablu cat mai scurt posibil.

Daca intentionati sa receptionati mai multe statii ATV aflate pe directii diferite, puteti folosi un rotor de antena.

Ramanand in Germania, firma Conrad va poate oferi un rotor foarte bine adaptat necesitatii montarii antenelor descrise.

Rotorul de antena:

Pretul este bun, 49.95 Euro, el incluzand rotorul propriu zis, cat si cutia de comanda asa cum se vede si in imaginea de mai jos.Cablurile se comanda separat costand 0.91 Euro/m, genul de cablu cu 3 fire interne putand fi achizitionat si din tara de la diversi distribuitori.

Iata asa dar, cea mai rapida metoda de a incepe prin receptie, activitatea de ATV. Un calcul absolut estimativ ar putea da urmatoarele valori:

Atentie, calculul se bazeaza pe estimari si nu include taxele de transport. Deci este bine sa fim pregatiti pentru o valoare de aprox.200 de Euro, probabil. De asemeni, repet este bine sa supraveghem piata de profil pentru a identifica preturile cele mai mici pentru elementele ansamblului.

Preamplificatorul:

O varianta evoluata, de receptie ATV, ce va aduce satisfactii deosebite, este intercalarea unui preamplificator RF ce trebuie montat langa antena si care poate fi alimentat de catre receptorul satelit folosit. Evident ca in aceasta varianta nu mai este folosit condensatorul de separare pe firul cald despre care faceam referire la inceputul articolului.

Avantajul utilizarii preamplificatorului este evident, el asigurand un factor de zgomot ce poate ajunge in cele mai fericite cazuri la 0.5-0.8 dB si o compensare a pierderilor de pe cablul de coborare in functie de castigul lui. Concluzia - raportul semnal/zgomot pe imagine se imbunatateste simtitor!

Tot la WIMO am gasit un astfel de preamplificator adaptat cerintelor noastre :

Este un preamplificator GaAs-FET (fara releu coaxial pentru partea de emisie inclus !) cu un castig de 20 dB, un factor de zgomot de 0.4dB functionand in gama de la 1250 la 1300 MHz. Pretul este de 227.80 Euro.

Iata ca un sistem de receptie mai evoluat ajunge la final la aproximativ 400 Euro.

Daca se doreste si intrarea in emisie, este preferabil achizitionarea unui preamplificator prevazut cu posibilitatea de a comuta calea de emisie-receptie prin intermediul unui releu coaxial inclus.

WIMO propune modelul SP-23 ce include releul coaxial si dispune si de protectie la intemperii. Pretul este de 338.15 Euro.

Functioneaza in gama : 1250-1300 MHz are un factor de zgomot de 0.9 dB la un castig de 20 dB. Releul coaxial suporta o incarcare RF de maxim 100 W in FM si SSB. Pierderile de insertie ale releului sunt de 0.4dB.

Daca se opteaza pentru aceasta varianta este clar ca trebuie contat pe o investitie finala a partii de receptie de aproximativ : 500-600 Euro. Avantajul este ca ne gasim in situatia in care putem sa si emitem mai tarziu fara a improviza prea mult.

In articolul urmator vom prezenta intrarea in emisie ATV pentru tot pentru UTILIZATORI.

Speram ca preturile pe care le-ati vazut sau le veti vedea, sa nu sperie (Hi!), de aceea vom pregati in articolele viitoare terenul si pentru amatorii CONSTRUCTORI.

Pe curand in ATV! 73!

Florentin Margarit YO9CHO

Articol aparut la 29-6-2008

11521

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Augustin Preoteasa - YO7AQF la 2008-06-29 12:40:03 (ora Romaniei)
  • Buna ziua. O initiativa excelenta de a prezenta ATV.Poate se va mari numarul celor care folosesc acest mod de comunicare.Cand nu se putea ,doream,cand se poate,cautam motive... . Stiu ca autorul initiativei este din vremuri ''''vechi'''', promotor al receptiei tv pe frecvente inalte si-i multumesc si pe aceasta cale. Sa speram ca o sa apara statii ATV CEL PUTIN DIN 20/25 KM SI SA NE VEDEM.(Desi ce <> e in randul radioamatorilor YO nu ne onoreaza pe careva.)

  • Postat de Dan - YO6OMD la 2008-06-30 12:07:37 (ora Romaniei)
  • Un receptor satelit analogic se invarte in jur de 30-50lei daca se achizitioneaza din targ.
    Daca se reuseste realizarea cablajului imprimat pentru preamplificator, o sursa buna de tranzistoare sunt si Lnb-urile (unul nou )20-30lei.
    Modele vechi de lnb se pot modifica pentru ATV in 10,5Ghz si ramane cel putin un tranzistor care se poate refolosi la preamplificator pe 1,2Ghz.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-07-01 22:48:34 (ora Romaniei)
  • Multumesc Augustin pentru apreciere.Sa speram ca usor, usor vor aparea si efectele care pot fi cat se poate de placute ...la privit.Hi!
    Perfect Dan , este asa cum spui si cred ca un articol nu ar strica! 73!

  • Postat de Vasile Ciobanita - YO3APG la 2008-07-02 02:15:30 (ora Romaniei)
  • Am avut placerea sa il reintalnesc pe Florentin la Friedrichshafen. El este pasionat de problema ATV si are unele realizari si multa documentatie.
    A promis sa scrie un chiar "serial" pe aceasta tema, care sa fie publicat in revista noastra si pe internet.
    Eu sper ca va gasi ceva timp si putere de munca sa realizeze chiar o carte cu acest subiect!
    Asteptam informatii si despre realizarile din acest domeniu al altor colegi.
    73 de Vasile YO3APG

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-07-02 16:21:19 (ora Romaniei)
  • Multumesc Vasile, placerea a fost reciproca, mai ales ca anul acesta am putut vedea ,cred, cel mai mare aflux de romani.
    Continuarea articolelor despre modul de lucru ATV ,va depinde exclusiv de interesul manifestat in continuare la noi in tara.A scrie pentru a scrie nu este o solutie.Sper ca esti de acord.
    Cu cele mai bune urari, 73!

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2008-07-22 10:46:03 (ora Romaniei)
  • Florin iti multumim pentru un articol documentat si la obiect. Fara a crede ca am ceva impotriva ATV-ului sau ideii in sine, nu-mi pot explica de ce nu ma atrage aplicatia. Sunt curios ce pareri pro si contra au ceilalti, oricum "gusturile nu se discuta" ... hi hi. 73's de Adrian - FRJ

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2008-07-22 21:49:56 (ora Romaniei)
  • Curios sunt si eu Ady, iar la partea cu "atracta" asta depinde numai de distanta de la Luna la Pamant si invers.Stii tu de ce! Hi!
    Sa ai o zi buna!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "ATV sau... cum incepem?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact