ZECE INTREBARI PE ADRESA FRR
Ciprian Sufitchi YO3FWC
La data de 4 aprilie 2009 va avea loc Adunarea generala a Federatiei Romane de Radioamatorism, ocazie cu care se vor discuta cele mai fierbinti subiecte din radioamatorismul romanesc. Cu doar o saptamana inainte de acest eveniment am trimis pe adresa Federatiei cateva intrebari legate de activitatea FRR. Domnul Vasile Ciobanita, YO3APG, Secretarul General al acestei organizatii a raspuns cu multa amabilitate.
1. In curand se implineste un an de cand a fost ales si a inceput sa functioneze noul Consiliu de administratie al FRR. Daca ar fi sa faceti un bilant succint, care sunt cele mai importante realizari si nerealizari ale FRR in aceasta perioada?
YO3APG: Intr-adevar a trecut aproape un an de la alegerile generale. Cred ca va mai amintiti cum a fost atunci, de atitudinea unor colegi, de ironiile unora. Au fost si cativa radioamatori care vazand "atmosfera" au renuntat sa mai candideze, pe altii i-am "ferit" intentionat, ei continuand sa ne ajute fara a fi in CA. Nici radioamator.ro nu ne-a "iertat". Dar au trecut toate. Am incercat in aceasta perioada sa formam o ECHIPA, si fiecare membru pot spune ca a facut cate ceva. Ne-am confruntat cu multe probleme financiare, sprijinul primit de la ANS/MTS pentru Programul Sportul de Performanta a fost insuficient. De exemplu, si in acest an, pana la aceasta data nu am primit nici un leu pentru activitatile noastre. Sa speram ca luna aprilie va schimba situatia. La acestea s-au adaugat si unele mici "tracasari", reclamatii etc, din care am cautat sa vedem daca este si ceva bun, care sa ne ajute. Ne sunt utile toate observatiile, mai ales cele care vin de la colegi care au facut ceva in orasul sau clubul din care fac parte.
Obiectivele principale si cele din contracte le-am realizat. Toate activitatile programate s-au desfasurat. Medalii numeroase la Campioantele internationale, venituri proprii importante, infiintarea si afilierea de noi cluburi, cresterea numarului de radioamatori (in special tineri), clasarea in primele 3 locuri in randul celor peste 50 de federatii sportive din tara etc, etc. Ma opresc aici, desi vad ca tendinta oamenilor moderni este acum de a supraevalua totul. Ma opresc, intrucat sunt si foarte multe lucruri care nu ne-au reusit.
YR0HQ nu s-a clasat pe un loc bun la Campionatul Mondial IARU, numarul de baze de concurs si de operatori performanti este in continuare destul de redus, dotarea este inca modesta si se face mai ales prin eforturi proprii sau ale catorva cluburi departamentale, folosim prea putin facilitatile oferite de internet, suntem deficitari la problemele de marketing, la impactul pe care radioamatorismul trebuie sa-l aiba in comunitatile locale. Stam inca prost la capitolul comunicare, la gasirea de voluntari pentru activitatile noastre. S-a imbunatatit calitatea diplomelor oferite de federatia noastra si s-au realizat medalii si diplome personalizate pentru toate competitiile noastre, dar mai trebuie umblat la continutul lor. Revista a intrat in anul XX si continutul desi nu este perfect, este acum mai adecvat nevoilor noastre. Repetoarele in 1296 MHz sunt inca raritati in YO.
Colaborarea cu IGSU este inca timida si se manifesta mai ales la demonstratii si numai in cateva judete. Tehnologiile moderne, noile tehnici de modulatie, comuncatiile digitale cer din partea radioamatorilor mai mult studiu, mai multa preocupare. Din pacate pasiunea in radioamatorism nu mai este suficienta, ci trebuie acum completata din ce in ce mai mult si cu mijloace financiare importante.
2. Care sunt cele mai importante proiecte pe care comisiile din componenta Consiliului de administratie le coordoneaza in prezent si care sunt planurile pentru noi proiecte in activitatea viitoare?
YO3APG: Programe si intentii avem suficiente. Sa vedem cum si cat din ele reusim sa punem in practica. S-a intocmit o Strategie pentru urmatorii 4 ani, strategie in care pe langa unele directii generale sunt stabilite si multe activitati concrete. Se va gasi pe saitul nostru.
Dintre lucrurile mai concrete pe care si le propun comisiile si membrii FRR mentionez acum doar cateva idei generale:
- Stimularea, sprijinirea si popularizarea celor care realizeaza performante in competitiile interne si internationale de US, UUS, RGA sau RTG. Intalniri de lucru si pregatiri centralizate cu echipele de US, RGA si RTG. Toate rezultatele deosebite au fost si vor fi si in continuare premiate cu sume de bani conform legilor in vigoare. Federatia noastra, prin activitatea depusa, a ajuns la o cota de 40% din cota de premiere a rezultatelor olimpice. Nu sunt chiar multe federatii neolimpice care se pot lauda cu asa ceva.
- Vor fi sprijiniti in continuare cei care doresc sa-si constituie structuri juridice care sa se afilieze sau nu la federatie.
- Se va continua colaborarea cu ANCOM pentru pregatirea examenelor de obtinere a certificatelor, organizand si sesiuni extraordinare in diferite localitati accesibile mai usor copiilor si tinerilor candidati.
- Impreuna cu OSIM, Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, Muzeul Politehnicii Bucuresti, se vor organiza simpozioane si seminarii tematice. Simpozionul National de la Tg. Jiu va avea si cateva sectiuni disticte. Toate lucrarile
valoroase de la Campionatul National de Creatie Tehnica se vor publica si populariza.
- Va continua colaborarea cu CNFPA si cu CS Silver Fox pentru pregatirea de antrenori si respectivi instructori radio. Lucrarile de absolvire a acestora vor fi valorificate. Chiar in acest an se vor organiza examene pentru arbitri si 2 cursuri de perfectionare a antrenorilor (Iasi si Bucuresti). Este loc loc pentru fiecare sa-si manifeste personalitatea.
3. Prin natura organizarii sale, radioamatorismul la noi in tara este considerat in primul rand un sport, iar competitia sportiva constituie principala preocupare a conducerii Federatiei Romane de Radioamatorism. Un sondaj recent la Radioamator.ro, (desi efectuat pe un esantion redus), arata ca mai mult de 65% din radioamatori considera ca interesul participarii in concursurile romanesti se afla in declin. Cum interpretati acest lucru? Ce masuri credeti ca trebuie luate pentru a contracara aceasta tendinta?
YO3APG: Nu! Este o afirmatie gresita, desi am mai auzit aceasta asertiune. Radioamatorismul este un HOBBY, dar un hobby mai special, un hobby ce permite chiar cercetari stiintifice, si care poate fi privit si ca SPORT. Poate fi privit ca Sport, intrucat permite organizarea de intreceri la care sa se stabileasca clasamente si ierarhii functie de dotare, tactica si mai ales de pregatirea si de antrenamentul participantilor. Este un Hobby intrucat numarul celor interesati de competitii este mai redus fata de cei pasionati de constructii, studii sau care fac radioamatorism doar pentru simpla placere. Notiunea de Sport-radio nu s-a inventat in Romania, a aparut de exemplu in SUA si in Germania chiar in perioada interbelica, iar acum este prezenta la IARU si la multe societati din lume. In Radio Communications de exemplu i se rezerva spatii largi. La noi, atunci cand s-a desfiintat AVSAP-ul in 1960, radioamatorismul a trecut la CNEFS, ca "sport tehnico-aplicativ" impreuna cu modelismul, tirul, parasutismul, motociclismul, etc. Prin faptul ca-i recunoastem si caracterul de SPORT primim inca si astazi un sprijin din partea societatii, a statului. Nu este vorba neaparat de sprijinirea programului pe care-l promovam la nivel central, ci de importantul sprijin in sedii, facilitati la chirii, personal salariat, transferuri de materiale de la institutii
guvernamentale, primite de toate sectiile noastre ce apartin de cluburile departamentale. Este adevarat ca numarul acestora scade mereu. Unde s-au pierdut sediile, scade mult si activitatea. Un exemplu este cazul de la Tg. Mures.
Problema noastra este ca afiliate avem atat cluburi private cat si cluburi departamentale. Interesele lor sunt uneori diferite. Scaderea participarii la concursuri este intr-adevar o problema de discutat. Uneori s-a spus ca regulamentele nu stimuleaza, avem acum fel de fel de regulamente noi, ziua de desfasurare, avem concursuri si cu date fixe si in diferite zile ale saptamanii, au mai fost probleme de arbitraj, se verifica fisele in general la calculatoare, in general se dau clasamentele operativ, se acorda premiile prevazute. Noi nu privim participarea la concursuri neaparat ca un scop in sine, dar este evident ca atunci cand numarul participantilor este mare,
clasamentele sunt mai corecte. Cerinta fiselor Cabrillo, scaderea numarului celor ce lucreaza in CW, timpul liber mai redus, pot fi si acestea cauze. Fisele participantilor la concursurile de US si UUS se afiseaza pe internet, atat pentru a ca fiecare sa-si vada propriile greseli cat, si pentru a se evita anumite tendinte de incorectitudine. Multumim pentru sondajele pe care le face www.radioamator.ro, acestea pot arata de multe ori, statistic, anumite situatii si tendinte. Dar in nici intr-un caz discutiile postate adesea pe forum (grupul de discutie YODX de la Yahoogroups, N.R.) si mai ales unele mesaje anonime nu reprezinta realitatea din lumea noastra.
4. La emisiunea QTC din 25 martie ati anuntat ca la Adunarea Generala din aprilie vor fi discutate unele propuneri de modificare a statutului FRR. (Ele nu au fost date publicitatii, asadar marea masa a radioamatorilor nu le cunoaste.) Despre ce modificari este vorba?
YO3APG: Orice Statut este perfectibil. Timpul si mai ales viata reala aduce elemente noi. Si statutul FRR care a fost intocmit la un moment dat, in anumite circumstante, evident sub supravegherea unor juristi, are puncte care trebuiesc modificate. De aceea am adunat si in acest an diferite propuneri pe care le-am discutat cu ocazia deselor intalniri cu membri cluburilor noastre. Nu putem face deocamdata o modificare de fond in care sa nu se mai recunoasca Legea 69, dar trebuie facut ceva concret pentru descentralizarea activitatii, pentru o precizare mai buna a atributiilor comisiilor centrale, pentru micsorarea numarului de membri in Consiliul de Administratie sau Biroul Federal. Exista
discutii si relativ la faptul ca Federatia este formata din cluburi si noi suntem membri prin efectul afilierii acestora. Nu vedem deocamdata un mare handicap in aceasta. Situatii similare sunt si in alte tari din Europa. Evident cu diferite nuante. La noi fiecare este liber sa se legitimeze la oricare club doreste. Necazul este ca se obtine destul de greu acel CIS din partea MTS/ANS.
Un grup de colegi, YO3HJV, YO3JW si YO3HCV au pus bazele unei structuri noi. Este vorba de SRR. I-am dorit succes. Este o alternativa. Vom colabora, dar sa vedem cum evolueaza. Deocamdata au un singur membru, pe YO4BII, iar Pit si Adrian se straduiesc sa faca aceasta asociatie cat mai cunoscuta si sa faciliteze inscrierile. La noi mai este si o problema de mentalitate. Greu acceptam sa platim o cotizatie pentru intretinerea unor activitati colective.
5. Radioamatorii doresc un birou de QSL-uri bidirectional. Care sunt cauzele pentru care FRR nu a reusit de 20 de ani sa puna in functiune un asemenea birou, care in toate tarile cu o populatie insemnata de radioamatori functioneaza? Care sunt sansele ca un asemenea birou sa devina o realitate?
YO3APG: Din nou se face greseala de a intelege prin FRR doar cei 2-3 sau cati or fi angajati la secretariatul CA. FRR este suma cluburilor. Relativ la fondul intrebarii, intr-adevar nu avem inca un punct central de expediere a QSL-urilor in strainatate. Si nu de 20 de ani ci de prin anii '70. QSL-ul ramane prin traditie ultima formula de politete a unui QSO. Facem eforturi sa asiguram primirea din exterior a QSL-urilor, pentru toti radioamatorii YO, indiferent daca sunt sau nu legitimati la cluburile federatiei. Asta deoarece noi consideram ca radioamatorii romani se pot imparti in principal in doua catregorii: unii care sunt membri si unii care nu sunt inca membri ai federatiei. Pentru aceasta platim la posta diferite servicii de manipulare a coletelor si asiguram apoi cartarea. Asiguram de asemenea gratuit traficul intern. Aceasta in conditiile in care nu avem prea mult spatiu si nici personal angajat special pentru aceasta. Este o munca destul de laborioasa. Lunar vin zeci si zeci de kg. Chiar in luna martie anul acesta am ridicat de la posta peste 100 de kg de QSL-uri. Expedierea in strainatate este lasata la cluburi, la cluburile care incaseaza si cotizatii de la membri. Sa amintim ca avem alaturi de multi voluntari si aproape 20 de angajati in tara. Si pe ei ne bazam. Eu vad ce se intampla la Radioclubul Municipal Bucuresti care asigura
expedierea QSL-urilor si pentru foarte multi radioamatori din tara. Adesea QSL-urile nu vin sortate pe tari, vin multe si multe QSL-uri care se expediaza numai prin manageri etc. Desigur nu este o situatie ideala, dar nu s-a putut face pana in prezent mai mult, in principal din motive economice. Majoritatea cluburilor expediaza corespondenta si nu sunt probleme. Sunt chiar si cazuri cand se fac apeluri repetate pentru a se aduce QSL-uri pentru expediere. Problema ramane, iar eu personal o vad rezolvata tot prin organizarea noastra pe regiuni sau districte. Mai exista o varianta de solutionare conform careia unele cluburi mai puternice, cu salariati angajati, sa asigure expedierea pe anumite directii sau grupuri de tari.
6. Inainte de alegerile din mai 2008 numerosi radioamatori si-au exprimat dorinta de a se proceda la reformarea din temelii a FRR, s-au prezentat si critici cu privire la functionarea FRR si propuneri concrete de reforma. Au ramas acestea vorbe fara nici un efect sau considerati ca FRR a procedat la reale schimbari de natura sa satisfaca cererile radioamatorilor YO? Care vor fi in opinia dv. urmatorii pasi in directia reformarii organizatiei si cat timp va fi necesar pentru a le pune in aplicare?
YO3APG: Multe din critici au fost luate in considerare, fisele posturilor sunt actualizate, la fel majoritatea regulamentelor. S-au introdus si categorii noi de participare la unele concursuri. Desigur ca niciodata nu se va putea spune ca acest proces este incheiat. Despre iesirea de sub tutela MTS, care ar fi intradevar o adevarata reforma se refera si intrebarea nr.7.
7. Pana cand intentioneaza actuala conducere a FRR sa mentina organizatia dependenta de Ministerul Sporturilor? Considerati ca aceasta este o situatie benefica pentru radioamatorismul YO sau, poate, ca pentru radioamatorii din Romania nu exista o alternativa viabila?
YO3APG: Nu conducerea FRR mentine aceasta dependenta statutara de MTS ci cluburile afiliate. Realitatea arata ca deocamdata este o oportunitate concreta de a fi sprijiniti de catre statul roman. Realizarea de venituri proprii (sponsorizari, 2%, cotizatii, etc) este destul de greoaie. Eu am visat imediat dupa 1990 sa o facem, dar daca am iesi de sub incidenta Legii 69, cluburi de baza cum sunt cele din PH, SV, NT, CJ, MM, BN, BU, DJ, TM, CS, VL, HR, IS, etc ar fi puternic afectate. Asta este deocamdata situatia. MTS ne cere multe prin contractul pe care tocmai l-am semnat, dar si asigura multe miliarde de lei pentru activitatea noastra. Numai premierea celor care au luat medalii anul trecut la Campionate a insemnat sute de milioane de lei, la acestea se adauga cheltuili cu chiriile sediilor, salarii, indemnizatii, investitii in aparatura, etc. Realitatea arata ca "pretul" pe care-l platim, este deocamdata mic in comparatie cu "castigurile". Luati si analizati numai radiocluburile de la Petrolul, Baia Mare, Piatra Neamt sau Suceava si veti vedea realitatea.
8. Imediat dupa aprobarea noului regulament la concursul international de unde scurte al Romaniei dumneavoastra ati declarat ca FRR urmeaza sa "colaboreze cu ANC pentru ca [indicativele speciale] sa fie acordate statiilor care au o oarecare activitate". Ce intelegeti prin "oarecare activitate" si cum vedeti concret aplicarea acestei masuri, tinand cont ca la ora actuala nu exista elemente in Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator care sa conditioneze acordarea indicativelor speciale de o "oarecare activitate" sau de interventia FRR?
YO3APG: Au fost sprijiniti toti cei care au cerut indicative speciale sau cu prefixe preferentiale. Este adevarat ca nu sunt conditionari in Regulamentul de Radiocomunicatii pentru Serviciul de Amator, dar pe cererea propriu-zisa este trecuta necesitatea unei recomandari din partea unei asociatii nationale. Cred ca obtinerea de indicative speciale trebuie facuta pentru cresterea performantelor, pentru participarea in competitii si nu pentru simple orgolii. Cei care le obtin au si obligatia de a-si tipari carti de confirmare. Avem un registru cu indicativele speciale folosite, intrucat trebuie sortate si QSL-urile. Credem ca o statie anumita trebuie sa foloseasca permanent acelasi indicativ. Ex. YR7M, YP3A, YR1C, YR8V, YR0HQ, YQ6A, YQ9W, YR9P, pentru a ne referi doar la cateva dintre cele mai cunoscute. Avem din pacate si solicitari de indicative speciale de la colegi care nu au mai lucrat de ani buni
intr-un concurs intern sau international. La fel cum aflati in situatii similare unii au cerut indicative cu sufixul format numai din doua litere. A fost foarte dezamagita o radioamatoare tanara si incepatoare din YO3, cand la ANCOM Bucuresti i s-a spus ca dintr-o eroare i s-a dat sufixul "DD", care printr-un protocol incheiat cu ANCOM face parte dintr-o lista de sufixe "blocate'. Ex: AC, HW, CR, RD, etc. Ea nici nu stiu daca cunostea bine prefixele unor 10-15 tari europene. Tot aici as mentiona si un coleg care si-a schimbat recent indicativul, are sufix cu doua litere, dar nu stia sa completeze o fisa simpla la recent incheiatul campionat national de US. Deci nu este vorba de nici o ingradire, la fel cum in principiu nu avem ingradiri pentru nici o initiativa concreta.
9. In perioada 2001-2008 indicativele speciale nu au fost permise in YO DX HF Contest datorita existentei unei prevederi specifice intr-un regulament-cadru al concursurilor organizate de FRR. In repetate randuri ati fost solicitat sa publicati acest regulament, deoarece el fiind in vigoare guverneaza regulamentele tuturor concursurilor nationale si internationale ale FRR. Aveti vreo estimare, cand credeti ca participantii in concursuri si arbitrii vor putea sa aiba acces la acest document?
YO3APG: Acea prevedere a devenit caduca, s-a vazut si la ultimele concursuri. Comisia de specialitate a elaborat noile regulamente, care vor fi publicate.
10. Un radioamator YO a solicitat C.N.S.A.S. la data de 18 august 2008 demararea procedurii de cercetare a dosarelor pentru stabilirea unei eventuale calitati de lucrator sau colaborator al Securitatii a persoanelor din componenta Consiliului de administratie al FRR. Dintr-un raspuns oficial al C.N.S.A.S. primit la inceputul lunii martie 2009 am aflat ca in prezent niciuna dintre persoanele mentionate în cerere (este vorba de 22 de persoane) nu a raspuns solicitarii si nu a transmis copiile actelor solicitate. La prima vedere aceasta pare o actiune in bloc. Dv. cum interpretati acest refuz la unison (al membrilor CA) de a colabora cu Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii, ceea ce a determinat CNSAS sa adreseze solicitarea direct FRR-ului?
YO3APG: Intr-adevar colegul nostru YO4PX ne solicita de mai bine de un an declaratii cu martori de neimplicare in activitati de politie politica. S-a discutat si la Adunarea generala. CNSAS ne-a solicitat intr-adevar copii dupa cartile de munca etc. Apoi au revenit si a cerut numai date de identificare si copii ale CI. Nu aveti dreptate cand spuneti ca la unison membrii CA au refuzat sa raspunda. YO7FT, YO3HKW, si eu personal i-am dat lui YO4PX data si locul nasterii, numele parintilor. Dl Presedinte YO7FT a si trimis de mult la CNSAS o copie dupa cartea de munca si datele de identificare. Avem acum si datele lui YO6BBQ. Am publicat scrisoarea de la CNSAS pe internet, astfel ca fiecare sa poata sa procedeze in consecinta. In lista data de YO4PX la CNSAS sunt pe langa membrii CA si multe alte persoane, cenzori, etc. Sigur vom raspunde CNSAS-ului si poate vom intra chiar intr-o colaborare cu aceasta institutie, caci relatia fosta securitate-radioamatorism este interesanta si pentru istorie.
- Ciprian Sufitchi YO3FWC
-
Articol aparut la
2-4-2009
11249
Inapoi la inceputul articolului
|