hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

PROIECT DE PROMOVARE A TURISMULUI ROMANESC PRIN ACTIVITATI DE RADIOAMATORI

Adrian Sinitaru YO3APJ

Am intentia de a lansa un proiect de promovare a turismului romanesc, prin activitati de radioamatori. Este vorba de infiintarea unor diplome ce se vor acorda radioamatorilor romani si straini, pentru legaturi efectuate in unde scurte sau ultrascurte, cu radioamatori care vor opera, in regim portabil, din interiorul sau din apropierea unor obiective importante, calificate de Ministerul Culturii drept monumente istorice. Este vorba de castele, palate sau cetati. In categoria cetatilor, vor intra cetatile medievale, cetatile dacice, bisericile fortificate si castrele romane.

In Europa si in lume exista diplome care se acorda radioamatorilor, pentru QSO-uri cu statii amplasate in interiorul sau in apropierea unor astfel de obiective. S-a stabilit chiar si un weekend international dedicat activarii simultane a unui numar cat mai mare de castele, de pe tot teritoriul european.

Asociatiile europene care au initiat aceste activitati, ar vrea sa includa si Romania in program lor de diplome, singura conditie impusa fiind aceea ca radioamatorii YO sa se conformeze regulei acceptate international de a opera in regim portabil (/p) din interiorul obiectivelor sau de la o distanta de maximum 500 m de acestea. Paralel cu programul de diplome european, vom infiinta si diplome romanesti, care se vor acorda pe criterii similare.

Ideea este sa formam un colectiv de lucru si sa construim o pagina WEB, prin care sa mediatizam actiunile noastre. Pe site va trebui sa prezentam obiectivele romanesti, cu fotografii si scurte documentarii istorice, despre fiecare (pe cat va fi posibil), regulamentele diplomelor, reprezentarea grafica a acestora, programul de activare a obiectivelor si chiar logurile statiilor care vor face trafic din apropierea sau din interiorul obiectivelor.

Anexez listele obiectivelor care ar trebui sa faca parte din program. Listele mai pot fi completate dar, nu cred ca vom avea suficiente resurse pentru a le activa vreodata pe toate. Consultand listele care figureaza la Ministerul Culturii, am ramas impresionat de numarul mare al obiectivelor, identificate ca fiind monumente istorice. In prezent caut voluntari pentru forma echipa de "activatori", caci de acestia va depinde succesul proiectului nostru. Proiectul nostru, ar putea contribui si la formarea echipelor ce ar putea actiona in situatii de urgenta.

Vor trebui organizate mini-expeditii, cu scopul de a se lucra din interiorul sau din apropiera obiectivelor. Am putea mediatiza obiectivele si activitatile, pentru a atrage atentia autoritatilor locale si a publicului, totodata facand si demonstratii de trafic in benzile de radioamatori.

Eventual am putea solicita indicative speciale, care s-ar putea utiliza /p, in diferite ocazii, chiar de la domiciliul radioamatorilor, ce ar indeplini conditia de apropiere (500m) fata de un obectiv sau altul. Actiunea ar putea fi considerata si ca un "proiect" de promovare a turismului romanesc si poate am reusi sa beneficiem de sponsorizari, pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare a radioamatorilor activatori si pentru tiparea diplomelor, a QSL-urilor, etc.

In principiu as dori ca initierea proiectului sa apartina YO DX Club-ului, care este un club national si este reprezentativ pentru FRR. Va trebui sa formam un colectiv, care sa gestioneze problemele legate de metodologia de lucru, primirea cererilor, editarea si expedierea diplomelor. Probabil vom folosi adresa postala a FRR, astfel incat sa folosim secretara salariata, pentru inregistrarea cererilor. Detaliile acestea le vom stabili ulterior.

Acest mesaj se adreseaza tuturor radioamatorilor YO, care ar dori sa participe intr-un fel sau altul, la realizarea proiectului. Am trimis prin e-mail mesaje similare multor radioamatori YO, invitandu-i sa faca parte din grupul radioamatorilor activatori sau pentru a-mi recomanda radioamatori care ar avea conditii de operare in regim portabil din zona obiectivelor.

Am primit multe raspunsuri favorabile astfel incat as putea anunta deja grupul radioamatorilor activatori si al colaboratorilor: YO2MAX, YO2LTF, YO2DFA, YO2LYN, YO3HKW, YO3JW, YO5DDD, YO5CRQ, YO5IR, YO5DGE, YO5FMT, YO6EX, YO6EZ, YO6CFB, YO6OAF, YO6HSU, YO6UL, YO9CUF, YO9GJX si altii.

Radioamatorii din judetul Hunedoara au initiat un proiect similar. Actiunile lor corespund proiectului nostru si vom coopera. Poate vor mai raspunde si alti radioamatori invitatiei mele. Toti cei care vor dori sa sprijine intr-un fel sau altul proiectul nostru, sunt invitati sa-mi scrie pe adresa: yo3apj@yahoo.com

Adrian Sinitaru YO3APJ

Articol aparut la 9-4-2009

9667

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (12)  

  • Postat de Nicusor - YO7MCA la 2009-04-10 08:38:01 (ora Romaniei)
  • Buna ziua, este un proiect interesant si provocator. Cred ca multi radioamatori vor participa la acest proiect si pentru faptul de a promova valorile turistice romanesti si pentru faptul de a cunoaste cat mai multe locti turistice foarte frumoase. Eu unul am avut ocazia de a mi se intampla asa ceva s-anume cu Castelul Bran. Am aflat de el numai din reviste, stiri si povestile altora, dar am reusit sa-l vizitez in totalitate. Am tot respectul pentru acest proiect indraznet. Mult curaj si bafta.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2009-04-10 08:47:11 (ora Romaniei)
  • Buna ideea! O conditie benefica arfi si tiparirea QSL-ului cu imaginea specifica si cateva date legate de istoria locului.Succes!

  • Postat de Seresan Ionel - YO6DBL la 2009-04-10 10:20:28 (ora Romaniei)
  • Este o iniþiativã excelentã, ºi în judeþul Covasna, ar fi câteva monumente care meritã sã fie vãzute, vizitate ºi utilizate pentru tratamente, astfel Castelul Arcuº, cetãþile biserici din Aita Mare, Ilieni, cetatea dacicã Bodoc,etc, n.........izvoare de apã mineralã etc.... þi multe alte locuri încãrcate de istorie ºi culturã, este greu sã faci minografia unui judeþ în câteva rânduri, 73! cu stimã Ionel

  • Postat de Sereºan Ionel - YO6DBL la 2009-04-10 10:44:37 (ora Romaniei)
  • Scuze pentru greºelile de gramaticã. Cred cã s-ar putea reliza ºi pe plan intern un corolar de diplome pe teme istorice; Cetãþi dacice, Voievozii României ºi ctitoriile lor, Bãtãlii celebre (Adamclisi,.... Rovine...etc...), Români celebri în ºtiinþã ºi culturã( Vlaicu, Coandã, Enescu, Brâncuºi, Constantinescu, Racoviþã, etc...), Cred cã ar fi posibil ºi alte teme, variante. Suces noului program, mult curaj ºi baftã. Sunt unul dinter cai pe care te vei putea baza în ceea ce vrei sã realizezi. 73! Cu stimã, Ionel.

  • Postat de Francisc VISKY - YO2MHF la 2009-04-10 21:44:06 (ora Romaniei)
  • In judetul Arad sunt mai bine 15-20 de "castele", ruine de fapt, dar care mai pot fi vizitate...
    Aceste perle ale istoriei noastre pot fi reintroduse in circuitul turistic cu ajutorul radioamatorilor.
    Impreuna cu YO2LGV am propus un concurs pe tema asta si sper...

  • Postat de COATU CEZAR - YO9CUF la 2009-04-12 14:12:58 (ora Romaniei)
  • Cum sunt pasionat de Diplome, acest proiect mi-a atras atentia de la inceput si in cadrul colaborarii cu adrian am identificat pana acum, in judetul Brasov 45 de biserici fortificate din secolele 12-15, 14 cetati medievale, 7 fortificatii dacice si romane sio 10 castele din sec.16-18. Am calculat pentru ele si QTH locator ca sa poata fi usor notate pe QSL-uri. Sunt in curs de pregatire detaliile pentru fiecare amplasamrent (fotografie monument, cateva date istorice despre el, drumul national sau judetean pe unde se poate ajunge acolo, localitatea cea mai importanta din zona pentru localizare, eventual poze via satelit). Abia astept sa ne auzim cati mai multi din noi lucrand pentru aceste cetati din portabil. Eu am activat Codlea cu YO6KNX/p si cu 5 W am lucrat foarte bine din piata cetatii, antema fiind intinsa pe stalpii de iluminat de langa zidurile cetati. Se recomanda a fi facuta o fotografie a radioamatorului la Cetatea respectiva cu aparatura de portabil (US sau UUS). De Paste voi activa din nou in portabil de la Cetatea Codlea. Ora cea mai buna de trafic in 80 m este 14-16 UTC (17-19 CFR).

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2009-04-13 01:05:45 (ora Romaniei)
  • Ok Adrian, ideea este binevenita...dar daca tu vrei sa formezi "un colectiv de lucru" si construiesti o pagina web...cam greu.

  • Postat de Chivoiu Adrian - YO8SAC la 2009-04-14 13:16:40 (ora Romaniei)
  • O idee interesanta la care subscriu cu placere!
    Acum vreo 2 ani cand lucram la Darmanesti urcam cu masina pana la palatul Stirbei si lucram in 144MHz.Se pot deschide multe repetoare (4 sau 5 care aveau frecventele pe care le aveam eu memorate intr-un IC V100 dar banuiesc ca se pot deschide mai multe)si se poate lucra pe direct lejer cu statii din BV, eu lucrand cu acestea cu o antena de doar 27 cm cu talpa magnetica care o folosesc eu in mobil.In zilele urmatoare am sa merg sa fac niste teste de acolo in vederea concursului Cupa Napoca cu o antena directiva (F9FT) si cu un FT 1500.

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2009-04-14 14:09:17 (ora Romaniei)
  • Daca ministerul turismului nu da niciun ban, pun pariu ca va fi chiar incantat de aceasta idee. Echitabil ar fi ca acest minister sa contribuie la tiparirea QSL-urilor sau diplomelor, iar radioamatorii contribuie cu timpul, echipamentul, cunostintele si efortul lor, ceea ce in ziua de azi nu e pe toate gardurile. Beneficii pot fi, nu cuantificam aici si acolo pun pariu ca nu ne va invita nimeni. Am facut si eu o activare a cetatii Crizbav, dar a fost o incercare mai mult decat palida, si nu am simtit financiar, dar de la un volum incolo, grupul de entuziasti care trebuie sa fie si grup de sponsori renunta instant. Similar cu IGSU care accepta voluntari in masura in care au bani de dat, benzina de ars si masini de rupt.

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2009-04-14 14:20:04 (ora Romaniei)
  • @yo6apj: Lista e lunga, dar putem taia linistit din ea, fiindca foarte multe din castre si cetati sunt pe lista fiindca au existat odata, dar nu mai exista nici macar o piatra buna de fotografiat. Exemple din ce stiu: Castre romane: Cetatea de Balta(exista un castel, dar e post-medieval)Medievale: Cetatea Brasovia: - 4 pietre; Cetatea de pe dealul Sprenghi - nici dealul nu mai exista, a fost cariera. Si asa mai departe, estimez ca mai ramane cam 10% din liste sa fie obiectiv vizitabil, la care linistit putem avea resurse sa le activam.

  • Postat de Safriuc Vasile - YO5PEZ la 2009-04-22 11:36:16 (ora Romaniei)
  • Frumosa initiativa si de aceia greu de realizat.
    Daca in Ardeal si Banat nu mai avem manastiri ortodoxe vechi, dupa ce in 1761 generalul Bucov le-a ras cu salve de tun, au ramas castelele grofilor si cetati ale sasilor. Multe cu valoate istorica si turistica importanta.
    Indraznesc sa propun si valorile spirituale romanesti, materializate in manastirile care mai sunt cu zidurile intregi pe teritoriul tarii.

  • Postat de Stefan - YO7LPT la 2009-04-26 23:01:53 (ora Romaniei)
  • Un proiect binevenit pentru turismul romanesc. Daca adaugam QSL-uri si diplome cu grafica deosebita avem succes. In jud.Mehedinti avem istorie cit cuprinde. Pot da o mina de ajutor. Stefan

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "PROIECT DE PROMOVARE A TURISMULUI ROMANESC PRIN ACTIVITATI DE RADIOAMATORI"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact