hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Antena Delta loop

Mihai Enea YO8CYN

Motivat de desele solicitări de a lucra în portabil şi de faptul că nu aveam la îndemână o antenă mai...serioasă pentru aceste ocazii, vizitând pe prietenul Daniel -YO8ST am descoperit posibilitatea de a rezolva cumva această problemă. În urma deselor discuţii cu Daniel dar şi a ..."săpăturilor" pe internet m-am decis să fac o antenă pentru benzile superioare cât mai uşoară, uşor de instalat şi mai ales de transportat. Astfel, inspirându-mă din experienţa lui Daniel, JJ1VKL şi IK1QLD am trecut la treabă. Negăsind undiţe din fibră de sticlă de 7 metri m-am mulţumit pentru început cu cele de 6 metri. Am mers la un atelier de confecţionat geamuri termopan de unde m-am pricopsit cu ceva ştraifuri de tablă de duraluminiu rămase de la pervazurile montate...Tot de la ei, am găsit şi profil pătrat din duraluminiu cu latura de 4 cm şi 5 cm. De la alt magazin am cumpărat şuruburile, bridele de prins undiţele, şaibele şi piuliţele. Astfel având toate materialele am pornit la treabă.


Fig. 1


Fig. 2


Fig. 3

Am trasat cele două bucăţi de tablă pentru părţile laterale ale suportului de antenă după cum vedeţi în figura 1. După tăierea cu un flex, lateralele arată ca în figura 2. Am secţionat apoi cele 3 bucăţi de profil pătrat la 1 metru lungime (fig.3), apoi am găurit lateralele şi profilele. Profilul central l-am montat definitiv cu suruburi de 6 mm cu şaibe şi piuliţe iar profilele suport pentru undiţe le-am montat având posibilitatea de a le rabata pentru transport, jos fiind fixate cu şuruburi şi piuliţe normale, iar în partea superioară cu şaibe fluture pentru a fi mai uşor la demontat şi montat în portabil. În pozele ataşate se pot vedea detaliile de montare a bridelor pentru undiţe şi altele. Pentru a ridica antena la o înălţime mai mare neavând altă soluţie la îndemână am făcut un dop de adaptare din lemn de fag fiert între ţeava de 4 cm şi cea de 5 cm. La acţiunea de al Roman se poate vedea vârfurile undiţelor arcuite serios în ciuda faptului că pentru a ajunge la perimetrul necesar am mărit unghiul dintre cele 2 braţe.

În următoarea săptămână am găsit undiţe de 7 metri şi puteţi vedea antena montată la Iaşi. Lumgimea firului radiant este de 21 metri. Am folosit cablu ce se foloseşte la boxele audio. Coborâre cu coaxial RG 58 cu un baloon 4/1 ( tnx Lccom). Nu am avut nici un aparat de măsură a antenei dar cu tunerul de la TS 850 am adaptat-o în toate benzile. Nu am făcut nici o legătură cu ea în 80 metri dar în celelalte benzi a lucrat de la Iasi foarte bine, în special în 40, 20 şi 10 metri, unde am avut corespondenţi pentru teste.

O antenă... simplu de realizat. Pentru alte detalii, dacă mai e nevoie vă stau cu plăcere la dispoziţie.

Mihai Enea YO8CYN

Articol aparut la 30-6-2010

20054

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (13)  

 • Postat de Dan - YO3IBW la 2010-07-01 08:47:30 (ora Romaniei)
 • Foarte tare ideea si implicit articolul. Imi place felul in care sunt prinse unditele din fibra de sticla. 73 si la cat mai multe legaturi!

 • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2010-07-01 09:31:35 (ora Romaniei)
 • In anii 95 la o vizita la yo2cj in Petrosani mi a aratat niste schite conceput de domnia sa care era asemanator cu cel prezentat aici doar ca intre bete de pescuit pe orizontala erau mai multe radiante. Am rugat sa publice dar nu cred ca a facut-o.....pacat. Felicitari pentru realizare.

 • Postat de Dan - YO8ST la 2010-07-01 15:31:08 (ora Romaniei)
 • Felicitari pentru modul profesional de realizare a proiectului si executiei, stiu ca baiatul tau a facut proiectul. La mine antena era realizata pentru varianta stationar cu unditele fixate cu bride metalice cu surub melcat prin intermediul unor mansoane de cauciuc pentru a proteja unditele. Metoda conceputa de tine de fixare a unditelor e foarte eleganta, iar firul trecut pe exteriorul betelor de undita e o solutie mai buna pentru fixarea firului la baza antenei, la mine era prin interior si la un vant mai puternic era tras, chiar rupt din adaptorul 4:1. Antena este foarte directiva in planul ei, un rotor e foarte indicat.

 • Postat de Costel - YO8BND la 2010-07-03 03:07:35 (ora Romaniei)
 • dr om. Mihai, da si schema electrica, lungime fir, adaptare, swr, cablu.......

 • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-07-03 09:54:05 (ora Romaniei)
 • Foarte eleganta solutia si realizarea mecanica. Acest loop poate fi folositor nu numai in portabil (este superior unui vertical cu bobina de lungire la baza) dar si acasa pentru o receptie mai linistita decat a filarelor deschise sau verticalelor. Sugestia cu rotorul este binevenita, se pot cauta si gasi nuluri de zgomot. Simt totusi ca ar fi benefice ceva mai multe detalii in ceea ce priveste rezultatele concrete pentru a determina cat de cat eficienta ei. 73 de Morel, 4X1AD

 • Postat de Mihai - YO8CYN la 2010-07-03 21:42:39 (ora Romaniei)
 • Dragii mei, asa cum am spus in articol, nu am avut cu ce face masuratorile necesare, si am lucrat doar din parcul Copou din Iasi si, asa cum spune Morel, fata de un vertical mi s-a parut super mai ales pe receptie. Lungimea radiantului a fost de 21 metri iar cu tunerul din TS 850 am lucrat cu ea din 7 Mhz pana in 28 Mhz. NU am urcat-o pe pilon acasa din 2 motive. Unul a fost ca peste cateva zile vom merge in tabara de radio ca si anul trecut la Cosna si voiam sa o folosim acolo alaturi de o piramidala pentru 3,5 Mhz. Dar, intre timnp, ajutatd e prietenul meu Liviu, YO8TLP am facut alta pentru tabara identica pe care o vom folosi acolo.
  2. In cateva zile va fi gata un dublu deltaloop din 4 undite montate perpendicular. Am aranjat deja cu Dan, YO8ST cu care vom face masuratorile si sper sa scapam de rotorul necesar sperand sa avem o omnidirectionala cu nperimetrul de 42 metri. Sper sa putem oferi mai multe date dupa testele ce le vom face sper eu saptamana asta. Si, daca va merge, va fi urcata la 8 sau 12 metri pe pilon...
  Daca aveti idei din experienta dvs, va rog ajutati-ne. 73 de Mihai

 • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-07-04 13:01:03 (ora Romaniei)
 • Mihai, v-as sugera sa luati in consideratie si o alta abordare. De ce sa va concentrati resursele pe o antena omni directionala care va anula potentialul unui adevarat delta-loop care are o oarecare directivitate si poate fi si rotita cu usurinta ? Un Delta loop vertical nu merge rau la DX, mai bine decat un vertical sau dipol avand si avantajul receptiei mult mai linistite si a atenuarii unor semnale laterale nedorite. E pacat de risipit o directivitate care-ti de-a un semnal ceva mai consistent pe o directie dorita decat sa imprastii puterea in toate directiile. Si la receptie, avantajul este si mai pregnant. Evident ca sunt cazuri cand nu strica nici o omnidirectionala dar in postura de antena auxiliara. Nu ar fi mai rezonabil oare sa te concentrezi pe mai putine benzi dar cu performante mai bune decat sa vrei sa radiezi in toate directiile si pe cat mai multe benzi. Spun acestea intrucat loop-ul cu 21m perimetru actual se poate cizela putin prin masuratori cu un analizor si experimentarea unui sistem de adaptare , lasand antena tunerul util doar pentru capete de banda, nu ca mod de viata permanent. Chiar daca delta-loop nu a fost de fapt destinat pentru lucrul multiband, prin efectele ei secundare este o antena cu potential pe inca cateva benzi la performanta ceva mai scazuta si parca e pacat sa nu-l exploatati mai rational. Daca iti place sa experimentezi, poate ar trebui sa mai adaugi o spira ajungand la un perimetru mai mare (cu avantajele si dezavantajele inerente metodei). Nu uita ca o antena pe care o aduci la rezonanta cu un antena tuner nu inseamna obligatoriu ca si radiaza satisfacator. Iar SWR-ul este un parametru secundar, nu un scop in viata. Oricum, mult succes.
  73, Morel
  4X1AD

 • Postat de Marius - YO4HGX la 2010-07-06 00:10:12 (ora Romaniei)
 • Excelent comentariu dle. Morel, eu as indrazni sa merg chiar mai departe... 2 astfel de triunghiuri in combinatia vibrator-reflector ar face o diferenta cu adevarat notabila. Cum insa am observat ca dl.Mihai/YO8CYN are ceva abilitati de constructor si mai ales acces la un atelier de termopane, un Hexbeam probabil ar fi o alta varianta de considerat.

 • Postat de Ferencz Tiberiu - YO6CBI la 2010-07-16 17:52:16 (ora Romaniei)
 • Ideia este foarte buna pt. un delta loop vertical. Cindva si eu ma gindeam la asa ceva doar cu 3 undite.
  Ma bazam pe efect umbrela, doar ca umbrela era intoarsa invers. Unghiul de atac era culisabil, si asa se putea monta diferite lungimi de undite, si asa devenea un delta loop orizontal pt. diferite benzi. Asta era ideia.HI.
  Daca stie cineva Nr. de telefon sau adreasa de email alui Mihai YO8CYN
  as ruga sa-mi trimita pe adreasa de email ferencztibi@gmail.com sau tlf. 0720110217 , pentru a schimba idei de constructii.

  73 Tibi

 • Postat de iulian - YO8RPV la 2010-07-26 20:46:19 (ora Romaniei)
 • salutara constructia insa pt cei cu bani putini va recomand sa luati constructia transformatorului 4/1 de la guanella insa sa fiti foarte atenti la infasurarile pe tor ,mare bagare de seama ,succes tuturor am aceasta antena si merge foarte bine

 • Postat de iulian - YO8RPV la 2010-07-26 20:57:54 (ora Romaniei)
 • revenire dragi prieteni,vedeti site-ul lui jj1vkl si vedeti acolo tot o antena delta ,insa pt cei care dispun de un automatic antena tuner dar merge si cu un tuner manual .ALL THE BEST YO8RPV

 • Postat de Toader Marius - YO7BBE la 2011-07-25 01:40:44 (ora Romaniei)
 • Inspirat de tine Mihai(am citit si recitit toate comentarile)si din putina mea materie cenusie(cred ca mai are aceias culoare),a licarit o idee care mai apoi sa transformat intr-o valvataie.Rezultatul acestei arderi si framantari este tot o antena delta loop,repliat vertical, excelent (prin dimensiunile ei) pentru spatii reduse sau portabil.Este proiectata pentru banda de 80 m in special. Inca sunt in teste cu ea . Pana acum totul e OK si sper ca in final totul sa fie asa cum am gandito si dorito.La sfarsitul lui august a.c voi prezenta toate datele despre aceasta antena.Multumesc tie Mihai,celor ce am postat comentarile si in special lui Morel. 73 ! de 7bbe Marius.

 • Postat de Lee Margh - YO7GWA la 2011-11-02 22:02:19 (ora Romaniei)
 • Salut Mihai ! Am studiat materialul cu antena ta impreuna cu prietenul meu Cristi YO7HUY si ne-am apucat sa o construim si noi in vederea lucrului in portabil.Te rugam sa ne dai niste indicatii ca totul sa fie perfect si anume:-daca merge im 80 metri(si ce lungime are cablul) si 2-CARE ESTE SECTIUNEA CABLULUI IN DELTA? Mentionez ca ma refer la antena pe care ai cunstruit-o din aluminiu cu cele 2 undite(DELTA LOOP) FELICITARI! Arata fain!In speranta ca ne vei rasounde iti dorim toate cele bune .succes in constructii mny dx, 73,s and gl! cu respect LEE & CRISTI 02.11.2011 Rm. Valcea

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Antena Delta loop"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact