hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Redresorul de inalta tensiune - Panoul XXI

Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP

1 Redresorul – pe scurt
2 Redresorul – constructia
3 Panoul XXI
4 Etajul 2 – auxiliare
4.1 Regulatoarele pentru negativare
4.2 Circuite secundare [Fil. Rel. etc]
4.3 Cuplarea redresorului IT cu circuitele auxiliare
5 Etajul amplificator PA - HF
• 5.1 Panoul din spate – tuburile
• 5.2 Catometrul
• 5.3 Corectarea greselilor
• 5.4 Panoul frontal
• 5.5 In loc de incheiere

Asadar, pentru aceia dintre noi care nu agreaza moda retro sau pentru aceia care pur si simplu nu au instrumente antice, urmeaza detaliile pentru executia unui panou frontal mai modern. Tema de proiectare si executie este simpla: Panoul va fi echipat cu siguranta si intrerupator de pornire - oprire si va folosi bargrafuri cu 20 de leduri pentru a afisa valoarile tensiunii anodice, a curentilor de G1, G2 si a curentilor anodici Ia, pentru un final cu doua tuburi. Asadar pe panou sint noua piese: siguranta, intrerupatorul, un voltmetru si sase miliampermetre care vor afisa:

 • Tensiunea anodica Ua intre 1500 si 2500 V
 • Ia1 - curentul anodic prin tubul 1 intre 0 si 1 A
 • Ia2 - curentul anodic prin tubul 2 intre 0 si 1 A
 • Ig1.1 - curentul de G1 in tubul 1 intre 0 si 5 mA
 • Ig1.2 - curentul de G1 in tubul 2 intre 0 si 5 mA
 • Ig2.1 - curentul de G2 in tubul 1 intre 0 si 50 mA
 • Ig2.2 - curentul de G2 in tubul 2 intre 0 si 50 mA

  Aceste scale sint potrivite pentru un liniar cu doua tuburi metaloceramice, tip GU74 -B lucrind in clasa AB1, dar pot fi adaptate pentru orice varianta de echipare a etajului final.

  Amanunte despre bargraful cu LM3914 se gasesc in revista Radiocomunicatii si Radioamatorism, editata de F.R.R., Numarul 8 din 2010, in articolul intitulat "Volt sau Amper - metru cu LM3914" scris de Nora, YO4AYL.

  Schemele de principiu sint acelea elaborate de Nora dar a trebuit sa redesenez cablajul deoarece luftul in partea frontala a cutiei folosite de mine, pentru doua instrumente , unul peste celalalt, este de numai 58 mm. Din acelasi motiv a trebuit sa amplasez piesele pe ambele fete ale cablajului... Partea grafica este sugestiva si de aceea consider ca o analiza atenta a figurilor ar fi incomodata de un comentariu in proza, asa ca in final urmeaza figurile si fotografiile.

  Succesiunea operatiilor de executie si montaj a fost urmatoarea:

 • Taierea placii de cablaj la dimensiunile de 280 x 58 mm, cu conturul modelat dupa profilul cutiei.
 • Gaurirea conform sabloanelor, fara chernaruire, utilizind o placuta gaurita de fabrica drept sablon [desenul se lipeste pe placuta pregaurita si apoi cele doua placi se string impreuna intr-o menghina de mina].. Se dau doua gauri in capete opuse in care se infig doua agrafe care la rindul lor vor impiedeca alunecarea celor doua placi una fata de alta in timpul gauririi] Se executa toate gaurile de 0,8mm diametru din placa.
 • Se dau gaurile pentru cele 6 leduri de control [in stinga bargrafurilor]. Am renuntat la ledul de control la bargraful voltmetrului deoarece la acesta, odata cu pornirea redresorului, se aprinde o parte din bara de leduri, indiferent daca amplificatorul este gata de lucru sau este in pozitia stand-by.
 • Desenarea placii de sticlotextolit (ambele fete) si corodarea ei in clorura ferica.
 • Decuparea in panoul metalic a ferestrelor pentru bargrafuri [se gauresc colturile ferestrelor dupa pinii 1,20,21 si 40 ai bargrafului cu burghiu de 0,8mm, si largesc la diametrul de 2mm si apoi se decupeaza cu traforajul cu pinza pentru metal si se netezesc marginile pe linie dreapta.
 • Se executa trecerile prin cablaj si strapurile.
 • Se lipesc diodele redresoare numai cu minusul de linia de plus a ampermetrelor si a voltmetrului, se amplaseaza conectoarele cu trei pini pentru alimentarea cu 2 x 6 sau 2 x 9 V si in final se lipesc plusurile diodelor la conectoare odata cu lipirea conectoarelor in placa. Se lipesc firele de conexiune pentru tensiunea de intrare in instrument. Fiecare pereche de instrumente are transformatorul ei propriu de alimentare pentru ca fiecare pereche de instrumente are propriul lui punct de zero fata de care masoara tensiunea ! Se executa restul montajului [potentiometru, rezistente, circuitele integrate si bargrafurile]
 • Se lipesc provizoriu, fara sa se scurteze firele de conexiune, condensatoarele de filtraj de 3300?F/16V
 • Se alimenteaza montajele si se verifica tensiunile de prag jos si sus, pe pinii 4 si 6 ai circuitelor integrate LM3914, si daca este nevoie se "retuseaza" putin valoarea rezistentelor 2R, R1 sau R2. Dupa definitivarea montajului, se procedeaza la lipirea definitiva a condensatoarelor de filtraj in montaj si apoi la fixarea lor de placa cu o picatura de polietilena topita.

  Partea mecanica, de fixare a partii electronice de panoul metalic frontal, de cutie sau incadrarea lor in ansamblul amplificatorului caruia ii sint de fapt destinate, sint la latitudinea celui care va vrea sa construiasca. Fotografiile arata ce si cum am facut eu. Asa cum am promis, acum numai fotografii fara comentarii:


  1.1 Schema "ampermetrului" [ voltmetru care masoara de la zero la 2,4 V]


  1.2 Doua ampermetre - Fata cu piese pe caroiaj standard


  1.3 Doua ampermetre - Amplasare piese pe spate = fata cablata


  2A1 Desen 62 x 52 mm Fata cu piese


  2A2 Desen 62 x 52 mm Piese pe fata cablata


  2A3 Desen 62 x 52 mm Cablaj pe fata cu piese


  2A4 Desen 62 x 52 mm Cablajul de pe spatele placii


  2A5 Desen 62 x 52 mm Sablon pentru gaurire - fata cu piese


  2A6 Desen 62 x 52 mm Strapuri pe fata cu piese


  3.1 Schema "voltmetrului" care afiseaza de la 3,6 pina la 6,0 V


  3.2 Voltmetru Desen 62 x 32 mm - Fata cu piese


  3.3 Voltmetru Desen 62 x 32 mm - Cablajul pe fata cu piese


  3.4 Voltmetru Desen 62 x 32 mm - Cablajul pe spatele placii


  3.5 Voltmetru Desen 62 x 32 mm - Sablon gauri pentru Fata cablata [spate]


  4.1 Panoul 280 x 58 mm Cablaj pe fata cu piese


  4.2 Panoul 280 x 58 mm Cablaj pe spatele placii


  4.3 Baia pentru corodare cu clorura ferica


  4.4 "Fata" in timpul corodarii


  4.5 "Spatele" in timpul corodarii


  4.6 Prima inspectie


  5.1 Placa gata de montaj


  5.2 Bargrafurile pe placa si panoul metalic


  5.3 Placa gata montata si testata - Fata


  5.4 Placa gata monstata - Spatele placat


  5.5 Lipim etichete !


  5.6 Alimentarea instrumentelor


  5.7 Eu am facut panoul


  5.8 Nora a facut tortul


  6.1 Am castigat pariul

  Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP  

  Articol aparut la 7-8-2010

  12961

  Inapoi la inceputul articolului
 • Comentarii (9)  

 • Postat de Cristi - YO8RZE la 2010-08-08 08:32:55 (ora Romaniei)
 • Felicitari pentru realizare! Munca trebuie apreciata! Eu prefer totusi instrumente analogice pe panou, in cel mai ,,rau" caz instrumente de panou digitale care se gasesc la preturi derizorii. In nici un caz bargraph-uri! Prefer in schimb astfel de instrumente de afisare (bargraph) in cazul monitorizarii SWR si RF power. Parere personala! 73!

 • Postat de Ion - YO8RXK la 2010-08-08 08:50:47 (ora Romaniei)
 • Aceasta constructie este foarte reusita, mai ales dand utilizare si unei vechituri, respectiv carcasa standardizata din aluminiu, aplicarea unor tehnologii noi pentru masurare prin indicatoarele tip bara, foarte utile in acest caz, deoarece dacaerau digitale, il ameteau pe operator! Amanuntele realizarii bordului, cablajelor, transormatoarelor separatoare, placii de cablajimprimat, fotografiile( incusiv tortul!) sunt foarte reusite! Felicitari si multumiri autorului, pentru aceasta realizare simpatica, chiar daca foarte periculoasa in anumite cazuri, ''73!

 • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-08-08 14:46:54 (ora Romaniei)
 • Putini mai construiesc in ziua de astazi.Felicitari autorilor pentru efortul depus si umorul specific .
  O precizare foarte importanta cred ca ar trebui facuta, referitor la MASA (virtuala)a fiecarui instrument de masura.
  La prima vedere, semnul de masa indica o conectare comuna cu la toate instrumentele, ceea ce ar fi o catastrofa.

  Masa este flotanta!Masa fiecarui instrument indica polaritatea negativa a instrumentului digital de masura si NU , masa montajului sau conectarea in acelasi punct al tuturor zonelor indicate.
  Raman la convingerea ca ar mai fi nevoie de un tort de ciocolata pentru un transformator de separare 220V/220V.
  Succes si 73!

 • Postat de Silviu - YO8TK (yo8tk) la 2010-08-08 17:56:21 (ora Romaniei)
 • Sa nu ne trezim in locul tortului cu o coliva.....

 • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-08-09 07:52:18 (ora Romaniei)
 • O realizare frumoasa si o prezentare impecabila! Felictari ptr articol! O intrebare as avea : cineva sa-mi explice de ce aceasta solutzie prezinta un pericol mai mare in exploatare, fatza de un redresor cu transformator de separatzie? Tratand solutzia la nivel de black box, are +IT, -IT, cutia pusa la NP indiferent de pozitzia steckerului in priza, faza nu poate sa ajunga pe carcasa.
  Eh in etajul final prezentza IT oricum prezinta un pericol, ca sursa este sau nu cu trafo de separatzie. Oganele de acord (condensatoare variabile) sunt cu rotorul la masa (NP). Consider, ca solutzia nu este cu nimic mai PERICULOASA, cu conditzia ca NP sa fie o priza de pamant "veritabila".
  Pericolul exista la orice final cu IT, la care se cere o precautzie deosebita la interventzii, masuratori, reglaje. (o regula simpla: la interventii intr-o instalatzie cu IT se lucreaza "cu o mana in buzunar", deci se foloseste o singura mana...
  Felicitari realizatorului, cat si cofetarului ptr stimulent...73/88/dx Alex

 • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-08-09 17:41:26 (ora Romaniei)
 • Simplu!Dumneavoastra aveti incredere in impamantarea de acasa?Daca da, nici o problema.Daca nu, folositi un transformator separator.Succes!
  P.S.Atentie si la umezeala din atmosfera....

 • Postat de Cristi - YO8RZE la 2010-08-10 07:47:20 (ora Romaniei)
 • Nu stiu cum sa va spun dar mult mai linistit dorm noaptea stiind ca alimentez QRO-urile cu o sursa de 2KW avand dimensiunile 300x400x200, greutatea ce-i drept undeva la vreo 35Kg (nu ma deranjeaza ca doar nu o car prin casa dupa mine...hi hi)care include un traf de 27Kg in care am bagat vreo 8Kg de sarma (tnx YO4ROV!), redresorul HV, traf de filament 12,6V/10A (cu reglaj in primar), bias reglabil pentru metaloceramice si automatica de comanda. Daca raman fara impamantare.....nu se supara nimeni...hi hi

 • Postat de Smarandache Viorel - YO4GM la 2010-08-13 21:19:42 (ora Romaniei)
 • Felicitari.Trimiteti la revista,intregul articol.73's Viorel-YO4GM

 • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-09-04 00:15:11 (ora Romaniei)
 • Totusi ideia de a obtine 2 Kv fara trafo de IT are ceva fascinant. Cea mai grozava solutie am vazut-o la o statie de radiodifuziune de aproape un Megawatt, care redresa direct linia de inalta tensiune de 20 kilovolti. Spatiul respectiv era imprejmuit ca o cusca pentru animalele salbatice. Cheia era incuiata, si la ea se ajungea cu alta cheie. Cand se deschidea se scria in jurnalul de bord. VIATA ARE PRIORITATE ! 73s !

  Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Redresorul de inalta tensiune - Panoul XXI"
  Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
  Comentariu *
   
  Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact