Radioamatorismul in YO si calea spre progres
Francisc Toth YO5OWN
Radioamatorismul in YO ...
In articolul "Interesul romanilor pentru radioamatorism", Ciprian Sufitchi, bazandu-se pe statistici oficiale IARU, pune cateva intrebari fundamentale, care nu au trezit insa cine stie ce interes.
Intrebarile erau:
- De ce radioamatorii YO sunt asa inactivi?
- De ce radioamatorii YO sunt asa putini?
Insa intrebarea de baza se regaseste chiar in titlul articolului dansului, si aceasta este, as spune, de fapt intrebarea de baza: Unde este interesul romanilor pentru radioamatorism, si daca exista, unde se pierde?
Din replicile colegilor radioamatori care au abordat acest subiect si din experienta proprie, raspunsul e cat se poate de evident:
Interesul pentru radioamatorism este destul de scazut si probabil in scadere, din cauza lipsei de realizari concrete. Lipsa realizarilor este explicabila, in mare masura, prin lipsa scopurilor individuale precise. Fara vise, nu ai ce sa implinesti. Putinii radioamatori care au scopuri clar definite, in general reusesc sa si le implineasca, iar asta le aduce bucurie, insa privite pe plan global, eforturile lor sunt o suma de vectori cu rezultanta nula. O alta pare din radioamatori, care in lipsa de scopuri proprii ar adera la unele scopuri interesante pentru ei, bat pasul pe loc si se limiteaza la QSO-uri in 2m.
Putinul interes existent se pierde in slaba organizare, neidentificarea scopurilor si asta pe toate planurile:
Planul 1: Radioamatorul: Radioamatorul obisnuit nu are un scop propriu, cu foarte putine exceptii. Ma refer la un scop pe care l-a gandit, l-a scris pe o bucata de hartie si l-a pus undeva la vedere pe masa de lucru, apoi si-a conceput(tot in scris) o strategie pentru atingerea acestui scop. Idei bune avem cu totii, insa de la idee la realizare e mult.
Planul 2: Radioclubul: Radioclubul in general nu este perceput de membri ca o ECHIPA, ca o MISCARE, cu un scop clar; In general, cluburile nu si-au stabilit scopuri pe termen lung si scurt. In lipsa de scopuri, nu au programe, iar fara programe concrete, nu pot accede la finantari, sponsorizari, unde se cere seriozitate pe termen lung.
Planul 3: Federatia: Si aici exista un vid de scopuri, putem consulta site-ul oficial si nu vom gasi nicaieri declarate scopurile pe termen scurt si lung ale FRR, doar cate ceva in statut. Se simte ca FRR insista pe participarea la concursuri din cauza incadrarii noastre la sport, insa ar trebui o stimulare mult mai buna - de exemplu in prezent exista regulamente de campionat national unde QRP si receptorii exista ca si categorii de concurs, iar mai apoi, in acelasi regulament sunt exceptati in mod expres de la premiere.
Articolul 15 din statutul FRR unde este descris scopul principal al FRR nu este mai apoi nicaieri publicat mai precis:
"Organizarea si controlul radioamatorismului" - Ce inseamna asta, ce insamna asta pe termen scurt, pe termen lung, care sunt aceste termene si cum stim cand s-a indeplinit acest scop?
Lasat asa, ambiguu, acest scop nu va fi indeplinit niciodata.
"Extinderea radioamatorismului pe intreg teritoriul tarii" - Aici iarasi ambiguiatea scopului ii asigura cu certitudine neindeplinirea - iata si un raspuns pentru intrebarea din articolul susmentionat - "de ce suntem asa putini?".
Ce inseamna "radioamatorism" in acceptiunea acestui scop? Radioamatori autorizati? Populatie civila care a aflat de radioamatorism?
"pe intreg teritoriul tarii" - Probabil cel mai ambiguu concept din scop. Poate fi interpretat in mod echivalent, de exemplu ca:
- in fiecare localitate sa existe cel putin un radioamator autorizat.
- sau: oricare punct al tarii sa aiba acces la orice alt punct al tarii prin retea de repetoare.
- sau: minim "x" radioamatori autorizati/km patrat(dispersie uniforma raportata la teritoriul tarii)
- sau: "y" radioamatori autorizati la 1000 de locuitori
Mai lipseste un element esential: termenul. Pana cand se propune ca scopul sa fie indeplinit?
Stim cu totii cat de putini si cat de slab sunt finantati cei de la conducerea federatiei, nu ar trebui sa asteptam ca totul sa fie rezolvat de ei, ci doar unele documente sa fie puse in ordine si sa existe o coordonare la acel nivel, si sa ne aducem aminte ca Federatia este formata nu doar din conducere ci si din membri, asa ca si noi avem partea noastra de raspundere pentru ce se intampla.
Si asa, fara scopuri, inspre ce directie ne indreptam? Inspre.
Pe de alta parte, se observa din intrebarile puse de radioamatori ca se simte o necesitate a unei directii comune, prin intrebari de genul: Cine suntem noi ca radioamatori? Ce avantaje avem daca lucram sau nu in concursuri? De ce nu e radioamatorismul un sport/hobby popular si ne inmultim doar "in familie"? S-a pierdut foarte mult timp si nu se mai poate recupera?
Timpul pierdut, este pierdut, insa daca mai avem vointa de a face ceva, vom putea face aproape tot ce vrem.
Nu ajunge sa avem elanul propriu dat de hobby, fiindca prin hei-rup-isme obosim fara a ajunge departe, ne trebuie un mod de lucru organizat. Cu un mod de lucru organizat, in noile cluburi private, putem deveni o noua forta care sa depaseasca inertia sistemului trecut, asa cum se vede ca in mediul economic firmele private sunt mai vivace decat cele de stat si incet-incet le intrec din toate punctele de vedere.
...si calea spre progres
Motto: Succesul vine din urmarirea nemiloasa a scopurilor. (“Valurile linistesc vantul” de A&B Strugatki)
Ce inseamna mod de lucru organizat?
Oameni doritori sa lucreze organizat, Scopuri, obiective, succese. Hobby. Distractie.
1. Oameni
Oricum am privi ca radioamatori, suntem oameni. Ne putem defini doar ca si "cei care iubesc radioul". Avem personalitati diferite, meserii diferite, INTERESE personale diferite in aceasta sfera. Unii sunt interesati doar de DX-uri, altii doar de constructii, altii doar de unele aspecte financiare, altii de nimic, dar cu instinct de grup. Aceste interese sunt motorul societatii noastre de radioamatori, sunt niste vectori care trag in directii diferite si dau o rezultanta. Aceasta rezultanta este directia in care ne deplasam acum. Modificarea directiei catorva vectori(eforturi individuale si sporadice) nu va modifica rezultanta in mod semnificativ, pentru a obtine o rezultanta indreptata intr-o anumita directie este necesara o polarizare a majoritatii vectorilor. Aceasta polarizare este obtinuta prin organizare.
Prin faptul ca activitatea noastra este un hobby, o organizare fortata nu este de dorit. Ne putem crea insa un ecosistem viabil in care fiecare sa-si urmareasca indeplinirea interesului propriu, iar indeplinirea scopurilor proprii, aparent divergente sa conduca in final catre realizarea scopului general.
Doua exemple simple:
- Pe Radioamatorul X il intereseaza un nou echipament. Cand il va detine(interes propriu indeplinit), va fi mai activ in frecventa, probabil in concursuri si contribuie la posibilul scop comun: Cresterea YO in clasamentele IARU despre activitate.
- Pe Radioamatorul Y, coordonator in concursuri, il intereseaza doar un salariu mai mare; Stie ca il poate obtine doar daca poate arata realizari concrete, asfel incat ar putea cere modificarea unor regulamente de concurs incat sa devina mai interesante. Rezultat: Concursuri mai bune, salariu mai mare, YO creste in clasamentele IARU.
Primul pas ar fi ca noi toti cei care vrem ceva, sa ne expunem interesele, insa doar interesele compatibile cu statutul nostru de radioamatori. Sa facem un tabel statistic pe viitorul forum, care sa fie in genul urmatorului tabel si sa cuprinda categoriile de radioamatori si interesele lor. Ar trebui sa contribuim cat mai multi; cine nu se exprima, ar putea ramane pe dinafara din punctul de vedere al atingerii interesului.
CATEGORII |
INTERESE |
r.a.(radioamatori) Constructori |
Constructia/experimentarea de echipamente;participarea la simpozioane/concursuri(de completat) |
r.a. transmisonisti |
radiocomunicatii de diverse feluri, la nivel de utilizator |
r.a. DX-mani |
DX-uri, QSL-uri, urcarea in clasamente, etc; |
r.a. Concurs-mani |
Locuri fruntase in concursuri, etc; |
r.a. "just fun" |
Sa faca din toate cate un pic, sau altceva; |
r.a. "comerciant" |
Sa faca schimburi de echipamente cat mai avantajoase;(Traim intr-o lume ne-ideala; aceasta categorie de radioamatori ajuta la circulatia echipamentelor, care e benefica.) |
r.a. "donatori" |
sa vada ca aparatura donata e folosita (contribuie la SCOP) si nu a fost folosita pentru satisfacerea interesului categoriei de mai sus; |
r.a. "de conducere/sefi/etc" |
sa conduca, etc. |
r.a. "istoriograf" |
interesat de istoria radioamatorismului, QSL-uri vechi, etc. |
Alte multe categorii |
Trebuie definite cat mai bine ca si INTERES; Trebuie ca acest interes sa fie totusi compatibil cu radioamatorismul.
|
2. Scopuri
Trebuie sa ne definim scopuri pe termen scurt(un an) si pe termen lung(zece ani, de ex.)
Pornim de la conditia obligatorie pentru ca activitatea de radioamatorism sa existe: Existenta accesului in mod legal la spectrul radio pentru radioamatori. Acest acces la spectru a fost facut "cadou" de societate radioamatorilor, ca o recunoastere a realizarilor inaintasilor nostri. Sa nu uitam niciodata ca frecventa nu ni s-a dat in proprietate, ci doar in folosinta si o putem pierde din diverse motive, asemenea soferilor amatori care uita ca permisul de sofer este "dat cu imprumutul" pana la primul motiv de suspendare.
Si noi putem pierde accesul la frecventa, in diverse feluri, iar daca asta se va intampla, noi nu vom mai exista ca radioamatori.
Unul din scopurile pe termen lung va fi obtinerea de realizari palpabile, care pot fi aratate/documentate si care ne asigura continuitatea in frecventa.
Celelalte scopuri care trebuie definite, trebuie sa rezulte in mod normal din analiza statistica a tabelului de mai sus.
S-ar putea ca FRR sa constate cu surprindere ca scopurile ce si le-a propus au doar suport partial din partea radioamatorilor YO, si astfel sa se explice unele insuccese. Sau FRR sa propuna niste scopuri care sa fie foarte atractive si sa fie adoptate de o buna parte din radioamatorii YO.
Important este ca scopurile propuse sa fie reprezentative pentru majoritate, sa fie importante si sa fie realizabile in termenul propus.
3. Obiective
CUM SE ATING SCOPURILE? Prin planificare. Prin planificare de obiective si asigurarea unui cadru
in care ele au sanse sa se indeplineasca. Trebuie elaborate programe in cazul scopurilor care necesita finantare.
Nu totul depinde de bani, asa cum se plange lumea in general, fiindca banii sunt un mijloc, nu un scop. Exista o multime de firme care sunt gata sa contribuie pentru o cauza nobila, insa cer seriozitate. Cer programe concrete. Cer dovezi ca banii lor vor ajunge acolo unde s-a promis. Cer modalitati de urmarire a cheltuirii sumelor.
Exista un caz(real) in care sponsorul a pus la dispozitie suma necesara premierii participantilor la un concurs RGA, cu conditia ca ei sa fie luati, insa organizatorii nu au fost in stare sa stabileasca o data a concursului, asa ca banii s-au pierdut.
Programele adevarate aduc bani multi, oportunitatile asteapta un timp limitat sa fie valorificate.
4. Succese
...prin urmarirea scopului.
Trebuie doar ca betia unui succes sa nu ne orbeasca. Fiecare succes trebuie sa devina o piatra la temelia unui alt scop, doar asa vom putea construi mai departe.
La terminarea cu succes a unui proiect, trebuie revazuti pasii urmati, trebuie vazut ce a mers bine si ce nu a mers bine, si fixate concluziile unei activitati care nu se invata la scoala, insa se invata din mers.
Un "success story" ajuta foarte mult la o cerere de finantare, de exemplu.
Si din insuccese se poate invata, in mod cert au fost parti care au mers bine, trebuie notate.
Scopul acestui articol este sa initieze formarea, pe internet, a unei structuri de tipul "societate civila", care sa catalizeze evolutia radioamatorismului romanesc. Poate ne adunam cativa in "grupul celor care au un scop si muncesc pentru el", fara sa facem politica interna, ci doar management/organizare, fara nici o scindare de FRR, ci dimpotriva, prin feedback-ul onest pe care FRR-ul il poate primi, daca tine cont de el, s-ar putea sa isi clarifice scopurile, strategiile, acestea sa devina mai publice, sa evolueze, si astfel sa avem cu totii de castigat.
Aceasta societate poate exista ca suma membrilor unui site de discutii specializat, cu moderatori pentru fiecare tema dezbatuta, cu scopuri si obiective bine definite. Trebuie sa ne definim ca si radioamatori, iar asta se poate face doar prin efort colectiv.
M-ar bucura sa avem asa ceva.
- Francisc Toth YO5OWN
-
Articol aparut la
2-11-2004
9742
Inapoi la inceputul articolului
|