l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Din nou despre radioamatorismul clujean

Remember... septembrie 2006 - septembrie 2011

László Hadnagy YO5AEX

Acum 5 ani, sambata 30 septembrie 2006, sub forma unei serbari campenesti la catunul Casele Micesti (com.Feleac, judetul Cluj), sediul de concurs al clubului sportiv "Unirea" Cluj-Napoca YO5KAS, sarbatoream o jumatate de secol de radioamatorism clujean, 50 de ani de la infiintarea la Cluj a statiilor de club cu indicativele YO5KAI si YO5KAS.

La 28 septembrie 1956 se consfintea in documente constituirea statiei colective a Radioclubului Regional Cluj cu indicativul de apel: YO5KAI, mai apoi Radioclubul CSM (Clubul Sportiv Municipal) din Cluj-Napoca, iar la 4 noiembrie 1956 se autoriza statia YO5KAS, actualmente Radioclubul "Unirea" din Cluj-Napoca.

In preziua momentului aniversar, impreuna cu Alex (ex YO5AML) ne-am deplasat la sala de sport unde era sediul Radioclubului CSM Cluj (YO5KAI) pentru a ne intalni cu vechile noastre cunostinte si pentru a afla programul de desfasurare a intalnirii.


Participanti la festivitatile de la Casele Micesti

Atunci, am constatat ca se muncea din greu pentru reusita, iar pentru primirea oaspetilor s-a con-stituit o echipa sub bagheta lui Bak Ioan YO5NY.

Alaturi de veteranii fizician Muresan Ionel YO5LI, Reisinger Francisc YO5TD, ec. Vinerean Gheorghe YO5PK, din capitala au sosit d-nii Niculescu Virgiliu YO7FT presedintele Federatiei Romane de Radio-amatorism, si Malinas Dumitru Romulus YO6QT presedintele Comisiei centrale de disciplina.

La intalnire a participat si dl. Durdeu Vasile YO5BLA presedintele Comisiei centrale de tehnica a Federatiei de specialitate. Horea Osorhan YO3AMM efectua transportul auto a oaspetilor la locul de desfasurare a intalnirii aniversare.


Nelu YO5IP, Vasile YO5FMT, Dumitru YO6QT

Dl Roman Vasile YO5FMT, seful de atunci a Radioclubului CSM Cluj, saluta pe cei prezenti si marca in expunerea sa principalele momente din existenta celor 2 cluburi pe care le aniversam atunci.

Am retinut, atunci, cateva idei deosebite:

"YO5KAI si YO5KAS a insemnat activitatea a zeci si zeci de radioamatori, generatii intregi, care prin pasiune, daruire si implicare au reusit sa duca stindardul luptei pentru existenta pana in prezent.

Din pacate sunt foarte putini prezenti aici din cei care in 28 septembrie 1956 sareau intr-un picior de bucurie, cu autorizatia proaspata in mana. E drept, ei nu mai sunt aici fizic, dar sunt si vor ramane vesnic in sufletele noastre. Si cred ca sunt si acum printre noi,.....uitati-va numai un pic acolo catre coltul acela, de cer. Vedeti cum ne zambesc?....Sa pastram un moment de reculegere in amintirea lor".

"O existenta care de atunci si pana acum a cunoscut o permanenta animare, o necontenita lupta pentru progres, implinire si supravietuire. Au fost ani foarte grei, am supravietuit, dar... Sa ne bucuram si generatiile care vin cu frumoasele descrieri ale intamplarilor care pentru ei va insemna ISTORIE !!" Spre inserate, multumiti de cele vazute si discutate ne-am reintors in orasul de sub Feleac, organizatorii au gandit dar nu au avut curajul sa rosteasca invitatia: La revedere in anul 2056!

De pe vremea anilor de liceu, respectiv ca student, dupa ce am obtinut licenta de radioamator de receptie (YO5-3569) pe 27 mai 1962, eram de nelipsit de la Sala de sport, care astazi poarta numele de Sonia Iovan, sediul de atunci a statiei de club YO5KAI. Sub supravegherea lui Laci, Anca si Madlen, am efectuat trafic in banda de 20 metrii, in limba franceza, eu fiind cunoscut cu prenumele Basile.

Acum, imi aduc aminte cu multa placere de anii petrecuti la cluburile YO5KAI si YO5KAS.

Amintiri... Sa ne trezim la realitate...Sa revenim la prezent!.

La Simpozionul National YO-2011, de la Complexul turistic Suior din Baia Sprie, speram sa il reintalnesc pe colegul Roman Vasile YO5FMT, fostul sef al Radioclubului CSM Cluj, cu care sa povestesc despre activitatea de radioamatorism clujean dupa nefericitul eveniment de anul trecut. \

Vasile, insa nu a venit la intalnire.

Vineri seara, dupa cina maramureseana, m-am conectat la Internet unde am gasit urmatorul mesaj:

Comentariu postat de Vasile YO5FMT la data de 2011-07-28 * 20:58:32 (ora Romaniei): (citez mesajul)
"Cu parere de rau a trebuit sa votez NU din cauza ca se suprapune peste o exursie cu familia planificata cu mult inainte. Locatia este minunata, a mai fost acum vreo 8-9 ani Simpo YO, simpo care a fost o reusita din toate punctele de vedere. Merita sa strabati distante mari din orice colt al tarii pentru a participa! Succes organizatorilor si distractie placuta celor care vor fi acolo!"


YO5LI, 5AEX, 5TP, D-na Mago, 5TD, 5AML

Mi-am zis, Ce sa-i faci daca omul si-a planificat tocmai atunci concediul, excursia cu familia.

Mi-a parut rau, ca nu pot realiza interviul pe care mi l-am propus, motiv pentru care l-am abordat la Baia Sprie pe dl.ing. Vasile Ciobanita YO3APG, secretarul general al F.R.R. Apoi, am publicat interviul realizat cu titlul "De ce se desfiinteaza radiocluburi".

Pentru a participa la masa festiva cu ocazia a 42 de ani de la absolvirea Institutului Politehnic din Cluj-Napoca, in zilele de 9 si 10 septembrie am revenit pentru doua zile la Cluj-Napoca.

Pentru a afla vesti despre situatia radioamatorismului clujean, a clubului YO5KAI, m-am adresat prin internet si telefonic, d-lui ing. Sergiu Lazar YO5CRI.

Cu multi ani in urma, Lazar Sergiu a preluat conducerea Comisiei Judetene de radioamatorism Cluj de la ing. Cachita Victor YO5RQ. Dupa reorganizare, Lazar Sergiu devine presedintele sectiei de radioamatorism la CSM Cluj si a condus un timp miscarea de radioamatorism din Cluj-Napoca in tandem cu Folea Ion YO5TE, iar din anul 2005 in tandem cu Roman Vasile YO5FMT.

La intrebarile pe care i le-am adresat colegului Lazar Sergiu, am primit prin mail urmatorul mesaj:

YO5CRI: - "Salut Vasile, S-a rezolvat problema Radioclubului...s-a reautorizat de o saptamina si urmeaza sa ne dea si spatiu tot in aceeasi locatie! Asa ca nu mai e cazul sa povestim pe aceasta tema! Cind ne-om intilni in video povestim mai multe. Bine ca s-a terminat totul cu bine!!!! 73! bye..."

Dorind sa aflu mai multe, am insistat. Am continuat cu Sergiu conversatia pe Skype, unde am primit mai multe mesaje, din care imi permit sa citez fragmente:

YO5CRI: - "Salut Vasile...ti-am trimis mail...asa pe scurt, ca nu prea am vreme, intr-o saptamina intram in normal cu YO5KAI...totul la fel ca pina anii trecuti.
- "S-A REZOLVAT PROBLEMA!... Nu iti pot da amanunte".
- "Nu mai scrie momentan NICI UN ARTICOL PE tema YO5KAI!!!.. Ai rabdare sa ne reorganizam si apoi mai vedem... Saptamina asta sper sa ne mutam...RABDARE!!!!!"
YO5AEX: - In ce fel s-a rezolvat situatia? De ce nu pot scrie despre situatia actuala? Unde se muta statia YO5KAI? Cand se poate efectua o vizita la YO5KAI? Nu cred ca trebuie sa fim secretomani.
YO5CRI: - "Inca odata te rog sa nu mai scrii nimic!... Lucrurile s-au rezolvat dupa ce tu ai discutat cu 3APG...Asa ca ar fi bine deocamdata sa nu incluzi in material pe YO5KAI ...Nu inteleg ce e asa graba cu YO5KAI???...Dupa ce rezolvam treaba pina la capat vom face impreuna un material de comun acord cu realitatea".

Pe 9 septembrie, la Cluj-Napoca, am avut o convorbire telefonica cu dl. Lazar Sergiu YO5CRI, in urma careia am convenit ca pot afirma ca s-a reglementat situatia Radioclubului YO5KAI cu sprijinul autoritatilor locale, iar cu urmatoarea mea vizita vom face impreuna un articol in care vom dezvalui amanuntele actiunii. Cu aceasta ocazie mi-am manifestat dorinta de a ramane membru al radioclubului, impreuna cu sotia mea YO5CQK si ca vom sprijini in continuare activitatea acesteia.

Inainte de a parasi Clujul, l-am abordat pe repetorul local R7x pe dl. Roman Vasile YO5FMT. M-am bucurat de reintalnire, chair daca acest lucru se intampla numai pe calea undelor.

Printre altele, de la Vasile am aflat ca dupa nefericitul eveniment de anul trecut, la un moment dat s-a gandit sa renunte la radioamatorism, sa restituie indicativul si autorizatia. Acum doreste sa sprijine radioamatorismul clujean, dar nu mai doreste sa fie sef de radioclub.

Eu sper sa auzim numai de bine despre radioamatorismul clujean. Doresc sa inchei cu 73's si GL!

ing. László HADNAGY - YO5AEX

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 29-9-2011

7265

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Marian - YO9FMP la 2011-10-02 09:34:59 (ora Romaniei)
  • Multumesc autorului pentru informarea corecta si felicit pe radioamatorii clujeni care mai au activitate.
    Nu inteleg secretomania care se invarte totusi in jurul unui club ca yo5kai.
    YO5CRI: - "Salut Vasile...ti-am trimis mail...asa pe scurt, ca nu prea am vreme, intr-o saptamina intram in normal cu YO5KAI...totul la fel ca pina anii trecuti.
    - "S-A REZOLVAT PROBLEMA!... Nu iti pot da amanunte".
    - "Nu mai scrie momentan NICI UN ARTICOL PE tema YO5KAI!!!.. Ai rabdare sa ne reorganizam si apoi mai vedem... Saptamina asta sper sa ne mutam...RABDARE!!!!!"
    YO5AEX: - In ce fel s-a rezolvat situatia? De ce nu pot scrie despre situatia actuala? Unde se muta statia YO5KAI? Cand se poate efectua o vizita la YO5KAI? Nu cred ca trebuie sa fim secretomani.
    YO5CRI: - "Inca odata te rog sa nu mai scrii nimic!... Lucrurile s-au rezolvat dupa ce tu ai discutat cu 3APG...Asa ca ar fi bine deocamdata sa nu incluzi in material pe YO5KAI ...Nu inteleg ce e asa graba cu YO5KAI???...Dupa ce rezolvam treaba pina la capat vom face impreuna un material de comun acord cu realitatea".
    ...............................................
    Spuneti frate care este secretul reusitei in reautorizare al unui club si cum de vi s-a dat acelasi spatiu inapoi.
    Si mai vreau sa transmit ceva important d-lui Secretar...
    Cu o floare nu se face primavara!
    Ce s-a intamplat cu zecile de cluburi desfiintate?
    Cate au fost reautorizate si ce Plan are Federatia privind soarta radioamatorismului in acest sens,in fiecare judet nu numai in Cluj?
    Cu scuze ptr.insistenta...dar nu am aflat nimic in acest sens de la Adunarea Generala...
    73,acelasi Marian

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2011-10-06 16:08:16 (ora Romaniei)
  • Dupa cum s-a nuntat si la QRC - sa intelegem ad literam - radioclubul YO5KAI din Clus s-a INFIINTAT si nu s-a RE INFIINTAT. Trebuie sa credem pe YO5CRI si sa nu punem prea multe intrebari. Imaginez ca a fost oarecare "lucratura" si tumbe ca radioclubul sa infiinteze....ei - acum e ca si un nou nascut. Important ca s-a castigat o batalie chiar si cu...morile de vant. Doresc succes radioamatorilor clujeni de care pe noi din Maramures ne leaga multe amintiri inca de la prima infiintarea al YO5KAI.
    73 de Miki

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2011-10-06 16:10:34 (ora Romaniei)
  • Asa pteste cel care nu-si gaseste ochelarii....hi. Erata: QTC -Cluj

  • Postat de Marian - YO9FMP la 2011-10-06 20:03:55 (ora Romaniei)
  • Scuze@ Miki...dar am citit in articol ca este vorba de reautorizare,reorganizare si nu de infiintare cum crezi dumneata...

    La intrebarile pe care i le-am adresat colegului Lazar Sergiu, am primit prin mail urmatorul mesaj:

    YO5CRI: - "Salut Vasile, S-a rezolvat problema Radioclubului...s-a reautorizat de o saptamina si urmeaza sa ne dea si spatiu tot in aceeasi locatie! Asa ca nu mai e cazul sa povestim pe aceasta tema! Cind ne-om intilni in video povestim mai multe. Bine ca s-a terminat totul cu bine!!!! 73! bye..."

  • Postat de Marian - (neradioamator) la 2011-10-07 10:57:42 (ora Romaniei)
  • Dar ce-l framanta mult asa soarta unui radioclub din Cluj-Napoca pe un radioamator din districtul 9?De radioclubul din orasul lui ce ne poate spune ? Observ ca-i plac mai mult "stenogramele"...

  • Postat de Marian - YO9FMP la 2011-10-07 15:00:50 (ora Romaniei)
  • Domnul meu "neradioamator",raspunsul se afla chiar in intrebarea pe care o puneti.
    De ce intereseaza pe neradioamatori situatia radiocluburilor desfiintate?aceasta este intrebarea pe care ar trebui sa ne-o puneti.
    Studiind IP-ul de mai sus afli multe cu cele de pe site-ul asta/din alte comentarii gen...Postat de Adrian Voica YO2BPZ la 2011-09-13 21:56:05 (ora Romaniei) de la adresa 79.113.146.81
    Dar...nu conteaza cine scrie,ci ce scrie!
    Cum sa nu ne intereseze de faptul ca o federatie care trebuie sa reprezinte si sa apere interesele unor cluburi-nu o face,de atatia ani si mai rau le accepta desfiintarea prin toate judetele?Pe mine unul,ma deranjeaza sa aflu cum sunt desfiintate radiocluburi judetene(nu doar al meu),doar pentru a se pune laba pe sediile lor.Unde sa se mai intalneasca si sa mai lucreze radioamatorii?pe terasele restaurantelor-unde se iau acum interviuri?
    De ce inainte de 2000 nu se desfiintau atatea radiocluburi?
    Domnul "neradioamator"de mai sus vrea sa stie ce s-a intamplat cu radioclubul din orasul meu...e Vorba de yo9kpl...Ce sa se intample?S-a votat in Adunarea Generala de anul trecut desfiintarea acestuia pe langa alte 10-12 cluburi parca...decat 4 radioamatori s-au opus.Pe Sediul Clubului a pus laba Asociatia Sportiva.Aparatura a fost dusa acasa de unii radioamatori,iar altii au vandut se pare restul cu care clubul era sponsorizat pe la indivizi pusi pe capatuiala-spunandu-ne ca este vointa telefonica a Federatiei si a d-lui Secretar.Pe dl Secretar nu l-am vazut in ultimii 20 ani la Calarasi pentru a rezolva probleme legate de radioamatorism.Sunt alte locatii preferate de Domnia Sa-unde vad ca se organizeaza protocoale si intalniri cu multa bautura.Asta este domnule/domnilor! Ma deranjeaza starea asta de lucruri in care s-a ajuns.Nu sunt singurul,iar in tara se pot da zeci de exemple.Cine sunt responsabili,si de ce trebuie sa-i mai toleram pentru lipsa de atitudine?

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2011-10-08 10:04:23 (ora Romaniei)
  • Cam slaba miscarea pe Forum, lumea nu se exprima.
    La yo9KPL s-a facut nus ce Adunare Generala anul trecut? Trebuie sa fii foarte fericit Marian ( cel cu indicativ, HI ). La yo5KAU nu s-a facut asa ceva de mult dinainte de anul 2000.
    Asta este starea. Se vede si din participarea la Forum, dar si din traficul radio facut de YO.
    Ba mai mult, il vezi pe yo3CO, filozofand in materialul imediat urmator.

  • Postat de Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2011-10-25 21:43:46 (ora Romaniei)
  • Nu este nimic secret, nu este nimic conspirativ, nu este nimic ilegal....adica nu e nimic demn de pana unui mare gazetar cum se vrea Vasile, autorul articolului. Pur si simplu a disparut cauza desfiintarii noastre-a fost alungata de pe post cea care ne-a facut cel mai mare rau din istoria radioamatorismului clujean. De aici incolo nu au fost decat demersuri normale catre forurile indreptatite si cu ajutorul acestora totul a reintrat in normal:
    -am reinfiintat sectia de radioamatorism la CSM;
    -am primit un spatiu in aceeasi cladire in care am functionat din 1966;
    -am amenajat (inca mai avem de munca :-) ) noul sediu;
    Asupra articolului as avea totusi o observatie: oricat de "feroce" vrea sa se dea un gazetar nu va face copy-paste de pe mailul sau fereastra messengerului persoanei cu care sta de vorba, fara acordul acestuia.
    Vasile, sa nu te miri daca , cel putin dinspre Cluj, nu vei mai avea raspunsuri la mailuri sau messenger!
    73 si succes tuturor celor care au fost daramati si incearca sa-si reconstruiasca trecutul amatoricesc!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Remember... septembrie 2006 - septembrie 2011"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact