l
hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XVII-a

George Pataki WB2AQC

THE ARRL OPERATING MANUAL FOR RADIO AMATEURS, 9th ed.

THE ARRL OPERATING MANUAL FOR RADIO AMATEURS, 9th ed. La fiecare cativa ani se publica un astfel de manual, cica completat si imbunatatit. Aceasta este editia a 9-a si a fost publicata in 2007 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Editorii sunt Mark J. Wilson, K1RO si Maty Weinberg, KB1EIB.

Dimensiunea cartii este de 21.0 x 27.3 cm; greutatea este 0.81 kg; numarul de pagini trebuie determinat adunand paginile fiecarui capitol, ale indexului, etc., toate numerotate separat, rezultand un total de 284. Mentionez ca de cate ori le-am adunat am primit o cifra diferita; am ales-o pe cea care a iesit de doua ori. Pretul era de $29.95, categoric nu de $30.00 cum unii insinueaza.

La inceput gasim o lista de continut, o prefata, doua pagini despre American Radio Relay League si codul radioamatorului care este scurt si fara pretentii.

Capitolele, 12 la numar, fiecare cu subcapitole, sunt redactate de cate un radioamator al carui nume si indicativ apar sub titluri:
1. Radioamatorismul - Despre operare - de Ward Silver, N0AX.
2. VHF/UHF - FM, Repetoare, Digitale, Voce si Data - de Gary Pearce, KN4AQ.
3. VHF/UHF - In afara repetoarelor - de Michael Owen, W9IP.
4. Comunicatii de urgenta - de Rick Palm, K1CE.
5. Transmiterea mesajelor - de Maria Evans, KT5Y.
6. DX - Legaturi la distante mari - de Ward Silver, N0AX.
7. Concursuri - de Ward Silver, N0AX.
8. Comunicatii HF digitale - de Steve Ford, WB8IMY.
9. Transmisii de imagini - de Art Towslea; WA8RMC, Dennis Bodson, W4PWF; Steven L. Karti, N5SK.
10. Sateliti de amator - de Steve Ford, WB8IMY.
11. Regulamentul FCC - Dan Henderson, N1ND.
12. Diplome pentru operare - Steve Ford, WB8IMY.
13. Referintele contin informatii multe si utile: Regulile diplomei DXCC, Lista entitatilor, Codul Morse, Codul Q, Prescurtari pentru CW, Locatorul grid pentru America de Nord, Harti de continente si tari cu prefixe, Harti azimutale, etc.

Cartea este bogat ilustrata cu desene si fotografii, fiecare poate gasi in ea ceva folositor.


McGRAW-HILL ELECTRONICS DICTIONARY

McGRAW-HILL ELECTRONICS DICTIONARY Aceasta carte este mai mult decat un dictionar electronic, este o enciclopedie cu peste 14.000 de termeni bine definiti si peste 1.500 de ilustratii care ajuta mult la intelegerea notiunilor.

Lucrarea, la a 5-a editie, a fost publicata in 1994 de McGraw-Hill, 1221 Avenue of the Americas, New York, NY 10020, USA. Autorii: John Markus si Neil Sclater.

Dimensiunea cartii este de 19.3 x 24.2 cm; greutatea este 1.25 kg; are coperti cartonate si 597 pagini. Pretul este dat in barcod.

Cartea incepe cu o prefata si apoi se intra direct in dictionarul propriu-zis. Tremenii tratati sunt din domeniul electronicii precum si din alte stiinte si tehnici inrudite precum calculatoare, piese si aparate, telecomunicatii, instrumente stiintifice si medicale, comunicatii spatiale, detectie, navigatie, sisteme de inspectie si control, chiar si notiuni de tehnologie militara care au fost clasificate in trecut.

Ilustratiile sunt clare si folositoare. Lucrarea este utila si foarte bine redactata.


AMATEUR RADIO TECHNIQUES

AMATEUR RADIO TECHNIQUES Aceasta lucrare ete editia a 7-a si a fost publicata in 1991 de Radio Society of Great Britain, Lambda House, Cranborne Road, Potters Bar, Herts EN6 3JE, Great Britain. Adresele britanicilor lor lungi ca numele spaniolilor. Autorul este Pat Hawker, G3VA. Cele peste 800 de scheme si ilustratii, au fost exeutate de Derek Cole.

Dimensiunea volumului este de 18.3 x 24.2 cm; greutatea este 0.64 kg; numarul de pagini este 368. Pretul este dat in barcod.

Lucrarea incepe cu o prefata de o pagina, continua cu 9 capitole mari, fiecare cu scurte sectiuni descriind o multitudine de scheme pentru diferite aparate de radio si accesorii.
1. Semiconductoare.
2. Componente si ansamblarea lor.
3. Receptoare.
4. Oscilatoare.
5. Emitatoare.
6. Audio si modulatia.
7. Redresoare.
8. Antene.
9. Depanare si verificare.

Cartea se incheie, ca mai toate cartile, cu o tabla de materii.

Lucrarea este foarte bine redactata, contine foarte mult material, textele sunt scurte dar concise, ilustratiile sunt excelente. Daca insa cineva ar cauta capitolul cu antene ar trebui sa mearga la unul intitulat "aerial". Terminologia britanica difera cateodata de cea americana, de exemplu acolo pe insulita lor, lampile de radio, desi majoritatea au iesit din folosinta, sunt inca chemate cu incapatanare "valve".


THE ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONIC CIRCUITS

THE ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONIC CIRCUITS O alta enciclopedie a circuitelor electronice. Se pare ca lumea buna care inainte scotea carti cu versuri, acum s-a reprofilat in enciclopedii. Astea nu mai rimeaza dar au in schimb scheme interesante si explicatii pe care unii chiar le inteleg. Autorul este Rudolf F. Graf.

Acest volum a fost publicat in 1985 de TAB Books, Blue Ridge Summit, PA 17213, USA, deci nu este ultimul cuvant in acest domeniu, dar contine enorm de mult material si poate fi de folos multor proiectanti.

Dimensiunea cartii este de 18.7 x 23.5 cm; greutate este 1.43 kg; numarul de pagini 760. Este ca o carte de telefon din Brooklyn sau un volum de lexicon, daca cineva isi mai aminteste de asa ceva, care exista inainte de Internet. Pretul a fost $29.95, pentru cei care nu vor sa dea $30.00 pe o carte.

In decursul anilor, noi editii au fost publicate devenind din ce in ce mai voluminoase, astfel a 7-a editie publicata in 1998 are deja 1128 de pagini si o greutate de 2.18 kg.

Cartea incepe cu pagina de multumiri prezentand lista companiilor care au furnizat documentatii; o foarte scurta prefata si o singura pagina cu simboluri schematice. Urmeaza 98 de capitole largi, fiecare cu o serie de subcapitole, iata cateva exemple:

Amplificatoare, Convertoare analog la digital, Atenuatoare, Oscilatoare audio, Amplificatoare de putere audio, Incarcatoare de baterii, Comparatoare, Convertoare, Oscilatoare cu cristal, Circuite pentru masurarea curentului, Detectoare, Convertoare digital la analog, Circuite cu fibre optice, Filtre, Circuite pentru masurarea frecventei, Multiplicatoare de frecventa, Indicatoare, Circuite de activare la lumina, Circuite logice, Detectoare de metal, Mixere, Modulatoare, Multivibratoare, Generatoare de zgomot, Circuite pentru masurarea puterii, Redresoare, Generatoare de impulsuri, Receptoare, Amplificatoare RF, Oscilatoare RF, Circuite pentru control de la distanta, Circuite de siguranta, Detectoare de fum si foc, Comutatoare, Controlul temperaturii, Emitatoare, Amplificatoare video, Voltmetre si altele.

La sfarsit este o lista lunga cu sursele schemelor prezentate in carte, cu titlurile publicatiilor si paginile respective. Indexul cuprinde toate circuitele cuprinse in aceasta lucrare voluminoasa si utila.


McGRAW-HILL COMPUTER DESKTOP ENCYCLOPEDIA

McGRAW-HILL COMPUTER DESKTOP ENCYCLOPEDIA Se pare ca este luna dictionarilor si a enciclopediilor. Aproape zilnic mai iau una-doua prin Amazon.com si zilnic postasul imi aduce inca una sau doua exemplare. Sunt frumoase dar nu e ca luna florilor; astea nu miros ademenitor ca flora carpatina, in schimb tin mult mai mult.

Cand le primesc, scanez copertile, copiez tabla de materii si zic ca am facut recenziile. Pozele ies frumos, textele se cam repeta, doar in fiecare din ele se explica aceleasi notiuni. Ca si filmele cu cowboy; mereu exact aceasi poveste, doar caii se mai schimba din cand in cand.

Aceasta enciclopedie este mama enciclopediilor, sau cel putin una din ele. Este la a 9-a editie si a fost publicata de Osborne/McGraw-Hill, 2600 Tenth Street, Berkeley, CA 94710, USA. Autorul este Alan Freedman.

Dimensiunea este 18.6 x 23.1 cm; greutatea 1.4 kg, numarul de pagini 1124. Lucrarea vine si cu un CD care cica contine peste 5.000 de intrari aditionale la cele peste 10.000 continute in carte. Eu nu le-am numarat, cred ca nici redactorul nu a avut inclinatie sa o faca, doar spune asa. Pretul "modest" a fost de $49.99, nu de $50.00 cum unii incearca sa afirme.

Lucrarea incepe cu 2 pagini de recunoastere/multumire care sunt si un fel de prefata, bine ca nu a mai lungit-o cu una separata.

Articolele sunt prezentate in ordine alfabetica, multe din ele au si ilustratii. Nu exista o tabela de materii; ar fi enorm de lunga, dar asta ingreuneaza mult munca mea de "recenzor" caci ar trebui sa rasfoiesc cartea si sa mentionez unele domenii mai interesante, ceea ce nu sunt dispus sa fac. Sunt mult prea multe si viata este prea scurta.


MICROSOFT COMPUTER DICTIONARY MICROSOFT COMPUTER DICTIONARY Inca un dictionar. Parca nu am avut destule. Pentru mine nu strica sa am mai multe. Pe de-o parte avand o multime pe raft, vreun vizitator vazandu-le ar putea tage concluzia, desigur eronata, ca sunt un expert in materie. Pe de alta parte, cautand sa inteleg un cuvant, gasind explicatia intr-un dictionar dar tot neintelegand-o, iau explicatia respectiva si o caut in alt dictionar sau enciclopedie. Daca tot nu sunt lamurit merg din dictionar in dictionar pana cred ca m-am lamurit, ori ma plictisesc de ea si abandonez, ce vine primul.

Acest dictionar este la editia a 5-a si pretinde ca are peste 10.000 de articole. O fi, eu nu le-am numarat. A fost publicat in 2002 de Microsoft Press, One Microsoft Way, Redmont, WA 98052-6399, USA. Nu are un autor unic ci un grup de contribuitori.

Dimensiunea cartii este de 18.8 x 23.4 cm; greutatea este de 1.3 kg; numarul de pagini 646. Pretul a fost $29.99; oh cat de mult imi displac preturi cu zecimale amagitoare. Mai mult ca atat, ma supara sa platesc "sales tax" adica TVA-ul. Noroc ca Amazon.com nu are asa ceva dar sa nu scap ieftin se adauga cheltuieli de expediere care de multe ori intrec pretul carti.

Mii si mii de notiuni explicate nu se pot mentiona toate, nici macar o selectie nu pot face caci nu am nici un criteriu; ramane sa precizez ca sunt enorm de multe, explicate in detaliu, unele, nu prea multe, avand si ilustratii.

O enciclopedie si un dictionar electronic sunt folositoare la casa unui radioamator, dar nu e nevoie de acumulari chiar daca arata minunat pe langa statie.


YOUR HAM ANTENNA COMPANION

YOUR HAM ANTENNA COMPANION Aceasta carticica a fost publicata in 1995 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Website: www.arrl.org. Autorul este Paul Danzer, N1II.

Dimensiunea acestei cartulii este de 13.5 x 21.4 cm; greutatea 0.38 kg; numarul de pagini 231. Pretul a fost de $10.00.

O numesc cartulie caci comparat cu alte manuale publicate de ARRL, majoritatea mari si grele, acesta abia este o cartulie. Este mica, dar bine conceputa si utila. Ea contine doua prefete, purtand doua titluri "Foreword" si "Preface" dar cine stie care este diferenta intre ele. Apoi este si pagina "multumirilor" unde autorul numeste mai ales sefii si colegii lui care cica l-au ajutat in munca, dar mi se pare ca este pagina "periutelor".

Urmeaza ceea ce este important si folositor: 7 capitole, fiecare cu subcapitole, un ghid pentru informatii suplimentare, un glosar scurt, nelipsita pagina-reclama pentru ARRL si indexul.

Capitolele sunt:
1. Statia ta este o fereastra catre lume.
2. VHF si UHF sunt mai ales pana la orizont.
3. Antene HF.
4. Unde antenele nu sunt permise.
5. Linii de alimentare si conectori, mufe cum ziceti voi.
6. Instalarea antenei.
7. Masuri de siguranta.

Lucrarea este scrisa pe intelesul tuturor, este bine ilustrata cu desene si fotografii.


ON THE AIR WITH HAM RADIO

ON THE AIR WITH HAM RADIO Aceasta este o lucrare publicata in 2001 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Website: www.arrl.org. Autorul este Steve Ford, WB8IMY.

Cartea are dimensiunea de 18.5 x 22.8 cm; greutatea de 0.42 kg; numarul de pagini 192. Pretul a fost de $17.95 ceea ce pentru unii pare mai atractiv decat $18.00. Eu nu as fi dat nici una, nici alta, dar l-am luat folosit, aproape de pomana.

Subtitlul lucrarii este "Ghidul vostru la modul fascinant de comunicare a radioamatorilor" si incepe, slava Domnului, cu o singura prefata in loc de obisnuitele doua, apoi se trece la paginile publicitare pentru ARRL, ceace se pare ca este o traditie care se respecta.

Urmeaza 7 capitole, fiecare cu multe subcapitole:
1. Spiritul radioamatorismului.
2. FM - fara zgomot static.
3. Calculatorul si radioul.
4. Misterul semnalelor slabe.
5. Unde radioamatorii nu au fost inainte (satelitii).
6. Camera de luat vederi nu minte.
7. O conversatie cu lumea.

Ultima parte este un ghid de informatii cu liste de publicatii, softuri, surse de echipamente, benzile pentru radioamatori, prescurtarile folosite in CW, codul Q, prescurtari folosite in carte, prefixele alocate international si la sfarsit: indexul.

Cartea este pentru incepatori, usor de citit si este ilustrata cu desene si fotografii.


HAM RADIO - YOUR TICKET TO WORLDWIDE ADVENTURE

HAM RADIO - YOUR TICKET TO WORLDWIDE ADVENTURE Aceasta carticica a fost publicata in 1995 de Ed Hammond's Radio School, 347 Washington Street, Dover, NH 03820, USA. Autorul, nu e greu de ghicit, este Edward V. Hammond, WN1I.

Cartea masoara 15.3 x 22.8 cm; greutatea este de 0.45 kg, are 220 de pagini. Pretul indicat de barcod nu il pot citi. Poate ar trebui sa-mi cumpar un cititor de barcoduri dar pe langa aflarea unor preturi fara mare importanta, la ce mi-ar folosi?

Carticica incepe cu o prefata de cateva propozitii, urmeaza pagina "multumirilor" pentru ajutoare primite, apoi o pagina despre autor si "Radio School" care nu e semnata dar pot banui cine a scris-o, precum si o introducere care putea fi combinata cu prefata caci nici una, nici alta, nu zic multe.

Tabla de materii arata ca sunt 16 capitole, fiecare cu subcapitole:
1. De ce sa devii un radioamator?
2. Cum am ajuns unde suntem? O istorie foarte scurta.
3. Partea serioasa a radioamatorismului, comunitatea si familia.
4. Ce trebuie sa stiu si cum pot sa invat?
5. Cu cine pot sa vorbesc? Prima legatura si urmatoarele.
6. Despre ce vorbesc radioamatorii?
7. Lumea DXurilor.
8. Cei care merg mai departe, DXpeditii.
9. Cluburi, ARRL si tu.
10. Este numai codul Morse? Ce altceva pot sa fac?
11. Femeile in radioamatorism.
12. Scuze si scuze pentru a nu deveni radioamator.
13. Bine, am devenit radioamator, acum ce urmeaza?
14. Cate putin despre antene.
15. Pravalia locala de radio.
16. Industria pentru radioamatorism.

Urmeaza un glosar de termeni si prescurtari, codul Morse, codul Q, fabrici mari de produse pentru radioamatori, comercianti mari de echipamente, publicatii si organizatii radioamatoricesti.

Cartea este informativa, contine multe fotografii, este mica, usor de carat si de citit. O poti lua la munte, te relaxezi si o rasfoiesti alene pana un urs ti-o ia din mana. Atunci nici asa nu iti mai arde de citit. Poti sa o iei la plaja si pretinde ca esti om serios si studios, cand colo sub ochelarii de soare atentia ti se indreapta spre alte minuni. Fii insa atent sa o tii cu scrisul in sus, altfel impresia pe care incerci sa o creezi va fi mult diminuata.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 30-10-2012

6717

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact