![]() |
![]() |
|
Cubul 2x2x2Panoul frontal – filtrul ΠVictoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP
Filtrul Π este clasic, se calculeaza cu ori ce program destinat acestui calcul sau se iau valorile din tabele gata calculate. Doua lampi GU74B in paralel prezinta o impedanta anodica de 1000 Ω si in consecinta filtrul Π se dimensioneaza pentru 1000 Ω la intrare si 50 Ω la iesire si se construieste pentru o putere la intrare de 1500W rms. Datele cu care am inceput constructia sint urmatoarele:
Am executat trei bobine cu urmatoarele caracteristici constructive fiecare:
D = 50 mm cu pas de 3.33 mm [ 30 spire pe 100 mm ]
Schema acestui filtru este data in Fig. 01 Filtrul Π, urmatoare:
Din schema se remarca faptul ca am utilizat un comutator cu trei galeti care comuta prizele pe bobine si condensatorii ficsi necesari in paralel cu condensatorii variabili. Condensatorii ficsi montati in paralel cu condensatorul variabil din anozi sint fixati de panoul frontal, cei in paralel cu variabilul din antena, sint montati pe scheletul cutiei.
Am executat si am montat bobinele asa ca in tabelele de mai sus. Fata de cele calculate, la stabilirea inductantei participa insa si conexiunile, astfel ca fata de intentia de a utiliza bobina mica [L1] intreaga pentru banda de 24 MHz si cu priza pentru banda de 28 MHz, la primele masuratori efectuate pe montaj [masurind inductanta cu inductantmetrul conectat intre capatul cald al condensatorului din placa si cursorul comutatorului de game] a rezultat ca aceasta bobina acopera si banda de 21 MHz.
Am taiat o spira si jumatate si apoi prin lungirea si comprimarea succesiva a bobinei, am adus valoarea inductantei la 0.9 µH, atit cit trebuie sa fie pentru 24 MHz. Apoi am lipit priza pentru 28MHz. Am lipit conexiunile de la comutator in continuare pe L2 pentru benzile de 21, 18, 14 si 10 MHz. La montaj am taiat si din bobina L2 doua spire, aceasta bobina raminind numai cu 9,5 spire. In final, am lipit prizele pentru 7MHz, 3.5 MHz si 1.8 MHz la spirele 3, 8 si 17 pe L3.
Tinind cont ca "laboratorul" este instalat in balcon unde variatia de temperatura este de cca 10ºC, reproductibilitatea in timp a masuratorilor de inductanta este foarte buna, [diferenta sub 5%]
Punctele exacte de lipire ale prizelor spre comutator si montajul in ansamblu al filtrului se vad in figurile urmatoare.["exacte" este valabil numai in aceasta cutie. In alt montaj vor fi alte pozitii !!!]
Dupa ce am lipit prizele pentru toate benzile urmeaza din nou un test care ma face sa stau cu sufletul la gura. Intra sau nu intra filtrul Π in banda de 28 MHz.?! Mi-aduc aminte cu multa emotie ca in urma cu ceva ani [vreo 20], filtrul Π al unui liniar cu un GU74B, facut cu un variometru, nu a vrut sa urce pentru nimic in lume mai sus de 26 MHz….. Atunci capacitatea montajului era prea mare.
Voi vedea acum cum stau abea la terminarea montajului, cind intregul liniar este asamblat si montat in cutie, cind intreaga capacitate parazita isi va spune cuvintul. Mai este un pic pina atunci.
Deocamdata, pentru cei interesati, redau in figurile urmatoare "etichetele" pentru panoul frontal.
Articol aparut la 14-2-2013 10754 Inapoi la inceputul articolului |
Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
|
Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact |