hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XXV-a

George Pataki WB2AQC

GUIDE TO OLD RADIOS - POINTERS, PICTURES AND PRICES, 2nd ed.

GUIDE TO OLD RADIOS - POINTERS, PICTURES AND PRICES, 2nd ed. Iata inca o carte despre radiouri vechi. Inainte le ziceam "boat anchors", vechituri, ciurucuri, troace, gunoaie de prin poduri si pivnite dar acum dupa ce ma uit mai bine la ele, le gasesc atat de frumoase ca le zic bijuterii.

Aceasta carte este la editia a 2-a si a fost publicata in 1995 de Wallace-Homestead Book Company in Radnor, PA 19089, USA. Autorii sunt David si Betty Johnson.

Marimea cartii este 17.8 x 25.0 cm; greutatea este de 0.567 kg; hartia este velina si are 277 de pagini. Pretul a fost de $19.95.

Lucrarea incepe cu lista continutului, apoi urmeaza pagina cu multumiri celor care au ajutat la crearea ei, urmat de o introducere interesanta si cateva reclame pentru radiouri si casti, reproduse din publicatiile vremii. Se mentioneaza cazul lui Joshua Coppersmith care in 1872 a fost arestat in New York City sub acuzatia ca ar fi luat bani de la oameni naivi pentru o investitie care sa transmite voce prin fir, pe care l-a numit "telefon". Patru ani mai tarziu, Alexander Bell a transmis intr-adevar voce prin fir, cu un dispozitiv numit tot "telefon". Un ziar din Boston scria: "Surse bine informate zic ca este imposibil de transmis vocea umana prin fire... si chiar daca ar fi posibil, nu ar avea nici o valoare practica". Atat despre "surse bine informate".

Prima parte a cartii are 8 capitole:
1. Bazele radioului.
2. Primele radiouri, aparate cu cristal, cu tuburi, la baterii, la curent alternativ.
3. Anii 1920... radiodifuziune.
4. Dezvoltarea formelor, difuzoare, radiouri..
5. Anii 1930 ... unde sa cumperi radiouri, inovatii.
6. Dupa 1940...
7. Cand a fost fabricat? Scale, modele de podea, de masa, stiluri.
8. Cumpararea unui radio, sasiul, cabinetul, costul, original sau falsificat.

A 2-a parte contine lista de preturi a peste 3300 de radiouri cu fabricile prezentate alfabetic, cu numarul modelelor, preturile de atunci, anul aparitiei si foarte scurte informatii. Se prezinta si o lista de specialitati si de surse publicate in acest domeniu. Lucrarea se termina cu un index.

Cartea contine peste 350 de ilustratii, majoritatea in alb-negru, atat ale radiourilor, cat si reclamelor pentru ele, aparute in diferite tiparituri ale vremii.


COLLECTOR'S GUIDE TO TRANSISTOR RADIOS

COLLECTOR'S GUIDE TO TRANSISTOR RADIOS Cartea a fost publicata in 1994 de Collector Books, P.O.Box 3009, Paducah, KY 42002-3009, USA. Autorii sunt Marty si Sue Bunis, RR1, Box 36, Bradford, NH 03221, telefon: 1-603-938-5051.

Marimea cartii este de 13.8 x 21.5 cm; greutatea este de 0.41 kg; hartia este velina iar numarul de pagini este 256. Pretul a fost $15.95.

Lucrarea incepe cu o introducere, apoi se trece la prezentarea radiourilor cu tranzistori, in ordinea alfabetica a fabricilor producatoare. Pentru fiecare radio se da numarul sau numele modelului, anul fabricarii, dimensiunea, detalii tehnice si un pret care este insa subiectiv si vechi; azi nu se mai gasesc aparate la $5-10.00. Multe radiouri sunt ilustrate, culorile sunt splendite.

Iata fabricile a caror produse sunt incluse in carte:

Acma, Admiral, Advanco, Aimor, Air Chief, Aircastle, Airline, Aiwa, Akkord, Aladdin, Alaron, Allied, Alpha, Ambassador, American Supply Co., Americana, Angel, AristoTone, Artemis, Arwin, Astrotone, Atkins, Audition, Automatic, Barlow, Baylor, Bell Kamra, Benida, Blaupunkt, Bradford, Browni, Buick, Bulova, Calrad, Cameo, Candle, Capehart, Casey, CBS Columbia, Champion, Champtone, Channel Master, Charmy, Clairtone-Braun, Claricon, Clarion, Columbia, Columbia Records, Commodore, Computron, Continental, Coronado, Coronet, Corvair, Crest, Crosley, Crown, Dansette, Delco, Delmonico, Deluxe, Dewald, Ducretet Thomson, Dumont, Eico, Electra, Electronics Guild, Elgin, Emerson, Encore, Essex, Ever-Play, Excel, Executive, Faircrest, Falcon, Firestone, Fuji Denki, Futura, Gala, Galaxie, General Electric, Global, Global Imperial, Gloria, Golden Shield, Grundig, Hallicrafters, Hamilton, Harpers, Hemisphere, Hi-Delity, Hi-Lite, Hilton, Hitachi, Hoffman, Holiday, Honey Tone, Hi-Lite, Imperial, Invicta, ITT, J.C.Penney, Jade, Jaguar, Jeb, Jefferson-Travis, Jetstream, Jewel, Juliette, Kensington, Kent, King, Knight Kowa, Kroy, Lafayette, Lefco, Lincoln, Linmark, Lloyd's, Maco, Magnavox, Majestic, Mantola, Marvel, Mascot, Master-Craft, Masterwork, Matsushita, Mellow-Tone, Melodic, Metz, Midland, Million, Minute Man, Mitchell, Mitsubishi, MMA, Monacor, Monarch, Motorola si multe altele, astea fiind cam jumatate din cele prezentate.

Majoritatea sunt americane, dar de foarte multe ori desi poarta nume cunoscute ca produse autohtone, ele s-au fabricat in unele tari asiatice unde sunt facute mai ieftin.

Cartea se inchieie cu o lista de radiocluburi americane specializate in colectarea radiourilor de epoca.


RADIOS REDUX - LISTENING IN STYLE

RADIOS REDUX - LISTENING IN STYLE Aceasta carte a fost publicata in 1991 de Chronicle Books, 275 Fifth Avenue, San Francisco, CA 94103, USA. Autorul este Philip Collins.

Lucrare este de tipul "coffee table book" care de obicei se gaseste pe o mica masa in sufragerie si poate fi rasfoita de cei interesati. In afara de 2 introduceri, cartea nu contine aproape nici un text, ci numai fotografii, foarte frumos executate, care se pot admira in timpul discutiilor, dar nu distrag atentiile celor prezenti.

Dimensiunea cartii este de 25.5 x 21.6 cm; greutatea este de 0.59 kg; hartia este velina iar numarul de pagini este 119. Pretul este dat in barcod.

Se prezinta fotografiile foarte bine executate ale unor radiouri si unor reclame pentru ele reproduse in publicatiile vremii. Ilustratiile sunt mari, in general 1-4 pe pagina, doar cu numele fabricii producatoare, unele cu numele aparatului precum si primul an de productie, intre 1932 si 1959. Se estimeaza ca intre 1930 si 1941, in Statele Unite s-au vandut cam 71 milione de radiouri.

Iata fabricile a caror produse sunt ilustrate: Airline, Arvin, Automatic, Belmont, Bendix, Continental, Crosley, Delco, Detrola, DeWald, Emerson, Fada, General, General Electric, Gilfillan, Hamilton, Hollywood, International Kadette, Kadette, Majestic, Midgetronic, Motorola, Northern Electric, Perwal, Philco, Pilot, Radio Glo, RCA, Remler, Sentinel, Setchell Carlson, Shellern, Silvertone, Sparton, Sterling, Stewart Warner, Tinymite, Travler, Trophy, Trutone si Zenith.

In concluzie, este o carte foarte frumos executata care arata ca un obiect utilitar poate fi creat si cu mult simt artistic.


ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONICS, 2nd ed.

ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONICS, 2nd ed. Aceasta lucrare, intr-adevar voluminoasa, a fost publicata de TAB Professional and Reference Books, diviziune a lui TAB Books, Blue Ridge Summit, PA 17214, USA. Nu este clar anul publicarii, pare insa ca a fost 1990. Coeditorii sunt Stan Gibilisco si Neil Sclater.

Dimensiunea cartii este de 22.0 x 28.3 x 5.0 cm; greutatea este 2.1 kg; are coperti tari si 960 de pagini. Pretul a fost $69.50.

Lucrarea incepe cu o prefata, urmeaza o lista a simbolurilor folosite in diagrame dupa care este dictionarul propriu zis. Notiunile sunt prezentate in ordine alfabetica, textul este clar, usor de inteles si este suportat de un numar mare de desene, scheme si fotografii, toate mari si explicite.

Termenele explicate sunt enorm de multe, sunt foarte folositoare la studierea textelor eletronice cand vreo notiune cere explicatii sau detalii. Lucrarea fiind veche de vreo 20 de ani, nu contine foarte multe cuvinte care s-au creat in ultimii ani, dar ramane extrem de utila la studierea cartilor publicate cam in perioada aparitiei acestui volum.

Indexul, desi cules cu litere foarte mici in comparatie cu textul dictionarii, are 34 de pagini, caci lucrarea este foarte cuprinzatoare.


THE RADIO AMATEUR'S HANDBOOK, 15th ed.

THE RADIO AMATEUR'S HANDBOOK, 15th ed. Aceasta carte este foarte veche in ce priveste electronica, a fost scrisa in in 1983 de A. Frederick Collins, apoi revizuita de Robert Hertzberg, K4JBI. Este a 15-a editie, a fost publicata de Harper & Row, 10 East 53rd Street, New York, NY 10022, USA, probabil aceasta adresa este perimata.

Dimensiunea cartii este de 14.5 x 22.2 cm; greutatea este 0.67 kg; are coperte tari si 387 pagini. Pretul nu este dat.

Lucrarea are 19 capitole, fiecare cu subcapitole, 6 apendice, un glosar si un index. Cartea contine multe desene si fotografii alb-negru.

Capitolele sunt:
1. Introducere in radioamatorism.
2. Bazele electricitatii.
3. Tuburi electronice.
4. Semiconductoare.
5. Teoria emitatoarelor.
6. Teoria receptoarelor.
7. Componente electronice.
8. Constuctii.
9. Aparate de masura.
10. Codul Morse este necesar (nu se mai cere la examen, nota recenzorului).
11. Autorizatiile de la FCC.
12. De la 144 MHz in sus.
13. Receptoare, emitatoare si transivere.
14. SSTV.
15. Antena transmite semnalele.
16. Organizarea statiei.
17. Cum sa fii un operator bun.
18. Mobil pe benzile inferioare.
19. Frecventa, ora si distanta.

Apendicele sunt:
A. Asigurarea echipamentului.
B. Prescurtari folosite.
C. Frecventele canalelor TV.
D. Carti si periodice.
E. Fabricile echipamentelor pentru radioamatori.
F. Adresele birourilor FCC (nu se mai da examen la FCC, nota recenzorului).

Glosarul este extensiv, are 55 de pagini.

Indexul incheie cartea.

Lucrarea este pentru incepatori, dar are parti interesante pentru toate nivelele.


EVOLUTION OF THE RADIO

EVOLUTION OF THE RADIO Iar o carte cu nostalgii pentru cei care au apucat radiouri folosite de prin 1920 si ceva, pana 1950 si ceva. A fost publicata in 1991 de L-W Sales, P.O.Box 69, Gas City, IN 46933, USA. Editorul a fost Scott Wood.

Dimensiunile lucrarii sunt 21.5 x 27.8 cm; greutatea este de 0.725 kg, numarul de pagini este 217. Pretul a fost $22.95.

Prima jumatate a cartii contine reproduceri in alb-negru a reclamelor si a descrierilor aparatelor in cataloagele si periodicele vremii din care se pot obtine multe caracteristici si date tehnice.

A 2-a jumatate continua cu reclame, dar de asta data colorate, apoi cu fotografiile, tot in culori, ale aparatelor vremii.

Spre deosebire de alte carti similare, acesta pe langa radiourile fabricate in Statele Unite, prezinta si productii din Germania ca Blaupunkt, Braun, Lorenz, Siemens, Telefunken, etc. si din alte tari ca Italia, Anglia, Australia, Uniunea Sovietica, Elvetia, Franta, Czechslovakia, Polonia. Din pacate, nu este nici un exemplar produs de Radio Popular din Romania. Sub fiecare aparat este dat numele fabricii, modelul, anul productiei, la cele straine si tara de origine precum si numele si localitatea colectionarului care a furnizat fotografia.

Radiourile sunt prezentate in ordinea alfabetica a fabricilor: Abbotwares, Addison, Admiral, Advance Electric, Aetna, Air Castle, Airite, Air King, Airline, Akkord, Alba, Aldens, American Bosh, Apex, Arkay, Arvin, Atwater Kent, Automatic, Balkeit, Barker, Belmont, Bendix, Benrus, Better Radio, Blaupunkt, Blonder-Tongue, BrandesBremer-Tully, Braun, Brewster, Cascade, Case, Century, Chronovox, Clapp Eastham, Climax, Clinton, Colonial, Continental, Columbia, Coronado, Crosley, Croydon, Deforest, Delco, Detrola, Diamond, DKE Nazi Radio, Echophone, Eagle, Ekco, Elmco, Emco Jewel, Emerson, Erla, Eveready, Fada, Farnsworth, Firestone, Freed-Eisemann, Freshman Masterpiece, Gaurers, GEC, General Radio, General Electric, Gulbransen, Gilfillan, Gloritone, Gramaphone, Grantline, Greebe, Grundig, Grunow, Guild, Hallicrafters, Halston, Mammerlund, Howard Green, Jackson-Bell, JEC, Jennings Coin-Op, Jewel Pinup, Kadette, Kennedy Coronet, Kennedy Minerva, Kolster, Lafayette, Lorenz, Lucor, Magnavox, Majestic, Midwest, Minerva, Mitchell, Mohawk, Motorola, Markofou, NBC, National Union, Noblitt-Sparks, No Ellen, Norden-Hauck, Mormende, Northland, Olympic, Peto Scott, Pye, Philco, Philips, Philmore, RCAm R.K.Radio Labs, Radio-Glo, Red Star, Regentone, Remier, Robert Lawrence, Schaub, Schneider, Scott Philharmonic, Scott Phantom, Scott Allwave, Sentinel, Setchel-Carlson, Siemens, Silver Marshall, Silvertone, Sky Rover, Sonora, Sparton, STC Standard, Steinite, Stwart Warner, Stromberg Carlson, Tailsman, Telefunken, Telex Hospital, Tesla, Tilman, Trav-ler, Truetone, Turist, U.S.Radio, Viz, Watterson, Westinghouse, Wilcox-Gay, Wilson, Wurlitzer, Zaney and Zenith.

Lucrarea se incheie cu un ghid de preturi care este subiectiv si nu mai are actualitate.


THE ARRL ANTENNA BOOK

THE ARRL ANTENNA BOOK Am luat aceasta carte prin Amazon.con din greseala; nu avea poza copertii si am crezut ca este una din editiile noi, cele mari si groase. Acest volum este editia a 13-a si a fost publicata in 1974 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org; autor: colectivul de la ARRL.

Dimensiuna cartii este de 16.4 x 24.1 cm; greutatea este 0.52 kg; numarul de pagini este 336. Pretul a fost $3.00.

Dupa obisnuita prefata urmeaza 18 capitole cu subcapitolele lor:
1. Propagarea undelor.
2. Bazele antenelor.
3. Linii de transmisiune.
4. Antene directive cu multe elemente.
5. Antene "long wire".
6. Antene multiband.
7. Antene pentru 1.8 MHz.
8. Antene pentru 3.5 si 7 MHz.
9. Antene pentru 14, 21 si 28 MHz.
10. Antene HF pentru spatii mici.
11. Sisteme de antene VHF si UHF.
12. Antene pentru comunicatii spatiale.
13. Constructii pentru antene filare.
14. Antene rotative.
15. Antene mobile.
16. Antene speciale.
17. Masuratori.
18. Determinarea directiilor.

Lucrarea se incheie cu un index.

Cartea contine foarte multe ilustratii, textele sunt usor de urmarit, antenele sunt prezentate cu date exacte de constructii, tabele si diagrame. Este o lucrare veche, dar inca foarte folositoare.


MORE WIRE ANTENNA CLASSICS, Vol.2

MORE WIRE ANTENNA CLASSICS, Vol.2 Acest manual este volumul 2 a unei colectii de articole descriind o serie de antene filare care au aparut in diverse publicatii ale ARRL-ului, cu indicatiile sursei, numele si indicativul autorilor. A fost publicat in 2007 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Redactorul este Chuck Hutchinson, K8CH.

Marimea cartii este 20.7 x 27.4 cm; greutatea este de 0.45 kg; numarul de pagini este 188. Pretul a fost $17.95.

Lucrarea incepe cu o introducere de David Sumner, K1ZZ, vicepresedintele ARRL-ului, urmeaza 9 capitole, fiecare cu subcapitole:
1. Dipoli permanenti si temporari.
2. Dipoli alimentati "off-center", proiecte si analize.
3. Antene multiband, diferite tipuri.
4. Antene bucla (loop) de la 10 pana la 160 metri.
5. Antene colineare ca dublul Zepp si altele cu castig marit.
6. Yagi-uri de sarma, de la modeste pana la complexe.
7. Antene polarizate vertical care pot fi folosite la DX.
8. Antene pentru receptie avand zgomot reduse la receptie.
9. Diverse antene ca cele sustinute de baloane, miniaturi, cele cu frecvente variabile.

Articolele sunt foarte bine scrise, contin ilustratii, multe, mari si clare, precum si dimensiuni exacte de constructii.

Cartea se incheie cu o pagina despre ARRL.

Este o lucrare practica si foarte utila.


BAKELITE RADIOS

BAKELITE RADIOS Lucrarea a fost publicata in 2002 de Quantum Publishing, 6 Blundell Street, London N7 9BH, England si tiparita in Hong Kong. Autorii sunt Robert Hawes si Gad Sassower.

Dimensiuna cartii este 21.6 x 27.8 cm; greutatea este de 0.45 kg; hartia este velina; numarul de pagini este 128. Pretul a fost 10.00 lire sterline.

Lucrarea este de o executie superba, bogat ilustrata si bine documentata. Incepe cu prezentarea continutului care are 5 capitole mari:
1. Inceputurile radioului.
2. Scurta istorie a cutiei radioului.
3. Scurta istorie a bachelitei si altor materiale plastice.
4. Preservarea radiourilor cu bachelita.
5. Prezentarea radiourilor.

Aparatele descrise si ilustrate sunt din Marea Britanie, Staele Unite, Canada, Australia, Franta, Italia, Spania, Germania si Cehoslovacia. Pozele sunt mari si atragatoare. Fiecare din ele are un text explicativ dand numele fabricii producatoare si a modelului, la unele anul de fabricatie si detalii semnificative.

Lucrarea are si o bibliografie cu o lista de autori care au scris carti despre radiouri de epoca, dand titlurile operelor respective, anul publicarii precum si un index.


COLLECTOR'S GUIDE TO ANTIQUE RADIOS, 5th ed.

COLLECTOR'S GUIDE TO ANTIQUE RADIOS, 5th ed. Aceasta lucrare este editia a 5-a, a fost publicata in 2001 de Collector Books, P.O.Box 3009, Paducah, KY 42002-3009, USA. Editia a 6-a a fost deja recenzata, este foarte similar cu aceasta, doar ca este mai completata cu noi intrari si fotografii, si natural mai scumpa. Ambele editii au fost create de John Slusser si colectivul de la firma sa Radio Daze. Editiile premergatoare au fost editate de Marty si Sue Bunis, publicate de aceasi firma si au aspect foate asemanator.

Marimea cartii este de 21.6 x 27.6 cm; greutatea este de 0.953 kg; hartia este velina, numarul de pagini este 288. Pretul a fost $19.95.

Dupa preambulele obisnuite ca prezentarea autorului, pagina de "bun venit", urmeaza o serie de explicatii referitoare la numele si adresa fabricii, numarul modelului, stilul, anul productiei, descrierea tehnica, valoarea in dolari care este subiectiva si schimbatoare etc.

Sunt prezentate aparatele produse de urmatoarele firme americane, nementionate in editia 6-a:

Magic-Tone, Magnavox, Maguire, Majestic (multe), Mantola, Marlboro, Marshall, Marwol, Mason, Master, Mayfair, Mazda, Meck, Medco, Meissner, Melody Beer, Melrose. Meridian, Meteor, Metrodybe, Michigan, Microphone Radio, Midland, Midwest, Minerva, Mirrortone, Mission Bell, Mitchell, Mohawk, Monarch, Monitor, Motorola (foarte multe), Murdock, Murphy, Music Master, Narragansett, National Union, Naylor, Neutrowound, New Yorker, Old Lager, Olympic, Operadio, Ozarka, Psckard-Bell, Pan American, Paragon, Parson's. Pastime, Pathe, Peer, Peerless, Penncrest, Pepsi, Perry, Perwal, Pfanstiehl, Philco (foarte multe), Philharmonic, Phillips 66, Pilot, Pioneer, Pla-Pal, Port-O-Matic, Porto Baradio, Precel, Premier, Priess, Privat-Ear, Promenette, Puritan, Purotone, R.K.Radio Laboratories, Radio Lamp, Radio Vision, Radiobar, Radioette, Radiola, Ramway, Rayenergy, Raytheon, RCA (foarte multe), Recordio, Regal, Remler, Resas, Revere, Robert-Lawrence, Roland, Rosko, Royal, Schotch Cooler, Scott (multe), Sentinel (multe), Setchell-Carlson, Shamrock, Showers, Signal, Silvertone (foarte multe), Simplex, Simplon, Sky Chief, Sky Knight, Skyrover, Smokerette, Songbird, Sonic, Sonora (multe), Sound, Inc, Sparton (multe), Splitdorf, St.Regis, Standard, Stantex, Stark, Starr, Steelman, Steinite, Stellar, Sterling, Stewart-Warner (foarte multe), Stratovox, Stromberg-Carlson (multe), Supreme, Sylvania, Symphony, Tech-Master, Tele King, Tele-Tone, Telechron, Temple, Tempotone, Thermiodyne, Thompson, Thorola, Tiffany Tone, Trav-ler, Troy, Trophy, Troy, Truetone (multe), Tuske, 20th Century, Tyrman, U.S.Radio, USL Radio, Ultradyne, Ultratone, United Air Cleaner, United Utilities, Unitone, Universal, Val-Keen, Van Camp, Victoreen, Viking, VIZ, Vogue, Wagner, Ware, Watterson, Wells, Western Air Patrol, Western Electric, Westinghouse (foarte multe), Wilcox-Gay, Wilmark, Wings, Woolaroc, Workrite, Wurlitzer Lyric, Zaney-Gill, Zenith (foarte multe) si Zephyr.

Cartea este foarte frumoasa si pentru colectionarii care au acces la aceste produse americane, este foarte utila.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 2-12-2013

6336

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact