hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Vasile Marcel YO7ARY

Nini Vasilescu YO3CCC

Cu ocazia intalnirii de Sf. Ilie din 15-17 iulie 2011, organizata de radioamatorii din Ramnicu Valcea, in renumita localitate Horezu, pe 15 iulie dupa masa am avut placuta surpriza ca sa-l reintalnesc pe dl. Marcel YO7ARY, care ne-a invitat la casa dansului de vacanta sa-i vedem aparatura radio. Ii multumim inca odata dansului si sotiei dansului pentru ospitalitatea cu care am fost primiti.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO7ARY: M-am nascut in Craiova in data de 08 octombrie 1946.

YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?

YO7ARY: Inca de mic am avut contact cu mediul comunicatiilor, tata fiind absolvent al "Scolii Tehnice de Telecomunicatii" din Timisoara si lucrand in cadrul PTTR de la absolvire pana la pensionare, cu o scurta perioada in timpul razboiului cand a fost sublocotenent tot in cadrul telecomunicatiilor.

YO3CCC: Cum ati aflat despre radioamatori?

YO7ARY: Fiind elev eram bun la stiintele exacte dar imi placeau foarte mult pasarile (in special porumbeii jucatori) si ca majoritatea copiilor pe vremea aceeia petreceam foarte mult timp pe afara facand tot felul de nazbatii, asa ca tata ca sa ne tempereze "prostiile", caci mai am un frate (YO7ARZ) care nu era departe de peocuparile mele, mi-a pus in brate un teanc de reviste "Radio Universul" in care erau multe articole legate de activitatea de radioamator din perioada anilor 1934 - 1936, cu fotografii interesante, cu informatii despre constructii, schimburi de QSL-uri etc. Dupa multe ore de rasfoit reviste si "excursii" in podul casei unde erau depozitate o multime de lucrari litografiate cu teme legate de fizica si telecomunicatii am gasit si cateva constructii care semanau leit cu primele emitatoare publicate in Radio Universul. Vremea trecea si alt contact cu radioamatorii nu aveam, cu toate ca treceam de multe ori prin fata Radioclubului Regional care era in apropierea Postei unde erau expuse si cateva QSL-uri, pana intr-o zi cand un coleg de clasa mi-a aratat cateva QSL-uri si mi-a spus ca se organizeaza cursuri de radioamatori la radioclub. Cu sfiala, am mers si am vrut sa ma inscriu si eu, dar seful radioclubului "Nea Niki Oveza" un tip de toata isprava m-a sfatuit ca mai intai sa termin cu examenele la liceu (eram in clasa a XI-a), sa intru la facultate si pentru sesiunea din iarna sa vin sa fac cursul pentru radioamatori receptori.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?

YO7ARY: Cum in Craiova nu erau decat doua facultati de 5 ani, cu profil tehnic, alegerea a fost simpla, asa ca am intrat fara probleme la Facultatea de Horticultura si nu regret deloc alegera facuta, iar in noiembrie 1964 eram cursant la radioclub unde: YO7DL, YO7EA, YO7VS si altii ne dadeau cunostiinte de electronica, trafic radio, mod de competare a logurilor iar YO7AOT care pe vremea aceea era radioamator receptor ne invata telegrafie la un generator de ton construit de el. YO3CCC: Ati avut de la inceput indicativul YO7ARY?

YO7ARY: In 1965 am primit indicativul de radioamator receptor YO7-6574/DJ si am facut peste 4.000 de receptii, am trimis si primit o multime de QSL-uri si m-am bucurat de o adevarata activitate de club, am inceput sa particip la concursurile de "Vanatoare de vulpi" si am participat cu mare placere la concursuri organizate prin toata tara, ocazii cu care am legat prietenii din care unele se mentin si azi. In 1968 in urma sustinerii examenului de radioamator am primit indicativul YO7ARY, indicativ de care ma bucur si azi.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?

YO7ARY: Normal ca asa cum se proceda atunci am inceput cu un receptor cu galena facut cu o piatra de pirita si un ac in loc de dioda si eram foarte incantat cand receptionam o statie de radiodifuziune cu scula facuta de mine. Apoi am inceput, usor, sa lipesc piesa cu piesa, sa pilesc si sa imi injghebez receptorul ce se vede in fotografia din 1966.

YO3CCC: Dar antene?

YO7ARY: Am inceput cu un VS1AA, am incercat mai tarziu un DL1AB, apoi mult timp am folosit o verticala multiband facuta la Bacau (copie a celebrei 14AVQ). Acum am un dipol pentru 80 m, un G5RV foarte bine degajat pe care cu ajutorul unui Antenna tuner MFJ-986 il pot folosi in toate benzile de scurte; folosesc o directiva cu trei elemente pentru 14, 21 si 28 MHz, o verticala monoband pentru 18 MHz, acestea fiind in amplasamentul din VL, iar la Craiova am o vertical de la Hastler 5BTV care merge bine in 7, 14, 21 si 28 MHz si satisfacator in 3,5 MHz. Am de asemenea o verticala dual band pentre 144 si 435 MHz facuta tot de Mitica YO9FNJ. In general am cautat sa dimensionez bine antenele deoarece cu toate ca am si un amplificator final, peste 90% din legaturi le-am facut cu puteri in jur de 100 W.

YO3CCC: Stiti telegrafie s-au lucrati numai in fonie?

YO7ARY: Da, lucrez si in telegrafie, la inceput mai cu retinere dar in ultima perioada mai mult in telegrafie.

YO3CCC: Unde, cum si cand ati invatat telegrafie?

YO7ARY: Telegrafie am invatat la inceput la radioclub, mai tarziu in traficul de zi cu zi, apoi m-am agatat de cate un concurs mai usor si cand faci ceva cu placere se invata. Acum incerc sa ma antrenez minim 15 minute pe zi la viteze mai mari cu Morse Runner program extrem de bun pentru a mentine neuronii activi.

YO3CCC: Participati in concursuri?

YO7ARY: Da particip cu mare placere la concursuri indiferent de modul in care sunt organizate (SSB, CW, digitale). Nu imi face placere sa lucrez in concursurile romanesti cu regulamente super stufoase si sisteme de transmitere stil stafeta sau alte inventii, parca ar fi facute pentru hoti. Particip in concursuri de placerea traficului si pentru a ma mentine in forma caci s-au adunat anii si e nevoie sa tinem creierul activ. In general am tratat activitatea de radioamator ca un hobby si nu ca un sport sau profesie. YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?

YO7ARY: Primii radioamatori pe care i-am intalnit au fost Craioveni YO7DL, YO7DO, YO7VS, YO7VJ, YO7BU mai apoi YO2BU, YO7AHQ, YO7AOT, YO7AOZ si multi altii. Ma uit in log si constat cu placere ca primele legaturi facute in 1968 au fost in CW cu YU5FAG, LZ2KRM, HA9KDQ iar dintre statiile romanesti prima legatura am facut-o cu YO9AGI, YO7AHT, YO7AHQ, YO6LO, YO4CS, YO3CZ, YO6AJI, YO2AAE, YO7ASD si trecand anii s-au adunat mii de legaturi.

YO3CCC: Din ce amplasament ati lucrat in portabil in concursuri pe UUS?

YO7ARY: Am fost in multe concursuri in portabil cu "baietii" de la YO7KAJ. Am inceput cu Varful Gozna din Semenic unde ani buni am lucrat de la Cabane Gemene impreuna cu Dick YO7VS care era sufletul activitatii de UUS la Craiova, cu YO7VJ, fratele meu Costel YO7ARZ, cu YO7AOT, YO7AOZ, YO7BKX. Odata cu darea in functiune a lantului de relee de pe Semenic nu am mai primit aprobare de a lucra de acolo asa ca ne-am mutat pe Muntele Mic loc de care ma leaga amintiri placute cu concursuri palpitante facute impreuna cu YO7VS, YO7VJ, YO7DO si altii.
A urmat o perioada in care am lucrat din Parang, apoi din Retezat pe varful Bucura impreuna cu YO7VS, Dorin YO7LKP (acum in USA cu indicativul KC8QYJ fost si VA3BKX) si Sorin YO7COV care doar intrase la facultate, unde am trecut prin peripetii greu de descris. Ne-a traznit la miezul noptii si speriati am fugit sub varf unde o ploaie mocaneasca in trei ore ne-a udat pana la piele. Cu mare frica am strans ce se putea strange si de la ora 3 pana la 7 am coborat Custura Bucurei terorizati de receptorul pe care Dick YO7VS uitase sa il inchida si in care auzeam in linistea muntelui descarcarile electrice de la frontul care se indepartase. Am lucat de asemenea de cateva ori de pe Varful Negoiu din Fagaras in echipa cu YO7VS.
Ultima iesire a fost in Parang ceva mai sus de noua statiune montana Ranca. Aceasta iesire a fost cu totul altfel decat cele pe care le faceam la tinerete cand caram echipament ca magarusii.
Acum, prin amabilitatea si generozitatea lui Serge YO7SG, am beneficiat de dotari de exceptie in cea ce priveste, echipamentul, antene, generatoare de curent, benzina necesara funtionarii precum si transportul si montarea acestora. Aici am operat si eu putin alaturi de o echipa numeroasa in frunte cu YO7SG, Petre YO7LWL din Novaci, Maria YO7CKP seful nostru de Radioclub, Samir YO7LMU cel care ne rezolva problemele tehnice mai complicate, YO7MGG si YO7LFV operatori cu dorinta si putinta deosebita de trafic. Am participat si in USA la un traditional Field day impreuna cu echipa radioclubului din Norwalk operand alaturi de operatori cu mare experienta in concursuri. YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO7ARY: Da, primesc si trimit cu placere QSL-uri chiar si acum cand trimiterea este individuala. Ma bucur de o colectie impresionanta de QSL-uri, pe care le mai rasfoiesc din cand in cand si imi reamintesc de prieteni, evenimente, expeditii. Folosesc si sistemele mai noi de comfirmare a legaturilor cum ar fi eQSL, LoTW. Aici pot fi stocate legaturile cu o probabilitate mult mai mare de a nu fi pierdute decat in calculatorul propriu. Am descarcat in LoTW peste 101.000 QSO-uri marea majoritate facute dupa 1994 de cand am inceput sa tin evidenta in loguri electronice. Este mult mai simpu de tinut evidenta in timp real decat de scris prin caiete, transcris in loguri. Pastrez si logurile pe hartie (peste 20), unele din ele din cele in care tineam evidenta "la indigo" si copia se depunea la radioclub (ce utilitate avea nu stiu, dar astea erau vremurile). Da, imi plac si diplomele, la inceput am tras sa realizez WAC (toate continentele) apoi WPX, DXCC, WAE iar apoi tot soiul de diplome la care nu erai obligat sa dai bani pentru eliberare ci numai sa indeplinesti anumite conditii. Am multe diplome eliberate ca urmare a participarii in tot felul de concursuri. Ma bucur de multe diplome obtinute cu indicativul W1/YO7ARY in multe QSO Party statale americane unde am obtinut locuri fruntase din Conecticut. Sunt membru YO DX CLUB.

YO3CCC: Cu ce antene vreti sa va mai dotati?

YO7ARY: Ca orice radioamator imi doresc antene performante dar varsta nu imi mai permite sa alerg dupa materiale, oameni si toate cele necesare asa ca deocamdata ma multumesc cu ce am mai ales ca aproape jumatate de an mi-o petrec in USA de unde sunt activ ca W1/YO7ARY din CT.

YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale? Daca da, de ce?

YO7ARY: Nu pot spune ca fac o pasiune deosebita din modurile digitale, dar avand o fire iscoditoare m-au interesat programele de concurs, logare si inevitabil am intrat in contact si cu modurile digitale. Am folosit tot felul de programe de la Digipan, Mix WIN, MTTY, Fldigi, Ham Radio Delux iar acum folosesc cu precadere N1MM+ cu modulul de digitale (care de fapt este tot MTTY), iar pentru tinerea logului folosec Log4OM dublata evidenta si in Lux Log cu care si tiparesc autocolantele pentru QSL-uri. In final as vrea sa va marturisesc ca activitatea de radioamator pentru mine a constituit un refugiu in care sa imi incarc bateriile, sa ma rup de activitate profesionala in care eram obligat sa consum multa energie atat fizica cat si intelectuala fiind pus in situatia de a lucra cu sute de oameni cu pregatiri, apucaturi si dorinte diverse. Dupa pensionare alaturi de meseria de "bunic" ma bucur din plin de posibilitatea pe care mi-o ofera radioamatorismul de a-mi pastra neuronii activi.

Ultimele 6 fotografii din album le-am facut cu ocazia vizitei din 15 iulie 2011.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 28-1-2015

6666

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact