l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ce pondere au in activitatea dumneavoastra constructiile electronice in domeniul radioamatorismului?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 17-aprilie-2017 si s-a incheiat la 25-aprilie-2017

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (4)  

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2017-04-18 10:54:22 (ora Romaniei)
  • Am prins gustul construcțiilor de pe la 10 ani, de la receptoare cu galenă pe care le-am „perfecționat” câțiva ani cu bobine fund de coș apoi fagure făcute manual, mai târziu cele cu tuburi după scheme 0V1 până la 1V2, foloseam frecvent tubul 3V4 care mergea chiar și la 9 V tensiune pe anod. Mentori mi-au fost profesorul de fizică de la școla din sat și un vecin depanator radio-TV. După autorizare, cu ajutor din club am început să construiesc cu tranzistori receptoare miniaturale de tip reflex sau cu conversie directă apoi receptoare de trafic SH tranzistorizate și emițătoare pe tuburi cu frecvența pe cristal. Își mai imaginează cineva cum se desfășura un concurs în care peste 90% din stații aveau la emisie frecvențe fixe? Totuși mergea! De prin anii '80 am început să construiesc transcievere cu acord continuu AM/FM pe 144-432 MHz sau SSB/CW pe toate benzile de US, complet tranzistorizate, la care atașam un PA cu un singur etaj, fie cu QQE 06/40, fie cu EL 500. O tempora! 73!

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2017-04-21 07:58:58 (ora Romaniei)
  • In ultimii ani societatea incet devine o societate de consum. Daca cu ani inainte raduoamatorii construiau singur propriile aparaturi necesare acestyi hoby. din piese recuperate din aparaturi ramase din belsug din al doile razboi, improvizau, studiau, azi poti cumpara de a gata ori ce pentru satisfacerea acestui hoby. Asa au aparut acei "steck doze" radioamatori care cumpara de toate apoi baga in priza si gata. In general din acest soi de "dadioamatori" apar indivizi care apoi deranjeaza pile upurile unor DX, inteleg greu ce e aia "up, up" etc. Seamana cu omul care cumpara un avion, ia cartea de "uzer" in carlinga, decoleaza, apoi cand se plictiseste vrea sa aterizeze. Cauta in carte procedura apoi la urma gaseste - "aterizarea in volumul II" - volumul II a lasat insa jos la sol....La raspunsuri din fericire votarile "inexistent" este foarte mica. De cand industria de constructii aparaturi radio produce aparaturi pentru radioamatori, cantitativ numarul radioamatorilor a crescut dar nu si calitativ. Lipsa motivatiilor puternice nu contribuie la cresterea calitatilor umane. 73.

  • Postat de Razvan la data de 2017-04-21 17:09:06 (ora Romaniei)
  • @YO5AJR, intr-adevar, faptul ca exista echipamente industriale a generat si aparitia categoriei de operator de echipament de radioamator, ce poate nu a petrecut suficient timp cu letconul in mana pentru a avea respect pentru fiecare semnal ce se aude in banda. E un compromis dar reprezinta diversificare, care duce pana la urma la progres. Existenta echipamentelor gata facute iti permite sa te concentrezi pe alte aspecte ale radioamatorismului si sa le faci mai bine. Nu am fi avut sansa sa lucram atatea colturi ale lumii daca nu aveam echipamente industriale eficiente, compacte, performante si robuste. Nu am fi avut balize de radioamatori in jurul Lunii, repetoare in orbita Pamantului si DXpeditii de 100.000 QSO de pe insule pe care calca picior de om odata la 10 ani daca ramaneam la stadiul de recuperat lampi din televizoare. Partea si mai interesanta e ca numarul celor care construiesc e si el in crestere recent, numai ca e putin diferit: kituri, asamblare de module gata facute, platforme de dezvoltare, software etc. Informatia circula mai repede ca niciodata si e mult mai usor sa afli astazi ceea ce ai nevoie, asa ca mai multi oameni pasionati pot sa inteleaga cu adevarat ceva in loc sa propage legende urbane tehnice. Exista foarte multe proiecte si kituri de echipamente radio la un click distanta, foarte multa lume construieste, latura asta a radioamatorismului e mai activa ca niciodata. Cu US$60 ti se livreaza in posta un kit de transceiver HF SSB/CW monobanda aproape complet, cu VFO digital, pe care il mai si poti modifica dupa dorinta (chiar multiband) - bineinteles ca e o placere sa construiesti daca nu mai alergi cu lunile dupa piese si nu desenezi circuitul imprimat cu smoala diluata in benzina.

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2017-04-24 21:19:19 (ora Romaniei)
  • Excelent Razvan ! Miki a vrut sa spuna ca a fost mult mai frumos cand am facut un VFO cu 6V6 american, excitam un 6P3S rusesc, pe care il manipulam in catod. Si aveam 19 ani ! Ce vremuri...73s !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact