l
hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Consideratii privind Campionatele Nationale de Telegrafie Viteza - Iasi 2006

Cristian Popovici YO8RCP

Cu putin timp inaintea ZILEI MONDIALE A RADIOAMATORILOR au luat sfirsit la Iasi campionatele de telegrafie viteza ale Romaniei la toate categoriile individuale. Acestea au reunit la start sportivi de la cluburile C.S.T.A. Bucuresti, C.S. Ceahlaul Piatra Neamt, C.S. Petrolul Ploiesti, C.S.M. Bistrita, Palatul Copiilor Buzau, A.S. Radioamatorism Constanta, C.S.T.A. Suceava, C.S.M. Iasi si A.C.S. Palatul Copiilor Iasi. Gazdele primitoare ale acestei competitii au fost din nou Inspectoratul Scolar al Judetului Iasi, Scoala Postliceala Sanitara "Gr. Ghica Voda", dar si Complexul Muzeal Moldova ce a gazduit in Sala HENRY COANDA simpozionul radioamatorilor.

Cele mai multe medalii (11) au fost cucerite de telegrafistii de la Asociatia Club Sportiv PALATUL COPIILOR IASI, urmati de cei ai C.S.T.A. BUCURESTI (9 medalii), apoi sportivii de la C.S. Ceahlaul Piatra Neamt (6 medalii) si de la C.S. Petrolul Ploiesti. Clubul C.S.M. Iasi a obtinut 3 medalii iar cite o medalie a revenit Palatului Copiilor Buzau si Asociatiei de Radioamatorism Constanta.

Au fost puse in joc 12 titluri de campioni nationali, impartite pe cele 4 categorii de virsta. Cele mai multe tricouri de campion (5) au ajuns la sportivii ieseni. Astfel, dupa ce anul trecut CRISTIAN HALDAN (YO8SIH - A.C.S. Palatul Copiilor Iasi) devenea pentru prima oara campion absolut la toate cele 3 probe, anul acesta a cistigat doar doua medalii de aur, pierzind titlul la transmitere in favoarea IONELEI TROFIN (YO8TIL - A.C.S. Palatul Copiilor Iasi) la categoria juniori mari.

La juniorii mici, lupta a fost foarte strinsa, iar descalificarile au facut jocurile la final. Campionul de anul trecut la probe practice ANDREI BIDIRLIU (YO8TBA - A.C.S. Palatul Copiilor Iasi) a pierdut la limita titlul la aceasta proba in favoarea nemteanului MIHAI AIRINEI (YO8SMA), cel care imbracat tricoul de campion si la receptie dar cu o transmitere de nivel mult scazut. Titlul de campion la transmitere a revenit lui ANDREI BIDIRLIU, care a acumulat cele mai multe puncte la toate probele, chiar dupa descalificarea de la receptie.

Cea de a treia medalie de aur cucerita de nemteni a fost la seniori 1 pentru BOGDAN BUZOIANU (YO8RJV) la favoritele sale probe practice. Celelalte doua titluri la aceasta categorie au revenit lui CRISTINEL COVRIG (YO4RHC).

Categoria seniorilor 2 a fost din nou dominata de JANETA MANEA (YO8RJ - C.S.T.A. Bucuresti) care a pierdut doar titlul la transmitere pentru ADAM GRECU (YO8BIG - C.S.M. Iasi).

Sponsorul campionatelor a fost din nou vicepresedintele F.R.R. - domnul CORNELIU PETREANU (YO8TU) care va oferi gazduire la CASA ALBA de la FRASIN pentru cei mai buni telegrafisti selectionati pentru Lotul National al Romaniei pregatit pentru Campionatele Europene din acest an, in vacanta de vara, la o data ce va fi anuntata din timp.

Campionatele de telegrafie din acest an s-au desfasurat dupa regulamentul I.A.R.U. adoptat si adaptat de F.R.R..Din pacate din toamna anului 2006, o data cu Campionatele Europene din Bulgaria, acest regulament va suferi modificari, pe care este normal sa le avem si noi in vedere. Astfel, ar fi de dorit ca si la campionatele nationale sa se cuantifice vitezele in semne efective, deoarece trecerea de la etalonul PARIS la celalalt sistem constituie pentru sportivii lotului national probleme reale. De asemenea, probele practice vor constitui 2 campionate, asa cum prevede Regulamentul I.A.R.U.: Morse Runner (simulator trafic radio) si RufzXP (receptie indicative). Experimental la noi se vor aplica noile programe si regulamentul la MEMORIAL YO8BAM din aceasta vara. De asemenea, toti membrii lotului national vor face acelasi lucru la cantonamentele pentru Europenele din septembrie.

Programele soft oficiale dupa care se vor desfasura probele de receptie, RufzXP si Morse Runner vi le pun la dispozitie aici (aproximativ 8MB). La concursul MEMORIAL YO8BAM din aceasta vara vor putea participa si sportivi de la cluburi din afara YO. Detaliile vor fi postate pe acest site din timp. Tot aici veti putea gasi si regulamentul I.A.R.U. in vigoare tradus.

Toate solicitarile si propunerile referitoare la telegrafie viteza vor putea fi trimise la adresa hst_frr@yahoo.com. De asemenea, subsemnatul va poate raspunde si solicitarilor trimise pe adresa clubului, la FAX 0232-410802 sau pe telefonul mobil personal.

La final, nu pot sa inchei fara a-mi exprima regretul ca ROMANIA - vicecampioana mondiala "en titre" - nu a fost prezenta din cauze care puteau fi depasite, la CUPA NATIUNILOR desfasurata in Belarus la Moghilev, la inceputul lunii mai. Lipsa nici unui sportiv roman la aceasta prima competitie pilot importanta desfasurata cu noile program ar putea afecta locul "rezervat" Romaniei la europenele din septembrie. Sper din tot sufletul sa nu am dreptate...

Cu drag un 73 tuturor celor pasionati de telegrafie de performanta de la YO8RCP

Cristian Popovici YO8RCP

Articol aparut la 24-5-2006

8563

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (18)  

  • Postat de MONICA - YO8TAT la 2006-05-25 00:48:17 (ora Romaniei)
  • Este incredibil, pentru cineva care nu a mai participat la concursuri de telegrafie sala de multi ani, sa aflu la ce performante se poate ajunge acum. Am rugat pe YO8RCP sa-mi puna la dispozitie rezultatele tehnice (viteze realizate, greseli, note de calitate etc) de la campionate si am constatat, cu destula surprindere, ca vitezele maxime realizate odinioara de seniori - 200 semne pe minut la receptie combinat - au devenit o "jucarie" pentru juniori.

  • Postat de Stefan - YO8RNO la 2006-05-25 01:30:23 (ora Romaniei)
  • Acel “prim prag sonic” de 260-280 s/m la cifre reprezinta acum viteze curente la cea mai grea proba, receptia combinat. Viteza maxima era la juniori 140-160, acum practic aproape s-a dublat. Si daca atunci erau permise 5% greseli intr-un text, adica intr-un minut erau 7 greseli admise la 28 grupe (200 s/m), acum se permit doar 5 greseli la 40 grupe (290 s/m), ceea ce inseamna doar o greseala in loc de doua la 8 grupe.

  • Postat de MONICA - YO8TAT la 2006-05-25 01:38:20 (ora Romaniei)
  • DUBLAREA VITEZELOR pentru primele locuri in top, dar si DUBLAREA PRECIZIEI RECEPTIEI pot constitui handicap real si descurajare pentru cei din “generatia veche” de telegrafisti, sau pot fi PROVOCARI pentru a relua placerea acestei muzici a codurilor sonore. Cred ca asa cum “restul lumii” nu-i poate intelege pe radioamatori in pasiunea lor, asa nici radioamatorii non-telegrafisti nu au cum sa “simta” satisfactiile telegrafiei. Si nici nu stiu ce pierd…

  • Postat de Marius - la 2006-05-25 02:00:57 (ora Romaniei)
  • Cred ca a scazut interesul nostru pentru tot ce nu aduce satisfactii materiale, ajungem sa fim adevarati ROBOTI in slujba avantajelor directe financiare si uitam ca mai pot fi si satisfactii spirituale, mult mai inalte. Banii vin si pleaca, dar spiritul, amintirile din taberele de telegrafie, nu ne pot parasi. Cred ca succesul nostru in viata s-a plamadit si la scoala performantei in telegrafie, acolo unde am invatat ca putem fi CEI MAI TARI. Nu pot uita ca o bucata de ciocolata dubla dulceata victoriei dupa o confruntare cu ceilalti colegi telegrafisti. Sa fi uitat noi de unde am plecat? Nu cred. Viata insasi este o competitie si antrenamentul pentru ea l-am facut si la scoala telegrafiei. Va salut pe toti cei pe care nu i-am mai vazut de la ultima tabara. Sper sa mai am ocazia de a-i mai intalni. 73 de la Marius

  • Postat de Marius - YO8RPT la 2006-05-25 02:08:15 (ora Romaniei)
  • Sincer regret ca nu am continuat aceasta pasiune din copilarie. Sper ca nu e prea tirziu sa o pot relua. Indicativul de radioamator a fost si pentru mine, ca si pentru alti colegi, evenimentul cel mai important al copilariei. Acum, ca student, am avut alte realizari, dar nimic nu se compara cu ce a fost atunci. Sper ca dupa ce voi termina facultatea sa am posibilitatea sa sprijin material activitatea copiilor ce pasesc pe calea radioamatorismului.

  • Postat de COSTEL - la 2006-05-25 02:28:26 (ora Romaniei)
  • Mai sint pasionati ai telegrafiei? Desi am avut satisfactii profesionale, ca militar angajat, nu am luat nici acum indicativ de radioamator. Parerile de rau nu vor inlocui lipsa unei statii prin care sa comunic cu cei din tara. E drept ca nu ocolesc telefonul sau celelalte mijloace, dar echipamentul de la serviciu nu inlocuieste o statie personala. Sper ca la revenirea mea in tara sa pot lua autorizatia la care am tot visat de peste 20 de ani. Cu mult respect felicit pe toti cei care au continuat seria performantelor romanesti in telegrafie de sala. Convingerea mea este ca voi relua si eu antrenamentele, de indata ce voi avea ocazia de a reveni in tara. Dorul de casa si dorul de Morse ma macina de mult. Mult noroc si succese sa aveti, voi cei care reusiti ceea ce noi nu am reusit le vremea noastra. Am aflat ca Rusia invincibila a fost intrecuta de voi. Sincere felicitari pentru tot ceea ce faceti. NU RENUNTATI! SUNTETI CEI MAI TARI!

  • Postat de ANA - la 2006-05-25 02:37:52 (ora Romaniei)
  • Am avut indicativ, dar valurile vietii m-au departat de pasiunea din copilarie. Acum cursa pentru bani imi ia cel mai mult timp - banii niciodata nu ajung - dar fac asta pentru COPIL. Am uitat de pasiunea MEA. Se pare ca nu numai eu. Oare poate deveni si pasiunea LUI. Cred ca asa as putea sa reiau ceea ce am crezut ca se rupsese definitiv, legatura cu lumea radioamatorilor. Vom face o echipa. Pe curind!

  • Postat de Elena - YO8SEN la 2006-05-25 02:50:46 (ora Romaniei)
  • Niciodata nu e prea tarziu! Eu am inceput dupa iesirea la pensie, asa ca totul e posibil! Sanatate sa fie, ca restul le facem noi. Ma bucur ca mai sunt si pasionati ai radiotelegrafiei. O viata am practicat-o fara a avea indicativ de radioamator. Acum il am, dar nu mai e putere... Felicitari doamnei MANEA JANETA care a demonstrat si demonstreaza in continuare ca FEMEILE POT, VOR SI CHIAR AJUNG SA FIE Si SA RAMANA PRIMELE. NU TE LASA!

  • Postat de Cristi - YO8RCP la 2006-05-25 03:10:29 (ora Romaniei)
  • Prin cumularea punctelor de la cele 3 campionate, favoritii pe fiecare din cele 8 categorii conforme regulamentului I.A.R.U., sint: MANEA JANETA si COCA PAVLIC la seniori 2, HUZUM AMELIA si BUZOIANU BOGDAN la seniori 1, TROFIN IONELA si HALDAN CRISTIAN la juniori mari, ASTEFANI ADELINA si BIDIRLIU ANDREI la juniori mici. Fiecare dintre acestia vor trebui sa fie dublati de 1-2 rezerve, in pregatirea pentru Campionatele Europene din septembrie.

  • Postat de alina - YO8TVA la 2006-05-25 03:15:06 (ora Romaniei)
  • Felicitari AMELIEI HUZUM care a continuat acest sport pe care eu din pacate l-am neglijat. Ma bucura succesele unor colegi de generatie de care aproape ca uitasem. Felicitari tuturor! Bafta in sesiune!

  • Postat de Andrei - YO8SIS la 2006-05-25 03:19:10 (ora Romaniei)
  • Felicitari campionilor, dar si celorlalti telegrafisti fara de care campionii nu ar fi existat! Succes in continuare! 73/88 de la YO8SIS

  • Postat de SORIN - la 2006-05-25 03:39:04 (ora Romaniei)
  • CUM POT FI SPRIJINITI TELEGRAFISTII? Nu sunt radioamator dar cred ca as putea face ceva pentru "frumosii nebuni ai marilor orase". Pacat ca lumea nu cunoaste din performantele lor la fel de mult ca din "nazbatiile" fotbalistilor. Chiar nu aveti printre radioamatori nici un ziarist care sa poata promova imaginea radioamatorismului si performantelor sale? Nu cred. Consider ca nu sunteti o adevarata echipa, o "familie" unita, ai carei membri sa contribuie, concertat, la viata de zi cu zi, sa va sprijiniti reciproc. Si un copil se bucura cand este laudat, recompensat. Toate realizarile voastre cred ca merita popularizate, nu mai ramaneti in "cetatea" voastra, iesiti la rampa sa va cunoasca lumea, caci numai asa minunile realizate de voi pot fi apreciate si sustinute in mod real de societatea in care voi traiti si careia se pare ca puteti sa-i faceti chiar si servicii in situatii de criza. Sprijinul pentru voi al societatii civile "la pace" poate constitui pentru aceasta "asigurarea pentru situatii speciale". Oare am dreptate?!?

  • Postat de LIVIU B - la 2006-05-25 04:01:18 (ora Romaniei)
  • Care pot fi cauzele care sa nu permita ROMANIEI participarea la o competitie de rang atat de inalt? Am sprijinit anul trecut o echipa de radioamatori pasionati, care au realizat si realizeaza rezultate in telegrafie. Nu pot decat sa fiu indignat ca o federatie nationala sa nu poata face oficiile de reprezentare printr-o echipa completa. Incredibil!!! Intr-o asemenea situatie, in alte domenii, s-ar fi facut o comisie sa analizeze cazul. E penibil cata indiferenta se manifesta in randul radioamatorilor. Urmareste cineva descurajarea celor care se bat pentru imaginea Romaniei? Nu pot sa cred. Am sprijint si alte ramuri sportive, dar se pare ca feedback-ul in radioamatorism este blocat. Sper ca nu definitiv. Sa auzim de mai bine. Sa auzim de HAM SPIRIT! A auzit cineva de el?

  • Postat de vasile - la 2006-05-25 07:51:51 (ora Romaniei)
  • QSA 0 - SAU RST 509 - HI!

  • Postat de TUDOR - la 2006-05-25 08:10:25 (ora Romaniei)
  • De la ce virsta se poate incepe telegrafia? As fi tentat sa devin si eu radioamator. Sincere urari de succese si multa putere de munca campionilor!

  • Postat de Cristi - YO8RCP la 2006-05-26 13:44:08 (ora Romaniei)
  • Invatarea telegrafiei in cod Morse poate fi practicata de la orice virsta, in principiu. Personal am constatat ca randamentul optim poate fi obtinut, de preferat sub indrumarea unui instructor, incepind de la 8-9 ani (clasa a 2-a sau a 3-a). Conditiile reusitei tin de memoria auditiva buna, viteza reflexelor, rezistenta psihica, dorinta si hotarirea de a merge pina la capatul alfabetului Morse (se invata 26 litere, 10 cifre si 5 semne de punctuatie).
    Daca dispui de un computer nu prea performant, cu placa de sunet, pe care il poti dedica acestei activitati, imi poti scrie pe adresa de e-mail hst_frr@yahoo.com, urmind ca eu sa-ti trimit algoritmul verificat personal pe parcursul a peste 20 ani cu numeroase serii de elevi.
    Pentru celelalte conditii de a deveni radioamator, cred ca e cel mai bine sa citesti regulamentul ce se gaseste in format doc sau pdf la adresa http://www.igcti.ro/igcti.php?id=193 unde se gasesc si celelalte reglementari in domeniu.
    Urmeaza sa corespondam pe aceeasi adresa, pentru a te indruma in urmatorii pasi.
    O alta varianta o poate constitui deplasarea ta la cel mai apropiat radioclub (presupun ca exista unul in localitatea ta), unde poti primi sprijinul de care ai nevoie. Astept optiunea ta. Cu drag, Cristi - YO8RCP

  • Postat de cristi covrig - YO4RHC la 2006-05-27 07:58:05 (ora Romaniei)
  • in legatura cu aprecierile facute privind formarea lotului national pentru europenele din septembrie 2006, cred ca se impun unele precizari: ar fi bine ca criteriile de formare a lotului sa fie stabilite clar pentru toti componentii lotului, fara posibilitatea de a lasa la aprecierea subiectiva a unuia sau altuia formarea acestui lot. Nu intotdeauna cei care au fost selectionati drept principali, au fost si cei care au punctat pentru echipa (vezi cazul subsemnatului cu Buzoianu Bogdan in toate editiile anterioare ale campionatelor europene si mondiale). In alta ordine, consider ca la baza acestei selectii trebuie avute in vedere rezultatele obtinute in cursul anului la toate probele si nu numai la una care este punctata mai bine. Recomand mai multa prudenta in a aprecia activitatea unui sportiv, cu atat mai mult cu cat aceasta este facuta de oameni care cunosc ce inseamna performanta in acest sport. Aici ma refer la dl Popovici Cristi care se erijeaza in mod nejustificat in conducator al lotului. In speranta ca parareile mai sus exprimate au fost intelese in spiritul sportivitatii si performantei, apreciez aparitia pe site-ul nostru a acestui articol si efortul initiatorului. 73!

  • Postat de Gabi Paisa - YO8WW la 2006-05-31 10:51:13 (ora Romaniei)
  • In sedinta CA din 7 iunie 2006 se va aproba lotul national (titulari si rezerve) ce va reprezenta YO la Campionatele Europene. Lotul va fi compus din medaliatii de la Campionatele Nationale. Acest material reprezinta numai opinia lui YO8RCP si nu punctul oficial de vedere al FRR. Felicitari si succes tuturor!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Consideratii privind Campionatele Nationale de Telegrafie Viteza - Iasi 2006"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact